Is ananas gezond?

Is ananas gezond? Is ananas gezond? Het eten van een ananas is namelijk niet alleen lekker maar ook erg gezond. Binnen dit artikel worden de voordelen toegelicht.

Artikel indeling


Voedingswaarde ananas

Ananassen zijn cholesterolvrij en vetvrij. Een kopje met blokjes ananas bevat 80 calorieën en 2 gram aan vezels. Deze portie biedt u 40 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine C, 10 procent van uw thiamine behoeften, 8 procent van uw vitamine B-6 vereiste, 6 procent van de dagelijkse waarde voor magnesium en 4 procent van de aanbevelingen voor riboflavine, foliumzuur, niacine en ijzer.

Per 100 gram bevat een ananas ongeveer 61 Kcal, 0,5 gram eiwitten, 13,5 gram koolhydraten en 0,2 gram vet.

5 redenen waarom de ananas zo gezond is!

Ananas is goed voor de botten!

Ananassen dragen bij aan het opbouwen en onderhouden van sterke botten. Dit komt omdat deze vruchten mangaan bevatten, een spoorelement dat uw lichaam nodig heeft om botten en bindweefsel op te bouwen. In feite, als u een kopje ananas consumeert, krijgt u al 73 procent van uw totale lichaamsbehoefte aan mangaan binnen.

Ananas is goed voor de huid!

Ananas geeft de synthese van het collageen in uw lichaam een boost. Hoe hoger de collageen synthese, des te steviger en flexibeler de huid is. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor de huid: Komkommers, Olijven, Avocado's en Sinaasappels.

Ananas is gezond! / Bron: Pineapplesupplyco, PixabayAnanas is gezond! / Bron: Pineapplesupplyco, Pixabay
Ananas tegen virussen en haaruitval!
Aangezien ananassen rijk zijn aan vitamine C, helpen ananassen u te vechten tegen virussen die hoest en verkoudheid veroorzaken. Zelfs wanneer u al met een dergelijke kwaal besmet bent, kunnen ananassen u helpen. Deze vruchten bevatten namelijk bromelaïne. Bromelaïne is effectief in het onderdrukken van hoest en losmaken van slijm. Het eten van ananas en het nemen van de juiste medicatie kan u helpen sneller te herstellen.

Daarnaast is vitamine C een belangrijk element dat helpt bij het voorkomen van haaruitval. Het is een krachtige antioxidant die de vrije radicalen schade bestrijdt. Eet ananas in schijfjes of drink het gewoon als verse sap om zo de voordelen van vitamine C te plukken en haaruitval te voorkomen!

Ananas voor het tandvlees!

Mensen zijn altijd erg bezig met hun tanden maar denken hierbij meestal niet aan het tandvlees. Het tandvlees is echter wel belangrijk, omdat dit vlees de tanden op zijn plaats houdt. Als een persoon last heeft van ongezond tandvlees, kunnen uiteindelijk de tanden uitvallen. Het eten van ananas versterkt uw tandvlees, waardoor uw tanden gezond en sterk zullen blijven.

Ananas helpt tegen arthritis en het carpaal tunnel syndroom!

Ananassen hebben anti-inflammatoire eigenschappen, hierdoor kan het eten van een ananas de pijn van artritis aanzienlijk verlichten. Afgezien van artritis helpt ananas u ook te vechten tegen soortgelijke aandoeningen zoals het carpaal tunnel syndroom en jicht.

Feiten over de ananas

  • Ananassen werden ontdekt door Europeanen in 1493 op het Caribische eiland Guadalupe.
  • Vroege pogingen van de Europeanen om het fruit te verbouwen is mislukt totdat ze beseften dat de vrucht een tropisch klimaat nodig heeft om te bloeien. Portugese en Spaanse ontdekkingsreizigers introduceerde de ananas in hun Aziatische en Afrikaanse kolonies.
  • Ananassen werden voor het eerst gekweekt in Hawaii in de 18e eeuw. Hawaii is de enige Amerikaanse staat waarin ze nog steeds worden geteeld.
  • Andere landen die in de handel van het verbouwen van ananas behoren zijn: Thailand, de Filipijnen, China, Brazilië en Mexico.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Is deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasIs deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasEen verse ananas is een heerlijk zoete tropische vrucht, boordevol vitamine C en vetarm. Lekker en gezond fruit dus! Hoe…
Zwanger en ananasZwanger en ananasAnanas is een lekkere en gezonde vrucht die tijdens de zwangerschap prima gegeten kan worden. Toch bestaan er geruchten…
De geneeskracht van ananasDe geneeskracht van ananasVan een vergrote schildklier tot difterie; de ananas werkt op vele gebieden in het lichaam. De ananas is een sappige, tr…

Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond? Ja, het eten van olijven heeft meerdere voordelen voor uw gezondheid. In dit artikel kunt u meer le…
Bronnen en referenties
Reactie

Jacob, 26-05-2015
Volgens de Chinese bemanning waarmee ik vroeger gevaren heb, is verse ananas eten alleen gezond, als je ze goed schilt en juist behandelt:
-Dik schillen en alle zwarte pitjes er schroefvormig uit snijden.
-In vier parten snijden en dan de kern er ruim af snijden.
-de parten licht met zout bestrooien en dan pas eten (smaakt prima ondanks het zout).
Let op dit is de manier volgens de Chinese zeelui! De pitjes en de kern zouden ongezond zijn, o.a. slecht voor de vruchtbaarheid. Reactie infoteur, 08-06-2015
Beste Jacob,

Bedankt voor de nuttige bijdrage!

Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.