Constant hongergevoel: oorzaak steeds honger en behandeling

Constant hongergevoel: oorzaak steeds honger en behandeling Een constant hongergevoel of een toegenomen eetlust, ook met een volle maag, of een constant leeg gevoel in de maag, is een vervelende klacht. Polyfagie is de medische term die wordt gebruikt om overmatige honger of verhoogde eetlust te beschrijven en is een van de drie belangrijkste symptomen van diabetes. Toegenomen trek of honger is meestal een reactie op normale dingen zoals intensieve lichaamsbeweging of een andere inspannende activiteit, maar polyfagie kan ook het gevolg zijn van ernstiger problemen zoals depressie of stress. Ook bekend als hyperfagie, is het een van de drie belangrijkste symptomen van diabetes, samen met polydipsie (overmatige dorst) en polyurie (frequent, overmatig urineren).

Constant hongergevoel

Polyphagie, ook bekend als hyperfagie, is de medische term voor overmatige of extreme honger. Het moet onderscheiden worden van een toegenomen eetlust na lichaamsbeweging of andere fysieke activiteit. Als je eet na lichamelijke inspanning, dan verdwijnt je hongergevoel. Polyfagie zal echter niet verdwijnen als je meer voedsel eet. Je hebt steeds een hongergevoel, ook nadat je gegeten hebt. In plaats daarvan moet de onderliggende oorzaak van de polyfagie worden behandeld. Dan zal ook het hongergevoel verdwijnen.

Oorzaak van steeds honger hebben

Het hebben van steeds honger kan worden veroorzaakt door:
 • Diabetes;
 • Hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel);
 • Hyperglycemie (hoge bloedsuikerspiegel);
 • Angst;
 • Spanning en stress;
 • Depressie;
 • Boulimia;
 • Eetbuistoornis (binge-eating dosorder);
 • Hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier);
 • Zwangerschap;
 • Uitdroging;
 • Premenstrueel syndroom (PMS);
 • Worminfectie;
 • Bepaalde geneesmiddelen, zoals corticosteroïden;
 • Sommige psychiatrische aandoeningen;
 • Zeldzame medische aandoeningen zoals het Bardet-Biedl-syndroom, het syndroom van Kleine-Levin en het Prader-Willi-syndroom.

Wazig zien door hypoglykemie / Bron: Martin SulmanWazig zien door hypoglykemie / Bron: Martin Sulman

Honger door hypoglykemie

Hypoglycemie is een laag bloedsuikergehalte. Hoewel het meestal voorkomt bij mensen met diabetes, kan het iedereen overkomen. Andere symptomen van hypoglycemie zijn onder meer:

Te snel werkende schildklier

Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier te snel werkt. De schildklier is een klier die hormonen aanmaakt die veel lichaamsfuncties regelen. Een van de functies van schildklierhormonen is om het metabolisme onder controle te houden. Bij een te snel werkende schildklier kan je eetlust toenemen. Andere symptomen zijn onder meer:

Extreme honger door het premenstrueel syndroom

Het premenstrueel syndroom (PMS) verwijst naar een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. De hormonale veranderingen die samenhangen met de maandelijkse cyclus van een vrouw, kunnen je extreem hongerig maken vlak voordat je je menstruatie krijgt. Het kan leiden tot intense hunkering naar koolhydraten en vetten. Andere symptomen van PMS zijn onder meer:

Meer honger door gebrek aan slaap

Als je niet genoeg slaap krijgt, treedt een verandering in de hormoonhuishouding wat leidt tot buitensporig eten. Naast het feit dat je flinke honger hebt, verlang je naar voedsel met meer calorieën dan je normaal doet. Slaapkwaliteit is ook belangrijk. Slaapapneu en andere slaapstoornissen kunnen er ook voor zorgen dat je meer eet. Als je last hebt van slaapgebrek, heb je mogelijk ook last van de volgende klachten:
 • Slaperigheid overdag;
 • Stemmingswisselingen;
 • Geheugen- en concentratieproblemen.

Slapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Hongerig door angst en stress

Als je gestrest bent, geeft je lichaam een ​​grote hoeveelheid van het hormoon cortisol af. Cortisol kan je hongerig maken. Dit hormoon versterkt het hongergevoel. Extreme honger wanneer je gestrest of angstig bent, kan ook een emotionele reactie zijn. Je kan bewust of onbewust voedsel kunnen gebruiken als een manier om met negatieve emoties om te gaan. Stress kan ook zorgen voor andere lichamelijke klachten, zoals:

Volkoren spaghetti / Bron: Martin SulmanVolkoren spaghetti / Bron: Martin Sulman

Voeding die je eet en te weinig drinken

Snelle koolhydraten en ongezonde vetten

Als je veel voedsel eet met snelle koolhydraten en ongezonde vetten, zoals wit brood of fastfood, kun je al snel na het eten weer honger krijgen. Dit komt vanwege het gebrek aan voedingsstoffen die je een verzadigd gevoel geven, zoals vezels en eiwitten. Probeer daarom om meer van de volgende voedingsmiddelen te eten:
 • Fruit en groenten;
 • Volkoren brood en andere volkoren producten;
 • Zilvervliesrijst;
 • Bonen
 • Mager vlees en vis.

Andere symptomen van een dieet dat niet voedzaam genoeg is, zijn:
 • Gewichtstoename of gewichtsverlies;
 • Vermoeidheid;
 • Haaruitval of haar dat dunner wordt;
 • Ontstoken of bloedend tandvlees;
 • Broze nagels;
 • Moeite met concentreren of dingen onthouden.

Uitdroging

Je kunt honger hebben, terwijl je in werkelijkheid dorst hebt. Door uitdroging kun je een dorstprikkel verwarren voor een hongerprikkel. Door water te drinken tussen de maaltijden heb je over het algemeen een voller gezoel en ben je beter in staat om de eetlust te beheersen.

Altijd honger door diabetes

Polyfagie kan een teken van diabetes zijn. Als je eet, verandert je lichaam voedsel in glucose. Het gebruikt dan een hormoon genaamd insuline om glucose uit je bloedbaan naar je cellen te krijgen. Je lichaamscellen gebruiken deze glucose vervolgens voor energie en normale lichaamsfuncties. Als je evenwel diabetes hebt, kan je lichaam ofwel geen insuline aanmaken (diabetes type 1) of insuline niet goed gebruiken (diabetes type 2). Daarom blijft de glucose langer in je bloedbaan en wordt het verwijderd in plaats van dat het de cellen ingaat. Dit betekent dat cellen niet de energie hebben die ze nodig hebben om goed te functioneren. Wanneer dit gebeurt, geven je cellen aan dat je moet doorgaan met eten, zodat zij de glucose kunnen krijgen die ze nodig hebben. Je kunt je daardoor erg hongerig voelen. Andere symptomen van diabetes zijn onder andere:

Steeds honger door medicatie

Als je in gewicht bent aangekomen sinds je met bepaalde medicatie bent begonnen, is het medicijn mogelijk de oorzaak. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je meer eetlust hebt. Dit geldt voor:
 • bepaalde soorten antihistaminica (geneesmiddelen tegen allergische reacties)
 • antipsychotica
 • bepaalde soorten antidepressiva
 • corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken)
 • sommige geneesmiddelen ter behandeling van diabetes

Verhoogde eetlust door zwangerschap

Je zult een gevoel van misselijkheid en verhoogde honger ervaren tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, wat volkomen normaal is omdat de niveaus van progesteron in je lichaam omhoog gaan. Dit veroorzaakt de bekende 'ochtendmisselijkheid'. Na het overgeven voelt je plotseling honger omdat je maag leeg is. Een andere reden voor de toegenomen honger is dat je lichaam calorieën nodig heeft om je baby de vitaminen en voeding te verschaffen die het nodig heeft om te groeien. Veel vrouwen die zwanger zijn krijgen ook 's nachts honger.

De belangrijkste oorzaak van toegenomen honger tijdens het tweede trimester van de zwangerschap is de groeiende baby in je die vitaminen, mineralen en voeding nodig heeft om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Bovendien verlangt je lichaam naar extra calorieën om je hoge bloedwaarden en andere lichaamsprocessen tijdens de zwangerschap te behouden. Honger tijdens het derde trimester van de zwangerschap kan ook te wijten zijn aan de melkproductie, omdat je lichaam zich opmaakt voor de bevalling.

De symptomen van polyfagie herkennen

Het belangrijkste teken van polyfagie is overmatige honger die niet weggaat door simpelweg meer te eten dan je normaal doet. Als je je zorgen maakt over een plotselinge toename van de eetlust, dien je je huisarts te raadplegen. Hij of zij zal je onderzoeken om te controleren of je hongergevoel een symptoom is van diabetes of een andere medische aandoening of ziekte.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal eerst een uitgebreid vraaggesprek met je voeren, waarbij onder meer de volgende onderwerpen aan bod komen:
 • Sinds wanneer heb je een constant hongergevoel?
 • Welke andere symptomen heb je?
 • Wat eet je dagelijks?

Daarna zal de arts je lichamelijk onderzoeken.

Vervolgonderzoek

Op basis van die informatie kan de arts misschien achterhalen waardoor de polyfagie veroorzaakt wordt. Zo nodig kan de arts bloedonderzoek laten uitvoeren om vermoedelijke oorzaken uit te sluiten. Bijvoorbeeld, een bloedglucosetest kan worden gebruikt om diabetes te diagnosticeren, terwijl schildklierfunctietests kunnen worden gebruikt om te bepalen of je hyperthyreoïdie hebt.

Gezond gewicht nastreven / Bron: Istock.com/VladimirFLoydGezond gewicht nastreven / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Behandeling van overmatige honger

De behandeling zal zich richten op het behandelen van de onderliggende oorzaak van een constant hongergevoel. Veel aandoeningen die polyfagie kunnen veroorzaken, zoals diabetes, hyperthyreoïdie en premenstrueel syndroom, kunnen met medicijnen worden behandeld. Gezonde voeding, een gezond gewicht nastreven en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen ook helpen. Dit kan niet alleen de honger onder controle houden, maar ook gunstig zijn voor de onderliggende aandoeningen. Als het hongergevoel te wijten is aan een geestelijke oorzaak, zoals angst of depressie, kan de arts je doorverwijzen naar een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg voor behandeling. In deze gevallen kunnen cognitieve gedragstherapie, psychotherapie, antidepressiva of angstremmende medicatie worden aanbevolen.

Prognose

Als het extreme of overmatige hongergevoel wordt veroorzaakt door een behandelbare onderliggende aandoening, zal het behandelen van die aandoening het hongergevoel verminderen waardoor je niet steeds honger hebt. Het handhaven van een gezonde leefstijl, goede slaapgewoonten en gevarieerde en gezonde voeding, kan ook zeer nuttig zijn bij het beheersen van overmatige honger.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe stel je je hongergevoel op een gezonde manier uit?Hoe stel je je hongergevoel op een gezonde manier uit?Als je wil afvallen, is het heel vervelend en afleidend als je de hele tijd honger hebt. Als je maar honger blijft hebbe…
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Klassiek conditionerenKlassiek conditionerenIn de behavioristische stroming van de psychologie zijn twee methoden van leren centraal. Leren wordt hierin ook wel con…
Afkomen van dat hongergevoelAfkomen van dat hongergevoelJe hebt net een flinke maaltijd op en een kwartier later begint je maag alweer plotseling te knorren. Het komt voor dat…

Neuspijn: Oorzaken van pijn op of in neus (pijnlijke neus)Door diverse aandoeningen of andere medische problemen krijgen mensen soms te maken met pijn in of op de neus. De neuspi…
Metaalsmaak in mond: Oorzaken van metaalachtige smaakMetaalsmaak in mond: Oorzaken van metaalachtige smaakDe smaak is één van de vijf zintuigen. De smaak wordt bepaald dankzij duizenden smaakpapillen op de tong maar ook door d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: J4p4n, Openclipart
 • Diabetes.co.uk. Diabetes and Depression. http://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-depression.html (ingezien op 17-12-2017)
 • Diabetes.co.uk. Polyphagia - Increased Appetite. http://www.diabetes.co.uk/symptoms/polyphagia.html Ingezien op 17-12-2017)
 • Healthline. 7 Possible Causes for Polyphagia. https://www.healthline.com/health/polyphagia (ingezien op 17-2017)
 • Parenting firstcry. Increased Hunger during Pregnancy Causes & Solutions. https://parenting.firstcry.com/articles/increased-hunger-during-pregnancy-causes-and-solution/ (ingezien op 6-2-2019)
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 2: PrinceOfLove/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/VladimirFLoyd
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.