Voed je huid van binnenuit

We kopen dure crèmepjes in de hoop dat ze een effectieve werking hebben op onze huid. Het liefst zouden we ook nog willen dat we na een dag al meteen resultaat kunnen zien. Sterker nog, misschien denken we het resultaat ook echt te kunnen zien. Helaas kunnen lang niet alle crèmepjes je helpen, en zeker niet als het gaat om de duur van de werking. Het is veel beter om je huid van binnenuit een handje te helpen. Je zult zien dat de werking via de juiste voedingstoffen niet alleen veel effectiever is, maar ook blijvend. Leer hoe je de definitie van je huid ‘voeden’ zo letterlijk mogelijk kunt nemen en je ziet je huid verbeteren voor een langdurig termijn.

Water

Het is niet bijzonder lekker, maar wel heel goed voor je huid; water. En niet alleen voor je huid, water kan een enorm goede werking hebben op je gehele lichaam en welzijn. Echter hebben we niet altijd zin in water, wat heel begrijpelijk is. Daarom is het misschien teveel gevraagd om je drinkgewoontes om te gooien en te vervangen door water. Maar je kunt wel proberen die glaasjes frisdrank beetje bij beetje te vervangen door een glaasje water. Zo kun je langzaam wennen en de eventuele positieve werkingen langzaam ondervinden.

Wellicht voel je je na een glaasje water meteen al beter dan na een glaasje frisdrank. Dat zou niet geheel ondenkbaar zijn, aangezien je lichaam niet altijd goed reageert op de vele suikers in frisdrank. Een glaasje cola telt maar liefst 6 suikerklontjes en wat een onschuldig glaasje aangelengde Roosvicee lijkt, telt 5,5 suikerklontjes.

Dus je kunt je voorstellen dat je lichaam liever een watertje verwerkt waar helemaal geen suiker in zit, dan de overvloedigheid aan suiker in frisdrank. Bovendien ondervind je de positieve werking van water écht als je het een poosje volhoudt. Je huid wordt egaler, minder vlekkerig en rustiger, dat geldt vooral voor je gezicht.

Ook kun je ervaren dat je meer energie krijgt, omdat het lichaam niet al die suikers meer hoeft te verwerken. Verder zorgt water natuurlijk voor de afvoer van gif- en afvalstoffen, wat vanzelfsprekend ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Het loont dus echt de moeite om meer water te gaan drinken.

Acne

Acne heeft te maken met de hoogte van het vetgehalte van de huid waarbij er teveel talg geproduceerd wordt. Deze overtollige talgresten nestelen zich in de poriën van je huid, waar gemakkelijk bacteriën bij kunnen komen, en zo ontstaat acne. Toch kun je ook dit verschijnsel voor een groot deel verhelpen door de juiste voeding te consumeren.

Probeer de inname van teveel vet te vermijden. Sluit echter vet niet compleet uit, aangezien het lichaam wel vet nodig heeft. De bedoeling is om vet met mate in te nemen, en junkfood, koekjes en andere voorgeproduceerde vette producten te laten staan. Dit zijn vaak verzadigde vetten die voor het lichaam moeilijker en trager verteerbaar zijn, in tegenstelling tot onverzadigde vetten waar het lichaam wel behoefte aan heeft. Denk bij onverzadigde vetten aan margarine en vloeibaar braadvet.

Daarnaast kun je rekening houden met de hoeveelheid geraffineerde producten die je consumeert. Met geraffineerde producten worden natuurproducten bedoeld die in hoge mate bewerkt zijn, bijvoorbeeld witte rijst, witte bloem, witte suiker, etc. Dit zijn producten die nog maar weinig volwaardige en essentiële voedingsstoffen bevatten en geen volwaardige toevoeging zijn voor je gezondheid en lichaam. Daar tegenover staat dat de zoveel mogelijk ongeraffineerde voedingsmiddelen (volkorengranen, zilvervliesrijst, etc.) heel erg gezond zijn voor je lichaam en huid. Deze voedingsmiddelen kunnen acne daadwerkelijk verhelpen wanneer ze regelmatig en op dagelijkse basis worden geconsumeerd. Groene bladgroenten en verse kiemgroenten kunnen ook bijdragen aan het verhelpen van acne. Wees dus bereid dagelijks de benodigde hoeveelheid groente te eten. Houdt rekening met verzadigde vetten, geraffineerde voedingsmiddelen en verdien je egale huid voor langere termijn weer terug.

Back to basic

Met back to basic wordt hier bedoeld terug in de tijd. En dan ook compleet terug in de tijd. Niet naar de jaren ’90, de middeleeuwen, of de tijd van de eerste boeren. Maar helemaal terug naar de tijd van jagers en verzamelaars. En dan richten we ons voornamelijk op de verzamelaars waarbij noten, zaden en pitten een dagelijkse behoefte en veel voorkomend voedsel was. Noten, zaden en pitten bevatten de juiste en essentiële oliën en vetzuren die ook werkelijk de huid voeden. Ze zitten boordevol met vitaminen (A,B,C en E) en mineralen (calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer, selenium en mangaan). Daarnaast zitten ze vol met aminozuren die nodig zijn voor het proces waarbij eiwitten worden gevormd tot volwaardige en verteerbare eiwitten. Je hoeft er dan ook niet meer dan een eetlepel per dag van te consumeren om al deze gezonde voedingsstoffen op te nemen.

Al deze gezonde oliën en vetzuren zorgen ervoor dat de huid een juist vetgehalte bevat zodat de huid elastisch en zuiver wordt. En niet alleen de structuur van je huid zal verbeteren, ook de structuur van je haar zal zichtbaar verbeteren. Deze zal meer glanzen en een gezondere uitstraling tonen.

Natuurlijk is het van belang om te weten wat voor soort noten, zaden en pitten worden bedoeld, omdat niet alle soorten nootjes, pitten en zaden ook echt dit gewenste effect verzorgen. Met nootjes worden namelijk absoluut niet borrelnootjes bedoeld, maar amandelen, walnoten, pecannoten, kastanjes, cashewnoten en paranoten. Deze nootsoorten zijn met name heel goed voor je huid en gezondheid. Met pitten en zaden worden o.a. zonnebloempitten, lijnzaad, alfalfazaad, pompoenpitten en sesamzaad bedoeld. Deze zaden en pitten kun je bijvoorbeeld over je muesli heen strooien, en je kunt er ook prima mee garneren.

Zout

Probeer te minderen in het gebruik van tafelzout. Zoals je zelf misschien al eens gemerkt hebt, kan je huid van teveel zout opzwellen en opzetten. Je kunt dit bijvoorbeeld goed zien aan je enkels en je oogleden. Die kunnen opmerkelijk zichtbaar opzwellen als je teveel zout geconsumeerd hebt. Probeer zo weinig mogelijk extra zout te consumeren en een alternatief voor zout te gebruiken om te kruiden. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld zeegroenten, cashewnoten of zoutarme sojasaus.

Win-win situatie

Nu je dit gelezen hebt, besef je misschien dat deze tips niet alleen zorgen voor een mooie, gladde en egale huid, maar ook je gehele gezondheidssituatie een ‘boost’ in de positieve richting geeft. Een win-win situatie dus!
© 2014 - 2024 Jozephien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Voeding, de sleutel tot een mooie huid?Voeding, de sleutel tot een mooie huid?“Je bent wat je eet!” Is een bekende uitspraak. De huid is de spiegel van onze gezondheid. Slechte voeding kan resultere…
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…

Weerstand verhogen met vitamine A bommenWeerstand verhogen met vitamine A bommenNaast vitamine C en D is vitamine A (retinol) belangrijk voor een goede weerstand. Het wordt niet voor niets de anti-inf…
Weerstand verhogen met vitamine D bommenWeerstand verhogen met vitamine D bommenVitamine C staat algemeen bekend als zijnde “de weerstandsvitamine”, maar het is niet de belangrijkste. Dat is vitamine…
Jozephien (3 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.