Het belang van vitamine D voor je lichaam

Het belang van vitamine D voor je lichaam Tijdens de winter worden onze vitamine D reserves vaak aangesproken. De bron bij uitstek voor de opname van vitamine D is de zon. Tijdens de kille en donkere wintermaanden doe je er alvast goed aan om af en toe buiten een stevige winterwandeling in de zon te maken. Naast de opname van vitamine D door de zon, bevindt vitamine D zich ook in onze voeding. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die terug te vinden is in de vetstoffen van onze voedingsmiddelen. Het is aanwezig in vette vis, boter, kazen en andere melkproducten. Voor baby’s en peuters is de opname van vitamine D heel belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van de botten van het kind. Vitamine D en calcium gaan hand in hand.

Het belang van vitamine D, de vetoplosbare vitamine

Vitamine D in het lichaam van een mens is deels afkomstig van de blootstelling van de huid aan de zon, en deels afkomstig door de opname van vitamine D uit de voeding. In België en Nederland krijgen we in de winterperiode weinig zonneschijn waardoor er een tekort aan vitamine D kan ontstaan. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dit wil zeggen dat het enkel terug te vinden is in de vetten van onze voeding. Wie dus een vetarm dieet volgt, heeft een grote kans op een tekort aan vitamine D. Een minimum aan vetten opnemen is een “must” in onze voeding.

Vitamine D zorgt voor de goede opname van calcium

Door de opname van vitamine D zorg je voor een sterke ontwikkeling van je botten. Calcium en vitamine D kunnen niet worden losgekoppeld van elkaar. Vitamine D zorgt er immers voor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten. Kinderen die buitenspelen in het zonlicht zullen veel minder kwetsbaar zijn voor gebroken botten dan kinderen die voortdurend binnen spelen. Vitamine D is daarom aan te raden voor baby’s, peuters, volwassenen en bejaarden. Alle leeftijdscategorieën hebben behoefte aan vitamine D. Een voldoende opname van vitamine zal ook het risico op kanker en diabetes aanzienlijk verminderen.

Waar vind je vitamine D?

Het belang van vitamine D in onze voeding is niet te onderschatten. Vitamine D in onze voeding is aanwezig in vette vissoorten zoals haring of zalm. Regelmatig vis op het menu zetten is dus geen overbodige luxe. Vis zorgt immers ook voor de opname van de gezonde omega-3 vetzuren. Vitamine D tref je ook aan in boter, roomsoorten, kazen en andere melkproducten. Het is aangeraden om per dag minimum twee zuivelproducten te eten. Wanneer in een voedingsmiddel gemarkeerd staat dat er 0% vetten aanwezig zijn, dan wil dat ook zeggen dat er geen vitamine D aanwezig zal zijn.

Verrijking van voedsel met vitamine D

Vetstoffen om op de boterham te smeren zijn vaak verrijkt met extra vitamine D. Roomproducten of sommige ontbijtgranen kunnen ook aangevuld zijn met vitamine D. Op het etiket van het voedingsmiddel kan je dat alvast terugvinden. Het is alvast aan te raden om enkele van deze producten op te nemen wanneer de zon gedurende een tijdje niet echt schijnt. Op deze manier kan je de natuur een handje helpen.

Wat bij een teveel aan vitamine D?

Een te hoge vitamine D opname is in de praktijk bijna niet mogelijk, behalve wanneer men te lang extra vitamine D supplementen zou opnemen. Bij extreem onverantwoord gebruik kan er kalkafzetting in het lichaam ontstaan. Wie normaal eet en regelmatig in de zon vertoeft, zal geen teveel aan vitamine D in het lichaam hebben. Als je te lang in de zon aanwezig bent, dan nog loop je geen gevaar. Het zal dan je huid zijn die de aanmaak van vitamine D regelt.

Wat bij een tekort aan vitamine D?

Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen leiden tot de rachitis-ziekte, ook de Engelse ziekte genoemd. De Engelse ziekte heeft als symptoom een afwijking van het skelet van het kind. Indien er bij volwassenen een tekort aan vitamine D opduikt, dan zal er op termijn osteoporose (botontkalking) of spierzwakte ontstaan.

Vitamine D bij baby’s en kinderen

Vitamine D helpt bij baby’s en kinderen calcium in onze beenderen en tanden opnemen en bovendien krijgen de kinderen er een sterk skelet van. Alle kinderen worden aangeraden om, vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar, dagelijks een supplement vitamine D in te nemen. Er wordt aangeraden om dagelijks 400 IE toe te dienen. Dit zijn ongeveer een zestal druppeltjes vitamine D per dag. Het toedienen van vitamine D staat los van het feit of je nu als moeder borstvoeding of flessenvoeding geeft. Een keer overslagen kan geen kwaad, maar maak er alvast een gewoonte van om dagelijks vitamine D toe te dienen aan je baby of kind.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…
Vitamine D en zwangerschap: een vitamine D-tekort en zwangerVitamine D en zwangerschap: een vitamine D-tekort en zwangerEen vitamine D-tekort en zwanger? Vitamine D is belangrijk voor zwangere vrouwen. Onderzoek wijst herhaaldelijk op een v…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…

Gefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidGefermenteerd voedsel bevordert de algehele gezondheidVoedsel werd oorspronkelijk gefermenteerd om het langer houdbaar te maken. Het eten van gefermenteerd voedsel draagt tev…
Kurkuma, gezondheid en toepassing in de keuken?Kurkuma, gezondheid en toepassing in de keuken?Kurkuma is een specerij en wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is haast logisch dat bij een multiculturele sam…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D, 3 december 2014
  • Vitaminetekort.be, http://www.vitaminetekort.be/vitamine-d/, 3 december 2014
  • Goedgevoel.be, http://www.goedgevoel.be/gg/nl/788/Voedingsmiddelen-Vitamine-D/index.dhtml, 3 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.