Sojaproducten eten ter preventie tegen kanker

Sojaproducten eten ter preventie tegen kanker Sojaproducten nemen in Nederland in het begin van de eenentwintigste eeuw sterk in populariteit toe. Soja is een prima vleesvervanger die door vegetariërs veel gebruikt wordt. Soja is een bron van verschillende gezonde stoffen, waaronder fyto-oestrogenen. Deze fyto-oestrogenen maken soja een veelbelovend voedingsmiddel voor de behandeling en preventie van kanker. Ook ter preventie van hart en vaatziekte scoort Soja goed. Een goede reden dus om enkele keren per week vlees te vervangen door Soja producten.

Soja

Sojaproducten worden vervaardigd van de sojaboon. Deze boon komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Daar is de sojaboon al duizenden jaren (de vroegste datering stamt het jaar 2838 voor Christus) een belangrijk voedingsbron. Soja werd in het Chinese keizerrijk zelfs beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst.Tot de zeventiende eeuw was de sojaboon onbekend in Europa en tot de negentiende eeuw in Amerika. Tegenwoordig wordt soja voornamelijk geteeld in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Soja kan door eetbare schimmels worden omgezet tot tempeh. Tempeh is een koek van sojabonen en is een uniek en gezond product. Soja is een veelzijdig voedingsmiddel en een bron van verschillende gezonde stoffen. De vele eiwitten maken het tot een goede vleesvervanger. Soja is, door zijn unieke smaak en textuur, zeer geliefd bij vele vegetariërs.

Hart- en vaatziekten en kanker

De populariteit van Soja producten neemt in Westerse landen enorm toen. Na China is Nederland de grootste importeur van deze vleesvervanger. De stijgende populariteit van soja is vooral te wijten aan de goede bijwerkingen van Soja. Dit met betrekking tot de gezondheid. De rol van soja bij de preventie van chronische ziekten, blijft een onderwerp van discussie en onderzoek. Wetenschappers van over de hele wereld zijn geïnteresseerd in de natuurlijke en geneeskrachtige werking van de soja boon. Uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoeken lijkt soja een goede werking te hebben, vooral ter preventie van hart en vaatziekte, maar ook zeker ter preventie van kanker.

Soja en borstkanker

Het World Cancer Research Fund (WCRF) is een samenwerkingsverband van charitatieve organisaties die zich richt en op kankerpreventie door middel van een gezond voedingspatroon. Naar aanleiding van onderzoeken gebaseerd op 85 studies met gegevens van ruim 146 patiënten met borstkanker is volgens het WCRF in 2014 gebleken dat vrouwen met borstkanker, die een hogere sojaconsumptie hebben een minder groot risico hebben om aan de gevolgen van borstkanker te overlijden. Het WCRF verklaard daarom in 2014:
“Op dit moment zijn er geen onderzoeksresultaten die aantonen dat soja op een goede of schadelijke manier invloed heeft op het ontwikkelen van borstkanker. Matige consumptie van sojaproducten, zoals sojamelk of tofu, past binnen een gezond voedingspatroon. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt echter het gebruik van een supplement met soja of fyto oestrogeen af, zeker als je borstkanker hebt gehad.”

Fyto-oestrogenen

Sojaproducten bevatten plantaardige voedingsstoffen die zeer sterk lijken op oestrogenen, namelijk de zogenaamde fyto-oestrogenen. Deze plantaardige hormonen, die gelijkenis vertonen met het vrouwelijke hormoon oestrogeen, zitten ook in andere plantaardige producten. Denk hierbij maar aan bijvoorbeeld kikkererwten en citrusvruchten. Verder zijn sojabonen uniek vanwege de hoogste concentratie van fyto-oestrogenen. Meerdere bevolkingsonderzoeken, in o.a. China en ander Aziatische landen, hebben aangetoond dat consumptie van soja een zeer gunstig effect heeft ter preventie van kanker. Ook werd aangetoond dat soja producten het genezingsproces versnellen en verbeteren. Deze onderzoeken geven aan dat het dus verstandig is om toch wekelijks soja producten te consumeren. Zo is het gebruik van sojamelk o.a. een goede start van de dag.

Recept met sojaproducten, de soja smoothie

Wanneer de je de consumptie van soja in je dagelijkse levensstijl wilt toepassen dan kan het drinken van een soja smoothie een goede optie zijn.

Ingrediënten

  • 350 mililiter sojamelk(naturel)
  • 300 ml magere yoghurt
  • 2 bananen
  • 200 gram aardbeien
  • 2 eetlepels suiker

Bereidingswijze:

Snijdt de bananen en aardbeien in stukjes en voeg alle ingrediënten bijeen in de blender. Pureer alles in een minuut.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soja en vruchtbaarheidSoja en vruchtbaarheidSoja bevat plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) welke erg lijken op de vrouwelijke oestrogene hormonen. Door deze ho…
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Hoe gezond zijn vleesvervangers?Hoe gezond zijn vleesvervangers?We eten met zijn allen steeds minder vlees. Gezondheidsoverwegingen zijn hiervan de oorzaak. Steeds meer landgenoten kam…

Gezonde en gevarieerde voeding met een drukke levensstijlGezonde en gevarieerde voeding met een drukke levensstijlIn de huidige maatschappij waarin velen een druk bestaan leiden, wordt er steeds minder tijd genomen om een gezonde maal…
Jodium in voedselJodium in voedselJodium is een essentieel mineraal dat de aanmaak van hormonen in de schildklier stimuleert. Een jodiumtekort heeft zeer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jcesar2015, Pixabay
  • www.tegenkanker.nl
  • www.soya.nl
Reactie

Irene Westerduin, 28-05-2013
Ik gebruik al jaren Phyto Soya capsules. Ik heb nooit last gehad van de overgang. Weet niet wat dit is. Nu lees ik op internet dat er nare bijwerkingen zijn bij fyto oestrogenen. Bijv. kans op borstkanker etc. Mijn voorraadje is op dus moet ik deze capsules weer aanschaffen, maar nu ga ik toch twijfelen. Wat moet ik doen. Ik slik 1 capsule per dag. Kan het zijn dat deze Phyto Soya capsules invloed hebben op de grootte van de borstomvang? Bij mij is dit wel opvallend (jammer genoeg). Een pluspunt is dat de stevigheid van mijn huid opvallend is. Ik ben 63 jaar.
vr. groet, Reactie infoteur, 09-08-2013
Al eens met de huisarts besproken?

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 30-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.