Inuline: gebruik als supplement bij diverse klachten

Inuline: gebruik als supplement bij diverse klachten Inuline is een supplement dat gebruikt kan worden in poedervorm en waaraan diverse gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. Zo wordt het onder meer gebruikt bij klachten van de darmen waaronder prikkelbaar darmsyndroom, obstipatie en veel terugkerende diarree. Tevens kan het gebruikt worden om de absorptie van magnesium en calcium uit voeding te verbeteren (men name bij vrouwen in de menopauze) en kan het als vervangende zoetstof gebruikt worden door mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Gebruik van inuline


Diverse klachten waarbij inuline gebruikt kan worden

Heb je last van problemen met de spijsvertering, de absorptie van calcium of magnesium, prikkelbaar darmsyndroom (IBS), de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel of heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, dan is je wellicht door een arts of andere behandelaar het gebruik van inuline aangeraden. Deze veelzijdige vezel die inwerkt op de dikke darm wordt namelijk met de oplossing of verlichting van deze problemen geassocieerd zonder dat het vervelende bijwerkingen geeft.

Over inuline

Inuline is een prebiotische vezel die in de vorm van poeder, opgelost in een glas water kan worden ingenomen. Het lichaam verteert inuline niet waardoor het intact de dikke darm bereikt, waar het door de microflora alhier kan worden benut. Van inuline is aangetoond dat het de groei van bifidobacteriën kan stimuleren. Bifidobacteriën zijn grampositieve bacteriën die middels een complex stofwisselingsproces glucose kunnen afbouwen tot melkzuur en azijnzuur en zodoende energie kunnen genereren. Het bekendste effect van bifidobacteriën is wel de beïnvloeding van ontlasting die hierdoor soepeler wordt met als gevolg een regelmatigere en soepelere stoelgang. Op die manier kan constipatie voorkomen worden en kunnen de darmen tot rust komen. Door de manier waarop bifidobacteriën het maag-darmstelsel beïnvloeden kunnen tevens ontstekingen worden voorkomen (zie onder meer Falony, G. et al, 2008).

De inuline die gebruikt wordt om supplementen van te maken ter ondersteuning van de gezondheid wordt overwegend gewonnen uit cichoreiwortel, een geslacht uit de composietenfamilie waartoe ook onder meer andijvie en witlof behoren. Cichorei is van nature rijk aan inuline. Alhoewel jonge cichoreibladeren op zich wel eetbaar zijn en in salades gebruikt kunnen worden is het geen populair product vanwege de bittere smaak ervan.

Gebruik inuline als supplement

Vanwege de positieve invloed op de darmwerking wordt inuline breed gebruikt door mensen met darmklachten zoals prikkelbaar darmsyndroom, obstipatie en vaak terugkerende diarree. Het kan in poedervorm worden ingenomen. Het poeder dient te worden opgelost in een glas water of andere vloeistof. Een dosering van 10 tot 15 gram per dag wordt geadviseerd (Den Hond, E. et al, 2000). De positieve werkzaamheid van inuline bij deze klachten is aangetoond in een lange reeks van wetenschappelijke studies. Gebruik van inuline wordt daarom ook veelvuldig door artsen aangeraden aan patiënten (zie voor een overzicht van studies: Meyer, D. & M. Stasse-Wolthuis, 2009).

Gebruik van een inuline-supplement kan daarnaast raadzaam zijn voor mensen die een probleem hebben met de absorptie van magnesium en calcium uit voeding. Dit is onder meer een probleem waar vrouwen in de menopauze mee te maken kunnen krijgen. Een verminderde opname van magnesium en calcium kan zorgen voor botontkalking en broze botten en is daarom zeer onwenselijk. Onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van een inuline-supplement de opname van magnesium en calcium uit voeding kan verbeteren (Holloway, D. et al, 2007).

Ook mensen met een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 kunnen gebaat zijn bij het gebruik van inuline, maar dan als vervangende zoetstof. Het poeder heeft namelijk de smaak van suiker. Omdat inuline niet door het lichaam geabsorbeerd wordt heeft het echter geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

Verkrijgbaarheid

Inuline is in Nederland van verschillende merken verkrijgbaar. Het wordt ook verkocht onder de naam oligo-inuline. Merken met een inuline-supplement in de productlijn zijn onder meer Newcare, Mattisson, Cellcare, Elvitaal, RP Vitamino, Swanson en ViVio. Deze producten worden verkocht bij verschillende (online) drogisterijen, webshops en natuurwinkels.

Herkomst

De meeste inuline in supplementvorm wordt gewonnen uit cichorei. Het is echter ook mogelijk cichorei te winnen uit onder meer agave, uien, asperges, artisjok, pastinaak, knoflook, paardenbloemen, zoete aardappel en banaan. Heb je een voedselallergie dan is het daarom altijd belangrijk goed het etiket te bekijken voor de herkomst om je ervan te verzekeren dat gebruik geen allergische reactie kan veroorzaken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inuline, voeding als medicijn bij diabetes mellitus type 2Inuline is een stof die de ziekte diabetes mellitus type 2 kan tegengaan. Inuline is een polysacharide; in feite is het…
De geneeskracht van aardpeerDe geneeskracht van aardpeerAardpeer is goed voor mensen die lijden aan diabetes. Deze mooie plant wordt nauwelijks gebruikt als landbouwgewas. De a…
Welk magnesium supplement kiezen?Welk magnesium supplement kiezen?Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsstoffen die uit de bodem komen steeds minde…
De geneeskracht van SchorsenerenDe geneeskracht van SchorsenerenSchorseneren hebben de vorm van een extra lange asperge maar dan met een zwarte schil. Ze komen van een tweejarige plant…

Saffraan: gezond voor hart en maag en tegen depressieSaffraan: gezond voor hart en maag en tegen depressieSaffraan is om meerdere redenen gezond. De meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van saffraan zijn het vermogen om j…
Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?We horen steeds meer over eetbare bloemen. Eetbare bloemen voor over een salade of bij een kleine snack. Er zijn best ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Summa, Pixabay
  • https://www.optimalegezondheid.com/gezondheidsvoordelen-van-inuline/
  • http://www.sjk.be/patienten/patientenbrochures/Pages/Voedingsadvies%20bij%20diabetes.aspx
  • http://aem.asm.org/content/75/2/454 (Falony, G. et al, 2008)
  • Den Hond E, Geypens B, Ghoos Y (2000). Effect of high performance chicory inulin on constipation. Nutr Res 20, 731736 (Den Hond, E. et al, 2000)
  • https://www.nature.com/articles/ejcn200964 (Meyer, D. & M. Stasse-Wolthuis, 2009)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17298707 (Holloway, D. et al, 2007)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.