Superfood Appel

Superfood Appel Superfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de appel is één van deze superfoods, maar waarom eigenlijk? Men heeft toch niet voor niks de Engelse uitspraak “An apple a day keeps the doctor away”?

Algemeen

De appel (vrucht) groei aan een boom (Malus domestica) die vooral op het noordelijk halfrond in gematigde klimaten voorkomt. De appel staat bekend als een frisse, zoetzure vrucht, maar dit kan per ras verschillen. Inmiddels zijn er duizenden appelrassen met ieder een eigen smaak. Voor ieder wat wils dus!

Geschiedenis

De oorsprong van de appelboom ligt hoogstwaarschijnlijk in het huidige Turkije. De appelboom is mogelijk de eerste boom die door de mens is gedomesticeerd en daarna verbouwd. In 10.000 voor Christus begon men al met het verzamelen van appels en al in 4000 voor Christus werd grootschalige appelteelt op touw gezet in het Midden-Oosten. Maar pas onder het bewind van de Romeinen en de Oude Grieken, tussen 800 voor Christus en 500 na Christus, floreerde de appelteelt echt. De Romeinen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verspreiden van verschillende appelsoorten die uit het verre oosten kwamen door heel Europa. Ongeveer duizend jaar na de val van het Romeinse rijk begonnen de Europeanen met het verspreiden van de appel in de veroverde koloniën. Dit heeft ervoor gezorgd dat de appel nu bijna overal ter wereld één van de populairste fruitsoorten is.

Waarom superfood?

Appel staat vooral bekend als een relatief frisse, waterige fruitsoort, maar ondanks de grote hoeveelheid water zit de appel vol et belangrijke voedingsstoffen. Zo bevatten appels antioxidanten (zowel falvonoïden als polyphenolen), veel vitamine C, vezels en mineralen zoals kalium. Daar komt bij dat de appel zeer weinig calorieën bevat. Deze eigenschappen leiden tot de volgende voordelen:

  • Appels verlagen het cholesterolgehalte: onderzoek van de Florida State University heeft aangetoond dat het eten van appels leidt tot een lager cholesterolgehalte en dus verminderde kans op hart- en vaatziekten.
  • Appels zijn goed voor de botten: appels bevatten veel boor, een mineraal dat een rol spelt bij botstevigheid. Hierdoor spelen ze dus een rol bij de gezondheid van de botten.
  • Appels kunnen Astma voorkomen: het lijkt erop dat appelsap ervoor zorgt dat kinderen mest astma minder piepende geluiden maken.
  • Appels helpen bij gewichtsverlies: een Braziliaans onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die drie appels per dag aten meer succes hadden bij het afvallen.

De schil

Elke appelsoort heeft een andere samenstelling van de schil. Zo kennen we allemaal wel de mooie bloedrode appels, maar ook de groene, of rood-gele appels. Niet alleen kleur, maar ook chemische samenstelling van de schil is anders per appelsoort. Zo bevatten sommige soorten veel meer nutriënten en polyfenolen in de schil dan andere soorten. Ook bevatten sommige soorten hele andere soorten antioxidanten dan andere. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten appels te consumeren, zodat je een gebalanceerde hoeveelheid van alle antioxidanten binnenkrijgt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het raw food dieet?Heb je al wel eens gehoord van het raw food dieet? Het wint langzaam aan populariteit, niet alleen als een dieet om af t…
Superfood uit eigen tuin: de appelDe term superfood wordt gebruikt voor voedingsmiddelen waarin veel essentiële voedingsstoffen zitten. Er zitten bijvoorb…
Vers fruit als maaltijd of tussendoorVers fruit als maaltijd of tussendoorFruit is gezond, dat zal niemand ontkennen, maar niet iedereen zit te wachten op bergen fruit. De mensen die fruit wel o…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…

Superfood Goji-besSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de goji-bes is één va…
Biologisch, beter of niet?Biologisch, beter of niet?Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over misstanden in de levensmiddelenindustrie. Vlees dat een jaar in vriescell…
Bronnen en referenties
Tsimon92 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.