Chloor (mineraal): symptomen van een tekort en functie
Chloor of chloride is een mineraal dat vooral voorkomt in keukenzout (de triviale naam voor natriumchloride of NaCl). Samen met natrium en kalium zorgt chloor voor de vochtbalans in het lichaam. Een chloortekort komt in feite niet voor. Via eten en drinken krijg je voldoende chloride binnen, aangezien er veel toegevoegd zout in voedsel aanwezig is.
Chloor
Wat is chloor of chloride?
Chloor of chloride is een mineraal dat vooral voorkomt in keukenzout (de gangbare naam voor natriumchloride of NaCl). Chloride wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de dunne darm. Het wordt uitgescheiden door de
nieren, die ook chloride kunnen vasthouden voor het behouden en handhaven van het zuur/base-evenwicht in het lichaam (de balans van de pH-waarde van het bloed). Chloride wordt ook samen met
natrium aangetroffen in zweet of transpiratievocht. Hevig transpireren kan leiden tot het verlies van grote hoeveelheden natriumchloride, evenals
kalium.
Functie van chloor
Samen met
natrium en kalium zorgt chloor voor de vochtbalans in het lichaam. De vochthuishouding heeft weer effect heeft op de bloeddruk. Een verhoogde inname van natrium en chloor, zorgt voor een
verhoogde bloeddruk en dit vergroot de kans op
hart- en vaatziekten. Chloride komt ook voor in maagzuur, in de vorm van zoutzuur.
Bleekselderij /
Bron: Istock.com/LecicBronnen van chloor
Chloride wordt in de eerste plaats verkregen uit zout, zoals standaard keukenzout of zeezout. Ook komt chloor voor in de meeste voedingsmiddelen, vooral in groenten. Zeewier (zoals dulse (zie afbeelding bovenaan het artikel), een rood zeewier, populair in zeesalades, en kelp, een andere eetbare zeewier),
olijven, rogge, sla,
tomaten en
selderij, zijn enkele voorbeelden van chloride-bevattende voedingsmiddelen. Kaliumchloride (KCl) is het chloridezout van kalium en wordt ook aangetroffen in voedingsmiddelen of als 'zoutvervanger'.
Deficiëntie en toxiciteit
Chloortekort
Chloortekort is niet gebruikelijk. Via eten en drinken krijg je voldoende binnen, aangezien er veel toegevoegd zout in voedsel aanwezig is. Iedereen krijgt daardoor automatisch meer dan genoeg van dit mineraal binnen. Zelfs bij een zoutarm dieet loop je volgens het Voedingscentrum geen risico op een tekort. De nieren regelen in dat geval dat het lichaam niet te veel chloor uitscheidt.
Tomaten op de markt Mercado da Baixa te Lissabon /
Bron: Martin SulmanChloridetekort kan het gevolg zijn van
diarree,
braken, of zweten. Het kan leiden tot metabole alkalose (een te hoge pH (> 7,45) van het bloed, dat wordt veroorzaakt door een tekort aan zure of een overschot aan basische stoffen), een laag vochtvolume en verlies van kalium via de urine. Dit kan verdere problemen in het zuur/base-evenwicht veroorzaken.
Teveel chloor
Inname van grote hoeveelheden chloride (meer dan 15 gram per dag), meestal in zoutvorm, kan problemen geven met vochtretentie (= het vasthouden van vocht) en het zuur/base-evenwicht ontregelen, hoewel het hoofdprobleem in dat geval bij natrium ligt.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Chloride is zo gemakkelijk beschikbaar bij een normaal eetpatroon, dat er geen ADH door de Gezondheidsraad is vastgesteld. Wel is door het
Institute of Medicine een adequate inneming (AI) vastgesteld voor chloride, welke is afgeleid van de adequate inname voor natrium. Deze is voor volwassenen vastgesteld op dagelijks 2,3 gram chloride.
Lees verder