Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheid

Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheid Voedsel werd oorspronkelijk gefermenteerd om het langer houdbaar te maken. Het eten van gefermenteerd voedsel draagt tevens bij aan een gezonde darmflora. Deze bacteriën zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid omdat zij de spijsvertering reguleren, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en omdat zij erg voedzaam zijn. In Aziatische landen als India, Pakistan en Korea staat gefermenteerde voeding als chutney, miso en kimchi al eeuwen op het dagelijkse menu. Wat is er nu zo bijzonder aan gefermenteerde producten? En waarom is het zo belangrijk om geregeld gefermenteerde voedsel in je dieet op te nemen?

Inhoud:


Wat is gefermenteerd voedsel?

Fermentatie werd oorspronkelijk louter toegepast om voedsel en drinken langer houdbaar te maken. Later kwam men tot de ontdekking dat er ook gezondheidsvoordelen waren verbonden aan het fermenteren van eten en drinken.
Door melkzuur producerende bacteriën worden zetmeel en suikers in eten en drinken omgezet in melkzuur, dat de rottingsbacteriën remt.

Verteringsenzymen

Door fermentatie vinden er chemische omzettingen in plaats. Hierdoor wordt de voeding veranderd in beter te verteren bestandsdelen die verteringsenzymen opleveren, en ook “goede” bacteriën en voedingsstoffen.
Fermentatie is afgeleid van het Latijnse woord fermentare, dat laten gisten betekent.

Waarom zou je gefermenteerde voeding gebruiken?

 • Gefermenteerde voedsel en drinken heeft een intensere smaak.
 • Gefermenteerde voeding draagt bij aan een betere spijsvertering en gezonde darmwerking, omdat fermentatie voor een toename van het aantal nuttige darmbacteriën en enzymen zorgt.
 • Voedingstoffen worden beter door je lichaam opgenomen. Door voedsel te fermenteren worden complexe moleculen namelijk in kleinere moleculen gesplitst en vindt er een voorvertering van het voedsel plaats, wat de opneembaarheid vergroot.
 • Fermentatie zorgt tevens voor een gezonde darmflora (hiervan is sprake wanneer er een goede balans is tussen gezonde en ziekmakende bacteriën). Een gezonde darmflora is heel belangrijk is voor je immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor je de afweer tegen ziekten. Een gezonde darmflora vergemakkelijkt daarnaast het ontgiften van schadelijke stoffen - bijvoorbeeld metalen en pesticiden – in je voeding.
 • Vitaminen en mineralen werken beter door het nuttigen van gefermenteerd voedsel. Door fermentatie ontstaan namelijk enzymen. En vitaminen hebben enzymen nodig om werkzaam te zijn.
 • Gefermenteerde voeding vergroot het alkalisch vermogen; dit is het vermogen om zuren te neutraliseren. Een gunstige zuurbalans is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Een optimale zuurbalans zorgt er mede voor dat je je fit en energiek voelt.

Voorbeelden van gefermenteerd voedsel en drinken

 • Zuurkool. Dit is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Het wordt in Nederland vooral gegeten als stevige winterkost, veelal als stamppot met rookworst. Wat let je echter om het ook in de zomer te eten? Met zuurkool kun je zoveel meer gerechten maken. Je kunt het als lunch eten met een broodje, je kunt er een ovenschotel van maken en zelfs een heerlijke zuurkoolsalade. Als je zuurkool te zuur vindt, kun je hem vóór de bereiding onder de stromende kraan een beetje afspoelen.
 • Kefir. Een soort licht zure melkdrank die wat weg heeft van yoghurt.
 • Miso. Een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst (of soms gerst) met zout en koji sporen (een soort schimmel). Miso soep is natuurlijk bekend; Japanners eten als ontbijt graag miso soep met witte rijst. Miso kan ook worden toegevoegd aan sauzen of sladressings. Laat miso pasta echter nooit koken, want dan smaakt hij minder goed.
 • Tempeh of tempé is een van sojabonen gemaakte koek. Het heeft een neutrale smaak. Het is een veelzijdig voedingsmiddel omdat het smaken goed opneemt. Het is bovendien een vleesvervanger.
 • Chutneys. Chutney is een puree van fruit; het is met specerijen gefermenteerd. Het wordt als bijgerecht opgediend.

Miso soep / Bron: Ish-ka, Wikimedia Commons (Publiek domein)Miso soep / Bron: Ish-ka, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zelf doen?

Gefermenteerde voeding is volop verkrijgbaar in natuurwinkels of biologische winkels. Misschien ben je door lezing van dit artikel wel geïnspireerd dat je je eigen voeding wil fermenteren. Het is niet zo moeilijk om zelf voedsel te fermenteren. Op internet vind je talrijke recepten om het te doen. En praktisch alles is te fermenteren: komkommers, rode bietjes, tomaten, fruit, pepertjes, wortels, vis, yoghurt, noem maar op.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koreaans bijgerecht kimchi: gezonde kool vol vitaminenKoreaans bijgerecht kimchi: gezonde kool vol vitaminenKimchi, het Koreaanse bijgerecht, maakt een snelle opmars wereldwijd. Kimchi is een gefermenteerd voedingsgerecht dat be…
Is kefir gezond?Is kefir gezond?Kefir is een drank die gemaakt kan worden van melk, kokosnoot en water. Het beschikt over krachtige melkzuurbacteriën di…
De geneeskracht van misoDe geneeskracht van misoMiso is gefermenteerde sojapasta uit Japan. Het kan zwart, tot lichtbruin van kleur zijn. Het bekendste gerecht met miso…
Fermenteren: je eten en drinken langer houdbaar makenFermenteren: je eten en drinken langer houdbaar makenFermentatie is een proces waarbij het voedsel gaat rotten op een gecontroleerde manier. Al eeuwenlang wordt deze methode…

Nierstenen voorkomen: het ontstaan van nierstenen voorkomenNierstenen voorkomen: het ontstaan van nierstenen voorkomenNierstenen voorkomen kan door voldoende te drinken. Er zijn echter meer manieren om nierstenen te voorkomen. Nierstenen…
Het belang van vitamine D voor je lichaamHet belang van vitamine D voor je lichaamTijdens de winter worden onze vitamine D reserves vaak aangesproken. De bron bij uitstek voor de opname van vitamine D i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Edwina Mc, Pixabay
 • http://www.superfoods-for-superhealth.com/fermented-foods.html
 • www.flickr.com: wEnDy, Fermented Bean Paste with Pea Shoots
 • www.flickr.com: René Gademann, zuurkoolstamppot
 • www.flickr.com: Ivan Lian, Tempeh from the Netherlands
 • "Miso Soup" by ish-ka - photo taken by author. www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Miso_Soup.jpg#mediaviewer/File:Miso_Soup.jpg
 • Afbeelding bron 1: Ish-ka, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.