Sterappeltjes smaken heerlijk en zijn mooi op de fruitschaal

Sterappeltjes smaken heerlijk en zijn mooi op de fruitschaal Sterappeltjes zijn appeltjes van een oude hoogstam appelsoort. In de moderne tuinbouw zijn de oude appelsoorten echter bijna niet meer te vinden, maar ze zijn er nog wel. U moet er alleen naar zoeken. Ook de sterappel is nog niet verdwenen, maar staat vaak bij particulieren in de tuin of de boomgaard. Als u geluk hebt zijn de appeltjes daar meestal ook nog onbespoten. Gezond en lekker dus. Er wordt nog vaak actief naar deze appelsoort gezocht. Ze is dan ook een van de beste appelsoorten waar men overheerlijke appelmoes van kan maken. Appelmoes met een mooi tintje, vanwege de mooie rode schil. Opgepoetst met een zachte doek liggen ze te schitteren op de fruitschaal. Een lust voor het oog.

Sterappeltjes zijn nog geen verleden tijd

Vooral oudere mensen spitsen hun oren als ze het woord “sterappeltjes” horen. Ze herinneren zich nog maar al te goed de prachtige, donkerrode appeltjes, die men zo mooi kon oppoetsen tot ze blonken als een spiegel. De sterappel is een oude appelsoort. De smaak ervan kan concurreren met de beste appelsoorten van tegenwoordig en het is dan ook onbegrijpelijk dat ze in de winkels compleet uit het assortiment verdwenen is.

Bio winkels en boerderijwinkels

Alleen in speciale bio winkels en in boerderijwinkels zijn ze soms nog te vinden. Sommige boeren willen de oude appelsoorten in ere houden en hebben een enkele boom in hun boomgaard staan. Ook bij particulieren met een grote, gemengde tuin staat er soms wel een boom van. Sterappeltjes zijn vaak wat vroeger rijp dan andere appelsoorten, meestal zo tussen half augustus en eind september. Dan kunt u ze ook in sommige winkels vinden.

Het enige nadeel van sterappels: ze moeten vrij snel verwerkt of gegeten worden

Het enige nadeel van sterappels is, dat ze na een periode van zes weken na de pluk wat melig kunnen worden en niet meer zo fris smaken. Dat betekent dus dat u sterappels niet al te lang op de fruitschaal moet laten liggen. Vers geplukt zijn ze echter een extra lekkernij voor iedereen die van appels houdt.

Op tijd verwerken

Wie zelf een boom in de tuin of boomgaard heeft doet er wel goed aan om ze tijdig te verwerken in appelmoes of er in de oven appelchips van te maken. Ze zijn vers en nog stevig prima te verwerken in een appelvlaai, appelcake en in recepten als rode kool en rode bietjes.

De naam "sterappeltje" komt van het stervormig klokhuis

Het sterappeltje dankt zijn mooie naam aan haar stervormige klokhuis. Snijdt u een sterappel overdwars doormidden dan ziet u in het midden het klokhuis met de pitjes erin in de vorm van een sterretje. Sterappeltjes zijn niet al te groot, maar heerlijk fris/zuur van smaak. Ze zijn goed te verwerken in allerlei appelrecepten. Niet alleen voor het hoofdgerecht, maar ook als lekker toetje.

Hoogstam

Sterappeltjes groeien aan hoogstambomen en worden tegenwoordig bijna niet meer geteeld, omdat ze nogal bewerkelijk te plukken en te behandelen zijn. De prachtige rode kleur krijgt een sterappeltje niet altijd vanzelf. Sterappeltjes vallen nogal eens te vroeg van de boom en worden daarom tijdig geplukt, waarna ze op stro in de buitenlucht nog wat moeten narijpen en dan ook meer kleur krijgen.

Rijpen in de zon

Sterappeltjes worden vanzelf rood als ze langer aan de boom blijven hangen, maar dan loopt men het risico dat ze van binnen wat melig zijn. Daarom plukt men ze al wat vroeger en helpt ze dan om een goede kleur te krijgen. Ze moeten, net als iemand die in de zon bruin wil worden, ook gedraaid worden, zodat ze aan alle kanten nog kleur kunnen krijgen. Het is daarom eigenlijk geen wonder dat de appeltelers de sterappel wat te bewerkelijk vinden.

Sterappeltjes smaken heerlijk en liggen mooi glanzend op de fruitschaal

Wie de rijpe sterappeltjes met een doekje goed oppoetst, krijgt een prachtige, rood glanzende appel waar bijna geen enkele andere appelsoort aan kan tippen. Op een fruitschaal doen ze het prachtig. Wie van appels houdt, krijgt dan meteen zin om er in te bijten. De appel heeft een frisse, licht zure smaak. Het vruchtvlees is meestal mooi helder wit, met hier en daar roze plekjes. Soms ook is het vruchtvlees om het klokhuis rood, of het vruchtvlees dat het dichtste bij het bloemetje zit.

Koken met sterappeltjes

Sterappeltjes passen prima bij varkensvlees. Ze kunnen geschild en in stukjes gesneden even aangebraden worden en de laatste vijf minuten mee gebraden worden met het klaargemaakte vlees. Het geeft een lekkere, aparte smaak aan vlees en jus, zeker als er wat kaneel bij de jus gedaan wordt. Ook als toetje is de sterappel, doorboord en gevuld met kaneel, suiker en een klontje boter erop, in de oven snel klaar te maken.

Roze appelmoes van sterappeltjes

Sterappeltjes zijn niet alleen ideaal om mee te koken, maar ook om er heerlijke appelmoes van te maken. Onbespoten sterappeltjes zijn het meest gezond, maar hebben nogal eens beschadigingen en de beschadigde appeltjes moeten dan ook snel verwerkt worden. U krijgt er mooie, roze appelmoes van als u de appeltjes wast, het klokhuis (en eventuele plekjes) eruit haalt, maar met de rode schil er nog aan tot moes kookt en daarna zeeft. Doe er wat suiker bij en u hebt de lekkerste appelmoes.

Gezond en lekker in de potjes

Deze appelmoes is veel lekkerder en minder gezoet dan de fabrieksappelmoes. Doe de hete appelmoes in de met heet sodawater en met schoon heet water nagespoelde, potjes, schroef het (eveneens schoongemaakte) metalen deksel erop en zet ze op de kop op een krant om af te koelen. Gebruik nooit plastic deksels, want die sluiten niet helemaal luchtdicht af.

Plak een stickertje

Vergeet nooit om er naderhand een stickertje op te plakken met de maand en het jaartal. Vooral als u zelf een boompje hebt en er veel appeltjes van af komen. Op die manier kunt u altijd de oudste appelmoes het eerst opmaken en blijven de potjes nooit te lang staan. Bewaar de potjes appelmoes altijd op een donkere plaats.

Laat de potjes helemaal koud worden

Pas als de potjes helemaal afgekoeld zijn, kunt u ze omkeren. Als ze helemaal koud zijn is het deksel wat ingetrokken. Daar kunt u aan zien dat de potjes goed dicht zijn. U kunt de appelmoes als ze afgekoeld is ook in bakjes doen en invriezen. De smaak gaat ook daar niet van achteruit.

Sterappeltjes zijn niet overal verkrijgbaar

Sterappeltjes zijn nog maar moeilijk verkrijgbaar. Meestal via liefhebbers, die zelf een boom hebben of via een fruitboer die er nog een boompje van heeft staan. Het loont echter de moeite om vooral onbespoten sterappeltjes te zoeken en te verwerken.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Appels; welke appelsoorten bestaan er onder andere?Appels; welke appelsoorten bestaan er onder andere?Appelbomen groeien voornamelijk in het noordelijk halfrond. Er bestaan in totaal duizenden soorten appelrassen. De versc…
Makkelijke appeltaart; snel en eenvoudig te makenMakkelijke appeltaart; snel en eenvoudig te makenWie snel nog iets lekkers op tafel wil zetten maar daarvoor niet veel tijd heeft of moeite wil doen, kan in een klein uu…
Baby's eerste hapjeBaby's eerste hapjeZodra je kind kan en mag gaan eten zijn er tal van variatie's mogelijk. Je kunt zelf heerlijke en makkelijke hapjes voor…
Eten bewaren: hoe houd je eten het langst versEten bewaren: hoe houd je eten het langst versHoe bewaar je allerlei eten? Het ene hoort in de koelkast het andere op de fruitschaal. Bananen horen niet in de koelkas…

Biologische voeding door de ogen van een diëtistBiologische voeding door de ogen van een diëtistBiologisch voeding springt als paddenstoelen uit de grond; natuurlijk wel biologische paddenstoelen. In steeds meer supe…
Voeding voor spierenVoeding voor spierenVoor gezonde spieren is voedsel van essentieel belang. Geef je spieren een boost met al het onderstaande eten voor nog m…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.