Superfood Goji-bes
Superfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de goji-bes is één van deze superfoods, maar waarom eigenlijk? En is hoe lang zijn de gunstige eigenschappen van de goji-bes eigenlijk al bekend?
Algemeen
De goji-bes groeit aan de boksdoorn (
Lycium barbarum) als vrucht. De plant is meerjarig en wordt ongeveer één tot drie meter hoog. Afhankelijk van de locatie begint de struik te bloeien tussen juni en september, waarna tussen augustus en oktober de welbekende bessen aan de struik groeien. Van nature komt de plant voor in Zuidoost-Europa en Azië, vooral China.
Geschiedenis
In Tibet worden goji-bessen al bijna 2000 jaar gebruikt als medicijn voor onder andere het genezen van:
- nierproblemen
- leverproblemen
- te hoog cholesterol
- lage bloeddruk
- oogproblemen
- huisproblemen
- depressie
- allergieën
- slapeloosheid
- diabetes
- tuberculose
Daarnaast werd het ook gebruikt omdat men dacht er langer door te leven. Jaarlijks worden er vieringen gehouden voor de goji-bes, en veel mensen van wie bekend is dat ze op dagelijkse basis goji-bessen consumeren zijn honderd jaar of ouder (geworden). Mensen die net beginnen met het consumeren van de bes merken dat ze beter zien, een beter humeur hebben, meer energie hebben, beter slapen, meer weerstand hebben en meer levenslust ervaren. In Tibet weet men dus al heel lang van deze bijzondere werking
Volgens een legende werden de bessen ontdekt door een dokter, tijdens het bestuderen van een oude gemeenschap in de Himalaya. Het viel hem op dat sommige bewoners boven de honderd jaar oud waren, en nog in zeer gezonde staat verkeerden. Zo hadden ze bijvoorbeeld bijna geen grijs haar, en ze hadden al hun tanden nog. Toen de dokter opzoek ging naar de oorzaak, viel het hem op dat deze bewoners hun water haalden uit putten waarbij de goji-bessenstruik stond. De rijpe bessen vielen in het water, waarna hun kostbare inhoud vrijkwam in het water. Doordat de bewoners dit water vervolgens dronken, werden ze dus veel gezonder.
Waarom een superfood?
We hebben al gezien dat de goji-bes een aantal speciale eigenschappen bezit. Maar waardoor komt dit nou? Wel, goji-bessen zitten bomvol met allerlei verschillende voedingsstoffen:
- Ze bevatten 18 verschillende aminozuren, waarvan 8 essentiële aminozuren zijn
- Ze bevatten 21 verschillende mineralen
- Ze zitten bomvol met antioxidanten, zoals caroteen en zeaxanthine
- Ze bestaan voor 13 procent uit eiwit
- Ze bevatten grote hoeveelheden vitaminen A, B, C en E
- Ze bevatten een ontstekingsremmende stof (bèta-sistosterol), die zorgt voor een lager cholesterolgehalte
- Ze bevatten essentiële vetzuren, zoals omega 6
- Ze bevatten stoffen met antibacteriële en -schimmel werking
Ook blijkt de bes een positieve invloed op het libido te hebben.
Hoe te gebruiken?
Goji-bessen zijn in verschillende vormen te krijgen en te gebruiken:
- Geconcentreerd sap
- Puree
- Poeder van het sap
- Poeder van de pulp
- Olie
- Hele zaden
Goji-bessen zijn het meest geschikt om als hele bessen te mengen door de muesli of door salades. Op die manier gaan er minder voedingsstoffen verloren dan wanneer je ze als bijvoorbeeld een sap gebruikt. Bij het verwerkingsproces tot sap of olie zullen namelijk veel voedingsstoffen verloren gegaan zijn. Om de bes optimaal tot zijn recht te laten komen, kun je hem dus het beste heel houden.
Lees verder