De geneeskracht van zeekraal

De geneeskracht van zeekraal Zeekraal is een plant die zeer goed kan groeien onder zoute omstandigheden. Zeekraal groeit overal in de kustgebieden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Aan de kust wordt het van oudsher gegeten als wilde, zilte groente. Het blijkt een bovengemiddeld gezonde groente te zijn. Je kunt zeekraal koken maar de voedingswaarde blijft beter behouden als het rauw in een salade wordt gegeten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening zeekraal / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening zeekraal / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Naamgeving zeekraal

Zeekraal is een geslacht waarvan de Latijnse naam Salicorniais. Dit woord is een Latijnse samenstelling van ´salis´ wat zout betekent en ´cornu´, het Latijnse woord voor hoorn. De vertakkingen zonder bladeren die de zeekraal kenmerken lijken enigszins op hoorns. Er zijn ongeveer 60 soorten zeekraal bekend.

Zeekraal als ontstekingsremmer

In zeekraal zit isorhamnetine 3-O-beta-d-glucopyranoside. Deze stof blijkt sterke antioxidanteigenschappen te bezitten, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek wat is gedaan aan de Korea maritime university in 2009. Het kan vrije radicalen ontstaan uit gifstoffen tegen gaan. Dat levert grote bijdrage aan de voedingswaarde en geneeskracht van zeekraal. Deze soort isorhamnetine maakt van zeekraal een ontstekingsremmer.

Zeekraal / Bron: Marco Schmidt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Zeekraal / Bron: Marco Schmidt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Zeekraal valt onder de zilte groenten, net als zeekool en lamsoor.

Zeekraal bij kanker

Wetenschappelijk onderzoek uit 2009 onderzocht de antikankeractiviteit van zeekraal op darmkankercellen. Het bleek dat polysachariden in zeekraal apoptose of de plotselinge dood van een kankercel induceren. De kankercellen konden zich niet uitbreiden en werden zelfs ingekrimpt in aantal. De onderzoekers concludeerden dat zeekraal een kankerbestrijdende werkzaamheid heeft.

Zeekraal bij diabetes, hyperglykemie en hyperlipedemie

Wetenschappelijk onderzoek uit 2006 aan de school of pharmacy in Korea toonde aan dat zeekraal een plant is die gewichtsverlies, hyperglykemie en hyperlipedimie kan tegengaan. Hyperglykemie is het hebben van een te hoge bloedsuikerspiegel en hyperlipedemie het hebben van teveel lipoproteïne, een soort vetten. Bij muizen die zeer vetrijk voedsel binnen kregen zag men afname in gewicht als ze ook een extract van zeekraal kregen. Het glucoseniveau dat in de lever werd gemeten en was beduidend lager bij de muizen die zeekraal toegediend kregen dan bij muizen uit de controlegroep. De onderzoekers concludeerden dat zeekraal een belangrijke component kan zijn om diabetes te voorkomen en mogelijkerwijs ook om hyperlipedemie tegen te gaan. Voor dit laatste feit is meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken.

Zeekraal bij obesitas

In de alinea hierboven werd al gemeld dat zeekraal hyperlipedimie verminderd. Deze vetopeenhopingen vinden bij obesitaspatiënten niet alleen plaats in de lever maar ook in de rest van het lichaam. Een ander onderzoek uit Korea toont aan dat de verandering in vetopslag die zeekraal veroorzaakt belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van obesitas of overgewicht. Overigens spelen de vezels in zeekraal daar eveneens een rol in; deze zorgen ervoor dat het eten beter verteerd wordt en dat niet alleen makkelijk opneembare suikers snel in het lichaam terecht komen waar ze tot lichaamsvet worden omgezet. Als het lichaam meer voedingsstoffen opneemt is het minder geneigd suikers op te nemen.

Zeekraal helpt macrofagen

Macrofagen bevorderen allerlei cellen in het lichaam die van het immuunsysteem deel uitmaken zoals helper-T-cellen, B-cellen en CD8-T-cellen. Doordat zeekraal de productie van deze cellen bevordert, brengt zeekraal indirect een belangrijke bijdrage aan het immuunafweersysteem en daarmee aan het voorkomen van ziekten. De polysachariden in zeekraal zijn hier
Zeekraal / Bron: Fritz Geller Grimm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Zeekraal / Bron: Fritz Geller Grimm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
verantwoordelijk voor, zo blijkt uit Koreaans onderzoek aan het College of medicine uit 2006.

Antimicrobiële activiteit

Zeekraal kan pathogene of ziekmakende bacteriën bestrijden. Het blijkt een effectief natuurlijk middel om de volgende bacteriën te elimineren: staphylococcus aureus, staphylococcus epidermis en candida albicans. Hierdoor kan onder andere atopische dermatitis worden behandeld. Atopische dermatitis heeft te maken met verminderde leverwerking en aangezien zeekraal voor minder vetopeenhopingen in de lever zorgt kan deze planten op twee manieren behulpzaam zijn bij atopische dermatitis, ook wel bekend onder de namen dauwworm en constitutioneel eczeem.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeekraal, een groente met geneeskrachtZeekraal, een groente met geneeskrachtVroeger werd as van zeekraal gebruikt op zeep mee te maken. Als je zeekraal verbrandt, houd je in feite soda over. In ve…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Mensen met diabetesMensen met diabetesDiabetes is een veel voorkomende ziekte. Wereldwijd hebben meer dan 250 miljoen mensen deze ziekte. In Nederland alleen…
Het verband tussen diabetes type 2 en gewichtsverliesOvergewicht, of obesitas, verhoogt de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) en kan tevens de ziekte verergeren voor men…

Weerstand verhogen met vitamine C bommenWeerstand verhogen met vitamine C bommenIn de herfst en wintermaanden ligt de kans op griep en verkoudheid op de loer. Om de weerstand te verhogen staat vitamin…
De geneeskracht van SchorsenerenDe geneeskracht van SchorsenerenSchorseneren hebben de vorm van een extra lange asperge maar dan met een zwarte schil. Ze komen van een tweejarige plant…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: M.Buschmann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/salicornia-zeekraal
 • Als ontstekingsremmer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19627218
 • Bij darmkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19996705
 • Bij diabetes, hyperglykemie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16597000
 • Bj diabetes: http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/22/1_MeetingAbstracts/1113.4
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Salicornia_europaea
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Macrofaag
 • Macrofagen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16183225
 • Bij obesitas http://www.earticle.net/article.aspx?sn=144804
 • Topische dermatitis: http://www.earticle.net/Article.aspx?sn=99032
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Salicornia
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Marco Schmidt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Fritz Geller Grimm, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Reactie

Jolanda de Kuijer, 02-02-2015
Hallo,
Ik vroeg me af of er ook selenium in zeekraal zit?

Vr. groet, Jolanda de Kuijer Reactie infoteur, 03-05-2015
Omdat het een zeegroente is zit er altijd wel wat selenium in. In zeegroenten zitten namelijk relatief veel mineralen. Maar het is niet bekend of zeekraal een extra grote hoeveelheid seleen of selenium bevat. Paranoten zijn de beste bron van seleen; twee a drie van deze noten per dag eten is voldoende om genoeg seleen binnen te krijgen

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.