De geneeskracht van mango

De geneeskracht van mango Mango is een heerlijk zoetsappige vrucht. Het is voor velen de favoriete vrucht. Daarom is het goed om te weten dat mango niet alleen lekker is maar ook gezond. Het heeft zelfs enkele medicinale kwaliteiten. Mango´s bevatten onder andere polyfenolen die kankerbestrijdend werken. Bovendien is het een goede vrucht voor mensen met diabetes en is het daarnaast goed voor de lever en tegelijk ook goed voor de huid. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Mango golek / Bron: W.A. Djatmiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mango golek / Bron: W.A. Djatmiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

Waarom gebruiken we Latijnse woorden in de wetenschap? Omdat we dan zeker weten over welke plant het gaat. De Latijnse naam van mango is Mangifera indica. In sommige landen zoals Indonesië en Portugal zegt men manga tegen deze vrucht. Het Engels gebruikt net als het Nederlands het woord mango.

De vele medicinale werkingen van mango

Mango is al eeuwenlang een medicijn in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. Men zegt zelfs dat mango al 2000 jaar voor Christus in de Ayurveda werd gebruikt. Volgens een Indiaas meta-onderzoek uit 2010, heeft mango wetenschappelijk bewezen medicinale werkingen: antidiabetisch, antioxidant, antiviraal, hartversterkend, bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend. Verder heeft mango antibacteriële, anti schimmel, wormverdrijvende en antiparasitaire werking. Bovendien werkt het tegen tumors en HIV en is het immuunsysteemregulerend. Verder zorgt het dat de mineraalspiegel van de botten in stand blijft, is het koortsonderdrukkend, kan het diarree tegen gaan, is het krampstillend, beschermt het de lever en zorgt het dat het lipidenniveau onder controle blijft. De onderzoekers zien veel bewijzen voor therapeutische toepassingen en verbazen zich dat deze kennis niet is omgezet tot het uitvoeren van klinisch onderzoek.

Inhoudsstoffen mango

Mangiferine is de meest werkzame stof in mango. Het is een polyfenol, een antioxidant. Een greep uit de andere stoffen in mango is: Indicoside A en B, manghopanal, mangoleanone, friedeline, cycloartan-3β-30-diol en derivaten, mangsterol, manglupenone, mangocoumarine, n-tetacosane, n-heneicosane, n-triacontane, isomangiferine, tanninen en galluszuur derivaten.

Mango´s tegen kanker

Mango´s bevatten polyfenolen met antikankeractiviteit. Amerikaanse onderzoekers onderzochten in 2010 de soorten Francis, Kent, Ataulfo, Tommy Atkins en Haden. Het blijkt dat al deze soorten werken tegen leukemie, borstkanker en darmkanker. In het onderzoek werden de kankercellijnen getest; er werd niet getest op een tumor. Ataulfo en Haden blijken de beste kankerbestrijdende werking te hebben. Polyfenolen bestrijden vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen celschade en DNA-schade veroorzaken waardoor er kanker kan plaatsvinden. Overigens is nog nooit aangetoond dat iemand alleen met fruit genezen is van kanker. Toch kan de antioxidantwerking van stoffen in fruit helpen bij kanker omdat ze vrije radicalen elimineren.

Mangoschil tegen diabetes

In 2015 werd er een onderzoek gedaan in India waaruit blijkt dat niet alleen mango maar ook mangoschil geneeskrachtige werking heeft. Mangoschil leidt tot het ontstaan van meer enzymen in bloedplasma, nieren en lever. Het is goed voor mensen met diabetes. Het verzacht de omstandigheden van de ziekte diabetes mellitus type 2 ofwel suikerziekte.

Mango´s in een marktkraam / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Mango´s in een marktkraam / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Mangopoeder en diabetes

Behalve verse mangovruchten bestaat er ook mangopoeder. Dit poeder wordt al eeuwenlang in India gebruikt om eten mee lekkerder te maken. Het is niet al te duur en te koop in diverse Indiase winkels. Mangopoeder is vrij zuur. Onderzoekers houden van poederextracten omdat deze meer standaardmethoden van onderzoek voortbrengen dan verse vruchten. In 2011 deden Amerikaanse onderzoekers een studie naar mangopoeder. Het bleek onder andere dat buikvetvorming wordt tegen gegaan door dit poeder. Ook de glucoseintolerantie verbeterde. Het is aannemelijk dat om deze twee redenen, met name de laatste, mangopoeder een goed supplement is voor mensen met diabetes.

Mango goed voor de lever

Indiase onderzoekers gaven in 2007 mango aan muizen met leverschade. Het blijkt dat wanneer de muizen vervolgens mango eten, hun lever sneller herstelt van schade. Het oxidatievestressniveau verlaagt en het totaal aantal antioxidanten in de mens stijgt door het eten van mango. De onderzoekers konden eveneens zien dat cellen zich minder snel omzetten in kankercellen door het eten van mango.

Mango goed voor de huid

De huid communiceert met de lever. Dat weten natuurgenezers in China en Europa al duizenden jaren. Als een stof goed is voor de lever is het vaak ook goed voor de huid. Koreaanse onderzoekers wisten van de antioxidantactiviteit van mango maar wilden kijken of deze werkzaamheid ook goed is tegen UV-schade door zonlicht. Men deed hun onderzoek op haarloze muizen. Het bleek dat de huid van haarloze muizen beter werd beschermd als de muizen een mango-extract te eten kregen. Mango is dus goed voor de huid.

Lage GI-waarde van mango

Mango heeft een GI-index van 59. Dat is veel lager dan van papaja(86) en ananas(73). Daarom kan een diabeet beter mango eten dan papaja, hoewel papaja helemaal niet zoet smaakt. De zoete smaak heeft er niets mee te maken. Wat van belang is, is de vezelinhoud en die is in papaja, een hele gezonde vrucht overigens, net even iets minder dan in mango. De onderzoekers opperen voorts dat het lage fructosegehalte en de vele fruitzuren in mango kunnen bijdragen aan de lage GI-waarde. Als een vrucht een lage GI-waarde heeft, is er minder insuline nodig tijdens het verteringsproces. Dat is goed nieuws voor diabeten.

In blokjes gesneden mango / Bron: Zantastik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)In blokjes gesneden mango / Bron: Zantastik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een mango kun je goed gebruiken als snackvrucht door hem in blokjes te snijden zoals op de foto.

Eettips mango

  • Je kunt twee helften van de mango langs de pit afsnijden. Deze kun je volgens een boter-kaas-en-eieren-rooster in vierkantjes verdelen. Dan vouw je de schil in. Hierdoor komen de blokjes mango naar buiten toe en kan je ze van de schil afbijten.
  • Mango´s kun je schillen, in stukken snijden en in een blender doen om een smoothie te maken! Soms zijn er zachte, overrijpe mango´s in de aanbieding. Die kun je nog steeds uitstekend gebruiken voor een smoothie.
  • Mango´s kun je in stukken snijden en door een fruitsalade doen met appel, peer, kiwi, banaan en mandarijn.
  • Mango´s kun je meebakken met een lekker tropisch rijstgerecht. Het geeft de groentemix een zoete smaak.
  • Een halve mango is uitstekend te combineren met wat zelf gemaakt roomijs.
© 2015 - 2025 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Afrikaanse mango?Afvallen met Afrikaanse mango?Afrikaanse mango, of met de Engelse naam African mango, is een hype in de dieetwereld. Is het echt mogelijk om met de Af…
Mango, supergezond fruit!Mango, supergezond fruit!Mango is een heerlijke, sappige fruitsoort die alleen groeit in de tropen. Mangobomen zijn rijkelijk aanwezig in tropisc…
Mango, goed voor onder andere je huid en hartMango, goed voor onder andere je huid en hartGroenten en fruit leveren ons vitamines en zorgen ervoor dat ons lijf gezond blijft. Toch hebben bepaalde soorten fruit…
Waar zijn mango's goed voor?Waar zijn mango's goed voor?Wist je dat mango's bijdragen aan een mooie en gezonde huid? En dat ze je libido kunnen verhogen en daarmee een positiev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beja9, Pixabay
  • Mango kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20205391
  • Mangoschil diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24917522
  • Algemene informatie mango: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249901/
  • Mangopoeder diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21733317
  • Mango huid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23458392
  • Mango lever: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17340578
  • GI-waarde mango: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24394507
  • Mango golek: "Mangga aneka 071019-0835 tmo" by W.A. Djatmiko (Wie146) - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia
  • Mango gedong: "Mangga gedong gincu mangoes" by Midori - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Gesneden mango: "Sliced-cubed Mango 01" by Zantastik - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: W.A. Djatmiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Zantastik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.