Spitskool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spitskool
Geroosterd, gekookt, geroerbakt, bereid in de oven of gegeten als rauwkost: spitskool kan op verschillende manieren bereid worden. Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan witte kool en het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is. Het smaakt bijzonder zacht in het voorjaar en de zomer, maar sterker in het najaar. Met zijn karakteristieke, kegelvormige uiterlijk (een spitsvorm) is spitskool gemakkelijk te onderscheiden van andere koolsoorten, vooral witte kool. Bovendien zitten de bladeren minder strak op de kop dan bij witte kool en over het algemeen is de spitskool lichter. Het verschilt ook qua smaak. Het smaakt beduidend milder en licht zoet. Spitskool is zeer geschikt voor rauwkostsalades en zuurkool. Let bij het kopen van spitskool op de kleur. Verse kool is te herkennen aan het feit dat de buitenste bladeren groen en knapperig zijn. Gele bladeren zijn altijd een teken dat de spitskool niet meer vers genoeg is.
Wat is spitskool?
Verwant aan witte kool
Spitskool is nauw verwant aan
witte kool. De smaak is echter verfijnder en subtieler dan die van witte kool. Bovendien zijn spitskoolbladeren flexibeler en gemakkelijker te verwerken. Omdat spitskool zo zacht is, kan deze koolsoort ook heel goed in salades worden gebruikt.
Zomerkool
Spitskool is een echte zomerkool is en daarom volop verkrijgbaar vanaf mei tot en met augustus. In Nederland is spitskool echter het hele jaar beschikbaar. Spitskool is erg gezond en kan op verschillende manieren worden bereid. Soepen, stoofschotels en warme bijgerechten of knapperige salades met spitskool zijn een aanwinst voor je keuken.
Zuurkool van spitskool
Kant-en-klare
zuurkool van spitskool tref je zelden aan in de winkel. Dit komt omdat witte kool machinaal beter te verwerken is. Als je daar zin in hebt, kun je zelf spitskool verwerken tot zuurkool.
Gezondheidsvoordelen van spitskool
Als groene bladgroente is spitskool een van de betere leveranciers van vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling. Het bevat echter ook veel andere vitamines die het lichaam nodig heeft. Een specialiteit van spitskool is de ascorbigen die het bevat. Dit is het voorstadium van vitamine C. Pas als het gekookt is, is spitskool een goede leverancier van vitamine C, een wateroplosbare vitamine die in de eerste plaats belangrijk is voor een goede weerstand.
Spitskool bevat weinig calorieën en maakt je daarom niet dik. Trouwens, spitskool veroorzaakt ook minder
winderigheid dan andere koolsoorten, wat het een alternatief maakt voor mensen die kool vermijden vanwege winderigheid. Het is de moeite waard om uit te proberen of spitskool wel wordt verdragen.
Voedingswaarde
Spitskool is een van de meest verteerbare en licht verteerbare koolsoorten. Gevoelige mensen verdragen het meestal beter dan witte kool. Omdat het veel
vezels bevat, stimuleert het de spijsvertering. Daarnaast bevat spitskool veel zogenaamde ascorbigen, die tijdens het koken wordt omgezet in vitamine C. Met slechts 20 kilocalorieën per 100 gram is spitskool – zoals alle soorten kool – zeer caloriearm.
De voedingswaarde van 100 gram gekookte spitskool is als volgt:
Vitamine of mineraal | Hoeveelheid |
Vitamine A | 0,1 mg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B5 | 0,19 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B11 (foliumzuur) | 30 μg |
Vitamine C | 50 mg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Vitamine K | 64,5 μg |
Natrium | 10 mg |
Kalium | 300 mg |
Calcium | 50 mg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 0,05 mg |
Jodium | 2 µg |
Magnesium | 10 mg |
Koper | 0,06 mg |
Selenium | 2 µg |
Zink | 0,2 mg |
Intolerantie
Zoals alle soorten kool, kan spitskool winderigheid veroorzaken bij maag- en darmpatiënten. Spitskool is een van alle soorten kool die het minste aanleiding geeft tot winderigheid. Daarom is het vooral voor deze groep de moeite waard om eens te proberen of spitskool geen klachten veroorzaakt. Een tip is om een beetje karwij toe te voegen aan zo'n gerecht, want dit kruid voorkomt een
opgeblazen gevoel,
buikrampen en winderigheid. Het is echter mogelijk dat bijzonder gevoelige mensen spitskool niet kunnen verdragen.
Kopen en bewaren van spitskool
Bij aankoop moeten de bladeren groen en knapperig zijn en de kool stevig. Bladeren die geel of slap worden, geven aan dat de kool niet meer vers is. Spitskool is ongeveer een week houdbaar in het groentevak van de koelkast. Het is het beste om het in een vochtige doek te wikkelen, want dan verwelkt het minder snel. Gesneden spitskool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast bewaren.
Bereidingstips
Gevulde koolrolletjes
Spitskool kun je koken, bakken, roerbakken of wokken, stomen, stoven en in de oven klaarmaken. Je kunt van deze kool ook een stamppot bereiden en het kan rauw gebruikt worden als de basis voor verscheidene salades. Voor het maken van gevulde koolrolletjes is spitskool ideaal. In tegenstelling tot witte kool hoeven de bladeren niet voorgekookt te zijn om de koolrolletjes te vullen. Spitskoolblaadjes zijn ook rauw zacht en makkelijk op te rollen.
Hoe te bereiden?
Bij het bereiden van spitskool worden in principe de buitenste bladeren altijd verwijderd, want deze kunnen wat stug zijn en minder lekker ogen. Snijd de spitskool door de helt van boven naar beneden. Helemaal onderaan zit de stronk en dit harde stuk moet je eruit snijden. Vervolgens kun je spitskool verwerken in een keur aan heerlijke koolgerechten.
Om koolgroenten, salades of stoofschotels te bereiden, wordt de spitskool in de fijnst mogelijke reepjes gesneden. Spitskool gaat goed samen met vele andere groenten zoals wortels, bonen,
selderij, prei,
paprika of aardappelen.
Stoofschotels
Spitskool kan ook heel goed verwerkt worden in stoofschotels en het past goed bij zowel vlees als vis. Veel heerlijke vegetarische of veganistische gerechten laten zien dat spitskool nog veelzijdiger kan zijn. Met zure room of roomkaas, gegratineerd met geraspte kaas, maar ook bereid met een fijne groentecrème smaakt spitskool heerlijk. Het is een heerlijk bijgerecht voor niet-vegetariërs en een heerlijk hoofdgerecht voor vegetariërs of
plantaardigers. Bijvoorbeeld roergebakken spitskool met
cashewnoten en kokos, is een heerlijk vegetarisch gerecht.
Lees verder