Weerstand verhogen met vitamine C bommen
In de herfst en wintermaanden ligt de kans op griep en verkoudheid op de loer. Om de weerstand te verhogen staat vitamine C het meest bekend als de weerstandsvitamine. Vaak wordt gedacht dat vitamine C een verkoudheid of griep kan voorkomen. Dit is onjuist. Vitamine C kan er wel voor zorgen dat de effecten van een verkoudheid of griep minder ernstig zijn en kan de duur ervan verkorten. Vitamine C wordt door het lichaam gebruikt als co-enzym en moet dagelijks worden aangevuld. Maar wat zijn de grootste bronnen van vitamine C?
Hoofdstukken
Werking van vitamine C in het lichaam
Een vitamine is een micronutriënt die door het lichaam wordt gebruikt in
co-enzymen. Micronutriënten zijn voedingsstoffen waarvan minder dan een gram per dag via voedsel door het lichaam wordt opgenomen. Vitamine C beter bekend als ascorbinezuur of als toevoeging aan levensmiddelen onder het E-nummer E300 is een in water oplosbare vitamine. Het lichaam heeft vitamine C nodig voor:
- het immuunsysteem, versterkt het immuunsysteem.
- co-enzymen, bij meer dan 800 biochemische reacties in het lichaam,
- synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam. De huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.
- spiermetabolisme, chemische omzettingen die de energie leveren voor de werking van de spieren
- ijzerabsorptie, versterkt de absorptie van ijzer in de darm,
- synthese van hormonen,synthese is in het algemeen een samenvoeging van ongelijksoortige zaken, zodat er iets nieuws uit ontstaat. In dit geval dus, hormonen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
De Gezondheidsraad geeft voor iedere voedingstof aanbevelingen hoeveel gezonde mensen dagelijks nodig hebben. De hoeveelheden zijn gegroepeerd in mannen, vrouwen en kinderen. Dit heeft te maken met verschillen in gewicht en in stofwisseling tussen mannen, vrouwen en kinderen. Ook verschilt de ADH van persoon tot persoon en is afgeleid van de gemiddelde behoefte. Voor vitamine C geld een ADH voor mannen:
Jongens en Mannen | ADH vitamine C | Meisjes en Vrouwen | ADH vitamine C |
van 1 tot 4 | 40 mg/per dag | van 1 tot 4 | 40 mg/per dag |
van 4 tot 7 | 45 mg/per dag | van 4 tot 7 | 45 mg/per dag |
van 7 tot 10 | 50 mg/per dag | van 7 tot 10 | 50 mg/per dag |
van 10 tot 13 | 55 mg/per dag | van 10 tot 13 | 55 mg/per dag |
van 13 tot 16 | 65 mg/per dag | van 13 tot 19 | 65 mg/per dag |
van 16 tot >65 | 70 mg/per dag | van 19 tot >65 | 70 mg/per dag |
| | zwangere | 90 mg/per dag |
| | borstvoeding | 110 mg/per dag |
Vitamine C bommen
Bloemkool en boerenkool zijn niet opgenomen in de tabel. Deze bevatten vers respectievelijk 80 - en 95 mg vitamine C, maar eenmaal gekookt blijft er niet veel meer over, respectievelijk 40 en 20 mg. In principe kunnen de meeste groentes rauw gegeten worden op een paar uitzonderingen na. Dit zijn aardappel, aubergine, peulvruchten en asperges. Deze groentes bevatten kleine hoeveelheden giftige stoffen die tijdens het koken worden geneutraliseerd. Het opslaan van en het bewerken (koken e.d.) van voedsel beïnvloedt de hoeveelheid vitamine C en de opname in het lichaam. Zo wordt vitamine C uit rauwe broccoli 20% minder goed opgenomen, dan die uit gekookte broccoli. Over het algemeen verdwijnt bij het koken van groenten en ook fruit, noten en zaden tussen de 10 en 40% van de vitamines en mineralen in het water. Het is dus nuttig om het kookvocht op te vangen en bijvoorbeeld te gebruiken voor het afblussen van de jus.
Vitamine C in groente, fruit en kruiden
Voedingsmiddel | Vitamine C per 100 gram | ADH** |
Rozenbottels | 1250 mg | 1,4 gram |
Guave | 220 mg | 31,9 gram |
Peterselie, vers | 160 mg | 43,8 gram |
Paprika gemiddeld | 150 mg | 46,7 gram |
Zwarte bessen | 150 mg | 46,7 gram |
Koriander, vers | 125 mg | 56 gram |
Zuring (kruid)* | 120 mg | 58,3 gram |
Peterselie, gedroogd | 120 mg | 58,3 gram |
Broccoli | 114 mg | 61,4 gram |
Groene kool, rauw | 105 mg | 66,7 gram |
Chilipeper | 90 mg | 77,8 gram |
Spruitjes, rauw | 85 mg | 82,4 gram |
Cayennepeper | 80 mg | 87,5 gram |
Kruidnagel | 80 mg | 87,5 gram |
Paprikapoeder | 70 mg | 100 gram |
Tuinkers | 70 mg | 100 gram |
Kiwi | 65 mg | 107,7 gram |
Chilipoeder | 65 mg | 107,7 gram |
Aardbeien | 64 mg | 109,4 gram |
Peultjes rauw | 60 mg | 116,7 gram |
Koolrabi | 60 mg | 116,7 gram |
Basilicum gedroogd | 60 mg | 116,7 gram |
Bron, voedingswaardetabel.nl
* Zuring mag je alleen mondjesmaat gebruiken.
** Hoeveelheid in grammen die je moet eten van het product om aan de ADH te komen.
Lees verder