Zuurkoolsap: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde
Zuurkoolsap is zeer gezond dankzij het hoge vitaminegehalte. Daarnaast draagt het dankzij melkzuurbacteriën bij aan een gezonde darm. Om zuurkoolsap te maken wordt witte kool gefermenteerd met melkzuur. Tijdens dit fermentatieproces vermenigvuldigen de betrokken melkzuurbacteriën zich explosief. Deze zijn verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsvoordelen van zuurkool. Zuurkoolsap is buitengewoon gezond en wordt vooral aanbevolen bij milde obstipatie en sapvasten.
Zuurkoolsap
De legendarische Griekse arts Hippocrates, die beschouwd wordt als de grondlegger van de westerse geneeskunde, prees de genezende eigenschappen van
zuurkool(sap) reeds in de vierde eeuw voor Christus. Het werd aanbevolen bij darmproblemen, obstipatieklachten en het compenseerde voedingstekorten. Zuurkoolsap is niet alleen erg goed voor je gezondheid, maar het ondersteunt je ook bij het afvallen.
Zure smaak
De koude zuurkooldrank smaakt heerlijk verfrissend en verkwikkend, alhoewel veel mensen moeten wennen aan de zure smaak.
Voedingswaarde
Het is algemeen bekend dat zuurkool bijzonder rijk is aan
vitamine C, maar dat geldt ook voor zuurkoolsap. Vitamine C versterkt het immuunsysteem, heeft een antioxiderende werking en stimuleert de stofwisseling. Maar dit gefermenteerde groentesap bevat ook veel andere vitamines:
- Vitamine K: Vitamine K wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in zuurkoolsap. Deze in vet oplosbare vitamine is belangrijk voor gezonde botten en het is ook nodig bij bloedingen om het bloed te laten stollen.
- Beta-caroteen: Beta-caroteen of provitamine A is een voorloper van vitamine A. Dit is belangrijk voor een gezonde huid, ogen en botten en versterkt het immuunsysteem.
- Foliumzuur: Foliumzuur is belangrijk voor de cel- en bloedvorming.
- Vitamine B12: zuurkool is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die vitamine B12 bevat. Dit is nodig voor een gezond zenuwstelsel.
Zuurkoolsap bevat tevens veel
ijzer, alsmede
calcum en
zink.
Zuurkoolsap bevat ook
kalium. Je hebt dit mineraal nodig voor het metabolisme van koolhydraten en eiwitten en de spiercontractie. Een dieet rijk aan kalium verlaagt de
bloeddruk, niet alleen bij mensen met een
verhoogde bloeddruk, maar in het algemeen. Een verhoogde inname van kalium verlaagt ook het calciumverlies via de urine, wat een belangrijke rol kan spelen bij de preventie van
nierstenen en het risico op
osteoporose (botontkalking) kan verminderen.
Gezondheidsvoordelen van zuurkoolsap
Versterken van het immuunsysteem
Gefermenteerd puur plantaardig zuurkoolsap helpt bij verschillende lichamelijke klachten. De reden hiervoor is het hoge gehalte aan melkzuur, vitamine A, C,
E, K en de
B-vitaminen. Daarnaast zijn er zeer effectieve mineralen en vitale micro-organismen. Naast het versterken van het immuunsysteem, ondersteunt hoogwaardig zuurkoolsap een gezonde darmfunctie door de melkzuurbacteriën. Ook gaat het celveroudering tegen en helpt het tegen obstipatie. Zuurkoolsap bevat weinig calorieën en is vetvrij.
Probioticum voor gezonde darmflora
Terwijl de kool fermenteert, kunnen de melkzuurbacteriën zich vermenigvuldigen. Fermentatie duidt op het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen. Zuurkool en zuurkoolsap zijn bijzonder rijk aan deze melkzuurbacteriën. Maar maak je geen zorgen: deze bacteriën zijn geen potentiële ziekteverwekkers, melkzuurbacteriën zijn zelfs heel nuttig voor de mens.
Deze melkzuurbacteriën komen ook voor in je darmen. Ze zorgen voor een gezond darmklimaat, een gezonde
darmflora waarin nuttige bacteriën zich prettig voelen en ziekteverwekkers het daarentegen moeilijk hebben. Zuurkoolsap wordt daarom beschouwd als een
probiotisch voedingsmiddel dat helpt bij het opbouwen van een gezonde darmflora.
Dit is vooral belangrijk na bijvoorbeeld antibioticabehandeling. Het antibioticum doodt niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën in het lichaam. Een verstoorde darmflora kan op de lange termijn tot veel gezondheidsproblemen leiden, zoals een verzwakt immuunsysteem. Door dagelijks probiotische voedingsmiddelen of supplementen te nemen tijdens en na antibioticatherapie, kun je deze verstoring van je darmflora voorkomen en tegengaan.
Tegen obstipatie
Melkzuurbacteriën zorgen niet alleen voor een gezonde darmflora op lange termijn, maar stimuleren ook de spijsvertering op korte termijn. Daarom wordt zuurkoolsap aanbevolen als een zacht en natuurlijk laxeermiddel voor acute
obstipatie en
chronische obstipatie. Het is het meest effectief als je het zuurkoolsap 's ochtends drinkt. Tijdens een sapvastenkuur worden na het opstaan een of twee glazen zuurkoolsap aanbevolen. Als je een periode elke dag zuurkoolsap drinkt, dan helpt dit om je lichaam te ontgiften en te zuiveren. De
vezels die het bevat, stimuleren ook de spijsvertering.
Zuurkoolsap zelf maken?
Kopen of zelf maken?
Je kunt zuurkoolsap kopen bij een reformzaak, maar je kunt ook zelf zuurkoolsap maken.
Zelf zuurkoolsap maken
De ingrediënten voor ongeveer 3,5 liter zuurkoolsap zijn:
- 1 kg schoongemaakte witte kool (zonder buitenste, verdorde bladeren en stengel)
- 3 liter mineraalwater
- 1/2 theelepel zout
Snijd de schoongemaakte witte kool met een snijmachine of mes in fijne reepjes en kneed en druk zo hard in een kom dat het breekt en het koolsap tevoorschijn komt. Prak de kool stevig fijn in een grote pot met een schroefdop. Vul daarna voorzichtig met mineraalwater totdat de koolreepjes volledig bedekt zijn en schroef losjes vast zodat de vrijkomende gassen kunnen ontsnappen en de lucht kan circuleren. De fermentatie vindt plaats bij kamertemperatuur. Na ongeveer 5 tot 6 dagen is het verse zuurkoolsap volledig gefermenteerd en kan het gezeefd worden om te drinken. Doe het sap in gedesinfecteerde flessen met schroefdop en bewaar ze in de koelkast. De zelfbereide zuurkoolsap moet binnen 2 dagen worden gebruikt. Als de hoeveelheid sap te veel is, dan kun je de hierboven vermelde hoeveelheid eenvoudig halveren.
Met een blender snel zuurkoolsap maken
Je kunt overigens ook zuurkool in een blender doen om zo zuurkoolsap te verkrijgen. Doe 30 gram zuurkool, 2 schijven
ananas (vers of uit blik) en 0,25 liter koud water in de blender. Vervolgens alles goed mixen op stand 1 en daarna eventueel door een zeef halen voor een helder sap.
Bijwerkingen
Zuurkoolsap werkt mild laxerend. Als je grote hoeveelheden consumeert, leidt dit tot
diarree. Als je regelmatig zuurkoolsap wilt drinken, mag je er niet teveel van consumeren. Drink het bij voorkeur 's ochtends.
Lees verder