Spitskool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spitskool

Spitskool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spitskool Geroosterd, gekookt, geroerbakt, bereid in de oven of gegeten als rauwkost: spitskool kan op verschillende manieren bereid worden. Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan witte kool en het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is. Het smaakt bijzonder zacht in het voorjaar en de zomer, maar sterker in het najaar. Met zijn karakteristieke, kegelvormige uiterlijk (een spitsvorm) is spitskool gemakkelijk te onderscheiden van andere koolsoorten, vooral witte kool. Bovendien zitten de bladeren minder strak op de kop dan bij witte kool en over het algemeen is de spitskool lichter. Het verschilt ook qua smaak. Het smaakt beduidend milder en licht zoet. Spitskool is zeer geschikt voor rauwkostsalades en zuurkool. Let bij het kopen van spitskool op de kleur. Verse kool is te herkennen aan het feit dat de buitenste bladeren groen en knapperig zijn. Gele bladeren zijn altijd een teken dat de spitskool niet meer vers genoeg is.

Wat is spitskool?

Verwant aan witte kool

Spitskool is nauw verwant aan witte kool. De smaak is echter verfijnder en subtieler dan die van witte kool. Bovendien zijn spitskoolbladeren flexibeler en gemakkelijker te verwerken. Omdat spitskool zo zacht is, kan deze koolsoort ook heel goed in salades worden gebruikt.

Zomerkool

Spitskool is een echte zomerkool is en daarom volop verkrijgbaar vanaf mei tot en met augustus. In Nederland is spitskool echter het hele jaar beschikbaar. Spitskool is erg gezond en kan op verschillende manieren worden bereid. Soepen, stoofschotels en warme bijgerechten of knapperige salades met spitskool zijn een aanwinst voor je keuken.

Zuurkool van spitskool

Kant-en-klare zuurkool van spitskool tref je zelden aan in de winkel. Dit komt omdat witte kool machinaal beter te verwerken is. Als je daar zin in hebt, kun je zelf spitskool verwerken tot zuurkool.

Gezondheidsvoordelen van spitskool

Als groene bladgroente is spitskool een van de betere leveranciers van vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling. Het bevat echter ook veel andere vitamines die het lichaam nodig heeft. Een specialiteit van spitskool is de ascorbigen die het bevat. Dit is het voorstadium van vitamine C. Pas als het gekookt is, is spitskool een goede leverancier van vitamine C, een wateroplosbare vitamine die in de eerste plaats belangrijk is voor een goede weerstand.

Spitskool bevat weinig calorieën en maakt je daarom niet dik. Trouwens, spitskool veroorzaakt ook minder winderigheid dan andere koolsoorten, wat het een alternatief maakt voor mensen die kool vermijden vanwege winderigheid. Het is de moeite waard om uit te proberen of spitskool wel wordt verdragen.

Voedingswaarde

Spitskool is een van de meest verteerbare en licht verteerbare koolsoorten. Gevoelige mensen verdragen het meestal beter dan witte kool. Omdat het veel vezels bevat, stimuleert het de spijsvertering. Daarnaast bevat spitskool veel zogenaamde ascorbigen, die tijdens het koken wordt omgezet in vitamine C. Met slechts 20 kilocalorieën per 100 gram is spitskool zoals alle soorten kool zeer caloriearm.

De voedingswaarde van 100 gram gekookte spitskool is als volgt:

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A0,1 mg
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B20,04 mg
Vitamine B50,19 mg
Vitamine B60,1 mg
Vitamine B11 (foliumzuur)30 μg
Vitamine C50 mg
Vitamine E0,4 mg
Vitamine K64,5 μg
Natrium10 mg
Kalium300 mg
Calcium50 mg
Fosfor30 mg
IJzer0,05 mg
Jodium2 µg
Magnesium10 mg
Koper0,06 mg
Selenium2 µg
Zink0,2 mg

Intolerantie

Zoals alle soorten kool, kan spitskool winderigheid veroorzaken bij maag- en darmpatiënten. Spitskool is een van alle soorten kool die het minste aanleiding geeft tot winderigheid. Daarom is het vooral voor deze groep de moeite waard om eens te proberen of spitskool geen klachten veroorzaakt. Een tip is om een ​​beetje karwij toe te voegen aan zo'n gerecht, want dit kruid voorkomt een opgeblazen gevoel, buikrampen en winderigheid. Het is echter mogelijk dat bijzonder gevoelige mensen spitskool niet kunnen verdragen.

Kopen en bewaren van spitskool

Bij aankoop moeten de bladeren groen en knapperig zijn en de kool stevig. Bladeren die geel of slap worden, geven aan dat de kool niet meer vers is. Spitskool is ongeveer een week houdbaar in het groentevak van de koelkast. Het is het beste om het in een vochtige doek te wikkelen, want dan verwelkt het minder snel. Gesneden spitskool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast bewaren.

Bereidingstips

Spitskool kun je koken, bakken, roerbakken of wokken, stomen, stoven en in de oven klaarmaken. Je kunt van deze kool ook een stamppot bereiden en het kan rauw gebruikt worden als de basis voor verscheidene salades. Voor het maken van gevulde koolrolletjes is spitskool ideaal. In tegenstelling tot witte kool hoeven de bladeren niet voorgekookt te zijn om de koolrolletjes te vullen. Spitskoolblaadjes zijn ook rauw zacht en makkelijk op te rollen.

Bij het bereiden van spitskool worden in principe de buitenste bladeren altijd verwijderd, want deze kunnen wat stug zijn en minder lekker ogen. Snijd de spitskool door de helt van boven naar beneden. Helemaal onderaan zit de stronk en dit harde stuk moet je eruit snijden. Vervolgens kun je spitskool verwerken in een keur aan heerlijke koolgerechten.

Om koolgroenten, salades of stoofschotels te bereiden, wordt de spitskool in de fijnst mogelijke reepjes gesneden. Spitskool gaat goed samen met vele andere groenten zoals wortels, bonen, selderij, prei, paprika of aardappelen.

Spitskool kan ook heel goed verwerkt worden in stoofschotels en het past goed bij zowel vlees als vis. Veel heerlijke vegetarische of veganistische gerechten laten zien dat spitskool nog veelzijdiger kan zijn. Met zure room of roomkaas, gegratineerd met geraspte kaas, maar ook bereid met een fijne groentecrème smaakt spitskool heerlijk. Het is een heerlijk bijgerecht voor niet-vegetariërs en een heerlijk hoofdgerecht voor vegetariërs of plantaardigers. Bijvoorbeeld roergebakken spitskool met cashewnoten en kokos, is een heerlijk vegetarisch gerecht.

Lees verder

© 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool: een lekkere zomergroenteSpitskool is een echte zomergroente met een zachte smaak. Het is ook makkelijk te bereiden en op veel manieren klaar te…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
De geneeskracht tegen kanker van koolsoortenDe geneeskracht tegen kanker van koolsoortenAlle kolen zijn supergezond! De meeste koolvormen zijn rond. Er zijn twee soorten spitskool. Witte kool en savooiekool h…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…

Savooiekool: gezondheidsvoordelen van groene koolSavooiekool: gezondheidsvoordelen van groene koolSavooiekool of groene kool (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) is een variëteit van kool (Brassica olerace…
Onbekende groente: ZeekraalOnbekende groente: ZeekraalZeekraal is een groente waar mensen wel eens van gehoord hebben, maar veel mensen kennen de groente niet echt goed. Zeek…
Bronnen en referenties
 • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
 • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R369626/geroosterde-spitskool
 • https://www.verseoogst.nl/producten/spitskool
 • https://groentegroente.nl/groentes/spitskool-koken/
 • http://www.foodnutritiontable.com/nutritions/nutrient/?id=872
 • https://www.velt.nu/velt-kalenders/groentekalender/spitskool
 • https://www.nutrition-and-you.com/cabbage.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cabbage
 • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/spitskool
 • https://www.ahealthylife.nl/voedingswaarde-spitskool/
 • https://www.mijntuin.org/articles/kolen-witte-kool
 • https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-c/
 • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/vitamine_k_groep
 • https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/group_id,820
 • https://www.deverseverleiding.nl/productinfo/groente/koolsoorten/spitskool/
 • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R418882/gevulde-koolrolletjes
 • https://madebyellen.com/spitskool-recept-hoe-te-snijden-bereiden/
 • http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/spitskool-gestoofd-in-room/
 • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R8032/roergebakken-spitskool-met-cashewnoten

Reageer op het artikel "Spitskool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spitskool"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 27-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 19
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!