Spelt, zoals in speltbrood, een gezonde graansoort
Spelt, een graansoort dat je steeds meer in de schappen kunt vinden. Zeker het speltbrood raakt steeds meer in trek. Spelt, wat is dit voor graansoort? Waarin verschilt het met andere graansoorten? En belangrijk: is het gezond?
Om maar meteen op de laatste vraag in te gaan: ja! Spelt is zeker gezond. Wat maakt deze graansoort zo gezond?
Spelt, een steeds meer verkocht graansoort
Spelt is een graansoort dat eeuwen geleden al gegeten werd. Toen was het al bekend hoe gezond spelt is voor het lichaam. Echter is dit graan grotendeels uit zicht geraakt en voor veel mensen is het zelfs onbekend. Spelt wordt gebruikt in verschillende voedingsproducten. Waar we het voorheen alleen in natuurwinkels konden vinden, vinden we het nu ook in verscheidene supermarkten. We vinden deze graansoort daar in bijvoorbeeld brood en crackers. Bij Albert Heijn, Hoogvliet, Super de Boer en de Plus ligt het speltbrood in de schappen. Bakker van Maanen is ook volop met spelt aan het experimenteren. Zo hebben ze daar crackers, brood en eierkoeken van spelt.
Het verschil tussen spelt en tarwe
Spelt zit boordevol voedingsstoffen. Waar in tarwe voedingsstoffen te vinden zijn in de kiem en zemel, vindt je ze bij spelt ook in het meellichaam. Wanneer spelt verwerkt wordt in een product, blijven hierdoor de voedingsstoffen behouden, daar waar ze bij tarwe grotendeels verloren gaan. Ook wordt spelt snel opgenomen in het lichaam. Spelt is namelijk goed en snel oplosbaar in water. Hierdoor gaan er ook geen voedingsstoffen verloren. Spelt bevat een stuk meer eiwitten dan tarwe.
Spelt is gezond
Spelt is gezond, onder andere omdat het veel eiwitten bevat. Ook bevat spelt veel vitaminen zoals vitamine B. Spelt bevat daarnaast de mineralen magnesium, ijzer, fosfor en kalium. Spelt is daarnaast rijk aan goede vezels, wat goed is voor je darmen.
Na bijvoorbeeld speltbrood, heb je aardig snel een verzadigd gevoel, waardoor je ook minder behoefte hebt om meer te eten. Tarweproducten geven minder snel een verzadigd gevoel. Spelt bevat koolhydraten, die veel mensen laten als ze op dieet zijn. Echter bevat spelt langzame koolhydraten. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel in beperkte mate, zonder flinke pieken, waardoor je erna weer honger hebt.
Spelt in de natuurwinkel
Zoals eerder beschreven hebben natuurwinkels al meerdere jaren speltproducten in hun schappen liggen. Denk aan koekjes, bakmeel en pasta. Van het speltmeel zijn een heleboel lekkere gerechten en hapjes zelf te maken. Denk aan pizza's met een bodem van speltmeel, koekjes, pannenkoeken. Zie het internet voor leuke recepten met speltmeel.
Zuiver speltbrood
Speltbrood is aan te raden voor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, bijvoorbeeld bij een tarweintolerantie. Wanneer je speltbrood koopt, kijk dan even goed op het etiket. In sommige speltbroden wordt namelijk ook wat tarwe verwerkt. Echter heb je veel soort speltbrood met alleen spelt als graansoort daarin verwerkt. Dit zijn de meest gezonde speltbroden.