Is brood nu ineens ongezond?
Steeds vaker worden de voedingsmiddelen en gewoonten van tegenwoordig onder de loep genomen door mensen die zich met gezondheid en gezonde levenswijzen bezighouden. Voedingscoaches en natuurgeneeskundigen komen steeds meer in de bekendheid met hun kritische kijk op hedendaagse, vooral, kant en klare voeding, maar ook voeding die wij als normaal en gezond beschouwen. Normaal zoals bijvoorbeeld brood! En dan vooral: tarwebrood. Want, de laatste tijd komen steeds vaker berichten naar boven dat granen helemaal niet zo gezond zijn als wij allemaal denken.
Iedereen eet brood
Er is zo veel voeding te kiezen en zoveel verschillende mensen, maar bijna iedereen eet brood. En nu is er dan een medicus, een cardioloog, die een boek heeft geschreven waarin hij ons vertelt dat brood een aanstichter is voor obesitas. ‘Brood maakt dik’. zegt hij, ‘en bovendien is het hartstikke ongezond’.
Waarom is brood ongezond?
Omdat het tarwe van tegenwoordig sowieso niet meer is wat het was. Ten eerste is het zo dat de voedingswaarde van tarwe in de kiem en de zemel zit, maar die worden er juist uitgemalen en gezeefd. Het meellichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten, en die blijven dus juist over. En als je dan weet dat er heel veel mensen zijn die een glutenintolerantie hebben en veel daarvan dit waarschijnlijk niet eens weten! Verder wordt tarwe ook nog eens vaak gekruist met andere gewassen omdat het dan veel sneller en goedkoper geoogst kan worden. Want dát is tenslotte de drijfveer voor heel veel voedselproducten: geld verdienen.
Je kunt dit natuurlijk betwijfelen en dat is ieders recht maar, volgens W. Davis is het bewezen, via zijn onderzoek onder 2000 van zijn patiënten, dat heel veel klachten als allergieën, darmproblemen, eczeem, en overgewicht verdwenen door het schrappen van tarwe/granen uit hun dieet. De patiënten werden gezonder, kregen veel meer energie en vielen bovendien wel tot 10 kg in korte tijd af. Bovendien, beweert hij, zorgt tarwe voor het snel stijgen van de bloedsuikerspiegel, het ontstaan van auto-immuunziekten, en nog meer…waaronder astmatische klachten, jeukende ogen, menstruatiestoornissen, bloedarmoede, hoofdpijn, migraine en glutenintolerantie.
Van brood word je dik
Dokter Davis is zeker niet de enige die beweert dat tarwe het best uit ons voedingspatroon geweerd zou moeten worden. Al maandenlang lees ik er artikelen over en wat de nadelen bij het eten van tarwe zijn. Dus, waarom is brood eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons?
In brood zitten snelle koolhydraten die heel even voor een verzadigt gevoel zorgen maar even later weer juist het hongergevoel aanwakkeren. Je bloedsuikerspiegel gaat ervan schommelen waardoor je lichaam vet op gaat slaan en overgewicht kan ontstaan en ook wordt er een verband gelegd met het ontstaan van diabetes (waarschijnlijk juist door die bloedsuikerschommelingen). Het schijnt ook dat bruin brood geverfd wordt om het mooi bruin te maken en natuurlijk de E-nummers! Die je tegenwoordig bijna in alle producten tegenkomt.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening ‘Coeliaki’ hebben. Voor deze laatste groep is het eten van gluten gewoonweg ‘Uit den boze’.
Voedingscentrum spreekt het boek fel tegen
Volgens het voedingscentrum is het allemaal grote nonsens. Op de site staat geschreven:
‘Brood, ontbijtgranen of bijvoorbeeld pasta: tarweproducten leveren belangrijke stoffen, zoals koolhydraten, vezels, eiwitten en vitaminen. In een nieuw boek wordt tarwe onterecht in een kwaad daglicht gezet en er wordt zelfs voor gewaarschuwd. Dat is onzin, want deze en andere graansoorten passen prima in een gezond eetpatroon’.
Wat nu dan? Geen brood meer eten?
Tja, dát is wat! En daarbij gaat het ook niet alleen maar om brood. Het gaat om tarwe, dus het gaat ook om pasta’s en crackers, muesli, beschuit en dergelijke. En dan ben je er nóg niet want tarwe zit ook nog eens verwerkt in vele andere producten als koekjes, chips, worst, sausjes en dergelijke. Wel is het zo dat je het voor de koolhydraten, eiwitten, vezels en vitaminen niet hoeft te doen want die kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen. In de oertijd was er ook geen tarwe en aten de mensen ook alleen maar bessen, noten, wortels, kruiden en vlees. Maar, brood eten is zo bij iedereen ingeburgerd en het is je niet voor te stellen om géén brood te eten toch? Wat dan? Is er een alternatief?
Speltbrood
Een heel goed alternatief is speltbrood of zuurdesembrood. Sowieso is het voordeel van spelt dat het niet met chemische middelen kan worden bewerkt, en dat kan dus met tarwe wel. Spelt kan bijvoorbeeld niet tegen kunstmest want dan gaat het dood. Vandaar dat het altijd zuiver is. Waar je weer wél heel goed op moet letten is dat je er op let om 100% spelt te kopen. Want ‘spelt is niet altijd spelt’. Spelt wordt vaak vermengd met tarwe en dan als spelt verkocht omdat er maar een klein gedeelte echte spelt in hoeft te zitten om het al spelt te mogen noemen. Dus, goed opletten!
Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces totaal behouden. En dat is dus al gelijk een heel groot verschil met tarwe. Ten eerste kan het niet met bestrijdingsmiddelen vervuilt worden en ten tweede worden de voedingsstoffen er niet uit gemalen. Verder bevat spelt ook alle vitaminen, eiwitten, koolhydraten en vezels die ook in tarwe zitten. Maar…ook in spelt zitten nog steeds gluten.
Samenvattend
Is brood slecht? Volgens velen wel. Volgens het voedingscentrum zeker niet! Maar…Het voedingscentrum lijkt wel vaker achter de feiten aan te lopen en informatie uit onderzoeken van wetenschappers voor ‘niet waar’ aan te nemen. Aan de andere kant, moeten we brood dan totaal schrappen uit ons voedingspatroon? Volgens mij is het beste wat je kunt doen eerst eens kijken en eens goed opletten of jij last hebt na het eten van brood. Word je erg moe na het eten? Krijg je last van je darmen,? Heb je last huidproblemen, migraine, hoofdpijn of andere vage problemen? Misschien kan het dan toch eens nut hebben om eens te proberen brood te laten staan. Al is het maar als test om te kijken of jij verschil kunt merken wanneer je geen tarwe eet. Natuurlijk geldt het dan niet alleen voor brood maar ook voor al die andere producten waarin tarwe is verwerkt. Of, je kunt eens speltbrood of zuurdesembrood proberen. En wat je dan ook nog kunt doen is informatie over het eten van brood gaan verzamelen op dat mooie en handige internet en waarschijnlijk krijg je dan toch zoiets van ‘Mmm…Ik weet het nog niet met dat brood. Is dat nou wel zo gezond?’ En dan nog ‘last but not least’ : Je kunt ook gewoon lekker brood blijven eten!