Brood dikmakend?

Brood dikmakend? "Je moet geen brood eten als je wilt afvallen". Brood zou een dikmaker zijn. Maar is dat werkelijk zo? En waar komt deze fabel vandaan?

Brood is dikmakend en past niet in een dieet

Wie wil afvallen, zal vaak het aantal koolhydraten in de dagelijkse voeding verminderen. Van koolhydraten zou je dik worden. En brood zit boordevol koolhydraten. Dus veel mensen eten onder andere geen brood als ze op dieet zijn. Maar ook andere koolhydraten worden vermeden. Natuurlijk geen snoep, koek, gebak en snacks meer. Maar ook andere koolhydraatrijke producten worden geschrapt: pasta, rijst, crackers, aardappels, en zelfs fruit. Dat brood een dikmaker is, is wel de meest hardnekkige fabel als het gaat om dikmakende koolhydraten.

Waar komt de fabel over brood vandaag?

Veel populaire dieten weren brood uit het dieet. Het zijn vaak de eiwitrijke dieetmethodes. Neem bijvoorbeeld het Atkinsdieet, Dr Frank dieet, South Beach dieet, Montignac, proteine dieet enzovoort. Ook andere koolhydraten zijn taboe. De uitleg luidt vaak dat koolhydraten veel energie leveren, snel worden opgenomen en daardoor snel als vet worden opgeslagen door het lichaam. Het bloedsuiker zou stijgen, waardoor je snel nog meer honger zou krijgen. Bij sommige dieten wordt zelfs beweerd dat een combinatie van koolhydraten en eiwitten, of koolhydraten en vetten, slecht zijn voor de spijsvertering en stofwisseling.

Wat is waar?

Dat de combinatie in voeding van koolhydraten met eiwitten of vetten, slecht zou zijn voor het gewicht, is nooit bewezen. Deze theorie geeft een verklaring over de spijsvertering die volgens de wetenschap niet klopt. De bewering dat koolhydraten veel energie leveren klopt ook niet. Brood bevat, net als eiwitten, 4 kcal per gram. Vet levert 9 kcal en alcohol 7 kcal per gram. Het levert dus juist weinig calorieen. Dat koolhydraten te snel worden opgenomen, opgeslagen als lichaamsvet en snel tot opnieuw honger leiden, geldt alleen voor de snelle koolhydraten: de suikers. Deze zitten vooral in snoep, koek, gebak, snacks, en geraffineerde producten: zoals wit brood, witte rijst, witte pasta. In volkoren brood, crackers en past, en in zilvervliesrijst en fruit zitten vooral meervoudige koolhydraten en daar geldt deze bewering niet voor, integendeel. Meervoudige koolhydraten helpen bij een gezond gewicht en een gezonde spijsvertering, stofwisseling en voeding, en deze producten geven daarnaast veel essentiele stoffen als vitamines en mineralen.

Brood, daar zit wat in

Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Er zit nauwelijks vet in, en dan voornamelijk plantaardig onverzadigd vet. Dit is gezond vet. Goede dagelijkse voeding bestaat voor ongeveer 30% uit gezonde vetten. Deze vetten zijn nodig voor tal van functies in het lichaam en helpen om op een gezond gewicht te blijven. In brood zitten vooral zetmeel en vezels. Zetmeel zijn meervoudige koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam in het lichaam opgenomen, daardoor worden ze gebruikt in de energievoorziening en worden ze niet opgeslagen als lichaamsvet. Vezels helpen bij een goede spijsvertering en stofwisseling. Ze zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam worden opgenomen, en voor een goede darmwerking. Voor een goede werking van vezels is het belangrijk om dagelijks voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter water).

Een gezonde boterham

Of het nou om brood gaat, of een ander gezond product. Als je er dagelijks teveel van eet, dan wordt je er dik van. Dagelijks 5 (vrouwen) tot 7 (mannen) boterhammen is een prima aanbeveling van Het Voedingscentrum. Naast de hoeveelheid, is ook het soort brood van belang. Volkoren brood bestaat vooral uit de goede langzame koolhydraten. Wit brood daarentegen bevat veel snelle koolhydraten. Doordat het lichaam veel snelle koolhydraten binnenkrijgt, is er ineens te veel energie, wat het lichaam op zal slaan als lichaamsvet.

Bijna niemand eet droog brood. Een belegde boterham wordt vaak als ontbijt en/of lunch gegeten. Voor een gezonde boterham gaat het erom, wat je op je brood doet. Een volkoren boterham, besmeerd met dieethalvarine, wordt een stuk ongezonder door een paar plakken vol belegen kaas: veel ongezonde vetten en veel calorieën. Beter beleg je brood met mager broodbeleg zoals: kipfilet, rosbief, fricandeau, magere ham, filet american, kalkoenfilet, sandwichspread, hutenkase, magere roomkaas, light jam, magere kaas en dergelijke. Ook hier geldt: als je je brood te dik belegd wordt je er alsnog dik van. Denk aan light jam. Veel mensen zijn geneigd meer op hun brood te smeren: het is toch light?

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitCalorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitHet eten van ontbijtkoek, crackers en eierkoeken om af te vallen is onzin. De kern van diëten is minder calorieën inneme…
Tien dagen dieetTien dagen dieetHet tien dagen dieet is een dieet waarbij u in tien dag 5 kilo kan afvallen. Hou er rekening dat bij afvallen in zo´n ko…
Afvallen door middel van brood, het brooddieetAfvallen door middel van brood, het brooddieetVeel mensen diëten niet op deze manier: het brooddieet. Vroeger werd er namelijk gedacht dat je dik werd van brood, maar…
Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere…

Waarom je crasht bij het volgen van een crashdieetWaarom je crasht bij het volgen van een crashdieetEr zijn zo ontzettend veel diëten op de markt. De ene belooft nog sneller resultaat dan de andere. Maar is dat wel zo go…
Wil je afvallen? Let dan ook op wat je drinkt!Als je wilt afvallen moet je je calorie-inname verminderen, en/of je calorieverbranding verhogen door meer te bewegen en…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.