De geneeskracht van kiwi´s

De geneeskracht van kiwi´s Kiwi´s zijn de nationale trots van Nieuw Zeeland waar ze inheems zijn. Ze bevatten eigenlijk maar één soort vitamine en één mineraal en zijn toch supergezond. Een kiwiklimplant groeit in Nederland want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is Nieuw Zeeland vrij koud; de warmste dagen zijn kouder dan Hollandse warmste dagen. Nieuw Zeeland heeft echter geen winter zoals in Nederland. De temperatuur is over het hele jaar gemeten stabieler. Nieuw Zeeland heeft geen tropisch klimaat. Het weer lijkt een beetje op dat van Nederland in de herfst alleen regent het in Nieuw Zeeland nóg vaker. Het is geen lekker vakantieland. Gelukkig is het lekkerste uit Nieuw Zeeland in Nederland te koop. Kiwi´s komen tegenwoordig vooral uit Italië. Dat is beter voor het milieu in verband met de brandstofverslindende vliegreis die kiwi´s moeten maken als ze uit Nieuw Zeeland komen. De kiwiplant groeit weliswaar in Nederland maar hier krijgt hij niet zoveel vruchten.

Inhoud:


Vitaminen in kiwi´s

Van kiwi weet vrijwel iedereen dat er veel vitamine C in zit. Kiwi is natuurlijk wel een stuk kleiner. Dat betekent dat in de praktijk er meer vitamine C in een gehele sinaasappelvrucht zitten dan in een kiwivrucht. Kiwi bevat daarentegen relatief meer vitamine C, als het gaat om de verhouding gewicht / vitamine C. Wat dat betreft zijn er enkele vruchten die nóg meer vitamine C bevatten. De vrucht met het meeste vitamine C is papaya, gevolgd door aardbeien en ananas. Kiwi staat op plaats vier als het om de vitamine C-houdende vruchten gaat. De groenten paprika, broccoli en spruitjes hebben per gewichtseenheid ook meer vitamine C dan in Nieuw-Zeelands trots.

De naam kiwi is in Nieuw-Zeeland ontstaan. Daarvoor heette het Chinese kruisbes. De kiwi´s die in de supermarkt of bij de groentenboer te koop zijn, komen grotendeels uit Nieuw-Zeeland, maar van oorsprong komt de vrucht uit China.

De twee voedingsstoffen in kiwi

Als we een overzicht willen maken van de vitaminen en mineralen die in goede hoeveelheden in kiwi zitten dan zijn we snel klaar. Het bruinharige vruchtje bevat vitamine C en kalium. Vrijwel alle andere groenten en fruit bevatten meer verschillende vitaminen en mineralen. De armoe aan voedingstoffen van de kiwi is zwaar onderbelicht en het feit dat het smurrie-achtige vruchtvlees veel vitamine C bevat overbelicht. Het lijkt erop dat het buiten het commerciële gewin weinig zinvol is om de kiwi vanaf de andere kant van de wereld in te laten vliegen.

Goed tegen ademhalingsziekten

Toch is de kiwi ondanks zijn gebrek aan door de overheid aanbevolen voedingsstoffen zeer gezond. Het bevat namelijk veel bijzondere fytonutriënten. Deze worden steeds meer onderzocht. Het wetenschappelijke terrein der fytonutriënten is grotendeels ongeschonden. Wel zijn wetenschappers ronduit in de wolken geraakt over beschermende effecten van stoffen in de kiwi voor de nucleus of celkern voor de cellen van het menselijk lichaam. Stoffen in kiwi beschermen ons DNA. Men vermoedt dat de flavonoïden en carotenoïden, welke onder de fytonutriénten vallen, verantwoordelijk zijn voor deze protectie van celkernen. Een Italiaans onderzoek heeft zonneklaar aangetoond dat 7 en 8-jarige kinderen minder bevattelijk zijn voor ademhalingsziekten als ze veel kiwi eten. Ook ziekten als verkoudheid, ademnood en hoesten verminderen wanneer de kiwi dagelijks op het menu staat.

Ondersteunde kiwiklimplant in Frankrijk / Bron: Jwaldo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ondersteunde kiwiklimplant in Frankrijk / Bron: Jwaldo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goed tegen allerlei ziekten

Het hoge vitamine C-gehalte heeft wel degelijk therapeutische werkingen. Wanneer de kiwi regelmatig wordt gegeten biedt het bescherming tegen artrose, reuma, astma, oorontsteking, aderverkalking en darmkanker. De ziektevoorkomende werking werkt vooral tegen hartziekten van diabetespatiënten. De niet-diabetici zijn gebaat bij het kiwi eten doordat het kiwietje preventief werkt tegen hartinfarct en kanker. Het begint steeds duidelijker te worden bij wetenschappers dat het eten van vitamine C uit vruchten die wordt vergezeld van allerlei effectversterkende fytonutriënten, véél gezonder is dan het eten van vitamine C uit pillen.

Goed voor suikerpatiënten

De vezels in het kleine bruinbeschilde vruchtje met de zachte, groene inhoud zijn ronduit gezond, met name voor diabetespatiénten. Voedsel met vezels zorgt ervoor dat het eten geleidelijker verteerd wordt waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden verminderd. Daarnaast helpen vruchtvezels tegen darmkanker.

De kiwi-klimplant / Bron: Jwaldo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De kiwi-klimplant / Bron: Jwaldo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goed tegen astma

De kiwi is een uitstekend natuurlijk geneesmiddel tegen astma. In een Italiaans onderzoek onder 18.000 kinderen bleek dat een piepende ademhaling met 44% minder voorkwam in een groep die slechts één kiwi per week at! Chronische hoest, nachtelijk hoesten, ernstig piepen tijdens de ademhaling en snotterigheid namen meer af naarmate er meer kiwi´s werden gegeten.

Goed voor je ogen

In de kiwi zit geen vitamine A van betekenis maar het is toch goed voor je ogen. Grauwe staar wordt voorkomen door kiwi´s te eten. In een 18 jarig onderzoek onder 110.000 mensen bleek dat het eten van 3 stuks fruit per dag zeer goed werkt tegen grauwe staar, waarvan sommige vormen tot blindheid kunnen leiden. Het loont dus de moeite om meer fruit te eten dan gezondheidsexperts aanraden en de kiwi kan je daarbij helpen. In Nederland wordt aangeraden om slechts 2 stuks fruit per dag te eten.

Kiwi als bloedverdunner

Kiwi is een natuurlijke bloedverdunner, net als aspirine. Maar het is gezonder dan aspirine want deze chemische stof heeft wel degelijk nare bijwerkingen. Aspirine leidt tot ontstekingen in cellen van de ingewanden. Hierdoor wordt ander voedsel minder goed verteerd. Vitamine C, kalium en de polyfenolen in kiwi werken allemaal juist goed voor het bloed en het hart.

Eettips kiwi

Een kiwi kun je het beste tussendoor oppeuzelen. De kiwi is zowel dorstlessend als hongerstillend. Het is een handig hapje als je hem doormidden snijdt om beide helften met een lepeltje uit te lepelen. Je kunt hem schillen, maar onder de schil zitten de meeste vitaminen en die schil je dan weg. Het kiwietje is lekker in fruitsalades om vruchtensmoothies. Je kunt de kiwi gebruiken om in een zelf gemaakte muesli te doen. Het wordt iets zoeter waardoor er minder suiker of honing nodig is.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is de kiwi?Hoe gezond is de kiwi?De kiwi, of van originele Chinese kruisbes, vinden we lekker en we weten dat de kiwi gezond is. We variëren niet echt ve…
Afvallen met kiwiAfvallen met kiwi, kan dat wel? De kiwi is een heerlijk, zoete vrucht, die perfect is als tussendoortje. Daarnaast heeft…
Kiwi, groen en geel een vitaminebomKiwi, groen en geel een vitaminebomDe kiwi is over de hele wereld een razend populaire vrucht. De kiwi is gezond, hij bevat veel vitamine C, vezels en mine…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!

De geneeskracht van bieslookDe geneeskracht van bieslookBieslook is een makkelijke moestuingroeier. Bieslook is niet alleen gezond maar ook lekker. Pijpgras is een andere naam…
De geneeskracht van jackfruit of nangka; de grootste vruchtDe geneeskracht van jackfruit of nangka; de grootste vruchtDe nangka is de grootste vrucht ter wereld. Een nangka is beter bekend onder de naam jackfruit. Nangka is de Indonesisch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lbokel, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=41
  • Interviews met mensen die in Nieuw Zeeland wonen
  • Foto´s van kiwiklimplanten: wikimedia commons
  • Overige foto´s: tom008
  • Afbeelding bron 1: Jwaldo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Jwaldo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van kiwi´s"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ferd van den Berg, 10-09-2014 11:10 #3
Ik heb een vraag:vrijwel dagelijks eet ik een kiwi en dat bevalt mij uitstekend.Nu heb ik echter laatst ergens gelezen dat je de kiwi niet in of bij de joghurt moet eten.Dit schijnt geen goede combi te zijn.Aangezien ik elke ochtend joghurt met vruchten en havervlokken eet als ontbijt wil ik heel graag weten of het bij u bekend is dat de combinatie kiwi/joghurt al dan niet matched?
In afwachting van uw reactie, met vriendelijke groet,

Ferd.Th.M. van den Berg Reactie infoteur, 10-09-2014
Als je kiwi en yoghurt lang laat staan wordt het niet lekker naar vies bitter. Als je kiwi met yoghurt mengt en gelijk opeet dan krijg je dit effect niet. Of het kwa gezondheid niet matcht betwijfel ik; het zijn beide gezonde producten, tenminste biodynamische yoghurt is erg gezond.

Ruud, 05-03-2014 01:56 #2
Ik woon nu al weer bijna 17 jaar in Nieuw-Zeeland maar heb nog nooit geen inheemse kiwi's gezien… volgens mij komt de fruit uit China (vandaar de naam Chinese Kruisbes) en absoluut niet uit Nieuw-Zeeland. Reactie infoteur, 18-03-2014
Je hebt gelijk. Van oorsprong komt de kiwi uit China. Ik bedoelde: veel van de kiwi´s die in Nederland gegeten worden komen uit Nieuw Zeeland, waar ook de naam kiwi is ontstaan. Ik heb het verduidelijkt in de blauw gekleurde tekst. Bedankt voor je opmerkzaamheid!

Carine Vyvey, 12-10-2013 16:29 #1
Wanneer is het seizoen voor kiwis te kopen?
en wat is het verschil tussen gele en groene kiwi's
mvg carina Reactie infoteur, 13-10-2013
Carina,
Kiwi´s groeien het best in de zomer. Vaak zie je in de zomer Italiaanse kiwi´s en in de winter Nieuw Zeelandse kiwi´s, omdat het dan in Nieuw Zeeland zomer is. Verder worden in sommige (sub)tropische regio´s kiwi´s gekweekt zoals in Chili en China. Dat is de reden dat in Nederland de kiwi vrijwel het hele jaar door te koop is.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 18-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!