Geen eitje zo lekker en gezond als van de eigen kip

Geen eitje zo lekker en gezond als van de eigen kip Over het fokken van kippen en de productie van eieren leest u regelmatig wat in de krant en meestal zijn dat geen prettige berichten. Intussen is er in de politiek en bij de kippenboeren al veel veranderd, maar nog steeds is de kwaliteit van kippen en eieren niet optimaal. Eieren zijn vaak veel te lang onderweg van de bron naar de klant. Wie een goed reukorgaan heeft, merkt dat bij het eten van gekookte eieren. een vers ei dat gekookt is, ruikt anders dan een ei dat al een tijd geleden gelegd is. Elke liefhebber van eieren kan daarover meepraten. Veel mensen stappen daarom over op het zelf houden van een paar kippen om op die manier betere eieren te kunnen krijgen.

Meestal geen lekkere eieren van de supermarkt

De eieren van de supermarkt zijn meestal niet echt vers meer. U kunt het controleren door een ei in de pan te slaan en daarbij op het wit te letten. Loopt dat in de pan uit, dan is het ei niet echt vers meer. Het is dan niet bedorven en u kunt het zonder bedenkingen eten, maar het ei is ook niet meer optimaal.

Hardgekookte eieren

Als u een dergelijk ei hard kookt, ruikt het bij het eten ook vaak niet meer zo fris. Het is in dat geval niet slecht, maar ook niet echt lekker meer. Voor eieren geldt dezelfde regel als voor alle andere voedingsmiddelen: vers is gewoon het beste en smaakt ook het beste.

Eieren van de boer kunnen soms ook wat ouder zijn

De eieren die u direct op de boerderij koopt zijn meestal verser dan die van de supermarkt. Toch moet u ook hier oppassen. Niet elke boer heeft zelf kippen of heeft voldoende eigen kippen om al zijn klanten te kunnen beleveren. Vaak komen de eieren die u bij de boer koopt toch voor een gedeelte van een groothandel of van een kippenfarm uit de buurt. Vraag daarom naar de herkomst van de eieren en de aankoopdatum als u echt verse eieren wilt hebben.

Eerst het hok, dan de kip en dan pas het ei

De meest verse eieren zijn de eieren die u zelf elke dag uit het kippenhok haalt. Daarvoor moet u dan wel plaats maken in uw tuin. Kippen hebben immers een onderdak nodig. Er moet een kippenhok getimmerd worden. Liefst een kippenhok dat vrij van de grond staat (met een kippenladdertje er naar toe) en waar een vos of een marter onmogelijk binnen kunnen komen.

Een veilige ren

Ook de ren moet veilig zijn. Een vos mag er niet gemakkelijk binnen kunnen komen, want dan hebben uw kippen geen lang leven. Over het bouwen van een goed en veilig kippenhok met daarin alles dat kippen nodig hebben en het maken van een veilige ren daarbij, vindt u genoeg informatie op internet.

Een goede uitloop houdt uw kippen gezond

Zoals al gezegd hebben kippen ook een ren nodig, waar ze kunnen uitlopen. Het liefst bestaat die uitloop uit een grasveldje. Dat grasveldje mag niet gemest zijn met kunstmest, want de stoffen daarvan zitten later niet alleen in uw kippen, maar ook in de eieren daarvan. De ren moet goed afgezet worden (liefst ook van boven) met gaas, zodat er geen vijanden binnen kunnen komen.

Elke avond op tijd in het hok

Zorg wel elke avond dat de kippen voor het donker in hun nachtverblijf zitten. Dieren zoals marters en vossen zijn immers dol op kippenvlees en vinden altijd wel een gat om binnen te komen. Vaak graven ze ook een tunneltje onder het gaas door.

Als er te veel kippen in een hok zitten

Zet niet te veel kippen in een te klein hok. Dat geeft onderling problemen en daar zit u niet op te wachten. Kippen kunnen het achterwerk van een "in lagere rang staande" kip soms helemaal kaal plukken. Vaak nemen ze samen slechts een enkele kip op de korrel. Gebeurt u dat, zet die kip dan apart in een kleine ren tot ze helemaal hersteld is en probeer haar dan weer terug te zetten.

Zorg voor goede leg plaatsen

Zorg dat de kippen elk een goede leg plaats in het hok hebben. Liefst belegd met stro. Ga bij het kopen van uw kippen ook heel zorgvuldig te werk. Koop geen kippen op markten, maar liever bij een boer of een pluimveebedrijf, waar u goede recensies over gelezen hebt.

Salmonella

Er wordt veel gepraat over de salmonellabacterie bij kippen. De meeste kippen zijn salmonellavrij, maar u kunt er nooit helemaal zeker van zijn dat uw kippen geen salmonella hebben. De bacterie “zwerft” rond en kan dus altijd door kippen opgepikt worden. Kippenvlees en eieren moeten daarom altijd goed verhit worden en vooral met kippenvlees moet zorgvuldig omgegaan worden om besmetting te voorkomen. Was altijd uw handen goed, als u met rauw kippenvlees in aanraking bent geweest.

Kippenvoer

Kippenvoer is overal te koop in dierenwinkels en bij landbouwbedrijven, zoals de boerenbond. Kippen houden van maïs. U mag dat best door het voer mengen, maar geef ze daar niet teveel van, want dan worden ze dik, lui en leggen geen eieren meer. Een handje per dag is voldoende.

Etensresten vinden kippen lekker

Kippen lusten ook graag etensresten. Dat kan handig zijn, want op die manier komt er minder in de groenbak of op de composthoop terecht. Neem wel de overgebleven en niet opgegeten etensresten aan het einde van de dag uit het hok en doe die op de composthoop. Meestal is alles echter al door de kippen opgegeten. Ook dit vinden ze lekker.

Kippenleeftijd

Kippen kunnen drie jaar eieren leggen. Veel kippen leggen in de winter minder of zelfs niet, omdat er dan te weinig licht is. Een kip kan ongeveer 8 jaar oud worden, maar dat is ook afhankelijk van het ras en van de verzorging. Sommige kippen kunnen wel 15 jaar oud worden. Natuurlijk leveren ze op het laatst minder eieren dan in hun jongere jaren. Ook het vlees van oudere kippen is niet meer zo mals. Het wordt taaier naarmate de kip ouder wordt. net als bij de mensen dus.

De rui stagneert tijdelijk de productie van de eieren

Net als alle vogels is ook de kip tegen de herfst een paar weken in de rui. In die tijd maakt ze een nieuw verenkleed aan en heeft daar al haar energie voor nodig. In die tijd legt ze dan ook geen eieren. Kippen hebben gedurende de rui een extra goede verzorging met eventueel wat extra vitaminen nodig. Ze kunnen in die tijd ook wat vatbaarder voor ziekten zijn. Vers voedsel en vooral vers water zijn dan extra belangrijk.

Eigen, verse eitjes zijn lekker en gezond

Eieren van kippen die een goede uitloop en een goede verzorging krijgen, zijn niet alleen vers en smakelijk, maar hebben tevens een mooie, donkergele tot oranje dooier. Lekker om mee te ontbijten of om gebak van te maken. Wie onbezorgd van verse eitjes wil genieten neemt de verzorging van de kip en het gekakel dat gepaard gaat met het leggen van het ei, graag op de koop toe.

De kip als barometer

Kippen zijn goede barometers. Als uw kippen 's ochtends een schuilplek onder het hoenderhok kiezen en daar lekker droog zitten, kunt u erop rekenen dat het de hele dag blijft regenen. Regent het 's morgens wel, maar lopen de kippen gewoon rond, dan is er veel kans dat het maar een buitje is. Later op de dag wordt het dan droog. Raar, maar waar.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kook ik een ei?Hoe kook ik een ei?"Je kunt nog geen ei koken." Wanneer je niet zo sterk bent achter het fornuis, heb je deze uitspraak vast al eens naar j…
Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?Het voordeel van zelf kippen houden is dat je er regelmatig een eitje voor terugkrijgt. Eieren van eigen kippen zijn kak…
De smaak van eieren: Zo leggen je kippen goede eierenDe smaak van eieren: Zo leggen je kippen goede eierenSommige mensen hebben kippen omdat ze de dieren leuk vinden en sommige mensen hebben kippen voor de eieren die ze leggen…
Wat als je kip zijn eigen ei kapot pikt?Het leuke van het hebben van eigen kippen in de achtertuin is natuurlijk dat ze ook eieren produceren. Een kip legt gemi…

De geneeskracht van mosterdDe geneeskracht van mosterdSnoep je graag kaas? Gebruik mosterd erbij. Dat zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Dit is de ideale manier om o…
De geneeskracht van kaneelDe geneeskracht van kaneelKaneel is een zoet kruid. Het maakt deel uit van speculaaskruiden. De kaneelboom is een tropische boom. De kaneelstok is…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.