Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheid

Inhoud:
- Wat is gefermenteerd voedsel?
- Verteringsenzymen
- Waarom zou je gefermenteerde voeding gebruiken?
- Voorbeelden van gefermenteerd voedsel en drinken
- Zelf doen?
Wat is gefermenteerd voedsel?
Fermentatie werd oorspronkelijk louter toegepast om voedsel en drinken langer houdbaar te maken. Later kwam men tot de ontdekking dat er ook gezondheidsvoordelen waren verbonden aan het fermenteren van eten en drinken.Door melkzuur producerende bacteriën worden zetmeel en suikers in eten en drinken omgezet in melkzuur, dat de rottingsbacteriën remt.
Verteringsenzymen
Door fermentatie vinden er chemische omzettingen in plaats. Hierdoor wordt de voeding veranderd in beter te verteren bestandsdelen die verteringsenzymen opleveren, en ook “goede” bacteriën en voedingsstoffen.Fermentatie is afgeleid van het Latijnse woord fermentare, dat laten gisten betekent.
Waarom zou je gefermenteerde voeding gebruiken?
- Gefermenteerde voedsel en drinken heeft een intensere smaak.
- Gefermenteerde voeding draagt bij aan een betere spijsvertering en gezonde darmwerking, omdat fermentatie voor een toename van het aantal nuttige darmbacteriën en enzymen zorgt.
- Voedingstoffen worden beter door je lichaam opgenomen. Door voedsel te fermenteren worden complexe moleculen namelijk in kleinere moleculen gesplitst en vindt er een voorvertering van het voedsel plaats, wat de opneembaarheid vergroot.
- Fermentatie zorgt tevens voor een gezonde darmflora (hiervan is sprake wanneer er een goede balans is tussen gezonde en ziekmakende bacteriën). Een gezonde darmflora is heel belangrijk is voor je immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor je de afweer tegen ziekten. Een gezonde darmflora vergemakkelijkt daarnaast het ontgiften van schadelijke stoffen - bijvoorbeeld metalen en pesticiden – in je voeding.
- Vitaminen en mineralen werken beter door het nuttigen van gefermenteerd voedsel. Door fermentatie ontstaan namelijk enzymen. En vitaminen hebben enzymen nodig om werkzaam te zijn.
- Gefermenteerde voeding vergroot het alkalisch vermogen; dit is het vermogen om zuren te neutraliseren. Een gunstige zuurbalans is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Een optimale zuurbalans zorgt er mede voor dat je je fit en energiek voelt.
Voorbeelden van gefermenteerd voedsel en drinken
- Zuurkool. Dit is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Het wordt in Nederland vooral gegeten als stevige winterkost, veelal als stamppot met rookworst. Wat let je echter om het ook in de zomer te eten? Met zuurkool kun je zoveel meer gerechten maken. Je kunt het als lunch eten met een broodje, je kunt er een ovenschotel van maken en zelfs een heerlijke zuurkoolsalade. Als je zuurkool te zuur vindt, kun je hem vóór de bereiding onder de stromende kraan een beetje afspoelen.
- Kefir. Een soort licht zure melkdrank die wat weg heeft van yoghurt.
- Miso. Een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst (of soms gerst) met zout en koji sporen (een soort schimmel). Miso soep is natuurlijk bekend; Japanners eten als ontbijt graag miso soep met witte rijst. Miso kan ook worden toegevoegd aan sauzen of sladressings. Laat miso pasta echter nooit koken, want dan smaakt hij minder goed.
- Tempeh of tempé is een van sojabonen gemaakte koek. Het heeft een neutrale smaak. Het is een veelzijdig voedingsmiddel omdat het smaken goed opneemt. Het is bovendien een vleesvervanger.
- Chutneys. Chutney is een puree van fruit; het is met specerijen gefermenteerd. Het wordt als bijgerecht opgediend.
