Speltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin brood
Is speltbrood gezond? Het wordt steeds duidelijker vanuit verschillende diëten zoals het Dr Atikins dieet en de revolutionaire theorie uit ''De Voedselzandloper'' van Kris Verburgh: brood is helemaal niet zo gezond als we denken. De koolhydraten in brood zorgen voor een hoge suikerspiegel wat vervolgens een oorzaak kan zijn voor verschillende ziekten. Brood valt echter bijna niet weg te denken uit onze lunch en ontbijt, er zijn echter nog gezonde alternatieven. Naast roggebrood en havermout is speltbrood een van de meest gezonde vervangers voor normaal wit of bruin tarwebrood. In dit artikel zal uitgelegd worden waarom.
Een van de eerste broodsoorten
Spelt kent een rijke geschiedenis. Het werd al voor 7000 voor christus verbouwd. In het verleden, voornamelijk in de middeleeuwen, werd er voornamelijk speltbrood en roggebrood gemaakt. Door de opkomst van onder andere tarwe werd spelt van de markt verdrongen en dat is waarom het vandaag de dag nogal onbekend is. Onterecht, aangezien speltbrood veel gezonder is dan de meeste varianten die vandaag de dag in de winkel te vinden zijn.
.
Waarom is (bruin en wit) tarwebrood ongezond?
De beste manier om af te vallen blijkt niet te zijn door zo weinig mogelijk vet te eten maar door zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. De basis van ons Westers eten: pasta, rijst, aardappelen maar ook brood blijkt de bron te zijn van allerlei ziekten, overgewicht en snellere veroudering. Dit komt onder andere doordat wit en bruin (volkoren alweer een stuk minder) brood een hoge glycemische index hebben en daarom de suikerspiegel doen pieken. Glucose (suiker) heeft een glucemysche index van 100, witbrood van 70 en bruinbrood van 65, een wit puntje of een hamburgerbroodje heeft zelfs een glycemische index van 85! Speltbrood heeft daarentegen een glycemische index van 55. Producten met een hoge glycemische index zijn voornamelijk verantwoordelijk voor:
- Overgewicht
- Diabetes
- Hart- en Vaatziekten
- Versnelde veroudering
Waarom is speltbrood veel gezonder?
Alhoewel speltbrood een vrij lage glycemische index heeft, lijkt volkorenbrood met een glycemische waarde van 40 nog gezonder. Waarom zou je dan speltbrood eten? Er zijn verschillende andere gezonde eigenschappen van speltbrood, te beginnen met de graanstructuur. Een tarwekorrel bestaat uit drie delen: het meellichaam, de zemel en de kiem. Het meellichaam bestaat bijna alleen uit zetmeel (dus koolhydraten) en de kiem en de zemel bevatten vitaminen en vezels. Door vezels worden de koolhydraten minder snel opgenomen waardoor de suikerspiegel minder snel omhoog schiet. In normaal wit en bruin en brood worden bijna alleen de ongezonde gedeelten van de granen gebruikt, het meellichaam. In speltbrood wordt echter het gehele graan gebruikt waardoor de vezels de koolhydraten vertragen en daarnaast ook nog eens vitaminen worden opgenomen.
Er is echter nog meer. Spelt is moeilijk te verteren en beïnvloed zo positief de darmflora. Daarbij bevat spelt meer eiwitten dan tarwebrood, gezondere vetten en meer aminozuren.
Overige speltproducten en alternatieven
Speltbrood is gemaakt van speltdeeg, dit betekent dat er veel meer deegproducten van spelt verkrijgbaar zijn. Er kan ook pasta van worden gemaakt, pizza's en zelfs zoet gebak. Kijk bij het laatstgenoemde product wel uit met de toevoeging van suiker wat het gezonde effect van spelt teniet kan doen. Deze speltproducten zijn verkrijgbaar via het internet, biologische winkels en winkels voor gezonde voeding. Speltbrood is zelfs gewoon in de Albert Heijn verkrijgbaar! Kijk echter uit met
speltbrood uit supermarkten. Vaak worden er aan speltbrood speltbloem of zelfs tarwemeel en -bloem toegevoegd omdat er nog geen strenge wetgeving omtrend speltbrood bestaat.
Andere gezondere alternatieven voor tarwebrood zijn roggebrood, lijnzaadbrood, sojabrood, volkoren brood en havermout. Let echter op dat overmatige consumptie van koolhydraatrijke producten alsnog slecht zijn voor de gezondheid. Eet hiernaast genoeg vezel- en vitaminerijk voedsel en gezonde vetten, zoals je in groenten, noten, fruit en vette vis kan vinden.
Lees verder