Biologisch, beter of niet?

Hoofdstukken
- Waar moet biologisch aan voldoen
- Biologische groente onbespoten?
- Biologisch en gezondheid
- Toegestane E-nummers in biologische producten
- Biologische levensmiddelen lekkerder?
- Voedselkilometers
- Nederland de beste plaats ter wereld om te eten!
Waar moet biologisch aan voldoen
Ten eerste rijst de vraag "wat is biologisch?". Het antwoord op deze vraag vinden we bij het controlerende orgaan voor biologische voeding in Nederland, "Skal Biocontrole". Deze omschrijft biologisch als: "biologisch is een product als het is gecertificeerd volgens de geldende regelgeving". U herkent het product aan het Europese bio-keurmerk, het groene blaadje met de sterren. De kernwaarden van de biologische landbouw zijn internationaal vastgelegd in de zogenaamde "IFOAM Beginselen van de biologische Landbouw". Een deel van deze beginselen zijn vastgelegd in wet- en regelgeving, een ander deel zoals het gebruik van groene energie of hernieuwbare verpakkingen niet. Biologisch wordt ook wel omschreven als, geproduceerd:- met respect voor de natuur
- met respect voor dieren
- zonder chemische bestrijdingsmiddelen
- zonder kunstmest
- zonder preventieve antibiotica
- onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal.
Biologische groente onbespoten?

Biologisch en gezondheid
Gezondheid is voor veel consumenten ook een belangrijke reden om voor biologisch te kiezen. Er zijn meer dan 100 grote studies gedaan en daaruit blijkt dat er in elk geval geen grote verschillen zijn tussen biologisch en regulier geteelde producten. Dat kan bijna ook niet anders want biologisch voedsel is genetisch niet anders dan regulier voedsel. Er zijn wel enkele verschillen gevonden tussen biologisch geteelde groente en fruit, de verschillen niet altijd eenduidig en kunnen van jaar tot jaar verschillen, hieronder een samenvatting:- Conventionele groenten bevatten wel meer nitraten, terwijl biologische groenten weer meer fosfor bevatten, maar dit zijn echter geen grote verschillen voor de voedselkwaliteit(3).
- Biologische groenten en fruit bevatten meer bioactieve stoffen zoals quercetine, dit is een natuurlijke antioxidant.
- Biologische groenten en fruit bevatten gemiddeld een hoger gehalte aan vitamine C.
- Biologische producten bevatten gemiddeld meer droge stof.
- Het eiwitgehalte van biologische graanproducten is lager in vergelijking tot gangbare graanproducten.
Voor vlees en zuivel zijn ook enkele verschillen gevonden tussen biologische en reguliere levensmiddelen gevonden:

- Biologisch vlees bevat meer vetten met name de gezonde onverzadigde vetten.
- Biologische melkproducten bevatten een hoger gehalte aan omega-3 en CLA vetzuren (dit komt voornamelijk door het soort voer. Biologische koeien moeten minstens 120 dagen per jaar in de wei staan en eten voornamelijk vers gras).
- Biologische melkproducten bevatten een hoger gehalte aan vitamine E en β-caroteen (voornamelijk in de zomerperiode).
- Er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat eieren van hennen met vrije uitloop meer dioxines bevatten.
Dit wil niet zeggen dat biologische levensmiddelen gezonder of ongezonder zijn dan reguliere levensmiddelen, de wetenschappelijke voedingsleer zelf staat nog in de kinderschoenen. Verder onderzoek is nodig en onderzoek naar de langetermijneffecten duurt vele tientallen jaren. Over wat echt gezond of ongezond is bestaat nog steeds veel onduidelijkheid. Nieuwe onderzoeken halen regelmatig bestaande ideeën over bepaalde levensmiddelen onderuit. Een gevarieerd dieet is over het algemeen het best om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Toegestane E-nummers in biologische producten
Een heleboel biologische producten die in de winkels te koop zijn hebben net als alle andere producten een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Veel producten zijn niet lang houdbaar zonder toevoegingen zoals de E-nummers. Ook in biologische producten is het gebruik van E-nummers toegestaan. Deze E-nummers zijn van natuurlijke oorsprong. Welke E-nummers dat zijn ziet u in de deze tabel:E-nummer | Naam | Functie | Opmerking |
---|---|---|---|
E170 | calciumcarbonaat | antiklontermiddel en verdikkingsmiddel | Witte kleurstof, gebruik beperkt tot textuur |
E220 | zwaveldioxide | Natuurlijk conserveermiddel | [/TD] |
kaliummetabisulfiet | Natuurlijk conserveermiddel | [/TD] | |
melkzuur | Natuurlijk conserveermiddel | [/TD] | |
kooldioxide | Natuurlijk gas | [/TD] | |
appelzuur | Natuurlijk zuur | [/TD] | |
l-ascorbinezuur | Natuurlijke anti-oxidant | vitamine C | |
E306 | tocoferolextract | Natuurlijke anti-oxidant | vitamine C |
E322 | lecithinen | Natuurlijke emulgator | [/TD] |
citroenzuur | Voedingszuur, buffer | [/TD] | |
calciumcitraten | Voedingszuur, buffer | [/TD] | |
l(+)-wijnsteenzuur | Voedingszuur, buffer | [/TD] | |
natriumtatraten | Voedingszuur, buffer | [/TD] | |
kaliumtatraten | Voedingszuur, buffer | [/TD] | |
monocalciumfosfaat | buffer | [/TD] | |
alginezuur | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
natriumalginaat | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
kaliumalginaat | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
agar-agar | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
carrageen | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
johannesbroodpitmeel | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
guarpitmeel, guargom | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
tragacanth | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
Arabische gom, acaciagom | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
xanthaangom | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
karayagom | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
glycerol | Natuurlijke alcohol | [/TD] | |
pectine | Natuurlijk verdikkingsmiddel | [/TD] | |
natriumcarbonaten (baksoda) | Base | [/TD] | |
kaliumcarbonaten | Base | [/TD] | |
ammoniumcarbonaten | Base | [/TD] | |
magnesiumcarbonaten | Base, antiklontermiddel | [/TD] | |
calciumchloride | Sequestreermiddel | metaalbinder | |
E516 | calciumsulfaat | Structuurversteviger | [/TD] |
natriumhydroxide | Base | [/TD] | |
siliciumdioxide | Antiklontermiddel | [/TD] | |
argon | Drijfgas | [/TD] | |
stikstof | Drijfgas | [/TD] | |
zuurstof | Drijfgas | [/TD] | |
lysozym | Conserveermiddel | gebruik beperkt tot conserveermiddel in kaas |