De geneeskracht van zeekraal
Zeekraal is een plant die zeer goed kan groeien onder zoute omstandigheden. Zeekraal groeit overal in de kustgebieden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Aan de kust wordt het van oudsher gegeten als wilde, zilte groente. Het blijkt een bovengemiddeld gezonde groente te zijn. Je kunt zeekraal koken maar de voedingswaarde blijft beter behouden als het rauw in een salade wordt gegeten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening zeekraal /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Inhoud:
Naamgeving zeekraal
Zeekraal is een geslacht waarvan de
Latijnse naam Salicorniais. Dit woord is een Latijnse samenstelling van ´salis´ wat zout betekent en ´cornu´, het Latijnse woord voor hoorn. De vertakkingen zonder bladeren die de zeekraal kenmerken lijken enigszins op hoorns. Er zijn ongeveer 60 soorten zeekraal bekend.
Zeekraal als ontstekingsremmer
In zeekraal zit isorhamnetine 3-O-beta-d-glucopyranoside. Deze stof blijkt sterke
antioxidanteigenschappen te bezitten, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek wat is gedaan aan de Korea maritime university in 2009. Het kan vrije radicalen ontstaan uit gifstoffen tegen gaan. Dat levert grote bijdrage aan de voedingswaarde en geneeskracht van zeekraal. Deze soort isorhamnetine maakt van zeekraal een ontstekingsremmer.
Zeekraal valt onder de zilte groenten, net als zeekool en
lamsoor.
Zeekraal bij kanker
Wetenschappelijk onderzoek uit 2009 onderzocht de antikankeractiviteit van zeekraal op darmkankercellen. Het bleek dat polysachariden in zeekraal apoptose of de plotselinge dood van een kankercel induceren. De kankercellen konden zich niet uitbreiden en werden zelfs ingekrimpt in aantal. De onderzoekers concludeerden dat zeekraal een kankerbestrijdende werkzaamheid heeft.
Zeekraal bij diabetes, hyperglykemie en hyperlipedemie
Wetenschappelijk onderzoek uit 2006 aan de school of pharmacy in Korea toonde aan dat zeekraal een plant is die gewichtsverlies, hyperglykemie en hyperlipedimie kan tegengaan. Hyperglykemie is het hebben van een te hoge bloedsuikerspiegel en hyperlipedemie het hebben van teveel lipoproteïne, een soort vetten. Bij muizen die zeer vetrijk voedsel binnen kregen zag men afname in gewicht als ze ook een extract van zeekraal kregen. Het glucoseniveau dat in de lever werd gemeten en was beduidend lager bij de muizen die zeekraal toegediend kregen dan bij muizen uit de controlegroep. De onderzoekers concludeerden dat zeekraal een belangrijke component kan zijn om diabetes te voorkomen en mogelijkerwijs ook om hyperlipedemie tegen te gaan. Voor dit laatste feit is meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken.
Zeekraal bij obesitas
In de alinea hierboven werd al gemeld dat zeekraal hyperlipedimie verminderd. Deze vetopeenhopingen vinden bij obesitaspatiënten niet alleen plaats in de lever maar ook in de rest van het lichaam. Een ander onderzoek uit Korea toont aan dat de verandering in vetopslag die zeekraal veroorzaakt belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van obesitas of overgewicht. Overigens spelen de vezels in zeekraal daar eveneens een rol in; deze zorgen ervoor dat het eten beter verteerd wordt en dat niet alleen makkelijk opneembare suikers snel in het lichaam terecht komen waar ze tot lichaamsvet worden omgezet. Als het lichaam meer voedingsstoffen opneemt is het minder geneigd suikers op te nemen.
Zeekraal helpt macrofagen
Macrofagen bevorderen allerlei cellen in het lichaam die van het immuunsysteem deel uitmaken zoals helper-T-cellen, B-cellen en CD8-T-cellen. Doordat zeekraal de productie van deze cellen bevordert, brengt zeekraal indirect een belangrijke bijdrage aan het immuunafweersysteem en daarmee aan het voorkomen van ziekten. De polysachariden in zeekraal zijn hier
verantwoordelijk voor, zo blijkt uit Koreaans onderzoek aan het College of medicine uit 2006.
Antimicrobiële activiteit
Zeekraal kan pathogene of ziekmakende bacteriën bestrijden. Het blijkt een effectief natuurlijk middel om de volgende bacteriën te elimineren: staphylococcus aureus, staphylococcus epidermis en candida albicans. Hierdoor kan onder andere atopische dermatitis worden behandeld. Atopische dermatitis heeft te maken met verminderde leverwerking en aangezien zeekraal voor minder vetopeenhopingen in de lever zorgt kan deze planten op twee manieren behulpzaam zijn bij atopische dermatitis, ook wel bekend onder de namen dauwworm en constitutioneel eczeem.