Zuurkoolsap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Zuurkoolsap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Zuurkoolsap is zeer gezond dankzij het hoge vitaminegehalte. Daarnaast draagt ​​het dankzij melkzuurbacteriën bij aan een gezonde darm. Om zuurkoolsap te maken wordt witte kool gefermenteerd met melkzuur. Tijdens dit fermentatieproces vermenigvuldigen de betrokken melkzuurbacteriën zich explosief. Deze zijn verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsvoordelen van zuurkool. Zuurkoolsap is buitengewoon gezond en wordt vooral aanbevolen bij milde obstipatie en sapvasten.

Zuurkoolsap

De legendarische Griekse arts Hippocrates, die beschouwd wordt als de grondlegger van de westerse geneeskunde, prees de genezende eigenschappen van zuurkool(sap) reeds in de vierde eeuw voor Christus. Het werd aanbevolen bij darmproblemen, obstipatieklachten en het compenseerde voedingstekorten. Zuurkoolsap is niet alleen erg goed voor je gezondheid, maar het ondersteunt je ook bij het afvallen.

Zure smaak

De koude zuurkooldrank smaakt heerlijk verfrissend en verkwikkend, alhoewel veel mensen moeten wennen aan de zure smaak.

Voedingswaarde

Het is algemeen bekend dat zuurkool bijzonder rijk is aan vitamine C, maar dat geldt ook voor zuurkoolsap. Vitamine C versterkt het immuunsysteem, heeft een antioxiderende werking en stimuleert de stofwisseling. Maar dit gefermenteerde groentesap bevat ook veel andere vitamines:
 • Vitamine K: Vitamine K wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in zuurkoolsap. Deze in vet oplosbare vitamine is belangrijk voor gezonde botten en het is ook nodig bij bloedingen om het bloed te laten stollen.
 • Beta-caroteen: Beta-caroteen of provitamine A is een voorloper van vitamine A. Dit is belangrijk voor een gezonde huid, ogen en botten en versterkt het immuunsysteem.
 • Foliumzuur: Foliumzuur is belangrijk voor de cel- en bloedvorming.
 • Vitamine B12: zuurkool is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die vitamine B12 bevat. Dit is nodig voor een gezond zenuwstelsel.

Zuurkoolsap bevat tevens veel ijzer, alsmede calcum en zink.

Zuurkoolsap bevat ook kalium. Je hebt dit mineraal nodig voor het metabolisme van koolhydraten en eiwitten en de spiercontractie. Een dieet rijk aan kalium verlaagt de bloeddruk, niet alleen bij mensen met een verhoogde bloeddruk, maar in het algemeen. Een verhoogde inname van kalium verlaagt ook het calciumverlies via de urine, wat een belangrijke rol kan spelen bij de preventie van nierstenen en het risico op osteoporose (botontkalking) kan verminderen.

Gezondheidsvoordelen van zuurkoolsap

Versterken van het immuunsysteem

Gefermenteerd puur plantaardig zuurkoolsap helpt bij verschillende lichamelijke klachten. De reden hiervoor is het hoge gehalte aan melkzuur, vitamine A, C, E, K en de B-vitaminen. Daarnaast zijn er zeer effectieve mineralen en vitale micro-organismen. Naast het versterken van het immuunsysteem, ondersteunt hoogwaardig zuurkoolsap een gezonde darmfunctie door de melkzuurbacteriën. Ook gaat het celveroudering tegen en helpt het tegen obstipatie. Zuurkoolsap bevat weinig calorieën en is vetvrij.

Probioticum voor gezonde darmflora

Terwijl de kool fermenteert, kunnen de melkzuurbacteriën zich vermenigvuldigen. Fermentatie duidt op het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Zuurkool en zuurkoolsap zijn bijzonder rijk aan deze melkzuurbacteriën. Maar maak je geen zorgen: deze bacteriën zijn geen potentiële ziekteverwekkers, melkzuurbacteriën zijn zelfs heel nuttig voor de mens.

Deze melkzuurbacteriën komen ook voor in je darmen. Ze zorgen voor een gezond darmklimaat, een gezonde darmflora waarin nuttige bacteriën zich prettig voelen en ziekteverwekkers het daarentegen moeilijk hebben. Zuurkoolsap wordt daarom beschouwd als een probiotisch voedingsmiddel dat helpt bij het opbouwen van een gezonde darmflora.

Dit is vooral belangrijk na bijvoorbeeld antibioticabehandeling. Het antibioticum doodt niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën in het lichaam. Een verstoorde darmflora kan op de lange termijn tot veel gezondheidsproblemen leiden, zoals een verzwakt immuunsysteem. Door dagelijks probiotische voedingsmiddelen of supplementen te nemen tijdens en na antibioticatherapie, kun je deze verstoring van je darmflora voorkomen en tegengaan.

Tegen obstipatie

Melkzuurbacteriën zorgen niet alleen voor een gezonde darmflora op lange termijn, maar stimuleren ook de spijsvertering op korte termijn. Daarom wordt zuurkoolsap aanbevolen als een zacht en natuurlijk laxeermiddel voor acute obstipatie en chronische obstipatie. Het is het meest effectief als je het zuurkoolsap 's ochtends drinkt. Tijdens een sapvastenkuur worden na het opstaan ​​een of twee glazen zuurkoolsap aanbevolen. Als je een periode elke dag zuurkoolsap drinkt, dan helpt dit om je lichaam te ontgiften en te zuiveren. De vezels die het bevat, stimuleren ook de spijsvertering.

Zuurkoolsap zelf maken?

Kopen of zelf maken?

Je kunt zuurkoolsap kopen bij een reformzaak, maar je kunt ook zelf zuurkoolsap maken.

Zelf zuurkoolsap maken

De ingrediënten voor ongeveer 3,5 liter zuurkoolsap zijn:
 • 1 kg schoongemaakte witte kool (zonder buitenste, verdorde bladeren en stengel)
 • 3 liter mineraalwater
 • 1/2 theelepel zout

Snijd de schoongemaakte witte kool met een snijmachine of mes in fijne reepjes en kneed en druk zo hard in een kom dat het breekt en het koolsap tevoorschijn komt. Prak de kool stevig fijn in een grote pot met een schroefdop. Vul daarna voorzichtig met mineraalwater totdat de koolreepjes volledig bedekt zijn en schroef losjes vast zodat de vrijkomende gassen kunnen ontsnappen en de lucht kan circuleren. De fermentatie vindt plaats bij kamertemperatuur. Na ongeveer 5 tot 6 dagen is het verse zuurkoolsap volledig gefermenteerd en kan het gezeefd worden om te drinken. Doe het sap in gedesinfecteerde flessen met schroefdop en bewaar ze in de koelkast. De zelfbereide zuurkoolsap moet binnen 2 dagen worden gebruikt. Als de hoeveelheid sap te veel is, dan kun je de hierboven vermelde hoeveelheid eenvoudig halveren.

Met een blender snel zuurkoolsap maken

Je kunt overigens ook zuurkool in een blender doen om zo zuurkoolsap te verkrijgen. Doe 30 gram zuurkool, 2 schijven ananas (vers of uit blik) en 0,25 liter koud water in de blender. Vervolgens alles goed mixen op stand 1 en daarna eventueel door een zeef halen voor een helder sap.

Bijwerkingen

Zuurkoolsap werkt mild laxerend. Als je grote hoeveelheden consumeert, leidt dit tot diarree. Als je regelmatig zuurkoolsap wilt drinken, mag je er niet teveel van consumeren. Drink het bij voorkeur 's ochtends.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine C: in welke voeding?Vitamine C: in welke voeding?Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidan…
Detoxen met een sapvastenkuurDetoxen met een sapvastenkuurEen populaire methode om te detoxen is de sapvastenkuur. Gedurende een periode van ongeveer zeven dagen neem je geen vas…
Gezond afslanken: sapvastenSapvasten vermindert niet enkel en alleen allerlei lichamelijke klachten, maar men ervaart ook een hernieuwde energie. B…
Super gezond tussendoortje: SmoothiesSuper gezond tussendoortje: SmoothiesEen makkelijke, supergezonde en smakelijke oplossing voor tussendoortjes. De smoothie. Alle basisingredienten van een sm…

Savooiekool: gezondheidsvoordelen van groene koolSavooiekool: gezondheidsvoordelen van groene koolSavooiekool of groene kool (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) is een variëteit van kool (Brassica olerace…
Onbekende groente: ZeekraalOnbekende groente: ZeekraalZeekraal is een groente waar mensen wel eens van gehoord hebben, maar veel mensen kennen de groente niet echt goed. Zeek…
Bronnen en referenties
 • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hippocrates_van_Kos
 • https://bdnutritionhealth.ca/2020/01/14/sauerkraut-juice-recipe
 • https://www.ilovehealth.nl/food/gezonde-voordelen-van-zuurkoolsap/
 • https://bdnutritionhealth.ca/2020/01/14/sauerkraut-juice-a-healthy-habit-for-2020/
 • https://www.brit.co/kraut-juice-shot-review/
 • https://www.optimalegezondheid.com/zuurkool-sap-een-gezond-wondermiddel/
 • https://www.blenderworkshop.nl/zoek-blender-recepten/blender%20recepten/27-zuurkoolsap
 • https://historiek.net/hippocrates-ca-460-377-v-chr/5779/
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-k?product=vitamine-k
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beta-caroteen.aspx
 • https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/10/05/hoe-gezond-is-zuurkool/
 • https://www.livestrong.com/article/277346-what-are-the-benefits-of-sauerkraut-juice/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/zuurkool-gezond-uit-het-vat
 • https://www.gkz.nl/fermentatie.html
 • https://www.smakelijketenzonderzout.nl/voedingswaarde/6137/zuurkoolsap
 • https://whatgreatgrandmaate.com/9-ways-to-use-sauerkraut-juice/
 • http://nl.minotauromaquia.com/blog/juice/2018-05-06-how-to-make-sauerkraut-juice-11-steps-with-pictures.html
 • https://blenderworkshop.nl/meest-bekeken-blender-recepten/blender%20recepten/27-zuurkoolsap
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.