Quinoa, superfood of onzin?
Quinoa is een van de obscure superfoods. Het zou vooral voor sporters en vegetariërs goed zijn, omdat het zaad veel proteïnes bevat. Daar kan door het niet eten van vlees een tekort aan ontstaan. Net als de goji-bes, werd de quinoa lang geleden al gebruikt, zo’n 5000 jaar terug. Maar is de quinoa wel echt zo gezond, of kan je net zo goed een appel en een peer eten?
Afkomst
De Quinoa komt uit Zuid-Amerika en werd al bij de Inca’s gebruikt. In die tijd had de plant zelfs religieuze status. Tarwebloem was echter gemakkelijker te produceren, dus zodra de tijd kwam waarin economie belangrijker was dan religie, verdween het gebruik van het zaad. Tegenwoordig is men weer veel bezig met voeding en exotische superfoods, waardoor de quinoa weer in de belangstelling is komen te staan.
Wat zit er in quinoa?
Volgens mensen die geloven in de kracht van dit zaad, is de quinoa zo ideaal, omdat de stoffen erin de juiste samenstelling hebben. Daardoor zijn deze gemakkelijk op te nemen door het lichaam. De quinoa bevat acht essentiële aminozuren, eiwitten en veel mineralen, waarvan vooral ijzer, maar ook magnesium, calcium en koper. Ook bevat de plant allerlei vitamines, B-vitaminen, vitamine E, en anderen die samen als anti-oxidanten werken. Dit soort opsommingen van stoffen kom je vaak tegen bij superfoods. Ze bevatten veel, maar ook veel verschillende soorten stoffen die goed voor het lichaam zijn. En wat betekent dit voor de werking van de plant?
Voordelen die quinoa zou opleveren
De effecten van het consumeren van de quinoa variëren van betere darmwerking tot een gezonde huid. Het immuumsysteem zou er beter van worden en de vrucht is rijk aan magnesium, wat voor veel mensen migraine op kan lossen, wat vaak wordt veroorzaakt door een magnesiumtekort. Dit zijn slechts een paar eigenschappen die het zaad zou hebben, gebaseerd op de stoffen die erin zitten. Maar gezien de waslijst hierboven, zijn er nog veel meer positieve effecten te bedenken.
Superfood dus?
Quinoa wordt gezien als erg gezond, en ook een erg nieuw soort voedsel. Maar in Peru, het land waar veel quinoa wordt verbouwd, vindt men de zaden helemaal niet zo geweldig. Het wordt gezien als voedsel voor de armen. Boeren eten het, omdat ze niets anders verbouwen en niet zo gemakkelijk aan eten kunnen komen. De meeste mensen vinden het niet eens lekker, omdat het erg bitter smaakt. Het lijkt erop dat dit een westerse hype is, die niet ontstaan is doordat men erachter is gekomen hoe heilzaam de krachten van het zaad zijn, maar door mensen die graag geld wilden verdienen en iets als quinoa in landen als Nederland prima kunnen verkopen als ‘het heilige zaad van de Inca’s’. En dan vragen ze er natuurlijk een behoorlijke prijs voor.