Superfood Appel
Superfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de appel is één van deze superfoods, maar waarom eigenlijk? Men heeft toch niet voor niks de Engelse uitspraak “An apple a day keeps the doctor away”?
Algemeen
De appel (vrucht) groei aan een boom (
Malus domestica) die vooral op het noordelijk halfrond in gematigde klimaten voorkomt. De appel staat bekend als een frisse, zoetzure vrucht, maar dit kan per ras verschillen. Inmiddels zijn er duizenden appelrassen met ieder een eigen smaak. Voor ieder wat wils dus!
Geschiedenis
De oorsprong van de appelboom ligt hoogstwaarschijnlijk in het huidige Turkije. De appelboom is mogelijk de eerste boom die door de mens is gedomesticeerd en daarna verbouwd. In 10.000 voor Christus begon men al met het verzamelen van appels en al in 4000 voor Christus werd grootschalige appelteelt op touw gezet in het Midden-Oosten. Maar pas onder het bewind van de Romeinen en de Oude Grieken, tussen 800 voor Christus en 500 na Christus, floreerde de appelteelt echt. De Romeinen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verspreiden van verschillende appelsoorten die uit het verre oosten kwamen door heel Europa. Ongeveer duizend jaar na de val van het Romeinse rijk begonnen de Europeanen met het verspreiden van de appel in de veroverde koloniën. Dit heeft ervoor gezorgd dat de appel nu bijna overal ter wereld één van de populairste fruitsoorten is.
Waarom superfood?
Appel staat vooral bekend als een relatief frisse, waterige fruitsoort, maar ondanks de grote hoeveelheid water zit de appel vol et belangrijke voedingsstoffen. Zo bevatten appels antioxidanten (zowel falvonoïden als polyphenolen), veel vitamine C, vezels en mineralen zoals kalium. Daar komt bij dat de appel zeer weinig calorieën bevat. Deze eigenschappen leiden tot de volgende voordelen:
- Appels verlagen het cholesterolgehalte: onderzoek van de Florida State University heeft aangetoond dat het eten van appels leidt tot een lager cholesterolgehalte en dus verminderde kans op hart- en vaatziekten.
- Appels zijn goed voor de botten: appels bevatten veel boor, een mineraal dat een rol spelt bij botstevigheid. Hierdoor spelen ze dus een rol bij de gezondheid van de botten.
- Appels kunnen Astma voorkomen: het lijkt erop dat appelsap ervoor zorgt dat kinderen mest astma minder piepende geluiden maken.
- Appels helpen bij gewichtsverlies: een Braziliaans onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die drie appels per dag aten meer succes hadden bij het afvallen.
De schil
Elke appelsoort heeft een andere samenstelling van de schil. Zo kennen we allemaal wel de mooie bloedrode appels, maar ook de groene, of rood-gele appels. Niet alleen kleur, maar ook chemische samenstelling van de schil is anders per appelsoort. Zo bevatten sommige soorten veel meer nutriënten en polyfenolen in de schil dan andere soorten. Ook bevatten sommige soorten hele andere soorten antioxidanten dan andere. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten appels te consumeren, zodat je een gebalanceerde hoeveelheid van alle antioxidanten binnenkrijgt.
Lees verder