De beste voedingtips voor een gezonde levensstijl

De beste voedingtips voor een gezonde levensstijl Aan de basis van een gezond leven ligt voeding. Met enkele simpele tips kan je de fundering van jouw leven zo sterk en gezond mogelijk maken. Dankzij gezonde voeding zal je je langer goed voelen en er langer goed uitzien. Met de volgende tips kan je dan ook jouw lichaam gezonder maken van binnenuit naar buiten toe.

Smoothies

Smoothies zijn geweldige drankjes die zowel als maaltijd als dessert kunnen dienen. Het enige dat je nodig hebt is een blender en de ingrediënten om jouw favoriete smoothie te maken. De basisingrediënten zijn fruit, yoghurt en melk. Maar je kunt uiteraard ook groenten toevoegen aan een smoothie. Heb je geen tijd om regelmatig vers fruit te kopen, dan kan je ook kiezen voor diepgevroren fruit.

Varieer

Gezond eten hoeft niet eenzijdig te zijn. Zoek een paar wereldkeukenrecepten die jou aanspreken. Online of in de bibliotheek vind je zeker inspiratie. Kijk welke ingrediënten er gebruikt worden en of je eventueel iets kan vervangen door een gezonder ingrediënt.

Bewerkte Voeding

Beperk bewerkte voedingsmiddelen zo veel mogelijk. Voorverpakte maaltijden en verwerkte producten bevatten vaak ongezonde chemicaliën om het eten langer te bewaren en er beter te laten uitzien. Daarbovenop bevatten ze meestal ook nog meer suiker, vet en zout dan wanneer je zelf een gelijkaardig gerecht zou klaarmaken, enkel en alleen om het beter te laten smaken. Ze zijn ook niet zo voedzaam als een vers bereid gerecht.

Benadering

Wanneer je over voeding leert, kan je twee benaderingen volgen. De ene is volledig gebaseerd op het bestuderen van het fysieke lichaam. De andere houdt ook rekening met de geest. Wat we eten en hoe we denken over bepaalde voeding heeft een fysieke en mentale weerslag.

Instinkers

Pas op voor voeding die op het eerste gezicht gezond lijkt, maar bij nader inzien eerder het tegenovergestelde is. Snacks, zoals bv. energierepen, die aangeprezen worden als gezond, bevatten vaak veel (slechte) vetten en zout. Zelfs smoothies kunnen meer suikers en calorieën bevatten dan je zou denken, afhankelijk van de ingrediënten die je hebt gebruikt. Laat je ook niet zomaar verleiden tot “light” producten, hier zitten vaak evenveel calorieën in als in een gewone variant. En omdat deze een minder "vullend" gevoel geven, eet je er ook vaak meer van.

Vet

Tijdens het koken kan je vet vermijden door groenten zoveel mogelijk te koken of stomen. Gebruik je toch vet, kies dan voor vegetarische vetten zoals olijfolie of kokosolie.

Winkelen

Voor je naar de supermarkt gaat, maak je best een boodschappenlijstje en stel je een tijdslimiet in. Hoe minder lang je in de supermarkt rondloopt, hoe kleiner de verleiding om langs alle rekken met al dan niet ongezonde voeding te wandelen. Een bijkomend voordeel is dat de rekening aan de kassa wellicht lager zal zijn dan voordien.

Verborgen suiker

Denk na over hoeveel suiker je effectief iedere dag opneemt. Vruchtensap lijkt een gezonde keuze maar kan een heel hoog suikergehalte hebben. Sommige vruchtensappen bevatten zelfs meer suiker dan frisdrank. Maak er daarom een gewoonte van om het label te lezen wanneer je een product wilt kopen dat je nog niet kent.

Saus

In plaats van reeds klaargemaakte sauzen te kopen, is het gezonder om vruchtenpuree te maken. Appelmoes is hier een mooi voorbeeld van. Koop fruit in het juiste seizoen en je hebt een gezonde en goedkope saus bij de maaltijd.
© 2014 - 2024 Nadiav, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?De laatste tijd hoor je het steeds vaker om je heen dat iemand zegt: ‘Ik vind eigenlijk dat rokers en drinkers meer zorg…
Ik Kies Bewust-logoIk Kies Bewust-logoMet het Ik Kies Bewust-logo wil de Stichting Ik Kies Bewust de consument helpen om een verantwoorde keuze te maken met b…

Weerstand verhogen met vitamine B bommenWeerstand verhogen met vitamine B bommenNet als de rest van ons lichaam heeft het afweersysteem voedingstoffen nodig voor een optimale werking. Deze voedingstof…
Weerstand verhogen met vitamine A bommenWeerstand verhogen met vitamine A bommenNaast vitamine C en D is vitamine A (retinol) belangrijk voor een goede weerstand. Het wordt niet voor niets de anti-inf…
Nadiav (9 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.