Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?

Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe? We horen steeds meer over eetbare bloemen. Eetbare bloemen voor over een salade of bij een kleine snack. Er zijn best veel eetbare bloemen en dat we daar steeds meer gebruik van maken, is helemaal niet zo vreemd. Mogelijk wordt dit mede ingegeven door onze hang naar wat de natuur ons te bieden heeft. Verder is het goed te weten dat niet iedere bloem eetbaar is en er dus wel enige zorgvuldigheid in acht genomen dient te worden als je met eetbare bloemen aan de slag gaat.

Bloemsoorten die eetbaar zijn

De aanname dat alle bloemen eetbaar zijn, is niet correct. Wel is het zo dat er relatief veel bloemen eetbaar zijn. Net zoals onze groenten, hebben de eetbare bloemen ook verschillende smaken. Eetbare bloemen worden met name gebruikt als smaakmaker, net zoals de reguliere kruiden. Sinds we de natuur weer meer in ons dagelijks leven willen betrekken, en dat heeft zeker vanaf begin deze eeuw een vlucht genomen, hebben we de bloemen als onderdeel van de maaltijd ook omarmd.

Ga je met eetbare bloemen aan de slag, dan is het in het begin een kwestie van uitproberen. Immers ieder mens heeft weer een andere smaak. Overigens is het ook goed te weten dat niet alle biologisch geteelde bloemen eetbaar zijn. Voordat je met bloemen als onderdeel van de maaltijd gaat werken, is het dus goed je er in te verdiepen.

Veilig eetbare bloemen eten

Wil je veilig eetbare bloemen eten, dan gaat het zowel om welke bloemen je eet, hoe je smaken combineert als ook de manier waarop je ze bewaart.

Bewaren

Meestal worden alleen de bloemblaadjes van de bloem gebruikt, maar verse jonge knoppen van bloemen zijn ook vaak prima te eten (als ze ouder worden, gaan ze meestal bitter smaken). Bij sommige bloemen heb je echte stampers, die moet je wel altijd verwijderen.

Je kunt de bloemen en blaadjes helaas niet lang vers houden. Bewaren is eigenlijk geen optie. Eventueel kan je de bloemblaadjes nog drogen, maar dan verliest het al een deel van de smaak. Het beste is de bloembaadjes en/of bloemknoppen vers van het plantje toe te passen in je gerecht. Dan komt de smaak het meest tot zijn recht.

Lekker en veilig

Soms is eerst zelf de smaak van de blaadjes proeven, om ze vervolgens in een recept te verwerken, de beste optie. Vergewis je er hoe dan ook van dat het wel om biologische bloemen gaat. De bloemen in de reguliere bloemenwinkel zijn er over het algemeen niet geschikt voor (in verband met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen die in de kassen zijn toegepast).

Bij een biologische kwekerij of een speciaal ingerichte hoek bij het regionale tuincentrum, zijn de bloemen wel te vinden. Vanwege de toenemende populariteit, wordt het assortiment ook steeds groter. Soms organiseren de tuincentra zelfs proeverijen en dat zijn bij uitstek de gelegenheden om allerlei smaken uit te proberen.

Begonia / Bron: HOerwin56, PixabayBegonia / Bron: HOerwin56, Pixabay
Welke (bekende) bloemen kunnen we zoal toepassen in de keuken:
  • Begonia; de bloemen van dit plantje zijn lekker pikant. Het heeft een beetje een peperachtige smaak. Goed te verwerken in salades en ze geven bovendien een leuke kleur aan een salade.
  • Courgettebloemen; de courgette kennen we natuurlijk allemaal, maar de bloemen van de courgette zijn ook te eten. Ze hebben een zachte volle smaak en combineren prima met roomkaas. Je kunt ze zelfs frituren.
  • Daglelie; als je de stamper uit de bloem weghaalt, is de bloem prima te eten, zeker bij een stukje roomkaas op toast. Let wel, dat de kleur medebepalend is voor de smaak. De smaak wordt sterker als de kleur donkerder is.
  • Goudsbloem; deze bloem heeft een boterachtige en ietwat pittige smaak. Goed toe te passen in warme gerechten. Lekker bij de soep of in de saus en het ziet er nog leuk uit ook als je het als garnering erbij gebruikt. Tevens prima te verwerken in aardappelpuree.
  • Korenbloem; dit is een bloem met een zachte smaak en niet erg uitgesproken. Prima bij een zoet toetje als honingcake of ijs. Vaak is het decoratieve karakter bij deze bloem groter.
  • Lavendel; bij lavendel moet je uitkijken dat je niet teveel gebruikt. De geur is erg nadrukkelijk aanwezig en aangezien geur en smaak met elkaar in verbinding staan kan het snel ietwat zeepachtig gaan smaken. Goed gedoseerd gaat het prima bij zoete gerechten als koekjes en zelfs in een kopje thee.
  • Oost-Indische kers; veel mensen kennen deze smaakmaker wel. Goed kruidig en daarmee een uitstekende combinatie met hartige gerechten, een stevige salade of roombrie op stokbrood.
  • Paardenbloem; deze bloem wordt vaak als onkruid gezien en verwijderd. Echter, de paardenbloem is prima te gebruiken als smaakmaker bij verschillende salades, al dan niet verrijkt met bijvoorbeeld vis of belegen geitenkaas.
  • Roos; er zijn nogal wat rozen die bekend zijn om hun prettige geur. De roos kan echter ook een smaakmaker zijn (ijs, salade, sangria), alleen verschilt dit per rozensoort. De ene roos is wat kruidiger en de andere heeft een frisse citrusachtige smaak. Het is in deze dus een kwestie van uitproberen. Ook in de thee kan de roos een prima smaakmaker zijn.
  • Viooltjes; de bloemen, in allerlei kleuren, hebben een milde smaak. Ze kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan een salade of een zoet toetje en ze fleuren het geheel ook nog op.

Roos / Bron: S Ms 1989, PixabayRoos / Bron: S Ms 1989, Pixabay
Als je niet zeker weet of de bloemen die je wilt gebruiken in je gerecht - en niet in bovenstaande lijst staan - eetbaar zijn, google ze dan eens. Informeer jezelf goed, want soms zijn berichten op internet ook nogal eens tegenstrijdig. Een betrouwbare website kan dan uitkomst bieden.

Tot slot

Eetbare bloemen fleuren de maaltijd letterlijk en figuurlijk enorm op. Omdat het een echte smaakmaker is, is uitproberen vaak de beste optie om de gewenste smaak te ervaren en toe te passen in je gerechten. Uiteraard is checken welke bloemen eetbaar zijn, tenslotte ook belangrijk.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…
Droogbloemen - Bloemen drogen, tipsDroogbloemen - Bloemen drogen, tipsBloemen selecteren om te drogen c.q. droogbloemen te maken, moet je doen als de kleuren nog mooi, diep en op hun hoogtep…
Lavendel of Lavandula - een veelzijdig kruidEen van de bekendste kruiden, met name vanwege de aangename geur, is lavendel. Lavendel is afgeleid van het Latijnse woo…
Eetbare bloemen in de lenteEetbare bloemen vindt u ook in de lente. Zij geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. In dit artikel staa…

Inuline: gebruik als supplement bij diverse klachtenInuline: gebruik als supplement bij diverse klachtenInuline is een supplement dat gebruikt kan worden in poedervorm en waaraan diverse gezondheidsvoordelen worden toegeschr…
Mineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrGajowy3, Pixabay
  • http://wroeten.nl/recepten/eetbare-bloemen/3/
  • https://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/eetbare-bloemen/
  • https://www.makkelijkemoestuin.nl/wiki/kruiden/eetbare-bloemen
  • Afbeelding bron 1: HOerwin56, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: S Ms 1989, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.