Onbekende groente: Zeekraal

Onbekende groente: Zeekraal Zeekraal is een groente waar mensen wel eens van gehoord hebben, maar veel mensen kennen de groente niet echt goed. Zeekraal is een succulent, ofwel een plant die water opslaat in één of meerdere delen van de plant. Het kan op verschillende plaatsen in de plant opgeslagen worden. Een andere succulent die de meeste mensen wel kennen is de vetplant. Wat is zeekraal precies voor plant, waar groeit het in de natuur en waar wordt het gekweekt? Hoe is zeekraal het beste in de maaltijd te verwerken?

Zeekraal, de basis

Zeekraal, officieel Salicornia, is een succulent en behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is overigens geen gewone succulent, maar een zout verdragende variant. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze plant te vinden is in de buurt van zoutwater, zoals de kwelders bij zee, maar ook in zoutmoerassen en tussen de mangroven.

Dit eetbare plantje is van oorsprong terug te vinden in Europa en de Verenigde Staten. Het plantje blijft relatief klein en wordt niet groter dan zo’n 25 tot maximaal 30 centimeter. De bladeren zijn nauwelijks zichtbaar en lijken meer op een soort schubben die dicht tegen de buisvormige verdikte stengel liggen. In de lente en zomer zijn deze plantjes groen en tegen de herfst gaan ze roodachtig verkleuren.

Bron: Selenee51, PixabayBron: Selenee51, Pixabay

Waar wordt het gekweekt?

Zeekraal wordt in Nederland met name in Zeeland gekweekt. In deze provincie wordt zeekraal verhoudingsgewijs het meest gegeten en staat het in restaurants in de lente- en zomermaanden vaak op het menu.

Verder wordt er in Europa ook zeekraal gekweekt in Frankrijk, Portugal en Engeland. Israël kent ook grote kweekgebieden voor zeekraal en ditzelfde geldt voor Mexico.

De in Nederland gekweekte zeekraal is slechts in de lente- en zomermaanden te koop. Wil je zeekraal in andere delen van het jaar kopen, dan heeft de speciaalzaak en de ruim gesorteerde supermarkt ook zeekraal. Deze zeekraal komt uit het buitenland en is iets duurder. Qua kosten voor de zeekraal uit het buitenland moet je anno 2020 rekening houden met een meerprijs van 50% ten opzichte van de zeekraal uit Zeeland.

Voedingswaarde

Deze gezonde groente bevat nauwelijks kilocalorieën, wat eiwitten en een zeer beperkt aantal koolhydraten. Verder bevat zeekraal de volgende mineralen:
  • kalium
  • chloride
  • calcium
  • magnesium
  • fosfor
  • ijzer
  • koper
  • mangaan

Hoe bewaar je zeekraal en hoe maak je het schoon?

Bewaren

Zeekraal is zo’n vier dagen goed te houden in de groentelade van de koeling. Vers van de kweker is zeekraal enkele dagen langer goed te houden in de groentelade van de koeling. Altijd goed droog verpakken. Waar je zeekraal ook koopt, het moet er frisgroen uitzien en de stengels moeten stevig aanvoelen. Hoe meer harde stukken aan de stengel, hoe ouder de zeekraal is. De zeekraal is dan minder lang houdbaar en verliest een deel van de zilte smaak.

Schoonmaken

Zeekraal maak je schoon door de taaie en harde stukjes er af te snijden en de stengels vervolgens slechts even heel kort onder de kraan te houden. Er kan namelijk wat zand tussen de stengels achter gebleven zijn. Bij het schoonmaken van zeekraal moet je er voor waken dat je de zeekraal niet te lang spoelt met leidingwater. Zeekraal zit vol zoutwater en daar doet deze groente het goed op, maar van gewoon leidingwater wordt de groente slap. De zeekraal verliest smaak en knapperigheid.

Bron: Marco Schmidt [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Marco Schmidt [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Zeekraal als onderdeel van de maaltijd

Zeekraal heeft een licht zoute smaak en is een beetje pittig. Zeekraal kan je koken, wokken en rauw eten. Qua smaak heeft de stengel iets ‘vlezigs’ en fris knapperig. Kort gekookt (blancheren) of gewokt is zeekraal goed te combineren met verschillende vissoorten en goed gekruide kip. Zeekraal combineert ook prima met schelpdieren. Aangezien schelpdieren ook een zilte smaak hebben, moet je wel uitkijken dat het niet een te zoute maaltijd wordt. Voeg in dat geval iets toe met een wat zoetere ondertoon, denk aan cherrytomaten of rode paprika. Dit brengt het gerecht meer in balans.

Wil je zeekraal liever rauw eten, dan is het lekker in bijvoorbeeld een voorgerecht met zeevruchten. Denk hierbij aan een garnalen- of krabcocktail. Maar zeekraal is ook lekker in een lichtzoete fruitcocktail. Zeekraal is rauw ook goed te verwerken in bijvoorbeeld een frisse salade.

Wil je zeekraal niet in de maaltijd verwerken, dan combineert het ook prima met bepaalde zachte kaassoorten. Combineer het bijvoorbeeld op een borrelplank met een zachte Franse of Italiaanse kaas. Bij de Franse kazen kan je denken aan saint-marcellin, brie of camembert en bij Italiaanse kazen is fontina, mozzarella of dolcelatte uitermate geschikt om te combineren met zeekraal.

Tot slot

Zeekraal is een frisse, zilte groente met een beetje pit. Een groente die op verschillende manieren te verwerken is in de maaltijd. Een eenvoudig klaar te maken gezonde groente die met verschillende vissoorten, schelpdieren en kip te combineren is. Zeekraal past prima in een gezond voedingspatroon.
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van zeekraalDe geneeskracht van zeekraalZeekraal is een plant die zeer goed kan groeien onder zoute omstandigheden. Zeekraal groeit overal in de kustgebieden in…
Vergeten groente: smaak bereidingswijze en enkele receptenVergeten groente: smaak bereidingswijze en enkele receptenIn de loop der jaren zijn veel groenten langzaam uit beeld verdwenen en werden nauwelijks meer te koop aangeboden. Heel…
Zeekraal, een groente met geneeskrachtZeekraal, een groente met geneeskrachtVroeger werd as van zeekraal gebruikt op zeep mee te maken. Als je zeekraal verbrandt, houd je in feite soda over. In ve…
Zeegroenten: lekker en gezondZeegroenten zijn lekker en gezond. En het aanbod is groot. De bekendste zeegroenten zijn wel zeewier, lamsoor en zeekraa…

Rode bieten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeRode bieten: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeHet belangrijkste bestanddeel van rode bieten of krootjes is water; het vezelgehalte is drie procent en de koolhydraten…
Lucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidantenLucuma-poeder: suikervervanger rijk aan antioxidantenLucuma-poeder wordt gemaakt van de vrucht van de Pouteria lucuma, die voorkomt in de Andes-vallei in Zuid-Amerika. Daar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: M.Buschmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.verseoogst.nl/producten/zeekraal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeekraal_(geslacht)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Succulent
  • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/zeekraal
  • https://groentegroente.nl/groentes/zeekraal-bereiden
  • Afbeelding bron 1: Selenee51, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Marco Schmidt [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.