Superfoods quinoa
De rage rondom de superfoods blijft maar doorgaan en wordt vooral gekenmerkt door een klein aantal bekende superfoods zoals de goji-bes. Echter, er zijn ook veel onbekendere superfoods. Een voorbeeld hiervan is quinoa, een graangewas dat zeer veel positieve effecten heeft op de menselijke gezondheid.
Algemeen
Quinoa (
Chenopodium quinoa) is een graangewas uit de klasse van de ganzenvoeten. Quinoa is een gedomesticeerde plant die van nature voorkomt om het Zuid-Amerikaanse continent. Quinoa is een gewas dat weinig lastige klimaateisen heeft. Zo groeit het tot op een hoogte van 4000 meter, en heeft het een temperatuur nodig van tussen de -5 en 35 graden Celsius om optimaal te groeien. Vorst tast de plant meestal niet aan, alleen tijden de bloeiperiode. Quinoa kent wel een optimaal regenregime: relatief veel neerslag tijden de vroege groei en ontwikkeling, en daarna een drogere periode. De productie van quinoa wordt al sinds jaar en dag gedomineerd door de volgende landen:
Vanwege de gegroeide populariteit van quinoa is de prijs flink toegenomen. Tegenwoordig betaalt met meer dan 3 US dollars per kilo, terwijl men in 2000 slechts 1,2 US dollar betaalde per kilo.
Geschiedenis
Quinoa werd voor het eerst gedomesticeerd door bewoners van de Andes, ongeveer 3000 tot 4000 jaar geleden. Quinoa was en is vanaf dat moment één van de belangrijke voedselbronnen in de cultuur van de Andes, waar de plant inheems is. Echter, in de rest van de wereld was de plant nog niet bekend toen. De Inca's, die Quinoa als een heilig gewas beschouwden, noemden quinoa 'de moeder van alle granen'. Het was gebruik dat de Inca-koning de eerste zaden zaaide, met gouden werktuigen. Tijdens de Spaanse bezetting van Zuid-Amerika bestond er onder de Spaanse kolonisten veel minachting voor quinoa. Het werd bestempeld als een gewas voor de Inca's. Ook onderdrukten de Spanjaarden het verbouwen quinoa, vanwege de belangrijke status bij religieuze ceremonies van de Inca's. In plaats van quinoa, moesten de Inca's andere gewassen gaan verbouwen.
Waarom een superfood?
Quinoa staat bekend als een zeer voedzaam gewas, dat ook vol zit met antioxidanten. Zo is het bijvoorbeeld de meest eiwitrijke graansoort. Quinoa bevat 392 kcal per 100 gram, en daarnaast 16.2 gram eiwit. Ook bevat quinoa 3.5 gram voedingsvezels, die goed voor de darmen zijn. Daar komt nog bij dat quinoa vol zit met mineralen, zoals ijzer, kalium, fosfor en magnesium, en een bron is van vitamine A en B. Dit heeft de volgende effecten op de gezondheid:
- De vezels in quinoa hebben een positief effect op de darmen en faciliteren een gezonde stoelgang.
- Mineralen en vitamine B2 in quinoa zorgen voor meer energie.
- Antioxidanten en vitaminen zorgen voor een verlaagde kans op een heleboel ziektes, waaronder kanker.
- Quinoa schijnt een remmende werking op migraine te hebben, omdat magnesium in quinoa de bloedvaten doet ontspannen. Als je last hebt van migraine is het dus zeker aan te raden om quinoa op te nemen in je dieet.
- Fosfor in quinoa helpt bij het gezond houden van het gebit.
- Quinoa is rijk in ijzer, en dit maakt het zeer goed voor mensen die bloedarmoede hebben.
- Quinoa bevat geen gluten, en is dus ook geschikt voor mensen met een glutenallergie.
Lees verder