Ananas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewaren

Ananas: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewaren De ananas (Ananas comosus) behoort tot de bromeliafamilie, een familie van eenzaadlobbige planten die ook veel kamerplanten omvat. Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden. De vrucht heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De term ananas kan worden afgeleid van de term 'naná', wat 'fruit met een sterke geur' betekent in de Zuid-Amerikaanse Guaraní-taal. De ananas dankt de Engelse term 'pineapple' aan zijn dikke, schilferige schil, die doet denken aan een dennenappel. Ananas smaakt fris zoetzuur en is een echte vitamine C-bom met 47,8 mg per 100 gram. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (ADH), zoals die door het Voedingscentrum wordt aanbevolen, is 70 mg. Het bevordert zo het immuunsysteem en een goede huid. Met een watergehalte van ongeveer 85% is ananas erg verfrissend. In combinatie met de vezels en het aanwezige kalium heeft het een bijna diuretisch effect en voorkomt zo de opslag van vloeistoffen in het weefsel. 🍍

Wat is een ananas?

Wist je dat ananas ooit werd beschouwd als een statussymbool? In de 18e eeuw was het in Europa zó zeldzaam dat rijke families ananassen huurden om indruk te maken op hun gasten – zonder ze daadwerkelijk te eten! De vrucht stond trots op tafel tijdens diners, puur als decoratie. Gelukkig hoeven we tegenwoordig geen fortuin uit te geven om van deze tropische traktatie te genieten. Maar zeg nou zelf, ananas blijft een beetje een luxegevoel oproepen, vooral wanneer je het verwerkt in een kleurrijke salade of een sappig dessert.

Ananas / Bron: MANOJTV at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ananas / Bron: MANOJTV at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tropische plant

De ananas is een tropische plant die behoort tot de bromeliafamilie. De kruidachtige plant is in de grond geworteld. De dikke, vlezige bladeren worden tot 80 centimeter lang en zes centimeter breed. Ze vormen de rozet waarin regenwater zich ophoopt. Dit dient als waterreservoir. Daarom overleeft de ananasplant goed in droge gebieden.

De wit tot rood-paarse bloemen verschijnen op de leeftijd van twaalf tot twintig maanden en groeien uit de rozet. Daaruit wordt de vrucht gevormd. Als de ananas rijp is, smaakt het licht tot goudgele vruchtvlees aromatisch en zoet en zuur, maar ook fris. De tropische vrucht groeit in een tropisch, deels subtropisch klimaat. Het belangrijkste groeigebied is Brazilië.

De koningin van de tropische vruchten

De ananas ziet er koninklijk uit. De ananas wordt dan ook beschouwd als de koningin van de tropische vruchten. De vrucht is cilindrisch tot kegelvormig en bovenop de ananas zit een krans met lange bladeren, die lijkt op een kroon. De schil van de ananas is groenachtig tot bruinachtig van kleur en het vruchtvlees is geel. Was de ananas vanwege zijn lange transportroutes aanvankelijk een exclusief luxeartikel en alleen voorbehouden aan de rijke hogere klasse, tegenwoordig is de vrucht voor iedereen betaalbaar. Een ananas kost anno 2025 gemiddeld tussen de twee en drie euro per stuk. Het unieke uiterlijk van de tropische vrucht is voorbestemd om uit te hollen om zodoende dienst te doen als drinkbeker voor heerlijke cocktails en fruitige dranken. Maar in een land als Thailand kun je ze ook regelmatig voorbij zien komen in restaurants: de pineapple fried rice oftewel ananas-nasi, waarbij de ananas-nasi geserveerd wordt in een uitgeholde halve ananas.

Pizza Hawaï / Bron: Weetjesman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pizza Hawaï / Bron: Weetjesman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Herkomst

Waar komt de naam ananas vandaan?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt het tropische fruit niet uit Hawaï, maar uit Zuid-Amerika. Veel mensen worden op het verkeerde been gebracht door 'pizza Hawaï, een pizza met daarop (in ieder geval) tomatensaus, kaas, ham en ananas. Hierdoor denken veel mensen dat de tropische vrucht uit Hawaï komt. Overigens is de pizza Hawaï in de jaren 1960 bedacht door de naar Canada geëmigreerde Griek Sam Panopoulos (1934-2017), die met twee broers een restaurant in Chatham (Ontario) exploiteerde.

De ananas komt uit de tropische regio's van de wereld en heeft zijn wortels in de taal Tupi-Guarani, die wordt gesproken in (delen van) Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay. De naam ananas komt van het woord 'naná' en betekent zoveel als 'fruit met sterke geur'. Vijf van de vele soorten worden voor commerciële doeleinden gebruikt. Deze staan bekend onder de namen Cayenne, Pernambuco, Perolera, Queen en Spanish.

Christoffel Columbus / Bron: Alejo Fernández (1475-1545), Wikimedia Commons (Publiek domein)Christoffel Columbus / Bron: Alejo Fernández (1475-1545), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie heeft de ananas naar Europa gebracht?

De ananas werd pas in de 15e eeuw naar Europa gebracht. Zeevaarder Christopher Columbus zou niet alleen Amerika hebben ontdekt, maar ook ananas. In 1493 zou het als geschenk aan Christopher Columbus in Guadeloupe zijn gegeven. Zelfs vandaag de dag is de ananas nog steeds een symbool van gastvrijheid en warmte. De ananas werd iets later internationaal bekend toen Portugese zeevarenden het fruit vanuit Europa naar India brachten. Tegenwoordig wordt het in bijna alle tropische regio's verbouwd.

De gouden vrucht die de wereld veroverde

In de 18e eeuw was de ananas niet zomaar een vrucht – het was een symbool van rijkdom, status en exotische avonturen. Europese elites huurden de gouden vrucht vaak alleen als pronkstuk voor hun diners, puur om indruk te maken op hun gasten. Het was een statussymbool waar hele verhalen omheen werden gesponnen, en het eten ervan werd gezien als een luxe die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. De ananas was niet alleen een vrucht, maar een conversation piece van formaat!

Een zegen voor zeevaarders

Ananas was een zegen voor de zeevaarders, want vanwege het hoge vitamine C-gehalte redde het hen van de gevreesde scheurbuik. Dit is een ziekte ten gevolge van een langdurig vitamine-C-tekort, zoals dat in vroeger eeuwen op zeilschepen op de grote vaart veel voorkwam.

Ananas teeltgebieden

De ananas, een symbool van tropisch geluk, voelt zich helemaal thuis in regio's waar de zon altijd lijkt te schijnen en de temperaturen nooit te laag zakken. Denk aan warme, vochtige gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat – daar floreert deze gouden vrucht als geen ander. En eerlijk, wie kan het de ananas kwalijk nemen? Het is alsof hij altijd op vakantie is. 🌴

Bananen staan op nummer 1, gevolgd door de ananas / Bron: Ajcespedes, PixabayBananen staan op nummer 1, gevolgd door de ananas / Bron: Ajcespedes, Pixabay
Wereldwijd is de ananas een absolute sterspeler in de fruitindustrie, en het zal je misschien verbazen hoe immens populair hij is. Na de bananen is de ananas namelijk het meest geteelde tropische fruit. Hij is verantwoordelijk voor meer dan 20% van de totale wereldproductie van tropisch fruit. Dat betekent dat in elke fruitmand op de wereld een behoorlijke kans bestaat dat er een sappige ananas ligt te pronken!

De grote spelers: Brazilië, Thailand en meer

Brazilië, Thailand, de Filipijnen en China zijn anno 2025 de absolute zwaargewichten als het gaat om ananasproductie. Samen zijn ze goed voor maar liefst 52% van de wereldwijde productie. Kun je je dat voorstellen? Dat meer dan de helft van alle ananassen die je in je smoothies, taarten of zelfs op pizza’s vindt, afkomstig is uit deze vier landen? Brazilië is daarbij een van de absolute koplopers, met enorme plantages waar de ananassen rijen dik in de zon rijpen.

In Thailand, waar de ananas bijna een nationale trots is, worden ze vaak verbouwd op heuvelachtige gebieden met een rijke bodem, ideaal voor de groei van deze vrucht. De Filipijnen volgen nauw, met hun constante warme temperaturen en perfecte neerslagpatronen. China, bekend om zijn gigantische productiecapaciteit in vrijwel alles, speelt natuurlijk ook een grote rol in de wereldwijde ananasmarkt.

Andere tropische toppers: Midden-Amerika, West-Afrika en Zuid-Afrika

Maar laten we de andere regio’s niet vergeten! In Midden-Amerika, vooral in landen als Costa Rica, groeien de ananassen weelderig dankzij het stabiele klimaat en de vruchtbare grond. Costa Rica heeft zelfs de status van grootste exporteur van verse ananassen ter wereld, wat indrukwekkend is voor een land van die grootte.

Ook West-Afrika draagt flink bij aan de wereldproductie. Landen zoals Ghana en Nigeria hebben een snelgroeiende ananasindustrie, deels dankzij hun ideale teeltomstandigheden. Hier wordt vaak de zoete MD2-ananas geteeld, die geliefd is vanwege zijn perfecte balans tussen zoet en zuur. Zuid-Afrika sluit zich aan bij het feest, met plantages die profiteren van de warme zomers en milde winters.

Waarom ananassen hier zo goed groeien

Wat maakt deze regio’s nou zo perfect voor ananassen? Het draait allemaal om een combinatie van klimaat en bodem. Ananassen houden van warmte, maar ook van een beetje regen om te gedijen. Tegelijkertijd zijn ze verrassend taai: ze kunnen overleven in minder vruchtbare bodems, zolang er maar genoeg zonlicht is. Deze robuustheid maakt de ananas een veelzijdige vrucht die op allerlei plekken kan worden geteeld – maar natuurlijk doet hij het het beste onder tropische omstandigheden.

Een vrucht van wereldformaat

De ananas is meer dan alleen een lekker stuk fruit. Het is een symbool van gastvrijheid, een bron van inkomsten voor miljoenen boeren wereldwijd, en een cruciaal onderdeel van de economie in veel teeltgebieden. In landen zoals Costa Rica en de Filipijnen werken duizenden mensen op ananasplantages, waardoor deze vrucht niet alleen onze smaakpapillen, maar ook levensstandaarden verbetert.

Dus de volgende keer dat je een ananas eet, kun je even stilstaan bij de indrukwekkende reis die deze vrucht heeft afgelegd. Van de velden in Brazilië tot de markten in Nederland, elke hap zit vol zon, werk en een vleugje tropische magie. 🌞🍍

Baby-ananas / Bron: Com1 manu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Baby-ananas / Bron: Com1 manu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kleurrijk assortiment

De ananas wordt onderverdeeld in de vijf varianten Cayenne, Pernambuco, Perolera, Queen en Spanish. Binnen deze groepen zijn er wel 100 verschillende soorten. De maat, smaak en kleur van de ananas kan variëren afhankelijk van de soort. Een ananas kan wel 50 cm hoog worden. Het kleurenspectrum van het vruchtvlees varieert van witachtig tot diepgeel. De meest gebruikte ananas is de Cayenne. Hij is relatief zwaar in vergelijking met andere soorten ananas en weegt gemiddeld 4 kg. Het heeft lichtgeel vruchtvlees en smaakt erg aromatisch.

Het kleine zusje van de ananas is de baby-ananas of Victoria ananas, een speciaal ras binnen de variëteiten. Het heeft een bijzonder intens aroma en heeft meestal een goudgele schil en wordt slechts 12 tot 15 cm groot. De herkomst van deze kleine ananas is Zuid-Afrika en Mauritius, een zelfstandige republiek in de Indische Oceaan, bestaande uit verschillende eilanden. Het vruchtvlees van baby-ananas is donker goudgeel, zeer sappig en onmiskenbaar zoeter, zachter en aromatischer dan dat van een gewone ananas.

Voedingswaarde van ananas

De ananas gedijt vooral in tropische streken. Het smaakt verfrissend en aromatisch en voorziet je lichaam ook in tal van vitaminen, mineralen en sporenelementen, zoals calcium, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, ijzer, jodium en zink. Je lichaam heeft al deze voedingsstoffen nodig om gezond en fit te blijven. Een tekort aan vitaminen, mineralen en sporenelementen kan tot onaangename klachten leiden.

Ananas bevat per 100 gram de volgende voedingsstoffen:

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A58 IU
Vitamine B10,1 mg
Vitamine B20,03 mg
Vitamine B30,9 mg
Vitamine B50,21 mg
Vitamine B60,1 mg
Vitamine B80,50 mcg
Vitamine B11 (foliumzuur)18 μg
Vitamine B12-
Vitamine C47,8 mg
Vitamine D-
Vitamine E0,02 mg
Vitamine K0,7 μg
Jodium-
Chloor-
Chroom-
Natrium1,65 mg
Kalium179,85 mg
Calcium21,45mg
Fosfor13,2 mg
IJzer0,48 mg
Magnesium12 mg
Koper1,5 mg
Zink2,2 mg
Selenium0,16 mcg
Mangaan1,53 mg
Molybdeen-
Fluoride-

Ananas is een gezonde vrucht / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Ananas is een gezonde vrucht / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De gezonde effecten van ananas

Er zit vooral veel vitamine C in de tropische vrucht. Deze vitamine is nodig voor de wondgenezing, afweer en het bloed. Maar ananas biedt nog veel meer:
  • Het calcium dat het bevat speelt een rol bij het samentrekken en ontspannen van de bloedvaten en dus bij de bloeddruk, en versterkt je zenuwen.
  • Jodium en ijzer ondersteunen de prestaties van de hersenen.
  • Zink in ananas vermindert de effecten van stress.
  • Magnesium heeft een ontspannende en kalmerende werking: degenen die ongeveer 300 mg magnesium per dag consumeren, voorkomen angst, hoofdpijn, vermoeidheid en last but not least spierkrampen.
  • De stof vanilline die in het vruchtvlees van de ananas zit, heeft een kalmerend effect op de geest en wordt beschouwd als een stemmingsverbeteraar: er wordt gezegd dat het een stimulerend en euforisch effect heeft.
  • Het enzym bromelaïne werkt ontstekingsremmend en is goed voor weefselbeschadigingen, wat vooral interessant is voor sporters. Bromelaïne stimuleert ook de bloedcirculatie en spijsvertering.
  • De mineralen in de ananas helpen de zuur-base balans van het lichaam in balans te houden.

Sommige mensen ervaren bij het eten van een sappig stukje ananas een kriebelend, prikkelend of brandend gevoel op de tong en in de mond / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Sommige mensen ervaren bij het eten van een sappig stukje ananas een kriebelend, prikkelend of brandend gevoel op de tong en in de mond / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Waarom brandt ananas op de tong?

Ananas is heerlijk, maar alleen met mate. Dat geldt tenminste voor de meesten van ons. Veel mensen voelen na het eten van ananas namelijk een ongemakkelijk, branderig gevoel in de mond of op de tong. Voor sommigen is het slechts een zacht tintelend gevoel, voor anderen kan het heel pijnlijk zijn. De boosdoener is een bepaald enzym in de ananas: bromelaïne. Wanneer je mondslijmvlies ermee in contact komt, begint je mond en tong te tintelen en te branden. Het enzym breekt namelijk eiwitten af en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om vlees malser te maken. Als gevolg van die afbraak van eiwitten voelt het tere vlees van je gehemelte al vrij snel ruw en pijnlijk aan, maar dat effect duurt gelukkig niet lang.

Gezondheidsvoordelen van ananas

Versterken van het immuunsysteem

Naast de intense, aangename smaak, heeft het exotische fruit vanwege zijn voedingsstoffen heilzame processen in het lichaam. Een ananas bevat talloze stoffen die mensen nodig hebben om te leven. Het vitaminegehalte is belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem van het lichaam. Dit kan ziekten voorkomen en bestaande aandoeningen verlichten. Ananas is geen wondermiddel, maar het is wel in staat het immuunsysteem te versterken, de bloedstroom naar getroffen gebieden te versnellen, afvalproducten en celresten te verwijderen of op te lossen en fysiologische genezingsprocessen te ondersteunen.

Ananas is gezond / Bron: Michael Rivera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ananas is gezond / Bron: Michael Rivera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
De positieve eigenschappen van de ananas komen hoogstwaarschijnlijk niet alleen van een enkel enzym of een enkel ingrediënt, maar eerder van complexe interacties tussen verschillende stoffen. De natuur biedt je een cocktail van talloze stoffen in elke groente en fruit, die door hun interactie een positief effect op je lichaam kunnen hebben. Daarom is een gezond en gevarieerd dieet met veel vers fruit en groenten van enorm belang voor je gezondheid en welzijn.

Positieve invloed op het lichaamsgewicht

Ananas bevat ook waardevolle mineralen en sporenelementen die nodig zijn als voedingsstoffen voor veel stofwisselingsprocessen. Een van de bijzondere eigenschappen van ananas is de positieve invloed op het lichaamsgewicht. Het natuurlijke fruitzuur helpt het lichaam te ontgiften. De vezels in de ananas zorgen ook voor een langdurig verzadigingsgevoel.

Het hoge gehalte aan bromelaïne lijkt verantwoordelijk te zijn voor een aantal van de gezondheidsbevorderende effecten van ananas. Bromelaïne is een natuurlijk spijsverteringsenzym, meer bepaald een zogenaamd peptidase. Dit zijn enzymen die in de afbraak van eiwitten en andere ketens van aminozuren katalyseren. De enzymen stimuleren ook de stofwisseling en verbranden daardoor meer vet. Ze ontspannen de spieren en zijn ontstekingsremmend.

Ananas is goed voor de psychische gezondheid / Bron: Susan Slater, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ananas is goed voor de psychische gezondheid / Bron: Susan Slater, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Goed voor de hersenen en de stemming

De waaier aan effecten van de ananas strekt zich ook uit tot de psychische gezondheid. De neurotransmitters in de ananas brengen gevoelens van geluk en welzijn teweeg. Tegelijkertijd zorgen deze actieve ingrediënten voor ontspanning en hebben ze een kalmerend en slaapbevorderend effect. Het mineraalgehalte van ananas zorgt ook voor een betere concentratie en vitaliteit over een langere periode.

De natuurlijke vanilline, die ook in de ananas zit, is een soort stemmingsverbeteraar zonder bijwerkingen. Er wordt gezegd dat het een stimulerend en euforisch effect heeft.

Naast vanilline bevat ananas ook de neurotransmitter serotonine en zijn voorloper tryptofaan. Serotonine is een boodschapper in je hersenen die verantwoordelijk is voor een goed humeur en een gevoel van tevredenheid. Een gezond serotonineniveau stelt je in staat om in balans, in een goed humeur en ontspannen te zijn. De neurotransmitter vertraagt ​​ook onbedwingbare trek, dempt angsten en nerveuze opwinding. Het aminozuur tryptofaan is de basisbouwsteen voor deze neurotransmitter. Bij een tekort aan serotonine worden mensen gemakkelijk prikkelbaar en agressief. Het niveau van serotonine is ook sterk verlaagd tijdens een depressie. Het stemmingsverbeterende effect van fruit zoals ananas hangt onder meer samen met hun serotoninegehalte. Ananas maakt je blij, mentaal alert en actief.

Ananas kan ook uitwendig worden toegepast / Bron: Gelber21~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ananas kan ook uitwendig worden toegepast / Bron: Gelber21~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Goed voor de huid

Ananas is niet alleen gezond, het kan ook uitwendig toegepast worden voor huidverzorgingsdoeleinden. Als je een tijdje vers ananassap op de huid laten liggen, kunnen zonnevlekken en ouderdomsvlekken worden verlicht en, als je geluk hebt, zelfs helemaal verdwijnen. Sommige cosmetica bevatten ananas-enzymen die dode huidcellen oplossen en de huid er jong en fris uit laten zien.

Bij een droge huid en rimpels kan een gezichtsmasker gemaakt van ananasvruchtvlees, dat twintig minuten in werking moet treden en daarna wordt afgespoeld met koud water, zeer ondersteunend zijn. Het hydrateert de huid, maakt dode huidcellen los en helpt zo de cellen te vernieuwen.

Ananas gezond voor de lever

Ananas is gezond voor de lever omdat het een aantal voedingsstoffen bevat die kunnen helpen bij het ondersteunen van de leverfunctie.

Anatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.comAnatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com
Een van de belangrijkste voedingsstoffen in ananas is bromelaïne, een enzym dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Bromelaïne kan ook helpen bij het afbreken van eiwitten, wat ontstekingen vermindert en de spijsvertering verbetert. Dit kan op zijn beurt de belasting van de lever verminderen, omdat de lever verantwoordelijk is voor het afbreken van veel van de eiwitten in je lichaam.

Ananas bevat ook antioxidanten zoals vitamine C. Deze beschermen de lever tegen oxidatieve stress en schade door vrije radicalen. Dit kan bijdragen aan het behoud van een gezonde leverfunctie.

Ten slotte bevat ananas ook veel water en vezels, wat een gezonde spijsvertering ondersteunt en zorgt voor de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam, waaronder de lever.

Ondersteunt de spijsvertering

Je kent het wel: een zwaar gevoel in je buik na een flinke maaltijd, alsof er een baksteen in je maag ligt. Hier komt ananas als een redder in nood. Dit zonnige fruit bevat bromelaïne, een enzym dat helpt bij het afbreken van eiwitten. Wat betekent dat? Dat je minder lang met dat volgepropte gevoel blijft zitten en dat je eten soepeler verteerd wordt.

Stel je voor: je hebt net een bord met een flinke portie vlees achter de kiezen. In plaats van een langzame, lome spijsvertering waar je het liefst bij in slaap valt, helpt bromelaïne je maag om de boel sneller te verwerken. Geen opgeblazen gevoel, geen zware buik – alleen een soepel werkende spijsvertering.

En het mooiste? Ananas kan ook helpen bij het verminderen van maagzuurproblemen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, want ananas is zuur, maar bromelaïne kan juist bijdragen aan een betere balans in de maag. Dus als je maag zich gedraagt als een vuurspuwende draak, is een stukje ananas misschien geen gek idee.

Werkt ontstekingsremmend

Als je lichaam een beetje in protestmodus staat – stijve gewrichten, pijnlijke spieren of een knie die je plotseling herinnert aan dat ene fanatieke sportmoment – dan is ananas misschien wel je geheime wapen. Bromelaïne (ja, daar is ‘ie weer) heeft namelijk ontstekingsremmende superkrachten.

Dit enzym kan helpen om zwelling en pijn te verminderen, vooral na een intensieve workout of als je last hebt van gewrichtspijn. Er zijn zelfs studies die suggereren dat bromelaïne net zo effectief kan zijn als sommige pijnstillers, maar dan zonder die lange lijst aan bijwerkingen. Geen nare maagklachten, geen suf gevoel – gewoon een sappig stukje fruit dat je van binnenuit ondersteunt.

En laten we eerlijk zijn: als je een natuurlijke manier hebt om die vervelende spierpijn te verzachten, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Gewoon een excuus om meer ananas te eten, toch?

Goed voor het hart

Je hart houdt van ananas. Echt waar. Dit fruit is een natuurlijke bron van kalium, antioxidanten en vezels, en dat trio is goud waard voor je hart- en bloedvaten. Kalium helpt je bloeddruk in toom te houden, antioxidanten beschermen tegen schade door vrije radicalen en vezels zorgen ervoor dat je cholesterol niet de verkeerde kant op schiet.

Anatomie van het hart / Bron: Okili77/Shutterstock.comAnatomie van het hart / Bron: Okili77/Shutterstock.com
Even een plaatje in je hoofd: je bloedvaten zijn als een snelweg. Zonder onderhoud ontstaan er hobbels, scheuren en opstoppingen (hallo hoge bloeddruk en aderverkalking). Maar kalium en antioxidanten uit ananas werken als een soort wegwerkers – ze houden alles soepel en stromend, zodat je hart niet extra hard hoeft te werken.

En dat is belangrijk, want je hart pompt dag en nacht voor je. Dus een beetje hulp in de vorm van een tropisch tussendoortje is geen overbodige luxe.

Bevordert de wondgenezing

Hier is een verrassende: ananas helpt je lichaam om wonden sneller te genezen. Ja, serieus. Bromelaïne (het blijft een wonderstof) kan ervoor zorgen dat zwellingen en blauwe plekken sneller verdwijnen, en het helpt ook bij de genezing van snijwonden of andere kleine verwondingen.

Stel je voor: je hebt je been gestoten tegen een tafelpoot (we kennen allemaal dat gevoel – die plotselinge pijn die door je hele lichaam schiet). In plaats van dagenlang met een paarse plek rond te lopen, zou bromelaïne dat herstelproces kunnen versnellen.

En het gaat verder dan alleen oppervlakkige wondjes. Sommige onderzoeken suggereren dat bromelaïne zelfs nuttig kan zijn na operaties, omdat het helpt bij het verminderen van zwellingen en littekenvorming. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een stuk ananas eet, maar het is mooi meegenomen.

Verlaagt het risico op bepaalde kankers

Dit is waar ananas echt indruk maakt. De combinatie van antioxidanten, bromelaïne en andere bioactieve stoffen maakt dat ananas een krachtig wapen is tegen oxidatieve stress en ontstekingen – twee processen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van kanker.

Zie het zo: vrije radicalen zijn als kleine, onzichtbare vandaaltjes in je lichaam. Ze richten schade aan op celniveau en kunnen mutaties veroorzaken. Ananas zit vol met antioxidanten die deze vrije radicalen te lijf gaan en de schade beperken.

En bromelaïne? Dat stofje lijkt in laboratoriumstudies kankercellen op een slimme manier te verstoren, waardoor ze minder goed kunnen groeien en verspreiden. Natuurlijk, ananas is geen wondermiddel en gaat kanker niet op magische wijze genezen, maar het kan wel helpen om je cellen te beschermen tegen schadelijke invloeden.

En laten we eerlijk zijn: als je iets kunt eten dat én lekker is én mogelijk je risico op kanker verlaagt, waarom zou je het dan laten?

Goed voor de botten

Laten we het eens hebben over je botten. Je weet wel, die dingen die je overeind houden en ervoor zorgen dat je niet als een pudding in elkaar zakt. Vaak denk je er pas aan als je ergens een blauwe plek oploopt of als je oma je streng aankijkt en roept: "Jongen, zorg nou voor je kalk!" Maar naast calcium is er nóg een mineraal dat cruciaal is voor sterke botten: mangaan. En laat ananas daar nou vol mee zitten.

Neem nou Peter. Een fanatieke hardloper, altijd onderweg, altijd in beweging. Maar de laatste tijd voelt hij zich brozer dan hij zou willen. Knieën die kraken, een enkel die bij de kleinste misstap protesteert. "Je moet beter eten," zegt zijn vriendin terwijl ze een stuk ananas in zijn mond duwt. Hij lacht haar uit, maar na wat speurwerk ontdekt hij dat mangaan helpt bij de aanmaak van collageen en kraakbeen – precies wat zijn overbelaste gewrichten nodig hebben.

Dus, of je nou een fanatieke sporter bent of gewoon iemand die zonder piepende gewrichten uit bed wil komen: een beetje ananas op z’n tijd kan geen kwaad. Geen zware supplementen, geen ingewikkelde diëten – gewoon een sappig stukje tropisch goud.

Ondersteunt de luchtwegen

We kennen allemaal wel iemand die altijd loopt te snotteren. Die ene vriend die zelfs in de zomer klinkt alsof hij door een hooibaal heeft geslapen. Of misschien ben jij het zelf wel. Als je longen en sinussen het laten afweten, voelt het alsof je continu onder water zit.

Snotneus / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comSnotneus / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Hier komt ananas om de hoek kijken. Dankzij bromelaïne – ja, dat wonderstofje weer – helpt ananas bij het afbreken van slijm en het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen. Geen eindeloos gerochel, geen gevoel alsof je stikt in je eigen verkoudheid.

Neem bijvoorbeeld Fatima. Ze heeft astma en baalt ervan dat ze bij de kleinste inspanning al naar adem hapt. Haar oma zweert bij natuurlijke remedies en zet haar op een dieet van ananassap en gemberthee. "Geloof je er zelf in?" vraagt Fatima sceptisch. Maar na een paar weken merkt ze toch iets op: minder slijm, minder dat benauwde gevoel. En als ze toch een astma-aanval krijgt, lijkt die minder heftig. Toeval? Misschien. Maar als het helpt, dan helpt het.

Het punt is: je hoeft geen zware medicatie of liters neusspray te verslinden om je luchtwegen een beetje liefde te geven. Soms is een simpele oplossing – zoals een paar schijven ananas – alles wat je nodig hebt.

Goed voor de nieren

Nieren. Die twee stille werkers in je lijf die dag en nacht bezig zijn met het filteren van afvalstoffen. Ze klagen niet, ze vragen niks, maar ze hebben wél een beetje liefde nodig.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com
Laten we Mark als voorbeeld nemen. Een gast die leeft op fastfood en energiedrankjes. "Mijn lichaam kan dat prima aan," roept hij terwijl hij z’n zoveelste blikje opent. Totdat zijn huisarts hem vertelt dat z’n nieren niet blij zijn. "Drink meer water, eet gezonder." Mark haalt z’n schouders op. Maar dan hoort hij dat ananas vochtafdrijvend werkt en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. "Dus als ik gewoon een paar keer per week ananas eet, help ik m’n nieren?" vraagt hij. Simpel gezegd: ja.

Ananas bevat veel vocht, antioxidanten en enzymen die ervoor zorgen dat je nieren niet overbelast raken. Zie het als een zachte detox, zonder dat je aan dure sapkuren hoeft te beginnen. Geen vage poedertjes, geen gekke drankjes – gewoon een natuurlijke manier om je lijf een handje te helpen.

Dus, als je je nieren een plezier wilt doen, misschien die colablikjes wat vaker laten staan en een ananasmes in huis halen.

Het bewaren van ananas

Als een ananas eenmaal is geplukt rijpt hij niet meer goed door. Rijp fruit is gevoelig voor druk en blijft niet lang vers. Het tropische fruit houdt van warmte. Temperaturen onder de zeven graden zijn niet goed voor haar. Bewaar daarom ananas bij kamertemperatuur. Stukjes verse ananas blijven maar een korte tijd goed in de koelkast. Verpak het niet in aluminiumfolie. Afsluitbare plastic dozen hebben de voorkeur.

Het vruchtvlees van de ananas heeft een enigszins dradig doch zacht gevoel / Bron: Garitzko, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het vruchtvlees van de ananas heeft een enigszins dradig doch zacht gevoel / Bron: Garitzko, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tips voor het bereiden van ananas

Een rijpe ananas van goede kwaliteit herken je aan het feit dat hij fruitig en lekker ruikt, geen zachte vlekken heeft en de bladeren fris en groen zijn. Afhankelijk van de soort is de schil geel, groen, oranjegeel of roodachtig. Wees voorzichtig met zuivelproducten: het eiwit-splitsende enzym bromelaïne leidt hier tot een bittere smaak. In ananas zit een stof die reageert met zuivel waardoor een bittere smaak ontstaat. Je kunt ananas en zuivel wel met elkaar mengen maar dan moet je het direct opeten of drinken.

Ananas smaakt heerlijk als tafelfruit, dessert, in fruitsalades, in taarten of als chutney. Je treft het aan op pizza maar ook in vlees-, gevogelte- of visgerechten zoals curry's. Er is ook ananas in blik, het rijpe fruit blijft goed bewaard in een conservenblik. Ananas in siroop bevat wel toegevoegde suikers.

Gezondheidsrisico's

Vanwege het stofje bromelaïne in ananas, een enzym dat in een hoog tempo eiwitten afbreekt, kan te veel eten leiden tot gevoeligheid van de mond, waaronder de lippen, tong en wangen. Maar deze klachten verdwijnen normaal gesproken binnen een paar uur vanzelf. Maar als het gevoel aanhoudt of als je huiduitslag, netelroos of ademhalingsmoeilijkheden ervaart, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen, omdat je een ananasallergie kunt hebben Dit komt slechts bij een kleine groep mensen voor.

Een prikkende tong door ananas / Bron: MSPT/Shutterstock.comEen prikkende tong door ananas / Bron: MSPT/Shutterstock.com
Vanwege het hoge vitamine C-gehalte van ananas, kan het consumeren van grote hoeveelheden diarree, misselijkheid, braken, buikpijn of brandend maagzuur veroorzaken.

Bovendien kunnen extreem grote hoeveelheden bromelaïne huiduitslag, braken, diarree en overmatige menstruatiebloedingen veroorzaken. Bromelaïne kan ook een wisselwerking hebben met sommige medicijnen. Degenen die antibiotica, anticoagulantia, bloedverdunners, anticonvulsiva, barbituraten, benzodiazepinen, slaapmedicijnen en tricyclische antidepressiva gebruiken, moeten oppassen dat ze niet teveel ananas eten.

Vermijd om de ananaskern te eten, omdat dit vezelballetjes in het spijsverteringskanaal kan veroorzaken. De smaak van het hart is overigens ook niet zo lekker en erg hard.

Ananas avonturen: 12 manieren om je culinaire repertoire te verrijken

Ananas, dat sappige gouden juweeltje, verdient een prominente plek in je keuken. Of je nu een fan bent van tropische smaken of gewoon zin hebt in wat zoetigheid met een vleugje pit, deze veelzijdige vrucht heeft het allemaal. Maar wist je dat ananas niet alleen lekker is, maar ook een verrassend functioneel ingrediënt kan zijn? Het tijd is rijp om je gerechten een kleine je ne sais quoi te geven met deze culinaire kameleon!

In een wereld waarin gemak vaak de boventoon voert, kan het verleidelijk zijn om ananas enkel uit blik te gebruiken. Maar de mogelijkheden reiken veel verder! Verse ananas is een echte smaakmaker die elk gerecht naar een hoger niveau tilt. Van ontbijt tot diner, van snacks tot desserts, deze vrucht doet het overal goed. En het mooiste? Je hoeft geen chef te zijn om ermee te experimenteren.

Met deze 12 praktische tips laat je ananas schitteren als nooit tevoren. Van verfijnde marinade tot kleurrijke salades en alles daartussenin, er is voor ieder wat wils. Dus pak die snijplank en laat je creativiteit de vrije loop – ananas is niet alleen een vrucht, het is een belevenis.

Haal de tropen in huis en geef je keuken een upgrade die zelfs een Fransman zou waarderen. Ontdek hoe je ananas kunt omtoveren tot een onmisbare sterspeler in je gerechten. Je smaakpapillen staan al te popelen – en terecht, want met deze tips wordt koken niet alleen makkelijker, maar vooral een stuk leuker!

Bleekselderij toevoegen als crunchy twist / Bron: Istock.com/LecicBleekselderij toevoegen als crunchy twist / Bron: Istock.com/Lecic

Verse ananas als topping op salades

Ken je dat gevoel dat je salade nét dat beetje pit mist? Nou, ananas is hier de gamechanger. Neem bijvoorbeeld Lisa, een drukke moeder van twee die snel een gezonde lunch wil fixen. Ze gooide eens wat verse ananas over haar kipsalade en – bam! – smaakexplosie. De zoete sappigheid van de ananas tilt zelfs de meest basic salades naar een hoger niveau. Het is alsof je een tropisch feestje in je mond hebt. Fun fact: ananas zit bomvol vitamine C, wat helpt om je immuunsysteem te boosten. Oh, en bonuspunten als je wat selderij toevoegt voor een crunchy twist. Lisa zweert er inmiddels bij en zegt: “Mijn kids eten nu zelfs salade zonder te mopperen!”

Ananassap als marinade voor mals vlees

Je hebt misschien weleens gehoord dat ananas vlees mals kan maken, maar wist je dat dit echt een gamechanger is? Het is allemaal te danken aan bromelaïne, een enzym dat eiwitten afbreekt. Neem Marco, een hobbykok die z’n barbecue-skills naar een nieuw level wilde tillen. Hij marineerde z’n kip in een mix van ananassap, sojasaus en een snufje kaneel. “Mijn vrienden vroegen zich serieus af of ik een chef had ingehuurd,” lacht hij. Pro tip: niet te lang marineren, want anders wordt het vlees té zacht. Dit is trouwens ook een perfecte manier om een vleugje zoetheid toe te voegen zonder extra suiker.

Ananas toevoegen aan je smoothie / Bron: Martin SulmanAnanas toevoegen aan je smoothie / Bron: Martin Sulman

Ananas in smoothies voor een tropische twist

Smoothies kunnen soms een beetje... saai zijn. Maar met een handvol ananas verandert dat volledig. Stel je voor: je blender draait, het geluid van tropische vogels op de achtergrond (oké, misschien niet écht), en je hebt ineens het gevoel dat je op een strand in Bali zit. Kevin, een fitnessfanaat, deelt zijn geheime recept: ananas, spinazie, een banaan, en wat boerenkool. “Het is niet alleen lekker, maar ook super voedzaam. En eerlijk, wie wil nou niet een beetje tropisch geluk in z’n ochtendroutine?” Het beste? Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat helpt bij de spijsvertering en een opgeblazen gevoel kan verminderen. Dus, hallo happy belly!

Maak ananasijsjes voor een verfrissend tussendoortje

Als het warm is, is er niets beter dan een ijskoud, zelfgemaakt ijsje. En wat dacht je van ananas als hoofdingrediënt? Sophie, een DIY-enthousiasteling, maakt ze met gepureerde ananas, een scheutje water, en een vleugje honing. “Mijn kinderen denken dat het snoep is, maar ik weet wel beter,” knipoogt ze. Deze ijsjes zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Perfect voor de zomer of gewoon wanneer je zin hebt in iets fris. Plus, ze zijn een geweldige manier om meer fruit in je dieet te smokkelen.

Combineer ananas met cottage cheese voor een gezond ontbijt

Als er iets is waar vroege vogels als Emma enthousiast over worden, dan is het wel een simpel, gezond ontbijt dat smaakt alsof het voor jou persoonlijk is samengesteld door een chef-kok. Haar go-to? Een laagje cottage cheese, een paar plakjes verse ananas en een handje amandelen voor een crunchy bite. “Ik voel me net een foodie als ik dit maak,” grinnikt ze. De frisse smaak van ananas en de romige textuur van de cottage cheese vullen elkaar perfect aan. Wist je trouwens dat dit ontbijt een stiekeme krachtpatser is? Ananas zit bomvol vitamine C en de eiwitten in de cottage cheese zorgen ervoor dat je tot de lunch geen trek hebt.

Gegrilde ananas als bijgerecht bij barbecue

Barbecueën is altijd een feestje, maar hoe maak je je tafelgenoten écht blij? Voeg gegrilde ananas toe aan je menu. Tom, een zelfbenoemde grillmaster, ontdekte dit per ongeluk toen hij ananasringen overhad na een toetje. “Ik gooide ze op de grill en iedereen dacht dat ik een of andere BBQ-goeroe was,” lacht hij. Het geheim? Een klein beetje honing en een snufje zwarte peper voordat je de ananas grilt. Het resultaat: een perfect gebalanceerde mix van zoet en pittig, die vooral goed samengaat met vleesgerechten. En ja, het ziet er ook nog eens fancy uit op je bord. Instant complimenten gegarandeerd!

Maak een pittige ananas-salsasaus

Voor wie denkt dat ananas alleen zoet kan zijn: think again! Met een beetje creativiteit maak je een pittige salsa waar zelfs je favoriete restaurant jaloers op zou zijn. Neem Kim, een foodie met een liefde voor experimenteren. Ze mengt gehakte ananas met rode ui, koriander, een drupje limoensap en – voor de durfals – fijngesneden rode peper. “Het is zo’n frisse explosie van smaken, echt perfect bij tortilla’s of vis,” zegt ze enthousiast. Het beste? Het is super makkelijk te maken, en je kunt het zelfs een dag van tevoren voorbereiden. Bonuspunt: ananas in salsa is niet alleen lekker, maar door de vezels ook goed voor je darmen.

Fruitsalade met sinaasappel / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fruitsalade met sinaasappel / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voeg ananas toe aan een fruitsalade

Een fruitsalade zonder ananas? Dat is als een zomer zonder zon: gewoon incompleet. Mike, een sportleraar, maakt elke zondag een grote fruitsalade als meal prep voor de week. Zijn geheime wapen? Een flinke dosis ananasblokjes. “Het geeft alles een tropische touch, en mijn kids zijn er dol op.” Combineer ananas met sinaasappel, druiven, en een handvol bessen, en je hebt een kleurrijke vitaminebom. Het leukste is dat het nooit gaat vervelen: voeg kokosrasp of een scheutje ijzer-rijke chiazaadjes toe voor extra textuur. Mike zweert erbij: “Je eet gezond, maar het voelt alsof je een traktatie hebt!”

Gebruik ananas in Aziatische gerechten, zoals zoetzure kip

Soms heb je gewoon zin in iets dat je smaakpapillen wakker schudt, toch? Neem nou Evelien, een thuiskok die altijd op zoek is naar dat ene geheime ingrediënt. Toen ze een keer haar klassieke zoetzure kip maakte, besloot ze ananasblokjes toe te voegen. “Het was alsof ik ineens in een authentiek Aziatisch restaurant zat, zonder mijn keuken te verlaten,” grinnikte ze. De combinatie van sappige ananas en pittige saus is gewoon magisch. Het fijne is dat de ananas niet alleen smaak toevoegt, maar door de bromelaïne ook helpt om vlees mals te maken. Combineer het met paprika, wortels en een scheutje citroen voor een frisse touch. Evelien’s tip? Maak extra, want iedereen wil een tweede bordje!

Eet ananas uit blik als makkelijke snack

We hebben allemaal wel eens die momenten waarop je snel iets lekkers nodig hebt. Voor Tim, een student met een druk schema, is ananas uit blik zijn redding. “Het zit in mijn keukenkastje en is altijd klaar om me door een zware studienacht te slepen,” zegt hij. Het mooie van ananas uit blik is dat je het zo kunt eten of kunt gebruiken in andere recepten, zoals een fruitige yoghurtbowl. Zorg wel dat je kiest voor een variant op eigen sap, niet in siroop – minder suiker, meer smaak. En even praktisch: het is ideaal voor meal prep, want het blijft lang goed en smaakt altijd perfect. Tim zweert erbij en noemt het zijn "studentenhack voor gezond eten".

Kurkuma / Bron: Ajale, PixabayKurkuma / Bron: Ajale, Pixabay

Maak een tropische pizza met ananas en ham

Ah, de eeuwige discussie: hoort ananas op pizza? Als je het aan Merel vraagt, een ware pizzaliefhebber, is het antwoord een volmondig ja. “Het geeft een zoet contrast met de hartige ham en kaas – je krijgt gewoon een feestje in je mond,” legt ze uit. Ze gaat nog een stapje verder en voegt een snufje kurkuma toe aan de saus voor een subtiele, aardse twist. Haar go-to recept is simpel: een pizzabodem, tomatensaus, mozzarella, ham en ananas. Even de oven in, en voilà! Merel zegt dat het niet alleen haar favoriete comfortfood is, maar ook altijd een hit is op feestjes. Wat denk jij, team ananas of niet?

Voeg ananas toe aan desserts zoals taart of crumble

Desserts zijn hét moment om uit te pakken, en ananas kan daar echt het verschil maken. Bas, een banketbakker in spe, experimenteerde ooit met een ananascrumble. “Het was alsof de tropen mijn oven binnenstapten,” zegt hij lachend. Hij gebruikte verse ananas, een vleugje kaneel, en een topping van haver en amandelen. Het resultaat? Een dessert dat zowel zoet als knapperig was, met een onverwachte frisse twist. Ananas past trouwens ook perfect in cakes of als topping voor cheesecakes. Bas’ advies: karamelliseer de ananas eerst in een beetje honing voor extra diepte in de smaak. “Mijn gasten waren laaiend enthousiast en vroegen allemaal om het recept,” voegt hij trots toe.

Lees verder

© 2020 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Is deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasIs deze ananas rijp? Beoordeel in drie stappen een ananasEen verse ananas is een heerlijk zoete tropische vrucht, boordevol vitamine C en vetarm. Lekker en gezond fruit dus! Hoe…
Zwanger en ananasZwanger en ananasAnanas is een lekkere en gezonde vrucht die tijdens de zwangerschap prima gegeten kan worden. Toch bestaan er geruchten…
Is ananas gezond?Is ananas gezond?Is ananas gezond? Het eten van een ananas is namelijk niet alleen lekker maar ook erg gezond. Binnen dit artikel worden…

Bimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaardeBimi (broccolini): gezondheidsvoordelen en voedingswaardeBimi is anno 2025 een relatief nieuwe groentesoort uit Japan. Het is ontstaan door broccoli te kruisen met kailan, een C…
Spruitjes: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spruitenSpruitjes: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde spruitenSpruitjes zijn een koolsoort (Brassica), een geslacht uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). Over de s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Alles-wat-gezond-voor-je-is. 10 Gezonde redenen om Ananas te eten. https://alles-wat-gezond-voor-je-is.jouwweb.nl/08-waarom-is-ananas-zo-gezond (ingezien op 27-4-2020)
  • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
  • https://www.traditionaloven.com/foods/specific-nutrient/fruits-juice/pineapple-can-juice-pack-drained/thiamin-vitamin-b1.html
  • https://www.traditionaloven.com/foods/specific-nutrient/fruits-juice/pineapple-raw-extra-sweet-variety/riboflavin-b2-vitamin.html
  • https://www.livescience.com/45487-pineapple-nutrition.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=27
  • https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-c
  • https://forum.preppers.nl/topic/6675-ananas-de-magische-vrucht-ook-gezond-uit-blik-opslag/
  • https://www.educatie-atrium-innovations.nl/wp-content/uploads/2016/06/VW1401_Nutri%C3%ABntenwijzer_Calcium.pdf
  • http://www.dietandfitnesstoday.com/vitamin-e-in-pineapple.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheurbuik
  • http://blog.dole.eu/nl/daarom-brandt-ananas-op-je-tong/
  • https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple
  • https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/8-reasons-eat-pineapple/
  • http://www.vondelgym.nl/blog/de-kracht-van-magnesium/
  • https://www.ah.nl/producten/aardappel-groente-fruit/fruit/ananas-mango-kiwi/ananas
  • https://rubriek.nl/kook/ananas-smoothies/
  • https://www.verseoogst.nl/producten/ananas
  • https://www.fyffes.nl/resource-centre/download/5_-_The_Pineapple_StoryDUT.pdf
  • https://www.plantina.nl/vitamine-c/vragen-over-vitamine-c/adh-vitamine-c
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bromeliafamilie
  • https://www.flaironline.nl/thuis/daarom-gaat-tong-zo-prikken-als-verse-ananas-eet/
  • https://www.agf.nl/article/44140/gezondheidseffecten-van-de-koningin-van-de-tropische-vruchten/
  • https://wikikids.nl/Ananas
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas_(geslacht)
  • https://www.bysam.nl/recept-pineapple-fried-rice/
  • https://www.margriet.nl/lifestyle/eten/is-waarom-tong-prikt-eten-ananas/
  • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/ananas
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tupi_(taal)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tupi%E2%80%93Guarani_languages
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pizza_Hawa%C3%AF
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Protease
  • https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pineapple
  • https://www.ah.nl/producten/aardappel-groente-fruit/fruit/ananas-mango-kiwi/ananas
  • https://www.levins.com/pineapple.html
  • https://www.wellandgood.com/good-food/benefits-of-pineapple/
  • https://www.yex.nl/nl-nl/Onze-producten/Exotisch-fruit/Baby-ananas
  • https://top5ofanything.com/list/e205c666/Pineapple-Producing-Countries
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritius_(land)
  • https://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/35872-alles-over-ananas-van-afvallen-tot-een-prikkelende-tong.html
  • https://jaimyskitchen.nl/recept-bloemkool-curry-met-ananas/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
  • https://www.kookfans.nl/voedselfeitjes/truc-onrijpe-ananas/
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/pineapples.html
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 29-1-2025)
  • Stylecraze. Is Pineapple Good For Your Liver? https://www.stylecraze.com/articles/is-pineapple-good-for-your-liver/ (ingezien op 25-2-2023)
  • Afbeelding bron 1: MANOJTV at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Weetjesman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Alejo Fernández (1475-1545), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Ajcespedes, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Com1 manu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 7: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 8: Michael Rivera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 9: Susan Slater, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 10: Gelber21~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 11: BlueRingMedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Okili77/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 13: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 14: La Gorda/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 15: Garitzko, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 16: MSPT/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 17: Istock.com/Lecic
  • Afbeelding bron 18: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 19: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 20: Ajale, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 01-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 68
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.