Wat zijn enzymen?
Enzymen helpen de spijsvertering beter te laten verlopen. In sommige slasoorten zit niet bijster veel vitaminen maar er zitten wel belangrijke enzymen in. Enzymen binnen krijgen zorgen ervoor dat het overige eten beter verteert. Voedingsstoffen worden efficiënter gebruikt. Enzymen worden ook wel biokatalysatoren genoemd. Een katalysator is een stof die processen versnelt. Hormonen, eiwitten en gifstoffen dienen te worden afgebroken dan wel chemisch te worden veranderd zodat de mens er meer baat bij heeft. Energie uit voedsel wordt beschikbaar gemaakt door het nuttigen van enzymrijk voedsel.
Inhoud:
Drie hoofdsoorten
Er zijn verschillende soorten
enzymen. Ze zijn onderverdeeld in het chemische proces waarop de katalysatorwerking van toepassing is. Dit zijn de drie hoofdcategoriën.
- Proteasen zijn enzymen die eiwitten afbreken,
- Lipasen zijn enzymen die vetten afbreken,
- Amylasen zijn enzymen die koolhydraten afbreken.
Het voert een beetje ver door om alle enzymen te benoemen; er zijn er namelijk 5000 gevonden.
Enzymen zijn
aminozuren, oftewel proteinen of eiwitten. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en zijn een belangrijke voorwaarde voor het in stand houden van de chemische huishouding in de mens.

De darm denkt mee, K.D. Runow
Iedereen heeft andere enzymenbalans
Het lichaam produceert de juiste enzymen die nodig zijn om het voedsel te verteren wat je op dat moment eet. Iedereen heeft daardoor een specifieke samenstelling aan enzymen. Vegetariërs zullen planten veel makkelijker verteren, juist doordat ze enzymen hebben die erop zijn ingesteld om planten te verteren. Wanneer een vegetariër echter een grote homp vlees zou eten zou hij dat heel slecht verteren. Andersom geldt hetzelfde. Sommige voedselexperts zeggen wel eens dat het niet goed is om groente en fruit te combineren; de reden om dit te zeggen is dat beide voedselsoorten andere enzymen nodig hebben. Milieuarts Runow raadt mensen aan die willen switchen van een vegetarisch dieet naar vleesdieet of andersom, om dat langzaam te doen. Iemand die vegetariër wilt worden doet er goed aan langzaam af te bouwen naar eenmaal een beetje vlees in de week en daarna helemaal te stoppen. Zo zorg je dat je enzymenbalans zich geleidelijk aan kan instellen op
het vegetarische dieet.
Enzymen tegen kanker
Enzymen breken eiwitten af. Kankercellen worden omhuld door een eiwitlaag. Normaal gesproken zorgt deze eiwitlaag ervoor dat de kankercel ongemerkt kan blijven. Als de eiwitlaag afgebroken is, wordt de kankercel opgemerkt door het immuunsysteem en kan het lichaam zich inzetten om deze onwenselijke cellen te elimineren. Een zwaar metaal als kwik kan roet in het eten gooien. Als enzymen kwik gewaar worden stoppen ze met hun enzymatische processen. Hierdoor kan de kanker welig tieren. Ook parasieten, schimmels en pathogene bacteriën kunnen worden vernietigd door enzymen. Kwik is een veel voorkomend gif in voeding.
Kwik in glucose-fructosestroop is een bekend fenomeen wat komt door achterhaalde productietechnieken van deze toch al ongezonde
versynthetiseerde fructose.
Ziek? Minder eten!
Enzymen bevatten veel energie die nodig is om voedsel te verteren. Wat gebeurt er echter als iemand ziek is? Dan is het niet goed om zware maaltijden te nuttigen. De energie van enzymen worden bij een ziekte vooral ingezet om het ziek zijn te bestrijden. Wanneer de enzymen moeten werken om eten te verteren, werkt dat averechts op het geneesproces. Veel mensen eten van nature al minder als ze ziek zijn; dat is een logische reactie die eveneens in het dierenrijk plaats vindt. Andersom is het waar dat als iemand last heeft van allergie, zenuwaandoeningen, luchtwegenproblemen, etcetera dat het spijsverteringsstelsel minder goed werkt. Dat komt omdat de enyzmen hun aandacht richten op het genezen in plaats van het verteren van voedsel. Hierdoor kunnen weer nieuwe ziekten ontstaan; de balans is zoek.
Hoe kom je aan enzymen?
Er zijn twee manieren waarop de mens aan enzymen kan komen. De eerste manier is het eten van rauwe groenten zoals
ijsbergsla,
wortel,
bleekselderij, etcetera. Wanneer voedsel te lang wordt verhit, verdwijnen de enzymen. Vandaar dat het belangrijk is om bij elke maaltijd een kleine bijsalade te eten. De tweede manier om aan enzymen te komen is het aanmaken van enzymen door het lichaam. Om dit proces te laten plaatsvinden zijn
vitaminen nodig.
Enzymremmers
Enzymen binden zich aan andere stoffen; pas zo kunnen ze in werking treden. Normaal gesproken hechten sporenelementen zoals natrium,
kalium,
mangaan,
koper,
magnesium,
ijzer,
zink, de vitaminen B1, B2 en C zich aan een enzym. Deze stoffen worden co-factoren genoemd en zonder deze stoffen kan het enzym zijn functie niet uitoefenen. Nu is het echter zo dat ook
pesticiden en synthetische antibiotica zoals penicilline zich aan het enzym hechten. Hierdoor stagneert het katalysatorproces dat een enzym uitvoert. Het enzym is volledig onbruikbaar geworden; vandaar dat we in dit geval spreken van enzymremmers. Het gevolg is dat het voedsel slechter verteerd en er ontstekingen op celniveau ontstaan, wat kan leiden tot allerlei infectieproblemen en zelfs tot ziekten als
candida, de ziekte van Crohn en de
welvaartsziekten kanker,
diabetes mellitus,
obesitas en
hart- en vaatziekten.