Mirabellenjam maken of de pruimen in potten verwerken
Mirabellen zijn zonnig gele, heerlijke pruimpjes om zo uit de hand te eten, maar ze kunnen ook goed gebruikt worden om er jam van te maken of vlaai en taart mee te bakken. Daarnaast lenen ze zich goed voor de inmaak in potten. Het kost even een middagje werk, maar dan hebt u er ook een hele tijd plezier van. Vooral in de winter, als er weinig of geen zomerfruit soorten te koop zijn. Mirabellenjam is in de normale supermarkten meestal niet te vinden en dus loont het zich om deze zelf te maken. Het is ook leuk, om een potje van deze exclusieve mirabellenjam cadeau te geven. Deze is immers hooguit in speciaalzaken te vinden. Onbegrijpelijk, want het is een enorm lekkere jam, waar geen andere pruimenjam tegenop kan.
Mirabellen zijn kleine, gele pruimen
Mirabellen zijn kleine, gele pruimen van ongeveer 2 centimeter doorsnede. Ze zitten vol vitamine c en zijn zoeter dan andere pruimen, bevatten veel pectine en zijn daarom heel goed geschikt om er jam van te maken. Mirabellen moeten echter wel binnen een dag of twee verwerkt worden, want ze rijpen snel door. Vooral als ze in een bak liggen of in een zak verzameld zijn, krijgen ze al snel slechte plekjes. Na het plukken kunt u ze het beste meteen verwerken of, als dat niet mogelijk is, even uitspreiden, zodat ze niet teveel op elkaar liggen.
De potten voor de inmaak van de mirabellen goed schoonmaken
Elke inmaak begint altijd met het zorgvuldig schoonmaken van de potten. U kunt er gewone glazen potten uit de winkel voor nemen. Jampotten, waar ooit jam in gezeten heeft en die u daarna uitgewassen en bewaard hebt. Een kleine extra tip: sluit een leeg en schoongemaakt potje nooit helemaal met het deksel af, maar laat dat er los op zitten, anders gaat het na verloop van tijd onfris ruiken. Er blijft na het schoonmaken immers wel eens wat vocht in zitten.
Voorwaarde voor een goed potje pruimenjam
De enige voorwaarde is dat er een onbeschadigd, metalen deksel op het potje moet zitten. Plastic deksels sluiten niet altijd luchtdicht af, waardoor later de inhoud kan gaan schimmelen. Metalen deksels sluiten over het algemeen prima. Voor het maken van jam neemt u per kilo fruit ongeveer 4 tot 5 kleine glazen potjes, zoals (echte) jampotjes, of ook potjes waar ooit rode bietjes of rode kool in gezeten heeft, enzovoort. het hoeven dus niet altijd echte jam potten te zijn.
Dezelfde soort potten
Probeer wel zoveel mogelijk dezelfde soort potjes te nemen, zodat ook de grootte van de deksels niet teveel van elkaar verschillen, anders loopt u het risico dat u bij het dichtmaken de verkeerde deksels probeert en op die manier dan ook weer vuil maakt. Het risico dat er later schimmel opduikt is dan aanwezig. Maak de potten goed schoon in sodawater, spoel ze na met schoon, heet water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek. Doe hetzelfde met de deksels en dek de potten met een andere schone theedoek af tot ze gevuld kunnen worden.
Mirabellenjam is de lekkerste jam
Jam van mirabellen is snel gemaakt. Van ongeveer 1250 gram mirabellen houdt u na het wassen, halveren en ontpitten nog ongeveer 1 kilo over. Doe deze in een pan en breng ze aan de kook, samen met ½ deciliter water, 750 gram geleisuiker, een pakje vanillesuiker en een scheut citroensap. Laat het geheel 4 minuten doorkoken en draai de “pap” daarna door de roerzeef (of “passe-vite”), zodat de velletjes van de mirabellen achterblijven. De jam lijkt dun, maar stijft tijdens het afkoelen nog op.
Mirabellenjam testen op dikte voordat u ze in de potten doet
U kunt testen of de jam goed is door een beetje jam van een theelepeltje af te laten glijden. De laatste druppel trekt dan een draad en dat is het teken dat de jam na het afkoelen stevig genoeg is. Doe de hete jam, met behulp van een trechtertje in de schone potjes, maak de randen van de potjes met een schone, hete doek vrij van eventueel gemorst mengsel en draai de deksels er vast op. Zet de potjes omgekeerd, dus op het deksel, op een krant en laat ze geheel afkoelen. Als ze koud zijn zet u er een klein etiket op met de naam van de jam en het jaartal. Bewaar de potjes het liefst op een koele, donkere plaats, zoals een kelder of in een kelderkast.
Mirabellen kunt u ook mengen met appels
Mirabellen en appels passen prima samen. De jam van dit mengsel is erg lekker. Neem hiervoor 750 gram schoongemaakte mirabellen en 250 gram schoongemaakte appels (klokhuis en steeltjes verwijderen). Snijd de appel in kleine stukjes, zodat deze ook even snel gaar wordt als de mirabellen. Maak de jam verder op dezelfde manier klaar als hierboven.
Mirabellenjam verwerken met peer
Mirabellen kunnen ook samen met zachte handperen gemengd worden. Daarbij is de verhouding hetzelfde als bij de appels en deze jam is eveneens heel erg lekker.
Jam van gemengde pruimen in potten verwerken
Hebt u pruimen van verschillende soorten, bijvoorbeeld wat mirabellen, blauwe pruimen, rode pruimen, enzovoort, maar is er te weinig om van een enkele soort jam te maken, maak de pruimen dan schoon, weeg ze en doe verhoudingsgewijs de geleisuiker erbij. Voor 500 gram gemengde pruimen kunt u dus ¼ deciliter water, 375 gram geleisuiker, een zakje vanillesuiker en een (iets kleinere) scheut citroensap nemen.
Mirabellen op sap
Hebt u teveel mirabellen om er jam van te maken, maak ze dan eens gewoon in op sap en bak er later een vlaai of taart mee. Neem daarvoor echter geen jampotjes, maar liever grote glazen potten, zoals van kersen of appelmoes. Als ze maar een metalen deksel hebben en de deksels ook onbeschadigd zijn. Maak eerst suikerwater van 1½ liter water en 750 gram kristalsuiker, breng dat aan de kook. Als alles opgelost is laat u de suikerstroop geheel afkoelen. Maak intussen de potten schoon op dezelfde manier als boven en zet ze op een schone theedoek.
Wassen en halveren
Was de mirabellen, halveer ze, haal de pitten eruit en vul de glazen potten er zo stevig mogelijk mee. Giet met een juslepel de afgekoelde suikerstroop op de gevulde potten, tot de mirabellen onder het vocht staan. Laat eventueel nog met behulp van een metalen breinaald de achtergebleven luchtbellen “omhoog klimmen” zodat er zoveel mogelijk lucht uit de potten is. Maak de randen van de potten schoon met een schone, hete doek en draai de deksels er vast op.
Overkoken
Neem een diepe pan, bijvoorbeeld een snelkookpan. Leg op de bodem een doekje (tegen het rammelen) en zet er zoveel potten van gelijke grootte op als er in de pan passen (niet klemmen). Vul de pan met water tot ongeveer een centimeter onder de deksels. Breng het geheel bijna aan de kook, maar laat het niet echt koken. Op een temperatuur van rond de 80 graden moeten de potten 25 minuten blijven staan. Zet dan het vuur eronder uit en laat het geheel zo afkoelen.
Het deksel na het steriliseren niet meer aanraken
Neem de afgekoelde potten uit het koude water, maar raak de deksels liefst niet meer aan. U kunt zien of de potten dicht zijn aan de ingetrokken deksels. Maak de potten voorzichtig schoon en zet er de naam van het fruit en het jaartal op. Bewaar ze op een donkere plaats.
Ander fruit verwerken op een soortgelijke manier
Ook ander fruit, zoals perziken kersen, peren, stoofpeertjes, enzovoort, kunt u op de bovenstaande manier schoonmaken en steriliseren of er jam van maken.
Lees verder