Wat zijn enzymen?

Wat zijn enzymen? Enzymen helpen de spijsvertering beter te laten verlopen. In sommige slasoorten zit niet bijster veel vitaminen maar er zitten wel belangrijke enzymen in. Enzymen binnen krijgen zorgen ervoor dat het overige eten beter verteert. Voedingsstoffen worden efficiënter gebruikt. Enzymen worden ook wel biokatalysatoren genoemd. Een katalysator is een stof die processen versnelt. Hormonen, eiwitten en gifstoffen dienen te worden afgebroken dan wel chemisch te worden veranderd zodat de mens er meer baat bij heeft. Energie uit voedsel wordt beschikbaar gemaakt door het nuttigen van enzymrijk voedsel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Drie hoofdsoorten

Er zijn verschillende soorten enzymen. Ze zijn onderverdeeld in het chemische proces waarop de katalysatorwerking van toepassing is. Dit zijn de drie hoofdcategorieën.
  • Proteasen zijn enzymen die eiwitten afbreken,
  • Lipasen zijn enzymen die vetten afbreken,
  • Amylasen zijn enzymen die koolhydraten afbreken.
Het voert een beetje ver door om alle enzymen te benoemen; er zijn er namelijk 5000 gevonden.

Enzymen zijn aminozuren, oftewel proteïnen of eiwitten. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en zijn een belangrijke voorwaarde voor het in stand houden van de chemische huishouding in de mens.

De darm denkt mee, K.D. RunowDe darm denkt mee, K.D. Runow

Iedereen heeft andere enzymenbalans

Het lichaam produceert de juiste enzymen die nodig zijn om het voedsel te verteren wat je op dat moment eet. Iedereen heeft daardoor een specifieke samenstelling aan enzymen. Vegetariërs zullen planten veel makkelijker verteren, juist doordat ze enzymen hebben die erop zijn ingesteld om planten te verteren. Wanneer een vegetariër echter een grote homp vlees zou eten zou hij dat heel slecht verteren. Andersom geldt hetzelfde. Sommige voedselexperts zeggen wel eens dat het niet goed is om groente en fruit te combineren; de reden om dit te zeggen is dat beide voedselsoorten andere enzymen nodig hebben. Milieuarts Runow raadt mensen aan die willen switchen van een vegetarisch dieet naar vleesdieet of andersom, om dat langzaam te doen. Iemand die vegetariër wilt worden doet er goed aan langzaam af te bouwen naar eenmaal een beetje vlees in de week en daarna helemaal te stoppen. Zo zorg je dat je enzymenbalans zich geleidelijk aan kan instellen op het vegetarische dieet.

Ziek? Minder eten!

Enzymen bevatten veel energie die nodig is om voedsel te verteren. Wat gebeurt er echter als iemand ziek is? Dan is het niet goed om zware maaltijden te nuttigen. De energie van enzymen worden bij een ziekte vooral ingezet om het ziek zijn te bestrijden. Wanneer de enzymen moeten werken om eten te verteren, werkt dat averechts op het geneesproces. Veel mensen eten van nature al minder als ze ziek zijn; dat is een logische reactie die eveneens in het dierenrijk plaats vindt. Andersom is het waar dat als iemand last heeft van allergie, zenuwaandoeningen, luchtwegenproblemen, etcetera dat het spijsverteringsstelsel minder goed werkt. Dat komt omdat de enyzmen hun aandacht richten op het genezen in plaats van het verteren van voedsel. Hierdoor kunnen weer nieuwe ziekten ontstaan; de balans is zoek.

Hoe kom je aan enzymen?

Er zijn twee manieren waarop de mens aan enzymen kan komen. De eerste manier is het eten van rauwe groenten zoals ijsbergsla, wortel, bleekselderij, etcetera. Wanneer voedsel te lang wordt verhit, verdwijnen de enzymen. Vandaar dat het belangrijk is om bij elke maaltijd een kleine bijsalade te eten. De tweede manier om aan enzymen te komen is het aanmaken van enzymen door het lichaam. Om dit proces te laten plaatsvinden zijn vitaminen nodig.

Enzymremmers

Enzymen binden zich aan andere stoffen; pas zo kunnen ze in werking treden. Normaal gesproken hechten sporenelementen zoals natrium, kalium, mangaan, koper, magnesium, ijzer, zink, de vitaminen B1, B2 en C zich aan een enzym. Deze stoffen worden co-factoren genoemd en zonder deze stoffen kan het enzym zijn functie niet uitoefenen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Eiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten en aminozuren en stofwisselingEiwitten hebben een belangrijke functie. Eiwitten spelen een rol bij de stofwisseling. Ook functioneren ze als bouwstoff…
Wat zijn eiwitten?Wat zijn eiwitten?Eiwitten zijn belangrijke stoffen die in het dagelijks leven van veel belang zijn. Zo zorgen eiwitten voor een gezond li…
Het belang van eiwittenHet belang van eiwittenEiwitten vormen een belangrijke bouwstof en brandstof voor ons. Zo is ons lichaam voor 17% opgebouwd uit eiwitten. Het b…

De geneeskracht van cumandaCumanda is een niet al te hoge boom die deel is van de peulvruchtenfamilie en groeit in het Amazonegebied. De bast van d…
mijn kijk opDe geneeskracht van CBD-olie of cannabinoïden-olieCannabinoïden werken genezend bij kanker en pijnstillend bij een groot aantal ziekten. Ze hebben geen bijwerkingen, tenm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jacobolus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Klaus Dietrich Runow: De darm denkt mee
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Enzym
Reactie

Quinta, 11-04-2016
Lipasen zijn enzymen die vetten afbreken! Reactie infoteur, 11-04-2016
Bdeankt voor het opmerken! Er was inderdaad een foutje in de tekst geslopen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.