Spelt, zoals in speltbrood, een gezonde graansoort

Spelt, zoals in speltbrood, een gezonde graansoort Spelt, een graansoort dat je steeds meer in de schappen kunt vinden. Zeker het speltbrood raakt steeds meer in trek. Spelt, wat is dit voor graansoort? Waarin verschilt het met andere graansoorten? En belangrijk: is het gezond? Om maar meteen op de laatste vraag in te gaan: ja! Spelt is zeker gezond. Wat maakt deze graansoort zo gezond?

Spelt, een steeds meer verkocht graansoort

Spelt is een graansoort dat eeuwen geleden al gegeten werd. Toen was het al bekend hoe gezond spelt is voor het lichaam. Echter is dit graan grotendeels uit zicht geraakt en voor veel mensen is het zelfs onbekend. Spelt wordt gebruikt in verschillende voedingsproducten. Waar we het voorheen alleen in natuurwinkels konden vinden, vinden we het nu ook in verscheidene supermarkten. We vinden deze graansoort daar in bijvoorbeeld brood en crackers. Bij Albert Heijn, Hoogvliet, Super de Boer en de Plus ligt het speltbrood in de schappen. Bakker van Maanen is ook volop met spelt aan het experimenteren. Zo hebben ze daar crackers, brood en eierkoeken van spelt.

Het verschil tussen spelt en tarwe

Spelt zit boordevol voedingsstoffen. Waar in tarwe voedingsstoffen te vinden zijn in de kiem en zemel, vindt je ze bij spelt ook in het meellichaam. Wanneer spelt verwerkt wordt in een product, blijven hierdoor de voedingsstoffen behouden, daar waar ze bij tarwe grotendeels verloren gaan. Ook wordt spelt snel opgenomen in het lichaam. Spelt is namelijk goed en snel oplosbaar in water. Hierdoor gaan er ook geen voedingsstoffen verloren. Spelt bevat een stuk meer eiwitten dan tarwe.

Spelt is gezond

Spelt is gezond, onder andere omdat het veel eiwitten bevat. Ook bevat spelt veel vitaminen zoals vitamine B. Spelt bevat daarnaast de mineralen magnesium, ijzer, fosfor en kalium. Spelt is daarnaast rijk aan goede vezels, wat goed is voor je darmen.
Na bijvoorbeeld speltbrood, heb je aardig snel een verzadigd gevoel, waardoor je ook minder behoefte hebt om meer te eten. Tarweproducten geven minder snel een verzadigd gevoel. Spelt bevat koolhydraten, die veel mensen laten als ze op dieet zijn. Echter bevat spelt langzame koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel in beperkte mate, zonder flinke pieken, waardoor je erna weer honger hebt.

Spelt in de natuurwinkel

Zoals eerder beschreven hebben natuurwinkels al meerdere jaren speltproducten in hun schappen liggen. Denk aan koekjes, bakmeel en pasta. Van het speltmeel zijn een heleboel lekkere gerechten en hapjes zelf te maken. Denk aan pizza's met een bodem van speltmeel, koekjes, pannenkoeken. Zie het internet voor leuke recepten met speltmeel.

Zuiver speltbrood

Speltbrood is aan te raden voor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, bijvoorbeeld bij een tarweintolerantie. Wanneer je speltbrood koopt, kijk dan even goed op het etiket. In sommige speltbroden wordt namelijk ook wat tarwe verwerkt. Echter heb je veel soort speltbrood met alleen spelt als graansoort daarin verwerkt. Dit zijn de meest gezonde speltbroden.
© 2013 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speltbrood voor een betere gezondheidSpeltbrood voor een betere gezondheidHet eten van speltbrood is erg populair tegenwoordig. Steeds meer mensen ontdekken de gezonde eigenschappen van dit graa…
Speltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodSpeltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodIs speltbrood gezond? Het wordt steeds duidelijker vanuit verschillende diëten zoals het Dr Atikins dieet en de revoluti…
Zelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de ovenZelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de ovenZelf je eigen speltbrood bakken klinkt alsof je er uren de tijd voor moet hebben. Maar niets is minder waar. Het kost ni…
Is brood nu ineens ongezond?Is brood nu ineens ongezond?Steeds vaker worden de voedingsmiddelen en gewoonten van tegenwoordig onder de loep genomen door mensen die zich met gez…
Mirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerkenMirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerkenMirabellen zijn zonnig gele, heerlijke pruimpjes om zo uit de hand te eten, maar ze kunnen ook goed gebruikt worden om e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • http://www.speltwinkel.nl/Waarom%20spelt/waarom%20spelt.html
  • http://www.dieetvandaag.nl/388/2012/03/05/speltbrood/
Wuppie (35 artikelen)
Laatste update: 20-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.