Het glutenvrije dieet
Mensen met coeliakie mogen geen gluten eten omdat ze dan last krijgen van hun darmen. Het is in het begin even wennen, een glutenvrij dieet, omdat je producten waaraan je gewend bent moet laten staan. Na een periode van zoeken naar nieuwe manieren om lekker te eten, zul je beseffen dat je veel kan in een glutenvrij dieet. Je wordt vanzelf creatiever. Daarnaast kun je in winkels en via internet glutenvrije producten bestellen. Wat dat betreft is het sinds het bestaan van internet minder moeilijk om glutenvrij te eten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Zelf brood bakken
Je kunt zelf brood bakken met glutenvrij meel. Voor een glutenvrij brood wordt meestal
rijstmeel en
maismeel als basis gebruikt. Je kunt het altijd extra lekker maken door er bijvoorbeeld
zonnebloempitjes of
walnoten doorheen te
doen. Er is speciaal glutenvrij tarwezetmeel maar het is lekker om van heel andere meelsoorten een brood te bakken.
Glutenvrije meelsoorten
Iemand met coeliakie moet ijs, bier, pizza, pasta, brood, cakes en taarten uit de supermarkt laten staan. Je kunt dit alleen eten als het glutenvrij is. In vele gevallen zul je het dan zelf moeten maken. Het is een hele kunst om lekker deeg of beslag te maken zonder tarwe. Maar er zijn wel allerlei glutenvrije meelsoorten. Met boekweitmeel kun je heerlijke pannenkoeken bakken.
Welke granen mag iemand met een glutenvrij dieet?
Een belangrijk onderdeel van eten is granen. Veel daarvan mogen mensen met coeliakie niet eten. Granen die men wel kan eten zijn: amaranth, arrowroot of pijlwortel, mais, gierst,
quinoa,
zilvervliesrijst, sorgo en teff. Van al deze graansoorten kun je meel maken maar sommige meelsoorten zijn ook zo te koop. Gewoon meel kan iemand die een glutenvrijdieet hanteert niet eten. Meelsoorten die wel eetbaar zijn: aardappelmeel, sojameel, maismeel, rijstmeel, tapiocameel of cassavemeel, bonenmeel, boekweitmeel, teffmeel en quinoameel. Sorgomeel is ook een glutenvrije meelsoort maar deze soort is bijna nergens te koop.
Noten, zaden en pitten
Mensen die een glutenvrij dieet volgen kunnen goed meer
zaden, noten en pitten eten. Zaden zijn gezond en lekker. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels en zijn op zich gezonder dan veel graansoorten waar gluten in zit. Bij de biologische winkel zijn onbewerkte noten en zaden te verkrijgen. Je kunt daar ook hazelnootpasta, tahin en pindakaas kopen die echt alleen van noten zijn gemaakt. Noten en zaden die je zo door een pastamaaltijd, maaltijdsalade of rijstgerecht kan doen zijn:
vlaszaad,
sesamzaad,
pecannoten,
paranoten, macadamianoten, walnoten,
pijnboompitten, zonnebloempitten,
hazelnoten,
hennepzaad,
cashewnoten,
pistachenoten,
kastanjes en
pompoenpitten. Iemand met een glutenvrij dieet kan geen noten eten waar een deeglaagje omheen zit.
Bindmiddelen zitten in vele producten
Het grootste probleem voor mensen die een glutenvrij dieet volgen is dat gluten in bindmiddelen zit. In vrijwel elk voorbewerkte saus, soep, snoep of koekjes zit wel een bindmiddel. Deze moeten mensen met een glutenvrij dieet laten staan. Je bent als coeliakiepatiënt vooral aangewezen op verse producten. Wanneer je eenmaal eraan gewend bent om zelf verse maaltijden te maken dan is een glutenvrij dieet heel goed te doen. Er zijn allerlei alternatieven die je even moet leren vinden.
Puur voedsel
Mensen op een glutenvrij dieet moeten sauzen uit pakjes en potjes vermijden aangezien er vaak zetmeel in de vorm van bindmiddel op basis van een glutenbevattend graan in zit. Een tip: Eet voedsel alleen in pure vorm. Zodra het bewerkt is, bijvoorbeeld gemarineerd is, kunnen er gluten in zitten. Mensen die een glutenvrij dieet volgen kunnen ervoor kiezen om zelf verse gerechten te maken als appelmoes, saus en jam. Er zijn wel pastasauzen en ander voorbewerkte producten die glutenvrij zijn. Dan moet dat duidelijk op het potje staan. Op zich is het onnodig om van potjes afhankelijk te zijn. Je kunt zelf saus maken en binden met cassavemeel, rijstmeel of maismeel.
Voedsel dat past in een glutenvrij dieet
Peulvruchten, zaden, noten,
eieren,
fruit, groente, de meeste melkproducten, vlees, kip en vis passen
Indonesisch toetje gemaakt van cassavemeel,(kue lapis) /
Bron: Pudding4brains, Wikimedia Commons (Publiek domein)allemaal uitstekend in een glutenvrij dieet. Voor vlees geldt uiteraard dat het niet met een deeglaag omgeven mag zijn. Het is belangrijk voor iemand die een glutenvrij dieet eet om alle producten die wel gegeten mogen worden ook te eten. Dat voorkomt problemen die met een dieet gepaard gaan zoals tekorten aan
vitaminen en
mineralen.
Glutenvrije medicijnen
In veel medicijnen wordt een bindmiddel gebruikt waar gluten in zitten. Als mensen die een glutenvrijdieet volgen medicijnen nodig hebben, is het belangrijk om een arts na te vragen welke variant zij toegediend moeten krijgen.
Medicijnen die in een apotheek verkocht worden komen niet in aanmerking voor de coeliakie-patiënt.
Lees verder