Weerstand verhogen met vitamine A bommen
Naast vitamine C en D is vitamine A (retinol) belangrijk voor een goede weerstand. Het wordt niet voor niets de anti-infectie vitamine genoemd. Het is net als vitamine D een in vet oplosbare vitamine en komt daarom veel in dierlijke producten, vooral in lever, voor. Het komt ook voor in vis en melkproducten Ook wordt het net als vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Groentes bevatten bèta-carotenen die in het lichaam, in de lever, worden opgeslagen en wanneer nodig beschikbaar komen voor de aanmaak van vitamine A. Bèta-caroteen wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Maar wat zijn voor de mens de grootste vitamine A bronnen?
Hoofdstukken
Werking van vitamine A in het lichaam
Vitamine A heeft verscheidene functies in het lichaam. Het helpt ons, op meerdere manieren, om ons gezond te houden en te beschermen tegen ziektes. Ons afweersysteem wordt over het algemeen ingedeeld in drie barrières. Een daarvan is het immuunsysteem en een ander de huid. Vitamine A speelt bij beide barrières een rol. Voor het immuunsysteem speelt vitamine A een centrale rol voor de aanmaak van T-cellen ofwel T-lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen en deze vormen een belangrijk component van het immuunsysteem. De tweede barrière is de huid, die ons beschermt tegen het uitwendige milieu. De huid bestaat uit epitheelweefsel. Vitamine A zorgt er voor dat epitheelcellen worden gevormd, intact blijven en dat ze goed kunnen blijven functioneren. Epitheelcellen komen o.a. voor in de huid, luchtpijp, darmen, het haar, tandvlees, hoornvlies en longweefsel. De derde functie dat vitamine A heeft in het lichaam is als bouwsteen van het lichtgevoelige pigment "rodopsine". Rodopsine komt voor achter de staafjes en kegeltjes in de ogen. Rodopsine speelt een belangrijke rol bij de actievering van fotosensoren. Door vitamine A kunnen de ogen zich ook snel aanpassen als het in de omgeving donkerder wordt. Vandaar dat een tekort aan vitamine A een verminderd gezichtvermogen tot gevolg heeft. Ook is vitamine A een stimulator voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Kinderen hebben vitamine A nodig om te kunnen groeien.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
De Gezondheidsraad heeft voor vitamine A een veilige bovengrens vastgesteld van 3.000 microgram (afgekort mcg of µg) per dag. Een overdosering van vitamine A is bijvoorbeeld gemakkelijk te bereiken door het eten van lever. Bij het nuttigen van een stuk runderlever van 100 gram krijgt men al 9.500 μg vitamine A binnen, ruim drie maal de bovengrens. Alleen langdurig hoge doseringen leiden tot overdosering ook wel "hypervitaminose A" genoemd met alle gevolgen van dien. Zie hieronder: Gevolgen van vitamine A overdosering.
Jongens en Mannen | ADH vitamine A | Meisjes en Vrouwen | ADH vitamine A |
van 1 tot 4 jaar | 400 μg/dag | van 1 tot 4 jaar | 400 μg/dag |
van 4 tot 7 jaar | 500 μg/dag | van 4 tot 7 jaar | 500 μg/dag |
van 7 tot 10 jaar | 700 μg/dag | van 7 tot 10 jaar | 700 μg/dag |
van 10 tot 19 jaar | 1.000 μg/dag | van 10 tot 19 jaar | 800 μg/dag |
van 19 tot 65 jaar | 1.000 μg/dag | van 19 tot 65 jaar | 800 μg/dag |
ouder dan 65 jaar | 1.000 μg/dag | ouder dan 65 jaar | 800 μg/dag |
| | zwangere | 1.000 μg/dag |
| | borstvoeding | 1.250 μg/dag |
Vitamine A bommen
Aangezien vitamine A een in vet oplosbare vitamine is komt het voornamelijk in dierlijke producten voor. Vooral in leverproducten komt een hoge dosering vitamine A voor.
Voedingsmiddel | Vitamine A per 100 gram | ADH* mannen | ADH* vrouwen |
Paté | 75.000 μg | 1,3 gram | 1,1 gram |
Lamslever | 30.000 μg | 3,3 gram | 2,7 gram |
Kalfslever | 15.000 μg | 6,7 gram | 5,3 gram |
Varkenslever, bereid | 10.000 μg | 10,0 gram | 8,0 gram |
Kippenlever | 9.800 μg | 10,2 gram | 8,2 gram |
Runderlever | 9.500 μg | 10,5 gram | 8,4 gram |
Hausmacherleverworst | 8.000 μg | 12,5 gram | 10,0 gram |
Halvarine 40% vet | 8.000 μg | 12,5 gram | 10,0 gram |
Dadels, geconfijt | 7.000 μg | 14,3 gram | 11,4 gram |
Leverkaas | 6.000 μg | 16,7 gram | 13,3 gram |
Berliner | 6.000 μg | 16,7 gram | 13,3 gram |
Varkenslever | 5.800 μg | 17,2 gram | 13,8 gram |
Rabarbermoes, gezoet | 5.000 μg | 20,0 gram | 16,0 gram |
Leverworst | 4.500 μg | 22,2 gram | 17,8 gram |
Tonijn, blik naturel | 4.400 μg | 22,7 gram | 18,2 gram |
Ham, rauw | 4.000 μg | 25,0 gram | 20,0 gram |
Kweepeer | 4.000 μg | 25,0 gram | 20,0 gram |
Zuring | 3.900 μg | 25,7 gram | 20,5 gram |
Tuinkers | 3.100 μg | 32,3 gram | 25,8 gram |
Wortelsap | 2.700 μg | 37,0 gram | 29,6 gram |
* Hoeveelheid in grammen die een volwassen persoon moet eten van het product om aan de ADH te komen.
Vitamine A en zwangerschap
Een teveel aan vitamine A kan problemen veroorzaken bij het ongeboren kind. De inname van grote hoeveelheden vitamine A worden tijdens de zwangerschap in verband gebracht met geboorteafwijkingen. Daarom wordt het eten van lever tijdens de zwangerschap ook afgeraden. Lever bevat zeer veel vitamine A en het eten van 100 gram overschrijd gemakkelijk de, door de Gezondheidsraad vastgestelde, bovengrens.
Gevolgen van vitamine A tekort
Een vitamine A tekort komt in Nederland niet vaak voor. Het ontstaat door een te geringe inname van voedingsmiddelen die vitamine A of provitamine A (Bèta-caroteen) bevatten. Het is wel een grootschalig probleem in ontwikkelingslanden. Door een gevarieerd voedingspatroon is een vitamine A tekort niet mogelijk. Wanneer men een aandoening aan de lever of alvleesklier heeft, is men soms wel gevoeliger voor het ontwikkelen van een vitamine A tekort. De belangrijkste symptomen van een vitamine A tekort zijn:
- een droge en schilferige huid,
- nachtblindheid, met eventueel blindheid tot gevolg,
- een verminderde weerstand,
- problemen met het gebit,
- dof haar.
Gevolgen van vitamine A overdosering.
Het lichaam kan vitamine A goed in vet opslaan maar het uitscheiding vermogen is beperkt. Dit kan leiden tot een ophoping van vitamine A tot toxische niveaus, wanneer de inname langere tijd de ADH overschrijdt. Een teveel aan vitamine A kan dus een vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Hoge doseringen kunnen ook de lever beschadigen. Bij zwangere vrouwen vergroot het de kans op geboorteafwijkingen.
Lees verder