Natuurlijke behandeling van eczeem hoofdhuid en gezicht

Natuurlijke behandeling van eczeem hoofdhuid en gezicht Klachten van eczeem in vooral het gezicht, op het hoofd en de oren met roodheid en schilfering, kan duiden op seborroïsch eczeem, een vervelende, jeukende huiduitslag. Als je alleen last hebt van jeuk op de behaarde hoofdhuid, kan het duiden op 'roos': de lichtste vorm van seborroïsch eczeem. Soms trekt deze vorm van eczeem na enkele weken spontaan weg, maar bij aanhoudende klachten kan behandeling nodig zijn. De huisarts kan wat middeltjes voorschrijven, maar er zijn ook natuurlijke middelen die je kunt inzetten bij seborroïsch eczeem.

Eczeem op hoofdhuid en gezicht


Wat is eczeem op hoofdhuid, gezicht en oren?

Seborroïsch eczeem kenmerkt zich door een jeukende huiduitslag, waarbij de huid rood wordt en er gelige, vette schilfers ontstaan. Voorkeurslocaties zijn in het gelaat, op het hoofd en op de oren. Deze vorm van eczeem is onschuldig en volstrekt niet besmettelijk. Een andere samenstelling van talg –een vette huidsmeer die de huid soepel houdt– draagt waarschijnlijk bij aan het ontstaan ervan. Uitlokkende of verergerende factoren zijn stress, kou en droogte, Het gebruik van veel zeep en het dragen van een hoofddeksel (muts, hoed, hoofddoekje, pet) zijn ook factoren die seborroïsch eczeem kunnen verergeren. De klachten kunnen bestreden worden door een speciale shampoo, gel, lotion en crème te gebruiken. Er zijn ook natuurlijke behandelingen om seborroïsch eczeem tegen te gaan.

Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?

Verschijnselen

De symptomen van seborroïsch zijn:
 • huidschilfers (roos) op je hoofdhuid, in je haar, wenkbrauwen, baard of snor;
 • de huid wordt plaatselijk rood;
  Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • er ontstaan gelige, vette schilfers of korstjes op de hoofdhuid, oren, gezicht, borst, oksels, scrotum of andere delen van het lichaam;
 • roodheid of korstvorming van de oogleden (blefaritis);
 • jeuk en irritatie.

Voorkeursplekken

Voorkeurslocaties zijn het behaarde hoofd (in dat geval staat het bekend als 'roos'), de oogleden en oorschelpen, de plooien langs de neus, de wenkbrauwen en de haarlijn langs het voorhoofd, de borst en de rug (vooral tussen de schouderbladen) en in in de lichaamsplooien zoals oksels, liezen en het genitale gebied.

Wat is de oorzaak?

De samenstelling van de talg is bij mensen met seborroïsch eczeem veranderd en dit kan irriterend op de huid werken. Daarnaast spelen gistcellen (Pityrosporon ovale, een zeer algemeen voorkomende gist) ook een rol. Als deze in grote aantallen op de huid voorkomen, kunnen ze de huid irriteren. Je ontwikkelt klachten bij een verminderde weerstand tegen de gist, bijvoorbeeld in perioden van aanhoudende stress en spanning, ziekte en wisseling van de seizoenen.

Hoe wordt seborroïsch eczeem op hoofd en gezicht behandeld?

Het beloop van seborroïsch eczeem is wisselend. Het kan zijn dat je er slechts enkele weken last van hebt, waarna het spontaan verdwijnt. Het kan op een later tijdstip weer de kop opsteken. Sommige mensen hebben er vele maanden of zelfs langer last van en in dat geval kan natuurlijke of medicinale behandeling gewenst zijn.

Gebruik een neutrale shampoo / Bron: Jackmac34, PixabayGebruik een neutrale shampoo / Bron: Jackmac34, Pixabay

Algemene regels

Wat kun jezelf doen aan seborroïsch eczeem?
 • Gebruik niet te veel zeep en bij voorkeur pH-neutrale, hypo-allergene, niet-irriterende zeep(producten).
 • Na het douchen, wassen of baden goed afdrogen (droog deppen is beter), vooral tussen de huidplooien.
 • Roos verbetert vaak al als je regelmatig je haar wast en goed naspoelt.
 • Als je dat merkt dat sommige shampoos de (hoofd)huid irriteren, stap dan over op een andere shampoo.
 • Antiroosshampoo is veelal weinig effectief bij seborroïsch eczeem.

Behandeling van seborroïsch eczeem

Hardnekkige gevallen van seborroïsch eczeem op het behaarde hoofd kunnen behandeld worden met een speciale shampoo, gel of lotion welke schimmels en gisten tegengaat. Ook voor het gezicht kan de huisarts een crème voorschrijven met dezelfde werking. Soms kan de huisarts tijdelijk een ontstekingsremmende lotion of crème voorschrijven. Andere vormen van behandeling, zoals tabletten of lichttherapie, worden slechts voorgeschreven bij meer ernstige, uitgebreide vormen, of als uitwendige therapie onvoldoende soelaas biedt.

Is er een natuurlijke behandeling van eczeem op de hoofdhuid?

Appelazijn

Vaak wordt appelcider-azijn aanbevolen bij eczeem. Je kunt het direct aanbrengen op de huid, maar dan wel eerst verdunnen met water (1 eenheid appelazijn tegen 2 eenheden water). Daarna aanbrengen op de eczeemplekken. Het kan even wat branderig aanvoelen, maar na verloop van tijd zal de jeuk afnemen.

Appelazijn / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn / Bron: Wicherek, Pixabay
Je kunt appelcider-azijn ook innemen. In dat geval is 1 tot 2 theelepels organische appelciderazijn per dag voldoende. Neem het in met een glas water met honing of meng het door thee. Afgeraden wordt om appelcider-azijn te nemen bij zwangerschap of borstvoeding. Diabetici mogen geen appelcider-azijn drinken vanwege het effect op de bloedsuikerspiegel.

Appelazijn voor de hoofdhuid
Je kunt appelazijn toepassen bij roos. Masseer de hoofdhuid zachtjes met de vingertoppen met appelazijn. Laat dit vervolgens zo'n 20 minuten zitten en daarna grondig uitspoelen met handwarm water. Dit kun je twee à drie keer per week toepassen.

Tea tree olie / Bron: Evitaochel, PixabayTea tree olie / Bron: Evitaochel, Pixabay

Tea tree olie

Roos kan ook heel goed worden tegengegaan met tea tree olie, wat anti-bacteriële eigenschappen heeft en tevens antiseptisch, antifungaal en antibiotisch werkt. Wel eerst de tea tree olie vlak voor gebruik flink verdunnen met jojoba olie. Gebruik slechts ene paar druppels tea tree olie. Kijk uit dat het niet in de ogen terechtkomt. Eerst uitproberen op een klein plekje. Er zijn ook diverse shampoos met tea tree olie verkrijgbaar: wel zo gemakkelijk.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Seborrhoïsch eczeem (juveniele vorm) en bergDe juveniele vorm van seborrhoïsche eczeem komt voor bij kinderen van 4 weken tot negen maanden oud. Je ziet deze vorm v…

Bartter-syndroom: Nieraandoening met elektrolytenstoornisBartter-syndroom: Nieraandoening met elektrolytenstoornisHet Bartter-syndroom is een nieraandoening waarbij een onbalans in het lichaam is van kalium, calcium, natrium (= zout)…
Tetralogie van Fallot: oorzaak, symptomen en behandelingTetralogie van Fallot: oorzaak, symptomen en behandelingTetralogie van Fallot is een combinatie van vier aangeboren bouwfouten van het hart. Deze afwijking werd voor het eerst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/DeanDrobot
 • http://www.optimalegezondheid.com/appel-cider-azijn-goed-middel-tegen-eczeem/
 • https://www.thuisarts.nl/seborrho%C3%AFsch-eczeem/ik-heb-seborrho%C3%AFsch-eczeem
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/seborrhoisch-eczeem-adulte-vorm/
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/basics/causes/con-20031872
 • Afbeelding bron 1: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Jackmac34, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Wicherek, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Evitaochel, Pixabay
Reactie

Nel Lagrouw, 05-07-2016
Ik heb praktisch altijd jeuk op mijn hoofdhuid (haren). Ook als ik een poosje in de zon zit (met petje op) is mijn haar erg slap en plat, dus niets mee te beginnen. Heb geen permanent!
Welke shampoo kan ik het beste gebruiken?

Met vriendelijke groet,
N.C.Lagrouw-Bakker Reactie infoteur, 29-07-2016
Eucerin DermoCapillaire kalmerende urea shampoo is een goede optie. Door de toevoeging van ureum en lactaat is deze shampoo geschikt voor mensen met een droge en jeukende hoofdhuid. Dit zie je vaak bij huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en roos.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.