Koelte in de hitte

Koelte in de hitte In Nederland duurt het meestal wel even tot er wat echt warme dagen zijn. Maar als het dan zover is, slaat de zon ook genadeloos toe. Met name het gegeven dat de warmte erg drukkend is (door de verschillende luchtlagen), maakt dat het voor veel mensen lastig is goed te functioneren in die hitte. Bij de meer zuidelijke landen werkt de zon gevoelsmatig net iets anders, maar heeft vaak met het uitblijven van het drukkende weer te maken, bovendien kan een zeebriesje ook veel doen.

Gedrag

De warmte kan lastig zijn in een maatschappij als de onze. We zijn gewend de hele dag hard te werken en daarna op tijd naar huis voor het eten en de “eigen” dingen. Als de warmte rond het middaguur echter erg nadrukkelijk aanwezig is, kan je feitelijk beter toegeven aan het weer en je “gedragen” zoals de mannen en vrouwen in de zuidelijke landen. Een siësta is zo verkeerd nog niet. Dat brengt echter ook met zich mee dat we langer door moeten werken en dat verstoort onze avondpatroon weer. Hoewel weinig mensen er aan toegeven, zou die extra flexibiliteit niet verkeerd zijn om de drukkende warmte te baas te worden. Zolang we dat echter niet doen, passen we de “lapmiddelen” toe. Waarbij de lapmiddelen niet als een straf gezien hoeven te worden.

Meditatiemomentje

Voor degene die wil en kan mediteren (het is meer dan zomaar even gaan zitten en aan de slag gaan), wil meditatie ook nog wel eens helpen om de hitte te trotseren. Door heel ontspannen, op een schaduwrijke plek, je gedachten even een moment weg te laten zweven, verlaag je de bloeddruk. De spieren ontspannen zich en stresshormonen dalen gestaag. Bovendien verfrist het enorm en dus ook lekker als onderbreking van een drukke werkdag.

Airco

Airco voelt heerlijk, maar let wel op. Een sterk gekoelde ruimte verlaten kan betekenen dat je bijna een klap in het gezicht krijgt, zodra je hitte ingaat. Sterk wisselen van temperatuur kan je ook een soort verkoudheid opleveren en sommige mensen krijgen zelfs last van de longen of de spieren. Als je dus de airco in bijvoorbeeld de auto aan zet, zet deze dan niet te koud of maak de temperatuur geleidelijk iets warmer, zodat je er bij het uitstappen geen last van krijgt.

Drinken

Iedereen weet dat hij extra goed moet drinken als het zo warm is. Toch hebben mensen ook vaak het idee dat wanneer ze niet echt veel transpireren, het wel mee zal vallen. Dit is echter een misverstand. Veel drinken en met name drankjes die je niet het gevoel geven meer en meer te moeten drinken, zijn goed. Enkele voorbeelden:
 • Kraanwater (niet te koud)
 • Groene thee
 • Verse muntthee
 • Water met citroen (bij voorkeur water wat niet té koud is)
 • Kokoswater

Hoofdbedekking

Als je met je hoofd in die erg warme zon loopt, kan je snel een zonnesteek oplopen. Het is daarom erg belangrijk om je hoofd goed te bedekken. Daarmee niet gezegd dat je met een warme muts moet gaan lopen, maar een zonnehoed met rand die meteen het zonlicht uit je ogen haalt, is prima. Een petje met grote klep kan ook, maar heb je liever niets direct vast op het hoofd, dan is een miniparasol wellicht een idee of een flinke sjaal van een natuurlijk materiaal. Soms zijn ze zelfs in dezelfde print als een sarong of strandjurk te krijgen. Niets van dat alles in huis, dan is een paraplu natuurlijk ook prima.

Koel gezicht

Gezichtsspray

Een verfrissende spray voor in het gezicht kan heel verkoelend zijn. Zo’n spray met meestal een zachte geur, verneveld het vocht over je huid en wordt nogal eens bij flinke hitte in het gezicht en de hals gespoten en soms ook op de armen. Of probeer de voeten eens, met koele voeten voel je je helemaal frisser. Niet gaan wrijven, gewoon in de huid laten trekken. Het kan gewoon over de make-up gespoten worden. Enkele merken die een gezichtsspray in het assortiment hebben:
 • Vichy
 • Yves Rocher
 • Nimue
 • Evian
 • Clinique
 • Chanel

Ogen

Bij sommige mensen zwellen tijdens erg warme dagen de ogen wat op. Om met een ijspakking voor de ogen te gaan lopen, wat overigens wel werkt, is niet echt ideaal. Dit kanje beter doen als je even rustig kunt gaan zitten. Er zijn, voor degene die door moet, wel wat verkoelende ooggels die prima kunnen werken. Enkele merken die er een in het assortiment hebben:
 • Origins
 • Babor
 • Yves Rocher
 • Biotherm

Tot slot

Je kunt jezelf zo gek maken als je zelf wilt, maar het beste is jezelf juist zo rustig als mogelijk houden. Onderga het en probeer eventueel met behulp van wat lapmiddelen de hitte op een normale manier de baas te worden.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het is hier veel te warm!Het is hier veel te warm!Toegegeven, hele warme dagen komen niet al te veel voor in onze lage landen, hittegolven nog minder. Toch kan de zomerse…
Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterHet Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterDe Nijlpaard is net zoals de Neushoorn en olifant nog een van de weinige oerdieren die we op onze planeet bezitten.
Een koel en aangenaam huis tijdens warme dagen met zonEen koel en aangenaam huis tijdens warme dagen met zonEen koel en aangenaam huis is vooral belangrijk als er een hittegolf is. In de zomer kan het soms wel 36 graden of warme…

Is brood nu ineens ongezond?Is brood nu ineens ongezond?Steeds vaker worden de voedingsmiddelen en gewoonten van tegenwoordig onder de loep genomen door mensen die zich met gez…
Hoogtevrees: wat is het en wat kunt u er aan doen?Hoogtevrees is een fobie die erg vaak voor komt en in alle landen ter wereld. De angst voor hoogtes is goed, zolang de a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.