Natuurlijke ontstekingsremmers: ontstekingsremmende kruiden

Natuurlijke ontstekingsremmers: ontstekingsremmende kruiden Natuurlijke ontstekingsremmers zijn voedingsmiddelen en kruiden die van nature een ontstekingsremmende werking hebben. Acne, bronchitis, osteoporose, multiple sclerose, hoge bloeddruk, dementie of kanker, honderden ziekten kunnen mede worden veroorzaakt door chronische ontstekingen. Een chronisch hoog niveau van stress, voedselallergieën, roken en milieuverontreinigende stoffen kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Een essentiële rol in het behandelen van chronische ontstekingsprocessen vormt de voeding die je eet en de kruiden die je gebruikt. Belangrijk voor een dieet dat chronische ontsteking zou moeten voorkomen of genezen, is een hoge inname van antioxiderende stoffen. Deze bestaan uit vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, sporenelementen en fytochemicaliën.

Hoe ontstaan ​​ontstekingen?

Je immuunsysteem wordt geactiveerd wanneer je lichaam iets vreemds detecteert, bijvoorbeeld binnendringende bacteriën, virussen, pollen of chemicaliën, maar ook bepaalde voedingsmiddelen zoals wit brood, gefrituurd voedsel, suikerhoudende dranken of rood vlees. Dit veroorzaakt vaak een proces dat ontsteking wordt genoemd. Tijdelijke inflammatoire foci die zich richten op echt bedreigende indringers zoals pathogenen, beschermen je gezondheid. Soms duurt de ontsteking echter langer en wordt deze chronisch. Ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, artritis, depressie, kanker of ziekte van Alzheimer worden geassocieerd met chronische ontsteking. Een belangrijke functie bij de ontwikkeling van ontsteking komt voor rekening van de vrije radicalen, dit zijn bijvoorbeeld zeer reactieve zuurstofmoleculen die belangrijke biomoleculen beschadigen, zoals eiwitten, vetten of je genetisch materiaal. Deze radicalen kunnen worden geneutraliseerd door stoffen (zogenaamde 'antioxidanten') in voedingsmiddelen.

Spinazieblaadjes / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazieblaadjes / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Natuurlijke ontstekingsremmers: voeding

Groene bladgroenten

Er is een reden waarom deze voedingsmiddelen op bijna elke gezonde boodschappenlijst te vinden zijn. Groene bladgroenten zitten bomvol antioxidanten die een gunstig effect hebben op je gezondheid. Bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid vitaminen en ontstekingsremmende flavonoïden (fytochemicaliën). Met een kleine kom spinazie zal je bijvoorbeeld ruimschoots voldoen aan je dagelijkse behoefte aan vitamine K, die cellen beschermt tegen oxidatieve stress (die het verouderingsproces veroorzaakt). Er zijn veel verschillende soorten groene bladgroenten. Zorg ervoor dat je veel varieert.

Bosbessen

In blauwe bosbessen zit onder meer quercetine (= natuurlijke kleurstof), wat wordt beschouwd als een krachtige antioxidant die je lichaam helpt ontstekingen te bestrijden. Een onderzoek wees uit dat bosbessen niet alleen meer antioxidanten bevatten dan bramen en aardbeien, maar ook een groter aantal verschillende soorten antioxidanten.

Ananas

De ananas is een ander ontstekingsremmend voedsel. Het bevat het spijsverteringsenzym bromelaïne, dat helpt om je ​​immuunsysteem te reguleren en ontstekingen tegen te gaan. Bovendien kan bromelaïne de gezondheid van het hart ondersteunen. De tropische ananas bevat ook veel mineralen en vitaminen (zoals vitamine C, kalium en mangaan).

Rode bieten

Zoals haar dieprode kleur al suggereert, bevat rode biet het antixodante betalain (een kleurpigment) dat helpt om cellen te herstellen die zijn aangevallen door ontsteking. Rode biet ondersteunt ook de bloedcirculatie. De rode groenten bevatten hoge niveaus van de ontstekingsremmende mineralen kalium en magnesium, twee voedingsstoffen waar veel mensen een tekort aan hebben.

Broccoli (Brassica oleracea) / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Broccoli (Brassica oleracea) / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Broccoli en andere kruisbloemige groenten

Broccoli, bloemkool, kool en spruitjes en andere kruisbloemige groenten zitten boordevol antioxidanten, flavanoïden, carotenoïden en belangrijke vitamines zoals vitamine C. Deze voedingsstoffen werken samen om oxidatieve stress in het lichaam te verminderen en chronische ontstekingen te bestrijden.

Ontstekingsremmende kruiden

Kurkuma

Kurkuma is een bekende specerij die vooral wordt gebruikt in de oosterse keuken. Curcumine, de oranjegele kleurstof in kurkuma, is een krachtige ontstekingsremmer. Het stofje is een sterke antioxidant is, antibacterieel en het lijkt giftig te zijn voor tumorcellen.

Gember

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en er zijn aanwijzingen dat veel van de bestanddelen van gember de productie van cytokines en de activiteit van cyclooxygenase-enzymen kunnen beperken, die ontstekingen bevorderen. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen goed van pas komen bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder artritis en pijn. Gember kan vers worden gegeten of als gedroogd kruid. Het komt ook in de vorm van tabletten, capsules en thee voor.

Zaden en noten

Chiazaad

Deze kleine zaden zitten boordevol mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren (zoals omega-3-vetzuren) waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor vlees voor vegetariërs, veganisten en 'plantaardigers'. Chiazaad kan helpen ontstekingen te bestrijden, cholesterol te reguleren en de bloedsuikerspiegel laag te houden. Het zaad is ook rijk aan linoleenzuur, een onverzadigd vetzuur dat het lichaam helpt de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K op te nemen.

De walnoot / Bron: Lawrencekhoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De walnoot / Bron: Lawrencekhoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Walnoten

Walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren en minerale sporenelementen. Ze worden beschouwd als hersenvoedsel omdat ze speciale fytonutriënten bevatten die de vermindering van cognitieve prestaties tegengaan. Walnoten kunnen een overactief immuunsysteem kalmeren en ontstekingen helpen verminderen.

Probiotische voedingsmiddelen

Probiotisch voedsel voor een sterk immuunsysteem en een gezonde darm(flora). Een groot deel van je immuunsysteem bevindt zich in de darm en wordt gecontroleerd door de darmbacteriën. Een microbiële onbalans, wanneer het aantal schadelijke micro-organismen het aantal nuttige bacteriën overschrijdt, wordt geassocieerd met een verhoogd risico op ontstekingen en het risico op veel ziekten. Voedingsmiddelen met een probiotische werking zijn onder meer:
 • yoghurt
 • kombucha-thee
 • miso
 • kefir
 • zuurkool
 • algen (spirulina en chlorella)
 • kimchi
 • olijven

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto-immuunziekten: Natuurlijke middelen en remediesDe belangrijkste symptomen bij auto-immuunziekten zijn gerelateerd aan ontstekingen in het lichaam. De medicatie voor zi…
Natuurlijke ontstekingsremmersNatuurlijke ontstekingsremmersOntstekingen en pijn gaan vaak samen. Door de huisarts of drogist worden vaak NSAID's geadviseerd om in te nemen om de o…
Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!Sporten met pijnstillers, is dat een verstandige combinatie? Kan het kwaad om een aspirientje of paracetamol te nemen vo…
Verhoogde schildklierwerking bij kattenVerhoogde schildklierwerking bij kattenOude katten krijgen vaak te maken met een verhoogde schildklierwerking. Dit is gevaarlijk omdat het kan leiden tot nierf…

Natuurlijk middel tegen angst & paniek: rustgevende middelenNatuurlijk middel tegen angst & paniek: rustgevende middelenAngst is een natuurlijke reactie van het lichaam voor een (ingebeeld of reëel) dreigend gevaar. Paniek duidt op een plot…
Goudsbloem (calendula): gezondsheidsvoordelen & toepassingenGoudsbloem (calendula): gezondsheidsvoordelen & toepassingenDe goudsbloem (Calendula officinalis) behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae) en kent vele gezondhe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kerdkanno, Pixabay
 • https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/verband-hypertensie-en-ontsteking.htm
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324368.php
 • https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Projecten/Allergieconsortium/Allergie/Het-immuunsysteem.htm
 • https://www.vitamine-info.nl/fileadmin/user_upload/documenten/Vitamine_K_lijst/Vit-K-gehalte.pdf
 • https://energiekevrouwenacademie.nl/kurkuma-gezond-medicijn/
 • https://www.ahealthylife.nl/17-voedingsmiddelen-met-een-probiotische-werking/
 • Afbeelding bron 1: Lecic/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
 • Afbeelding bron 3: Lawrencekhoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.