Nieren, welke kruiden zijn goed voor de nieren?

Nieren, welke kruiden zijn goed voor de nieren? De nieren staan in verbinding met de huid en de ogen. De nieren scheiden afvalstoffen uit het blad en voeren deze af middels de urine. Als de nieren niet goed werken is het lichaam meer afhankelijk van twee andere organen die vocht afscheiden; de huid en de ogen. De huid scheidt afvalstoffen uit via het zweet en de ogen via het traanvocht. Als je hebt gesport of je bent in een sauna geweest kun je je erna opgelucht voelen. Dat komt omdat je afvalstoffen kwijt bent. Hetzelfde geldt voor traanvocht; een huilbui biedt opluchting en kan een blij, harmonieus gevoel opleveren. Deze vermindering in het aantal afvalstoffen in het lichaam draagt bij tot een ontlasting van de nieren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Guldenroede / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Guldenroede / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Afvalstoffen en nierziekten

Anderzijds is het zo dat wanneer de nieren niet optimaal werken dit tot uiting kan komen in huidziekten of oogziekten. De afvalstoffen zijn in zulke gevallen in dermate grote concentratie aanwezig dat ze plaatselijk voor ontstekingen gaan zorgen, bijvoorbeeld een huidontsteking zoals psoriasis of eczeem. In het geval van ogen kan het leiden tot een oogontsteking, vermoeide ogen of staarproblemen.

Oorzaken van nierfalen

De oorzaken van nierfalen zijn niet zelden gelegen op psychisch niveau. Een probleem in de relationele sfeer, familieomstandigheden of stress op het werk kunnen leiden tot een overtal van afvalstoffen waardoor de nieren overuren moeten maken. Het is daarom verstandig om de psychische problemen op te lossen. Als dat niet kan zijn er kruiden om de capaciteit van de nieren te vergroten.

Sporten is goed voor de nieren

Sommige mensen zeggen wel eens dat sporten nodig is om sterker in het leven te staan; je kunt meer aan als je somtijds aan sport doet. Dat klopt volgens de redenering dat je het lichaam van afvalstoffen ontdoet op het moment dat je sport beoefent en zweet. In het zweet zitten de negatieve gevolgen van stress en andere psychische problemen geborgen in de vorm van afvalstoffen. Sporten ontlast het lichaam en daarmee de nieren. Wie last heeft van de nieren doet er goed aan middels inspanning weer ontspannen te worden.

Citroenmelisse / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Citroenmelisse / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reinigende werking

Nierkruiden, dat zijn kruiden die goed zijn voor de nieren, werken altijd reinigend. De nieren reinigen het bloed en als de nierwerking gestimuleerd wordt, wordt het bloed en daarmee het hele lichaam gereinigd. Reinigende kruiden kunnen naast nierziekten, oogziekten en huidziekten ook hoofdpijnen en menstruatieproblemen oplossen. Vele ziekten staan in verband met een opeenstapeling van toxinen of afvalstoffen.

Hoe krijg je afvalstoffen binnen?

Psychische problemen leiden tot de aanmaak van meer vrije radicalen; ziekmakende stoffen. De hormoonhuishouding verandert door psychische stress wat onder andere tot gevolg heeft dat er meer ontstekingsveroorzakende stoffen zoals histamine in het lichaam komen. In feite zijn alle ziekten het gevolg van afvalstoffen die ontstaan hetzij door psychische gebeurtenissen, hetzij het gevolg zijn van inferieure voedselkwaliteit. Door een overvloed aan natriumchloride of keukenzout, geraffineerde suiker, witmeelproducten en synthetische toevoegingen eten we te veel vulsel en te weinig voeding. Verder is er sprake van een milieubelastende stoffen. Dat laatste aspect moet niet onderschat worden; we krijgen allemaal pesticiden, melkproducten met medicijnresten, cosmeticachemicaliën, milieuvervuilende stoffen, synthetica in de vorm van medicijnen, residuën schoonmaakmiddelen en kleine hoeveelheden huisstof binnen die ons lichaam weinig goeds doen.

Verdriet en nierziekten

Verdriet kan leiden tot nierziekten. Verdriet behoort tot de psychische oorzaken van nierproblemen. Het verdriet oplossen is een prima geneesmiddel. Helaas lukt dat niet altijd. Daarom kunnen we geneeskruiden gebruiken. Het makkelijkst is om een thee te drinken van de geneeskruiden. Een thee drink je van gedroogd kruid. Je kunt kruid zelf plukken, drogen en klein knippen of verpoederen om het als thee te gebruiken. Naast een thee kun je een kruidentintuur gebruiken, de verse kruiden eten of kruidenpillen prepareren.

Brandnetel / Bron: Paul Adam, Adampauli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Brandnetel / Bron: Paul Adam, Adampauli, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Guldenroede

Officieel heet deze plant echte guldenroede en velen kennen hem onder de naam solidago. Driemaal daags een kopje guldenroedethee drinken kan nierproblemen oplossen. Guldenroede versterkt de nierwerking. Er wordt meer vocht afgevoerd. Dit vocht bevat vaak urinezuur. Urinezuur is oorzaak van reumatische aandoeningen, met name jicht maar ook artritis en artrose worden veroorzaakt door urinezuur.

Brandnetel

Brandnetel is erg goed in het schoonmaken van de urinewegen. Zaken als retentie, nachtelijk vaak moeten plassen en te veel aandrang worden opgelost met brandnetel. Daarnaast is het een nierstimulerend kruid. Drie tot viermaal per dag een kopje brandnetelthee drinken zorgt ervoor dat het bloed gereinigd wordt en overtollig water wordt afgevoerd.

Kattendoorn

Kattendoorn werkt als een natuurlijke plaspil, zonder bijwerkingen. Eigenlijk werkt het net als brandnetel en guldenroede hoewel elk kruid zijn specifieke geneeskrachten heeft. waarom slaat het lichaam vocht op? Om de afvalstoffen te verdunnen en in te kapselen. De vochtopeenhoping zorgt ervoor dat de toxinen geen schade aanrichten in het lichaam. Het is een noodmaatregel van het lichaam.

Kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kamille

Kamille is nierstimulerend maar eveneens kalmerend en pijnstillend. Kamille is extra goed tegen krampstoornissen. Wanneer je last hebt van blaaskramp omdat je lang niet naar de W.C. kon, is het verstandig om een kopje kamillethee te drinken. Daarnaast bestaat er zoiets als geestelijke verkramping. Eerder werd reeds gemeld dat nierproblemen vrijwel altijd psychisch beginnen. Als er sprake is van een verkrampte sfeer, of het nu een relationele sfeer of een werksfeer betreft, dan kun je door kamillethee te drinken deze situatie beter aan.

Selderij, knolselderij en bleekselderij

Het kruid selderij en de groenten knolselderij en bleekselderij zijn nauw aan elkaar verwant. De laatste twee zijn doorgekweekte varianten van selderij. Selderij staat erom bekend de bloeddruk omlaag te kunnen brengen. Wat heeft dat nu met de nieren te maken?, zul je wellicht denken. We zeiden al dat een overtal van afvalstoffen in vocht wordt vast gehouden. Dat gebeurt ook met het bloed! Het bloed is uiteindelijk de vloeistof die de nieren reinigen. Er zitten aldus te veel afvalstoffen in het bloed door een verminderde nierwerking. Wanneer de afvalstoffen uit het bloed worden afgevloeid, verkleint de totale bloedvolume. De te grote bloedvolume bij een gelijkblijvende adercapaciteit leidt tot een hogere bloeddruk. Dat is logisch want er moet immers meer bloed door aders die niet groter worden. Het hart en de nieren staan aldus nauw met elkaar in verband.

Peterselie / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Peterselie / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een oud spreekwoord zegt: ik ben een Nederlander in hart en nieren. Het hart en de nieren staan met elkaar in verband. Blijdschap en verdriet voel je niet alleen in je hart maar ook in je nieren.

Peterselie

Peterselie en peterseliewortel zijn zeer goed om vocht af te drijven. Peterselie is extra goed om urinezuur af te drijven. Urinezuur is de grote oorzaak van reumatische verschijnselen zoals artritis, artrose en jicht. Wanneer je veel peterselie eet of peterseliewortel, kun je eigenlijk geen reuma krijgen. Overigens is het uitplassen van alle overtollig urinezuur in je lichaam geen proces dat in een paar uur is gebeurd. Tot de oorzaak van reuma is weggenomen kun je gebruik maken van pijnbestrijding op natuurlijke wijze bij reuma.

Ogentroost

Verdriet heeft veel met de ogen te maken. Dat kun je al zien aan het moeten huilen bij verdriet. Ook oogontstekingen kunnen te maken hebben met verdrietige situaties. Ogentroost is een kruidplant die van nature in Nederland groeit. Er gaat een mooi verhaal over een oogkliniek. In de voortuin stond het vol met ogentroost. Dat is een aanwijzing voor de oeroude kennis dat elke plant precies groeit daar waar die het hardst nodig is, klopt. Je kunt een oogbadje maken van gekookt, afgekoeld water waarin je enkele druppels tinctuur van ogentroost in doet.

Wolfsklauw

Synthetische plaspillen beroven het menselijk lichaam van mineralen zoals kalium. Dit mineraal is belangrijk voor de werking van de hersenen; het denkvermogen. Jaap Huibers, een bekende natuurarts, stelt dat plaspillen een mens minder helder laat denken. Wolfsklauw kun je kopen in homeopathische vorm; het is een sterk kruid waardoor je er beter geen thee van kan drinken. Wolfsklauw laat zich goed combineren met kamille.

Sleedoorn

Sleedoorn wordt me name gebruikt bij mensen met nierbloedingen en bloedingen van de urinewegen. In dat geval kun je sleedoorn afwisselen met tormentil. Deze bloedingen kunnen ontstaan door het uitdrijven van nierstenen. Van het blad en de bloemen van sleedoorn wordt een thee gezet. Je kunt ook twee- tot viermaal tien druppels tinctuur gebruiken. Deze tinctuur helpt eveneens bij vetzucht.

Meekrap

Meekrap is goed voor de lever, milt en nieren. Meekrap kan nierstenen oplossen maar daarvoor moet je wel enkele maanden de thee drinken. Je kunt afwisselen met guldenroedethee. Het is als je kruiden om hun geneeskracht gebruikt sowieso altijd goed om af te wisselen. Drink een genezende thee dagelijks nooit langer dan 4 weken aan een stuk. Wat meekrap betreft wordt vaak een kuur van een week gedaan, waarna men een week water drinkt om vervolgens nog een week meekrap te gebruiken in thee- of pillenvorm. Het is goed om deze behandelingsmethode na drie maanden te herhalen.

Lindebloesem

Van lindebloesem kun je een thee zetten. Hiervoor kun je zowel de bladeren als het blad gebruiken. Deze thee helpt vooral bij vochtzwellingen in het hoofd en de benen. Daarnaast is lindebloesem een zweetdrijvend kruid; zo help je zowel de nieren als de huid in het afvoeren van toxinen.

Citroenmelisse

Vijf blaadjes citroenmelisse zijn genoeg om twee kopjes thee met geneeskrachtige werking te zetten. Citroenmelisse is eveneens een bloeddrukverlagend middel, net zoals selderij dat is; hoge bloeddruk en vochtoverschot hebben immers met elkaar te maken. Naast thee kun je ook twee tot drie keer 10 druppels citroenmelissetinctuur gebruiken.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nier + nierfalen bij honden en kattenEen veelvoorkomende ziekte bij oudere honden en katten is nierfalen. Wat de oorzaak hiervan is valt meestal niet te acht…
Het belang van de nierHet belang van de nierDe nieren zijn verantwoordelijk voor heel wat processen in het menselijk lichaam. Daarom zijn goede nieren vaak van het…
De geneeskracht van stijve ogentroostDe geneeskracht van stijve ogentroostStijve ogentroost geeft je mooie, heldere en jonge ogen. Wallen en rode ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je lanta…

Voeding en medicinale kruiden bij te pijnlijke menstruatieEr zijn allerlei voedingssoorten die je zou kunnen inzetten bij menstruatieproblemen. Je kunt zelf uit het aanbod kiezen…
De geneeskracht van tabakDe geneeskracht van tabakVrijwel alle soorten tabaksplant komen uit Noord-Amerika. Enkele soorten vind je in Australië, Nieuw-Guinea en de eiland…
Bronnen en referenties
Reactie

Annette Sanches, 04-01-2016
Beste Info.nu,

Allereerst mijn complimenten voor jullie website, ik heb hem net ontdekt.
Mijn vraag is nu, ik lees net het kopje 'nieren en verdriet', maar welk kruid is nou van toepassing op verdriet, zeg maar om verdriet af te voeren?

Met vriendelijke groet,
Annette Sanches Reactie infoteur, 09-02-2016
Verdriet afvoeren? Daar bestaat niet echt een kruid voor. Of je moet bedoelen: welke kruiden zijn goed bij depressies?

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.