Weerstand verhogen met vitamine A bommen

Weerstand verhogen met vitamine A bommen Naast vitamine C en D is vitamine A (retinol) belangrijk voor een goede weerstand. Het wordt niet voor niets de anti-infectie vitamine genoemd. Het is net als vitamine D een in vet oplosbare vitamine en komt daarom veel in dierlijke producten, vooral in lever, voor. Het komt ook voor in vis en melkproducten Ook wordt het net als vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Groentes bevatten bèta-carotenen die in het lichaam, in de lever, worden opgeslagen en wanneer nodig beschikbaar komen voor de aanmaak van vitamine A. Bèta-caroteen wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Maar wat zijn voor de mens de grootste vitamine A bronnen?

Hoofdstukken


Werking van vitamine A in het lichaam

Vitamine A heeft verscheidene functies in het lichaam. Het helpt ons, op meerdere manieren, om ons gezond te houden en te beschermen tegen ziektes. Ons afweersysteem wordt over het algemeen ingedeeld in drie barrières. Een daarvan is het immuunsysteem en een ander de huid. Vitamine A speelt bij beide barrières een rol. Voor het immuunsysteem speelt vitamine A een centrale rol voor de aanmaak van T-cellen ofwel T-lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen en deze vormen een belangrijk component van het immuunsysteem. De tweede barrière is de huid, die ons beschermt tegen het uitwendige milieu. De huid bestaat uit epitheelweefsel. Vitamine A zorgt er voor dat epitheelcellen worden gevormd, intact blijven en dat ze goed kunnen blijven functioneren. Epitheelcellen komen o.a. voor in de huid, luchtpijp, darmen, het haar, tandvlees, hoornvlies en longweefsel. De derde functie dat vitamine A heeft in het lichaam is als bouwsteen van het lichtgevoelige pigment "rodopsine". Rodopsine komt voor achter de staafjes en kegeltjes in de ogen. Rodopsine speelt een belangrijke rol bij de actievering van fotosensoren. Door vitamine A kunnen de ogen zich ook snel aanpassen als het in de omgeving donkerder wordt. Vandaar dat een tekort aan vitamine A een verminderd gezichtvermogen tot gevolg heeft. Ook is vitamine A een stimulator voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Kinderen hebben vitamine A nodig om te kunnen groeien.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De Gezondheidsraad heeft voor vitamine A een veilige bovengrens vastgesteld van 3.000 microgram (afgekort mcg of µg) per dag. Een overdosering van vitamine A is bijvoorbeeld gemakkelijk te bereiken door het eten van lever. Bij het nuttigen van een stuk runderlever van 100 gram krijgt men al 9.500 μg vitamine A binnen, ruim drie maal de bovengrens. Alleen langdurig hoge doseringen leiden tot overdosering ook wel "hypervitaminose A" genoemd met alle gevolgen van dien. Zie hieronder: Gevolgen van vitamine A overdosering.

Jongens en MannenADH vitamine AMeisjes en VrouwenADH vitamine A
van 1 tot 4 jaar400 μg/dagvan 1 tot 4 jaar400 μg/dag
van 4 tot 7 jaar500 μg/dagvan 4 tot 7 jaar500 μg/dag
van 7 tot 10 jaar700 μg/dagvan 7 tot 10 jaar700 μg/dag
van 10 tot 19 jaar1.000 μg/dagvan 10 tot 19 jaar800 μg/dag
van 19 tot 65 jaar1.000 μg/dagvan 19 tot 65 jaar800 μg/dag
ouder dan 65 jaar1.000 μg/dagouder dan 65 jaar800 μg/dag
zwangere1.000 μg/dag
borstvoeding1.250 μg/dag

Vitamine A bommen

Aangezien vitamine A een in vet oplosbare vitamine is komt het voornamelijk in dierlijke producten voor. Vooral in leverproducten komt een hoge dosering vitamine A voor.

VoedingsmiddelVitamine A per 100 gram ADH* mannen ADH* vrouwen
Paté75.000 μg1,3 gram1,1 gram
Lamslever30.000 μg3,3 gram2,7 gram
Kalfslever15.000 μg6,7 gram5,3 gram
Varkenslever, bereid10.000 μg10,0 gram8,0 gram
Kippenlever9.800 μg10,2 gram8,2 gram
Runderlever9.500 μg10,5 gram8,4 gram
Hausmacherleverworst8.000 μg12,5 gram10,0 gram
Halvarine 40% vet8.000 μg12,5 gram10,0 gram
Dadels, geconfijt7.000 μg14,3 gram11,4 gram
Leverkaas6.000 μg16,7 gram13,3 gram
Berliner6.000 μg16,7 gram13,3 gram
Varkenslever5.800 μg17,2 gram13,8 gram
Rabarbermoes, gezoet5.000 μg20,0 gram16,0 gram
Leverworst4.500 μg22,2 gram17,8 gram
Tonijn, blik naturel4.400 μg22,7 gram18,2 gram
Ham, rauw4.000 μg25,0 gram20,0 gram
Kweepeer4.000 μg25,0 gram20,0 gram
Zuring3.900 μg25,7 gram20,5 gram
Tuinkers3.100 μg32,3 gram25,8 gram
Wortelsap2.700 μg37,0 gram29,6 gram
* Hoeveelheid in grammen die een volwassen persoon moet eten van het product om aan de ADH te komen.

Vitamine A en zwangerschap

Een teveel aan vitamine A kan problemen veroorzaken bij het ongeboren kind. De inname van grote hoeveelheden vitamine A worden tijdens de zwangerschap in verband gebracht met geboorteafwijkingen. Daarom wordt het eten van lever tijdens de zwangerschap ook afgeraden. Lever bevat zeer veel vitamine A en het eten van 100 gram overschrijd gemakkelijk de, door de Gezondheidsraad vastgestelde, bovengrens.

Gevolgen van vitamine A tekort

Een vitamine A tekort komt in Nederland niet vaak voor. Het ontstaat door een te geringe inname van voedingsmiddelen die vitamine A of provitamine A (Bèta-caroteen) bevatten. Het is wel een grootschalig probleem in ontwikkelingslanden. Door een gevarieerd voedingspatroon is een vitamine A tekort niet mogelijk. Wanneer men een aandoening aan de lever of alvleesklier heeft, is men soms wel gevoeliger voor het ontwikkelen van een vitamine A tekort. De belangrijkste symptomen van een vitamine A tekort zijn:
  • een droge en schilferige huid,
  • nachtblindheid, met eventueel blindheid tot gevolg,
  • een verminderde weerstand,
  • problemen met het gebit,
  • dof haar.

Gevolgen van vitamine A overdosering.

Het lichaam kan vitamine A goed in vet opslaan maar het uitscheiding vermogen is beperkt. Dit kan leiden tot een ophoping van vitamine A tot toxische niveaus, wanneer de inname langere tijd de ADH overschrijdt. Een teveel aan vitamine A kan dus een vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Hoge doseringen kunnen ook de lever beschadigen. Bij zwangere vrouwen vergroot het de kans op geboorteafwijkingen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Het vitamine overzicht, wat is waarvoor en waar zit het in?Vitamines zijn erg gezond en natuurlijk zijn de meeste wel bekend, maar het blijft altijd denken waar het in zit en waar…

De beste voedingtips voor een gezonde levensstijlDe beste voedingtips voor een gezonde levensstijlAan de basis van een gezond leven ligt voeding. Met enkele simpele tips kan je de fundering van jouw leven zo sterk en g…
Voed je huid van binnenuitWe kopen dure crèmepjes in de hoop dat ze een effectieve werking hebben op onze huid. Het liefst zouden we ook nog wille…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jonfletch, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/
  • http://www.vitamine-info.nl/
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/
Erik67 (88 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.