Brood en broodvervangers: wat is het gezondst?

Bijna iedereen in Nederland eet dagelijks brood. In de supermarkt en bij de bakker kunnen we kiezen uit oneindig veel soorten. Maar welke is nou eigenlijk het gezondst? Of toch maar beter een broodvervanger?

Hoe donkerder hoe beter?

Dat bruin brood gezonder is dan wit brood, dat weet iedereen wel. Bruin brood bevat meer vezels en vezels zijn goed voor onze vertering. Ze geven sneller een vol gevoel en houden de darmen goed op gang. Omdat wij vezels niet kunnen verteren zorgen ze ook voor een gezonde ontlasting. Maar vaak heerst ook de gedachtegang dat het donkerste brood dus ook het gezondst is. Dit is echter niet waar. Het gezondste brood is volkorenbrood en dat kan ook erg lichtbruin zijn. Volkorenbrood bevat namelijk de meeste vezels. Dat is dus gezonder dan alle hele donkere broodsoorten, vaak ook aangevuld met pitten en zaden. Die zijn weliswaar gezond, maar leveren ook ongemerkt extra vetten op. Volkorenbrood is er gelukkig ook in meerdere varianten, zoals grof, fijn, donker, licht en met toegevoegde pitten of zaden.

Speciale broodsoorten

Een tijdje geleden kwamen verschillende merken met het zogenaamde witte volkorenbrood. Speciaal om kinderen te overtuigen van volkorenbrood, terwijl ze denken dat ze wit eten. Dit blijkt echter niet te kloppen na verschillende wetenschappelijke onderzoeken. In die soorten brood zitten stukken minder voedingsstoffen en vezels dan in echt volkorenbrood. Verder zijn er nog eindeloos veel varianten aan meergranen brood of zoutarm brood en vergeet ook het roggebrood en het suikerbrood niet. Al met al blijft gewoon volkorenbrood het allergezondst voor de gewone mens (allergieën en dergelijke daargelaten). Brood is globaal in te delen naar hoe gezond het is:
  • Volkorenbrood (maakt niet uit welke soort)
  • Roggebrood
  • Meergranenbrood
  • "gewoon" bruin brood
  • Wit brood
  • Krentenbrood
  • Suikerbrood

Broodvervangers

Tegenwoordig eten mensen met name bij het ontbijt geen brood, maar broodvervangers in de vorm van crackers, beschuit, knackebrod, muesli of cruesli. Deze bestaan in allerlei variaties, volkoren of meergranen, met toegevoegde vitamines en mineralen, met fruit of noten of chocola. Afhankelijk van de bouwstoffen en vezels die het product bevat is deze in meerdere of mindere maten gezond. Zo bevatten veel muesli's en cruesli's vaak veel suiker. Toegevoegde chocola is natuurlijk nooit echt gezond. Bij crackers komt al vaak het risico dat ze niet vullend genoeg zijn, waardoor er veel van gegeten worden. Bekijk de verpakkingen goed om te zien hoeveel calorieën je product bevat en hoe de verhouding in stoffen is. Let uiteraard ook op het beleg.

De term volkoren

Volkoren is een titel die een product alleen mag dragen op het moment dat het voldoet aan strenge eisen over vezels en voedingsstoffen. Je kunt dus met een gerust hart volkoren producten kopen. Dit betekend uiteraard niet dat die producten heilig zijn, maar op het moment dat je normaal gesproken gewone ontbijtkoek neemt, is het kiezen voor de volkoren versie altijd een stap in de goede richting. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld pasta. De gewone pasta is minder gezond dan de volkoren variant ervan.
© 2012 - 2024 Cantheon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten brood bestaan er allemaal?Welke soorten brood bestaan er allemaal?Er bestaan een hoop verschillende broodsoorten. Deze broodsoorten hebben meestal hun eigen ingrediënten en bereidingswij…
Hoeveelheid vezels in brood en ontbijtgranenHoeveelheid vezels in brood en ontbijtgranenVoedingsvezels zijn van groot belang voor de spijsvertering. Per dag hebben we er zo'n 30 tot 40 gram van nodig. Een bel…
Speltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodSpeltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodIs speltbrood gezond? Het wordt steeds duidelijker vanuit verschillende diëten zoals het Dr Atikins dieet en de revoluti…

Het aanleren en volhouden van gewenst eetgedragVeel mensen zijn tegenwoordig bezig met afvallen. Het lastigste daaraan is meestal de gedragsverandering en het volhoude…
Supermarkten niet zonder gevaarSupermarkten niet zonder gevaarWie verwacht dat een supermarkt een enorme bron van besmetting is? Gebleken is dat een bezoek aan de supermarkt niet ris…
Cantheon (21 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.