Weerstand verhogen met vitamine C bommen

Weerstand verhogen met vitamine C bommen In de herfst en wintermaanden ligt de kans op griep en verkoudheid op de loer. Om de weerstand te verhogen staat vitamine C het meest bekend als de weerstandsvitamine. Vaak wordt gedacht dat vitamine C een verkoudheid of griep kan voorkomen. Dit is onjuist. Vitamine C kan er wel voor zorgen dat de effecten van een verkoudheid of griep minder ernstig zijn en kan de duur ervan verkorten. Vitamine C wordt door het lichaam gebruikt als co-enzym en moet dagelijks worden aangevuld. Maar wat zijn de grootste bronnen van vitamine C?

Hoofdstukken


Werking van vitamine C in het lichaam

Een vitamine is een micronutriënt die door het lichaam wordt gebruikt in co-enzymen. Micronutriënten zijn voedingsstoffen waarvan minder dan een gram per dag via voedsel door het lichaam wordt opgenomen. Vitamine C beter bekend als ascorbinezuur of als toevoeging aan levensmiddelen onder het E-nummer E300 is een in water oplosbare vitamine. Het lichaam heeft vitamine C nodig voor:
  • het immuunsysteem, versterkt het immuunsysteem.
  • co-enzymen, bij meer dan 800 biochemische reacties in het lichaam,
  • synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam. De huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.
  • spiermetabolisme, chemische omzettingen die de energie leveren voor de werking van de spieren
  • ijzerabsorptie, versterkt de absorptie van ijzer in de darm,
  • synthese van hormonen,synthese is in het algemeen een samenvoeging van ongelijksoortige zaken, zodat er iets nieuws uit ontstaat. In dit geval dus, hormonen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De Gezondheidsraad geeft voor iedere voedingstof aanbevelingen hoeveel gezonde mensen dagelijks nodig hebben. De hoeveelheden zijn gegroepeerd in mannen, vrouwen en kinderen. Dit heeft te maken met verschillen in gewicht en in stofwisseling tussen mannen, vrouwen en kinderen. Ook verschilt de ADH van persoon tot persoon en is afgeleid van de gemiddelde behoefte. Voor vitamine C geld een ADH voor mannen:
Jongens en MannenADH vitamine CMeisjes en VrouwenADH vitamine C
van 1 tot 440 mg/per dagvan 1 tot 440 mg/per dag
van 4 tot 745 mg/per dagvan 4 tot 745 mg/per dag
van 7 tot 1050 mg/per dagvan 7 tot 1050 mg/per dag
van 10 tot 1355 mg/per dagvan 10 tot 1355 mg/per dag
van 13 tot 1665 mg/per dagvan 13 tot 1965 mg/per dag
van 16 tot >6570 mg/per dagvan 19 tot >6570 mg/per dag
zwangere90 mg/per dag
borstvoeding110 mg/per dag

Vitamine C bommen

Bloemkool en boerenkool zijn niet opgenomen in de tabel. Deze bevatten vers respectievelijk 80 - en 95 mg vitamine C, maar eenmaal gekookt blijft er niet veel meer over, respectievelijk 40 en 20 mg. In principe kunnen de meeste groentes rauw gegeten worden op een paar uitzonderingen na. Dit zijn aardappel, aubergine, peulvruchten en asperges. Deze groentes bevatten kleine hoeveelheden giftige stoffen die tijdens het koken worden geneutraliseerd. Het opslaan van en het bewerken (koken e.d.) van voedsel beïnvloedt de hoeveelheid vitamine C en de opname in het lichaam. Zo wordt vitamine C uit rauwe broccoli 20% minder goed opgenomen, dan die uit gekookte broccoli. Over het algemeen verdwijnt bij het koken van groenten en ook fruit, noten en zaden tussen de 10 en 40% van de vitamines en mineralen in het water. Het is dus nuttig om het kookvocht op te vangen en bijvoorbeeld te gebruiken voor het afblussen van de jus.

Vitamine C in groente, fruit en kruiden
VoedingsmiddelVitamine C per 100 gram ADH**
Rozenbottels1250 mg1,4 gram
Guave220 mg31,9 gram
Peterselie, vers160 mg43,8 gram
Paprika gemiddeld150 mg46,7 gram
Zwarte bessen150 mg46,7 gram
Koriander, vers125 mg56 gram
Zuring (kruid)*120 mg58,3 gram
Peterselie, gedroogd120 mg58,3 gram
Broccoli114 mg61,4 gram
Groene kool, rauw105 mg66,7 gram
Chilipeper90 mg77,8 gram
Spruitjes, rauw85 mg82,4 gram
Cayennepeper80 mg87,5 gram
Kruidnagel80 mg87,5 gram
Paprikapoeder70 mg100 gram
Tuinkers70 mg100 gram
Kiwi65 mg107,7 gram
Chilipoeder65 mg107,7 gram
Aardbeien64 mg109,4 gram
Peultjes rauw60 mg116,7 gram
Koolrabi60 mg116,7 gram
Basilicum gedroogd60 mg116,7 gram

Bron, voedingswaardetabel.nl
* Zuring mag je alleen mondjesmaat gebruiken.
** Hoeveelheid in grammen die je moet eten van het product om aan de ADH te komen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…

Alles over mineralen en sporenelementenAlles over mineralen en sporenelementenOns lichaam heeft mineralen en sporenelementen nodig voor allerlei lichaamsprocessen. Maar wat zijn mineralen en sporene…
De geneeskracht van zeekraalDe geneeskracht van zeekraalZeekraal is een plant die zeer goed kan groeien onder zoute omstandigheden. Zeekraal groeit overal in de kustgebieden in…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ascorbinezuur
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/
Erik67 (88 artikelen)
Laatste update: 12-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.