Gezond afslanken: sapvasten

Sapvasten vermindert niet enkel en alleen allerlei lichamelijke klachten, maar men ervaart ook een hernieuwde energie. Bovendien kan je er ook enkele kilootjes door verliezen. Sapvasten is dus een uitstekende manier om met een gezuiverd lichaam energiek door het leven te stappen.

Waarom sapvasten

Door onze Westerse levenswijze krijgen we soms, teveel vetten, suikers, vlees, alcohol en cafeïne binnen. Tegenwoordig bevatten de meeste voedingsmiddelen ook nog eens bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, herbicides en pesticides. De afvalstoffen en giftstoffen die hierdoor ontstaan, kunnen op den duur niet meer volledig onschadelijk worden gemaakt door onze reinigende organen, zoals de lever, de nieren en de darmen. Ze stapelen zich dan maar op in de darmen en in het vetweefsel. In het begin uit zich dat door vrij onschuldige kwaaltjes zoals, verkoudheden of menstruatieklachten, maar later kunnen er ook permanente buikklachten, spijsverteringsstoornissen, migraine, en depressiviteit optreden. Om dit te voorkomen heeft ons lichaam van tijd tot tijd een grondige schoonmaakbeurt nodig.

Een rein lichaam

Een gunstig neveneffect van het sapvasten is afvallen, want je mag gedurende vijf dagen geen vast voedsel consumeren. In het begin gebeurt dit vooral door vochtverlies, nadien worden de reservevetten aangesproken en verbrand. Een jaarlijkse vastenkuur zorgt ervoor dat het lichaam de gelegenheid krijgt, om zich te ontdoen van alle afvalstoffen. Zo kunnen de spijsverteringsorganen rusten en zich bezig houden met een grondige reiniging, terwijl de aangepaste groentesappen zorgen voor de nodige energie, mineralen en vitamines.

De sappen

Je kunt natuurlijk zelf verse groentesappen maken, maar je kunt ook een handig sapvastenpakket vinden in de natuurvoedingswinkel. Het zijn biologische en melkzuurvergiste groentesappen, bestemd voor een vijfdaagse vastenkuur. Bij elke sapvastenkuur zit er trouwens een folder met de volledige werkwijze.

Het pakket

  • Zuurkoolsap voor de eerste dag: het sap helpt de darmflora herstellen.
  • Groentecocktail voor de tweede tot en met de vijfde dag: op basis van melkzuurvergiste sappen en zeezout. Deze sappen helpen de darmflora verder aanzuiveren. Groente mengeling; tomaat, wortel, biet, selder, paprika, uien, citroen, bonen.
  • Groentecocktail met toegevoegde kruiden voor de tweede tot en met de vijfde dag: een mix van melkzuurvergiste groentesappen, aangevuld met plantenextracten. De kruiden bevorderen de eliminatie van de afvalstoffen en zorgen voor een energiek gevoel. Kruiden; paardenbloem, artisjok, brandnetel.
  • Spirulinatabletten: zorgen tijdens de volledige kuur voor meer energie en weerstand.
  • Thee: er wordt tijdens de kuur ook thee gedronken die de lichaamsreiniging via darmen, lever en nieren bevordert.

Na de kuur

Psylliumvezels, aangevuld met inuline en lactobacillen kunnen ervoor zorgen dat de darmwerking na de kuur terug vlot in gang wordt gezet. Om een maximaal gezondheidsbevorderend effect uit de sapvastenkuur te halen is het aangeraden voor de kuur een drietal afbouwdagen in acht te nemen en na de kuur een drietal opbouwdagen.

  • Tijdens de afbouwdagen: worden kleinere porties gegeten. Vlees, suiker, koffie en alcohol worden best weggelaten. Op deze manier kunnen de darmen gestimuleerd worden om zich leeg te maken.
  • Tijdens de opbouwdagen: er wordt geleidelijk weer overgeschakeld naar vaste voeding, te beginnen met licht verteerbare kost.

Niet iedereen mag vasten

Magere mensen: sapvasten is eveneens geschikt voor magere mensen, want na het vasten zijn de ingewanden juist beter in staat om voedingsstoffen op te nemen.

In bepaalde gevallen is het vasten eveneens af te raden: bij inname van geneesmiddelen, bij aandoeningen aan het hart, bloedvaten, longen, nieren, lever, diabetes, chronische infecties en hypoglycemie. Raadpleeg daarom eerst je arts alvorens een sapvastenkuur te beginnen!
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Detoxen met een sapvastenkuurDetoxen met een sapvastenkuurEen populaire methode om te detoxen is de sapvastenkuur. Gedurende een periode van ongeveer zeven dagen neem je geen vas…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…
Vasten: beweegredenen en vormen van vastenVasten: beweegredenen en vormen van vastenVasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten waarbij er meestal wel water of kruidenthee gedronken mag w…

Drunkorexia: alcohol in plaats van voedselDrunkorexia: alcohol in plaats van voedselHet huidige schoonheidsideaal dicteert dat je slank moet zijn, het liefst superslank. Dit ideaal is zo dwingend dat jong…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.