Mensen met diabetes

Mensen met diabetes Diabetes is een veel voorkomende ziekte. Wereldwijd hebben meer dan 250 miljoen mensen deze ziekte. In Nederland alleen al hebben meer dan 800.000 mensen diabetes. Vooral blanke mensen hebben sneller de neiging om diabetes te krijgen. Insuline kan helpen de symptomen te verminderen. Geen medicijnen nemen bij diabetes kan levensgevaarlijk zijn.

Wat is diabetes?

Diabetes kan verschillende oorzaken hebben. Het meest voorkomende probleem is dat je lichaam teveel suiker heeft. Dit komt door een tekort aan insuline. Deze stof moet ervoor zorgen dat alle suikers in je lichaam vervoert worden naar alle organen. Bij diabetes werkt deze stof niet goed, wat ervoor zorgt dat je lichaam de suiker niet goed kan verplaatsen naar de plaats waar het nodig is.

Mensen die diabetes hebben laten meestal insuline spuiten. Het zorgt ervoor dat de suikers beter opgenomen worden. Oudere mensen maken meestal nog zelf voldoende insuline aan, maar deze stof werkt minder goed. Oudere mensen met diabetes nemen daarom middelen die ervoor zorgen dat de insuline in het lichaam beter draait. Het grootste probleem bij diabetes is meestal weinig of geen productie van insuline.

Bij diabetes kunnen de suikers niet goed worden verwerkt worden door het lichaam. Doordat de glucose niet goed opgenomen kan worden door het lichaam treedt er hyperglykemie op.

Wat is hyperglykemie

Hyperglykemie treedt op bij een te hoog gehalte aan glucose in het bloed. Meestal kan dit geen probleem zijn. Maar mensen met diabetes hebben hier last van omdat hun lichaam geen insuline kunnen aanmaken. Hyperglykemie kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Het kan bij extreme hoge dosissen zelfs tot coma leiden. Men kan de glucose in het bloed verminderen door veel conditietraining te doen. Mensen met diabetes zullen insuline moeten injecteren.

Gevolgen van diabetes

Diabetes kan veel ongemakkelijke gevolgen met zich meebrengen. Zeker wanneer dit niet correct behandeld wordt. Het meest voorkomende symptoom is vermoeidheid en een constant gevoel van slaperigheid. Ook branderige ogen kunnen voorkomen door het tekort aan insuline. In extreme gevallen kunnen de ogen ontsteken. Wonden genezen ook moeilijker bij iemand met diabetes. In extreme gevallen kunnen de mannen last hebben van impotentie.

Ook bij de organen kunnen allerlei problemen optreden. Vooral de nieren hebben het zwaar te verduren. Het is daarom ook van belang dat iemand met diabetes veel water drinkt. Het is ook aangeraden verschillende zuivere thee en dranken te drinken. Ook sauna is goed omdat het veel gifstoffen door de huid na buiten laat. Door een te hoog gehalte aan glucose kan de diabetespatiënt ook last hebben van hart- en vaatziekten. Ook de huid kan er vaag uitzien door het tekort aan insuline. Wat de meeste patiënten doen is insuline injecteren. Dit helpt een groot aantal problemen al uit de weg.

Wat kun je nog doen?

Buiten insuline te injecteren zijn er ook een heleboel natuurlijke manieren om diabetes tegen te gaan. Vooral veel sporten helpt omdat er tijdens dit proces veel gifstoffen uit het lijf komt. Doordat je zweet komt er naast het zweet ook veel zout uit het lichaam. Zout is een van de bestanddelen van zweet. Doordat er minder zout in je lichaam is daalt je bloeddruk ook.

Dit kan al bereikt worden door simpele dingen te veranderen in je leven. Dit kan bijvoorbeeld door de trap te nemen in plaats van de lift. Als je dicht bij je werk woont kun je de fiets nemen in plaats van de auto. Gezond eten is ook belangrijk, vermijd voedsel met veel calorieën. vooral veel drinken is erg belangrijk bij mensen met diabetes. Minder alcohol drinken en minder roken maakt al een groot verschil.
© 2011 - 2022 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Suikerziekte: Heb ik diabetes?Suikerziekte: Heb ik diabetes?Diabetes, ook wel suikerziekte, komt steeds vaker voor. In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes; minstens een kw…

Dwerg- of reuzengroeiDe kleinen leven in een te grote, en de groten leven in een te kleine wereld. De één moet de hele dag bukken, de ander m…
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 23-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.