De geneeskracht van stijve ogentroost

De geneeskracht van stijve ogentroost Stijve ogentroost geeft je mooie, heldere en jonge ogen. Wallen en rode ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je lantaarntjes kunnen weer gaan schijnen. Stijve ogentroost is inheems in Europa en Azië. Het is een eenjarige plant die 30 centimeter hoog kan worden. Hij houdt van vochtige grond en staat graag in de zon. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Stijve ogentroost / Bron: Bernd Haynold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stijve ogentroost / Bron: Bernd Haynold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving ogentroost

In het Latijn heet deze plant Euphrasia Stricta. Euphrasia betekent ´blijdschap´ of ´goed humeur´. Dat is wat je krijgt als je ogen het weer goed doen. De ogen zullen weer twinkelen van blijdschap. Stricta betekent rechtop, wat slaat op de kaarsrechtgroeiende plant. In het Nederlands heet hij niet alleen stijve ogentroost maar heeft de plant de namen klaaroog, makeblijde en lantaarntjes.

Stijve ogentroost in de geschiedenis

Makeblijde is geen plant die we uit de oudheid kennen. Hildegard van Bingen in de Middeleeuwen was een van de eerste die stijve ogentroost aanraadde als oogheelmiddel. Ze zei dat het eveneens diende om het hoofd en het geheugen te versterken. In de volksgeneeskunde was het een remedie tegen geelzucht, hoest, heesheid, aandoeningen op de bovenste luchtwegen en maagpijn. Volgens de signatuurleer vertonen de met paarse aderen doorlopen bloemen gelijkenis met bloeddoorlopen ogen en is dit een aanwijzing dat de plant goed is tegen oogziekten. In Schotland bracht men in melk gekookte ogentroost met een vogelveer aan op de ogen. Rembert Dodoens, de baanbrekende kruidenwetenschapper uit de 16e eeuw, prees ogentroostwijn aan als geneesmiddel tegen oogziekten. Ogen van ouden van dagen werden weer jong met deze wijn. Bovendien schreef Dodoens dat het kruid goed is voor het concentratievermogen en het geheugen. Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, stelde van ogentroost een geneesmiddelenbeeld op. Ogentroost was één van de eerste kruiden waarvan hij een geneesmiddelenbeeld opstelde. Hij zei dat ogentroost in grote doseringen slecht was voor de ogen maar in kleine doseringen helend is.

Inhoudstoffen stijve ogentroost

In ogentroost zitten looistoffen, iridoïde glycosiden, flavonoïden, etherische olie, harsachtige bestanddelen, fenylpropaanderivaten, geglyosyleerd lignaan, resinen, fenolzuren, bitterstof, blauwe kleurstof en choline. Het bloeiende kruid wordt gedroogd tussen juli en oktober. Stijve ogentrioost is geen eetbare plant.

Close up stijve ogentroost / Bron: Bernd Haynold, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Close up stijve ogentroost / Bron: Bernd Haynold, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Stijve ogentroost tegen niet te serieuze oogaandoeningen

De looistoffen in dit geneeskruid zorgen voor een samentrekkend effect op het oogbindvlies. Daarnaast is het antiseptisch of ontsmettend, anti-allergisch en ontstekingswerend. Het is bovendien weefselherstellend en licht pijnstillend. Als gevolg van deze medicinale werkingen kan stijve ogentroost ingezet worden bij de volgende indicaties:
  • Oogbindvliesontsteking,
  • Blefaritis of ooglidrandontsteking,
  • Hordeolum of strontje, oogzweertje,
  • Tranenvloed, wat kan komen door vermoeidheid, hooikoorts of tegen de wind in fietsen,
  • Rode, geïrriteerde ogen door vermoeidheid, rook of overinspanning,
  • Overgevoeligheid voor licht,
  • Oogwallen, vermoeide ogen.

Goed voor luchtwegen

Behalve dat stijve ogentroost goed is voor de ogen werkt het genezend voor slijmvliezen in de keel, neus en mond. Je kunt het inwendig innemen of een afkooksel opsnuiven, een mondspoeling doen of gorgelen. Ogentroost werkt afscheidingsremmend op de slijmvliezen en het is daarnaast een infectiewerend middel. De etherische olie, fenylpropaanderivaten en flavonoïden zijn oorzaak van deze geneeskrachtige werking. Hierdoor kan stijve ogentroost worden ingezet bij:
Stijve ogentroost / Bron: Bernd Haynold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stijve ogentroost / Bron: Bernd Haynold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Neusverkoudheid, neusloop,
  • Voorhoofdsholteontsteking,
  • Hooikoorts, huisstofmijtallergie,
  • Mondslijmvliesontsteking,
  • Tandvleesontsteking,
  • Amandelontsteking, keelontsteking,
  • Strottenhoofdontsteking met hoest en heesheid.

Consulteer de fytotherapeut

Wie stijve ogentroost als geneesmiddel wil gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Stijve ogentroostextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren, net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt regelmatig gebruikt in de fytotherapie en homeopathie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostVerschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostEen kleine plant met prachtige kleine bloemen. Witte bloemen die naar mate ze langer bloeien, paars kleuren. Kleine bloe…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Ogentroost of EuphrasiaTroost voor de ogen, dat zou het zeldzame plantje Euphrasia voor onze ogen moeten zijn. Hoe komt dit plantje aan zijn na…
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…

De geneeskracht van moerasspireaDe geneeskracht van moerasspireaDe blaadjes en de bloemetjes van deze plant zijn eetbaar. Moerasspirea is een geneeskrachtige plant die hoofdzakelijk wo…
De geneeskracht van EucalyptusDe geneeskracht van EucalyptusAls je met je duim in de stam van de eucalyptusboom drukt, dan blijft de duimafdruk gewoon staan. De bast is erg zacht.…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.