De geneeskracht van quinoa, Plant van het jaar 2013
De Verenigde Naties heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van quinoa omdat deze plant veel kan bijdragen voor de biodiversiteit. Quinoa wordt gerekend tot de graansoorten hoewel het daar geen familie van is. Je ziet steeds vaker quinoa in de westerse keuken. Vooral biologische winkels verkopen het. Deze pseudograansoort komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Francisco Pizarro, een Spaanse conquistador, laadde zijn schepen op de terugweg naar Spanje vol met maïs en aardappelen maar hij vergat het veel gezondere quinoa.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Voedingswaarde quinoa
Er zit 106% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan het gezonde
mineraal mangaan in 100 gram van deze pseudograansoort. Het
aminozuur tryptofaan is met 50% van de ADH vertegenwoordigd in quinoazaad. Ook
magnesium, foliumzuur of B11 en
fosfor kennen allemaal een percentage van 50% van de ADH. Overige
vitaminen en
mineralen zitten wel in dit zaad maar allemaal in kleine hoeveelheden.
Bloeiende quinoaplant /
Bron: Maurice Chédel, Wikimedia Commons (Publiek domein)Fytonurtiënten quinoa
In de voedingswaardetabellen van quinoa komt niet naar voren hoe gezond dit graanproduct is. Dat komt omdat
fytonutriénten niet in de ADH-standaardwaarden voorkomen. Deze zorgen voor een groot deel voor de geneeskracht van quinoa. In quinoa zit meer kaempferol en
quercetine dan in de als superfood beschouwd bessensoort
cranberry. Er zitten verder nog vele andere fytonutriënten in zoals arabinanen, rhamnogalacturonanen, hydroxykaneelzuren en hydroxybenzoëenzuren. Verder bevat quinoa de saponinen oleanolzuur, hederageninen en serjaanzuur. Er zitten omega3 vetzuren in quinoa in de vorm van alfa-linoleenzuur. De combinatie van al deze
antioxidanten samen zorgen voor positieve onderzoeksresultaten als het gaat om het meten van het effect van quinoa in het menselijk lichaam.
Quinoa is geen graan
Quinoa past in
een glutenvrij dieet omdat het geen familie is van graansoorten. Quinoa was oorspronkelijk een Zuid Amerikaanse plant en werd bij de Inca´s veel op het menu gezet. Quinoa wordt een pseudograan genoemd. Quinoazaad wordt op dezelfde manier gegeten als
gerst,
tarwe,
rogge en haver maar het is in tegenstelling tot deze graansoorten geen graanproduct. Quinoa is familie van
spinazie en
bietjes. Onderzoekers hebben aangetoond dat er in de Andes volop quinoa werd gegeten. 3000 Jaar voor Christus waren er 250 soorten quinoa bekend onder de oorspronkelijke bevolking van Zuid Amerika. In het westen eten we alleen het zaad van quinoa waar meel van wordt gemaakt. Je kunt alle delen van de plant eten, ook de bladeren en de jonge loten. Er bestaat quinoa met roodachtig blad en er zijn soorten met paarse, oranje, bruine en zwarte bladeren.
Diabetes en quinoa
Quinoa bevat veel vezels en proteïnen. Daarom is dit voedsel bij uitstek geschikt voor diabetespatiënten. Vezelrijke voeding zorgt er voor dat de bloedsuikerniveaus niet in hoge mate fluctueren. Daarnaast zijn alle fytonutriënten gezamenlijk werkzaam om diabetes type 2 niet te laten verergeren. De antioxidantwerking zorgt ervoor dat diabetesgerelateerde ziekten minder snel voorkomen. Ook helpen deze voedingstoffen om diabetes type 2 te voorkomen.
Inca´s supervoedsel
Quinoa is een bron van 9 belangrijke aminozuren. Er zit evenveel proteïne in als vergelijkbaar gewicht in melk. Het is een compleet proteïnepakket wat in het quinoazaadje huist waardoor het wat eiwitten betreft zich kan meten met
eieren, vlees en melkproducten zoals
Hollandse kaas en roomboter.
Quinoa als proteïnebron
Het heeft meer proteïne dan
zilvervliesrijst of tarwe. De inca´s gebruikten de quinoazaden om hun uithoudingsvermogen te vergroten. Daarom wordt het een supervoedsel van de inca´s genoemd. De bladeren werden door de inca´s gebruikt om wonden sneller mee te genezen; wat wetenschappelijk wordt onderbouwd door het hoge aantal saponinen wat het quinoablad bevat.
Eettips quinoa
Als je quinoazaden regelmatiger in je eetpatroon wilt opnemen, volgen hier een paar interessante tips. De zaden zelf kun je koken en eten in plaats van rijst. Wanneer je de volgende dag een beetje gekookte quinoa over hebt dan is het lekker dit door een
zelf gemaakte muesli of
havermout te doen. Gekookte quinoazaden passen in een gemengde salade. Je kunt quinoazaad door soepen doen of er
groenten zoals
champignon en
paprika mee opvullen.
Lees verder