Listeria bacterie eist regelmatig slachtoffers

Listeria bacterie eist regelmatig slachtoffers Volgens artikelen over de listeriabacterie hoeven wij ons niet zo snel druk te maken over deze bacterie wanneer we enkele regels in acht nemen zoals het goed wassen van producten en materialen en je handen. Maar nog steeds komt deze bacterie regelmatig voor in voedingsproducten die wij dagelijks kunnen aanschaffen in de winkels om ons heen en eist regelmatig dodelijke slachtoffers. Zelfs wanneer voedsel ingevroren is betekent dat niet dat de listeriabacterie kan worden bedwongen. Daarom ook is hygiëne en informatie hierover heel erg belangrijk.

Listeriabacterie. Waar moeten we op letten?

Listeriabacteriebesmetting komt ieder jaar ook in ons land nog steeds voor bij 70-100 mensen (Voedingscentrum, 2018). Gelukkig is deze infectie niet voor alle slachtoffers dodelijk, maar je zult nu maar net één van die slachtoffers zijn waarbij dit wel het geval is. Ieder slachtoffer is er één te veel dus laten we maar eens kijken wat deze bacterie nu inhoud en hoe we ons ertegen kunnen beschermen.

Voor wie is de listeria bacterie extra gevaarlijk?

Er zijn een aantal groepen mensen bij wie deze bacterie veel kwaad kan doen en zelfs kan leiden tot de dood. Dat zijn:
  • Het ongeboren kind van zwangere vrouwen
  • Ouderen
  • Mensen met ziektes of met een verzwakte weerstand

Zwangere vrouwen

Het schijnt maar een heel kleine kans te zijn dat je deze bacterie opdoet, maar neem jij dat risico met jouw ongeboren kindje? Geschat word dat 0.0025% van de vrouwen een besmetting oploopt. Het resultaat: een spontane abortus.

Voedingsmiddelen waarop de listeria bacterie extra snel gedijd

Dat zijn vooral de rauwe producten, en dan moet je denken aan producten als:
  • Rauwe melk
  • zachte melkproducten zoals bijvoorbeeld brie en camembert. Maar, dan alleen wanneer ze van rauwe melk zijn gemaakt. In dat geval staat er 'au lait cru' op de verpakking vermeld.
  • Verpakte vissoorten als zalm en makreel
  • Rauwe vleeswaren. Denk aan Filet American, Carpaccio, rosbief, tartaar

Nu zijn dit een aantal producten die benoemd zijn maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer producten die rauw kunnen worden gegeten. Het wil dus niet zeggen dat wanneer je alleen deze producten vermijd dat dan de kans op besmetting nihil is. voorzichtigheid is en blijft altijd geboden.

Belangrijk!

Bedenk ook dat listeria zich heel snel kan vermenigvuldigen, zelfs in de koelkast. Wel kan de temperatuur een groot verschil maken. Hoe lager de koelkasttemperatuur staat ingesteld, bijvoorbeeld op 4 graden, hoe beter het is. Bewaar kant en klaarproducten zoals salades, fruit, vleeswaren en gesneden groentes niet te lang in de koelkast. Houd je niet vast aan de uiterste houdbaarheidsdatum want hoe dichter bij de uiterste datum, hoe meer bacteriën zich hebben gevormd. Het beste is producten zo snel mogelijk na aanschaf te gebruiken en niet onnodig lang te laten liggen. Wist je trouwens dat, zelfs in de vriezer de bacteriën blijven groeien? Dus invriezen is ook al geen echte optie.

Wat wel helpt

Verhitting! Producten die verhit worden (koken, bakken, braden) boven de 80 graden en direct daarna gegeten zijn veilig.

Kruisbesmetting

Nog iets om op te letten is de materialen die je gebruikt om het voedsel mee te bereiden inclusief je handen. Vorken, messen, snijplanken noem maar op. Ze komen allemaal in contact met het voedsel en wanneer je dezelfde vork gebruikt in andere producten dan kan je stukje vlees misschien verhit zijn en ongevaarlijk zijn geworden maar dan is de bacterie via de vork toch nog in bijv. de salade terecht gekomen.

Kunnen we nu niets meer vertrouwen?

Jazeker wel, maar vertrouw vooral jezelf. Zorg ervoor dat je altijd zorgvuldig met voeding omgaat. Was altijd je handen wanneer je met voedsel bezig bent. Koop zo vers mogelijk, let op de datum en bewaar producten niet te lang in de koelkast. Een optie wat betreft groenten en fruit kan zijn dat je die aankoopt bij een plaatselijke boer zodat je weet dat het niet helemaal van de andere kant van de wereld is gekomen en al een week onderweg is geweest en weet ik hoelang al weer niet in de winkel licht voordat jij het hebt gekocht en wat rauw vlees en vis betreft…dat kan dan misschien heel gezond zijn maar dan vooral wanneer je die vis net zelf gevangen hebt. Let altijd heel goed op met rauwe producten. En dat geld dus ook voor dat toastje met Filet American die je word aangeboden op die verjaardag.

Wanneer je niet tot de risico groepen behoort en al deze genoemde tips toepast is de kans op besmetting niet zo heel groot.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en ossenworstZwanger en ossenworstOssenworst is een rauwe worstsoort die in Nederland veel als broodbeleg gebruikt wordt. In België wordt ossenworst ook w…
Vlees(waren) tijdens je zwangerschap; wat kan wel/niet?Als je zwanger bent, wil je er alles aan doen om te zorgen dat de baby in je buik goed kan groeien en probeer je verkeer…
Salmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en…
De Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bentDe Listeria bacterie: wat je moet weten als je zwanger bentListeria bacteriën komen gewoon in de omgeving voor. Deze bacterie kan griepachtige verschijnselen veroorzaken bij wie e…

Groenten als geneeskruidDat goede voeding je gezondheid kan bevorderen is nogal vanzelfsprekend, maar dat groenten ook bij ziekte en dus als med…
Kruisbloemigen tegen kankerKruisbloemigen tegen kankerPlanten worden net zoals mensen in families ingedeeld. En net zoals bij mensen gelijken familieleden ook op mekaar. De k…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.telegraaf.nl
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 29-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.