Groenten als geneeskruid
Dat goede voeding je gezondheid kan bevorderen is nogal vanzelfsprekend, maar dat groenten ook bij ziekte en dus als medicijn gebruikt kunnen worden is minder bekend.
En toch kunnen gewone groenten net zoals andere planten een fysiologische, farmacologische werking uitoefenen op het lichaam en op die manier genezend werken. Of het preventief of curatief werkzaam is, hangt voornamelijk af van de hoeveelheid en de intensiteit van gebruik.
Enkele voorbeelden
Peen, Daucus carota kent iedereen als een gezonde groente die vooral veel caroteen bevat. Als we ipv eenmalig worteltjes met erwtjes te eten, 3 maal daags wat wortelsap drinken kun je bijvoorbeeld diarree stoppen. Kool is een super gezonde groente die barstensvol zit met antioxidanten, maar is ook werkzaam tegen maagzuur en maagontsteking als je elke dag 100 cc koolsap drinkt. Het is zelfs zo dat een te lang gebruik de werking van de schildklier kan beïnvloeden. Sperziebonen, meer bepaald de peulen hebben dan weer een vochtafdrijvende werking en nog sterker, tuinbonen bevatten dopamine-achtige stoffen die de ziekte van Alzheimer kan beïnvloeden.
De ordinaire ui, Allium cepa heeft een bewezen cholesterolverlagende, slijmoplossende en anti-astmatische werking. Verder is van oudsher ook zijn diuretisch effect bekend. Dat wordt al beschreven door Dr. Leclerc in zijn boek 'Legumes de Françe' uit 1934.
Tomaten en zelfs tomatenpuree bevatten grote hoeveelheden lycopeen, een sterk anti-oxidant die vooral bij prostaatklachten heilzaam kan zijn.
Schorseneren zijn dan weer net zoals aardperen rijk aan fructo-oligosacchariden (inuline) een soort suikers die niet belastend zijn voor diabetici en die van belang zijn voor een goede darmflora. Zij bevorderen de ontwikkeling van goedaardige darmbacterën.
Spinazie heeft dank zij 'Popeye the sailerman' altijd een stimulerende reputatie gehad, blijkbaar ook terecht want recent is bewezen dat spinazie en rode biet de sportprestaties kan verbeteren.
Een alfabetisch overzicht van groenten en hun voornaamste werking
- Aardpeer: inuline, diabetes, darmflora (FOS)
- Andijvie: bitterstoffen, lever en spijsverteringsstelsel
- Artisjok: bitterstoffen, lever en galwegen, cholesterolverlagend
- Asperge: vochtafdrijvend: oedeem, blaasstenen, darmflora
- Kool: bevatten glucosinolaten, hebben anti-oxydantwerking en beschermen tegen kanker en het sap bij maagontsteking, en maagzweer
- Paprika: anti-oxidant, vitamine C
- Pompoen: zaden bij prostaatklachten en wormdrijvend
- Postelein: bevat veel omega-3-vetzuren voor oa bloedvaten
- Prei: vochtafdrijvend (haarworteltjes)
- Rabarber: licht laxerend door vruchtenzuren
- Radijs / Rammenas: leverdrainerend, ontsmettend, hoestsiroop
- Rode biet: kankertherapie en prestatieverhogend
- Schorseneer: bevat inuline zoals aardpeer, te gebruiken bij diabetes en voor een gezonde darmflora
- Selder: vochtafdrijvend, bij reuma
- Sla: kalmerend
- Sperziebonen: diuretisch, diabetes, vermagerend
- Spinazie: sport prestatieverhogend (nitraten)
- Tomaten: lycopeen, kankerpreventie en prostaatklachten
- Tuinbonen: bij de ziekte van Alzheimer (L-dopa), uitwendig wratten
- Ui, ajuin: slijmoplossend: hoest, verkoudheid, astma / bloedvaten
- Venkel: vochtafdrijvend en spijsverteringbevorderend
- Waterkers: hoge voedingswaarde, antioxydantwerking
- Witloof: bitterstof, lever en gal
- Wortel: darmen (diarree), ogen (caroteen), huid, longen (roken)
Boeken over groenten als geneeskruid
- The Food Pharmacy. Jean Carper
- Guide des Alicaments. Selene Yeager. Marabout 2002
- Traitement des maladies avec les légumes. Jean Valnet
- Les Legumes de France. Henri Leclerc. 1934