De geneeskracht van kiwi´s
Kiwi´s zijn de nationale trots van Nieuw Zeeland waar ze inheems zijn. Ze bevatten eigenlijk maar één soort vitamine en één mineraal en zijn toch supergezond. Een kiwiklimplant groeit in Nederland want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is Nieuw Zeeland vrij koud; de warmste dagen zijn kouder dan Hollandse warmste dagen. Nieuw Zeeland heeft echter geen winter zoals in Nederland. De temperatuur is over het hele jaar gemeten stabieler. Nieuw Zeeland heeft geen tropisch klimaat. Het weer lijkt een beetje op dat van Nederland in de herfst alleen regent het in Nieuw Zeeland nóg vaker. Het is geen lekker vakantieland. Gelukkig is het lekkerste uit Nieuw Zeeland in Nederland te koop. Kiwi´s komen tegenwoordig vooral uit Italië. Dat is beter voor het milieu in verband met de brandstofverslindende vliegreis die kiwi´s moeten maken als ze uit Nieuw Zeeland komen. De kiwiplant groeit weliswaar in Nederland maar hier krijgt hij niet zoveel vruchten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vitaminen in kiwi´s
Van kiwi weet vrijwel iedereen dat er veel vitamine C in zit. Kiwi is natuurlijk wel een stuk kleiner. Dat betekent dat in de praktijk er meer vitamine C in een gehele
sinaasappelvrucht zitten dan in een kiwivrucht. Kiwi bevat daarentegen relatief meer vitamine C, als het gaat om de verhouding gewicht / vitamine C. Wat dat betreft zijn er enkele vruchten die nóg meer vitamine C bevatten. De vrucht met het meeste vitamine C is papaya, gevolgd door
aardbeien en
ananas. Kiwi staat op plaats vier als het om de vitamine C-houdende vruchten gaat. De groenten
paprika,
broccoli en
spruitjes hebben per gewichtseenheid ook meer vitamine C dan in Nieuw-Zeelands trots.
De naam kiwi is in Nieuw-Zeeland ontstaan. Daarvoor heette het Chinese kruisbes. De kiwi´s die in de supermarkt of bij de groentenboer te koop zijn, komen grotendeels uit Nieuw-Zeeland, maar van oorsprong komt de vrucht uit China.
De twee voedingsstoffen in kiwi
Als we een overzicht willen maken van de
vitaminen en
mineralen die in goede hoeveelheden in kiwi zitten dan zijn we snel klaar. Het bruinharige vruchtje bevat vitamine C en
kalium. Vrijwel alle andere groenten en fruit bevatten meer verschillende vitaminen en mineralen. De armoe aan voedingstoffen van de kiwi is zwaar onderbelicht en het feit dat het smurrie-achtige vruchtvlees veel vitamine C bevat overbelicht. Het lijkt erop dat het buiten het commerciële gewin weinig zinvol is om de kiwi vanaf de andere kant van de wereld in te laten vliegen.
Goed tegen ademhalingsziekten
Toch is de kiwi ondanks zijn gebrek aan door de overheid aanbevolen voedingsstoffen zeer gezond. Het bevat namelijk veel bijzondere
fytonutriënten. Deze worden steeds meer onderzocht. Het wetenschappelijke terrein der fytonutriënten is grotendeels ongeschonden. Wel zijn wetenschappers ronduit in de wolken geraakt over beschermende effecten van stoffen in de kiwi voor de nucleus of celkern voor de cellen van het menselijk lichaam. Stoffen in kiwi beschermen ons DNA. Men vermoedt dat de flavonoïden en carotenoïden, welke onder de fytonutriénten vallen, verantwoordelijk zijn voor deze protectie van celkernen. Een Italiaans onderzoek heeft zonneklaar aangetoond dat 7 en 8-jarige kinderen minder bevattelijk zijn voor ademhalingsziekten als ze veel kiwi eten. Ook ziekten als verkoudheid, ademnood en hoesten verminderen wanneer de kiwi dagelijks op het menu staat.
Goed tegen allerlei ziekten
Het hoge vitamine C-gehalte heeft wel degelijk therapeutische werkingen. Wanneer de kiwi regelmatig wordt gegeten biedt het bescherming tegen artrose, reuma, astma, oorontsteking, aderverkalking en darmkanker. De ziektevoorkomende werking werkt vooral tegen hartziekten van diabetespatiënten. De niet-diabetici zijn gebaat bij het kiwi eten doordat het kiwietje preventief werkt tegen
hartinfarct en kanker. Het begint steeds duidelijker te worden bij wetenschappers dat het eten van vitamine C uit vruchten die wordt vergezeld van allerlei effectversterkende fytonutriënten, véél gezonder is dan het eten van vitamine C uit pillen.
Goed voor suikerpatiënten
De vezels in het kleine bruinbeschilde vruchtje met de zachte, groene inhoud zijn ronduit gezond, met name voor diabetespatiénten. Voedsel met vezels zorgt ervoor dat het eten geleidelijker verteerd wordt waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden verminderd. Daarnaast helpen vruchtvezels tegen darmkanker.
Goed tegen astma
De kiwi is een uitstekend natuurlijk geneesmiddel tegen astma. In een Italiaans onderzoek onder 18.000 kinderen bleek dat een piepende ademhaling met 44% minder voorkwam in een groep die slechts één kiwi per week at! Chronische hoest, nachtelijk hoesten, ernstig piepen tijdens de ademhaling en snotterigheid namen meer af naarmate er meer kiwi´s werden gegeten.
Goed voor je ogen
In de kiwi zit geen vitamine A van betekenis maar het is toch goed voor je ogen. Grauwe staar wordt voorkomen door kiwi´s te eten. In een 18 jarig onderzoek onder 110.000 mensen bleek dat het eten van 3 stuks fruit per dag zeer goed werkt tegen grauwe staar, waarvan sommige vormen tot blindheid kunnen leiden. Het loont dus de moeite om meer fruit te eten dan gezondheidsexperts aanraden en de kiwi kan je daarbij helpen. In
Nederland wordt aangeraden om slechts 2 stuks fruit per dag te eten.
Kiwi als bloedverdunner
Kiwi is een natuurlijke bloedverdunner, net als aspirine. Maar het is gezonder dan aspirine want deze chemische stof heeft wel degelijk nare bijwerkingen. Aspirine leidt tot ontstekingen in cellen van de ingewanden. Hierdoor wordt ander voedsel minder goed verteerd. Vitamine C, kalium en de
polyfenolen in kiwi werken allemaal juist goed voor het bloed en het hart.
Eettips kiwi
Een kiwi kun je het beste tussendoor oppeuzelen. De kiwi is zowel dorstlessend als hongerstillend. Het is een handig hapje als je hem doormidden snijdt om beide helften met een lepeltje uit te lepelen. Je kunt hem schillen, maar onder de schil zitten de meeste vitaminen en die schil je dan weg. Het kiwietje is lekker in fruitsalades om vruchtensmoothies. Je kunt de kiwi gebruiken om in een
zelf gemaakte muesli te doen. Het wordt iets zoeter waardoor er minder suiker of
honing nodig is.