Het glutenvrije dieet

Het glutenvrije dieet Mensen met coeliakie mogen geen gluten eten omdat ze dan last krijgen van hun darmen. Het is in het begin even wennen, een glutenvrij dieet, omdat je producten waaraan je gewend bent moet laten staan. Na een periode van zoeken naar nieuwe manieren om lekker te eten, zul je beseffen dat je veel kan in een glutenvrij dieet. Je wordt vanzelf creatiever. Daarnaast kun je in winkels en via internet glutenvrije producten bestellen. Wat dat betreft is het sinds het bestaan van internet minder moeilijk om glutenvrij te eten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Zelf brood bakken

Je kunt zelf brood bakken met glutenvrij meel. Voor een glutenvrij brood wordt meestal rijstmeel en maismeel als basis gebruikt. Je kunt het altijd extra lekker maken door er bijvoorbeeld zonnebloempitjes of walnoten doorheen te
Boekweit / Bron: Mariluna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Boekweit / Bron: Mariluna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
doen. Er is speciaal glutenvrij tarwezetmeel maar het is lekker om van heel andere meelsoorten een brood te bakken.

Glutenvrije meelsoorten

Iemand met coeliakie moet ijs, bier, pizza, pasta, brood, cakes en taarten uit de supermarkt laten staan. Je kunt dit alleen eten als het glutenvrij is. In vele gevallen zul je het dan zelf moeten maken. Het is een hele kunst om lekker deeg of beslag te maken zonder tarwe. Maar er zijn wel allerlei glutenvrije meelsoorten. Met boekweitmeel kun je heerlijke pannenkoeken bakken.

Welke granen mag iemand met een glutenvrij dieet?

Cassavemeel of tapioca / Bron: Luisovalles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cassavemeel of tapioca / Bron: Luisovalles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een belangrijk onderdeel van eten is granen. Veel daarvan mogen mensen met coeliakie niet eten. Granen die men wel kan eten zijn: amaranth, arrowroot of pijlwortel, mais, gierst, quinoa, zilvervliesrijst, sorgo en teff. Van al deze graansoorten kun je meel maken maar sommige meelsoorten zijn ook zo te koop. Gewoon meel kan iemand die een glutenvrijdieet hanteert niet eten. Meelsoorten die wel eetbaar zijn: aardappelmeel, sojameel, maismeel, rijstmeel, tapiocameel of cassavemeel, bonenmeel, boekweitmeel, teffmeel en quinoameel. Sorgomeel is ook een glutenvrije meelsoort maar deze soort is bijna nergens te koop.

Noten, zaden en pitten

Mensen die een glutenvrij dieet volgen kunnen goed meer zaden, noten en pitten eten. Zaden zijn gezond en lekker. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels en zijn op zich gezonder dan veel graansoorten waar gluten in zit. Bij de biologische winkel zijn onbewerkte noten en zaden te verkrijgen. Je kunt daar ook hazelnootpasta, tahin en pindakaas kopen die echt alleen van noten zijn gemaakt. Noten en zaden die je zo door een pastamaaltijd, maaltijdsalade of rijstgerecht kan doen zijn: vlaszaad, sesamzaad, pecannoten, paranoten, macadamianoten, walnoten, pijnboompitten, zonnebloempitten, hazelnoten, hennepzaad, cashewnoten, pistachenoten, kastanjes en pompoenpitten. Iemand met een glutenvrij dieet kan geen noten eten waar een deeglaagje omheen zit.

Bindmiddelen zitten in vele producten

Het grootste probleem voor mensen die een glutenvrij dieet volgen is dat gluten in bindmiddelen zit. In vrijwel elk voorbewerkte saus, soep, snoep of koekjes zit wel een bindmiddel. Deze moeten mensen met een glutenvrij dieet laten staan. Je bent als coeliakiepatiënt vooral aangewezen op verse producten. Wanneer je eenmaal eraan gewend bent om zelf verse maaltijden te maken dan is een glutenvrij dieet heel goed te doen. Er zijn allerlei alternatieven die je even moet leren vinden.

Teff / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Teff / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Puur voedsel

Mensen op een glutenvrij dieet moeten sauzen uit pakjes en potjes vermijden aangezien er vaak zetmeel in de vorm van bindmiddel op basis van een glutenbevattend graan in zit. Een tip: Eet voedsel alleen in pure vorm. Zodra het bewerkt is, bijvoorbeeld gemarineerd is, kunnen er gluten in zitten. Mensen die een glutenvrij dieet volgen kunnen ervoor kiezen om zelf verse gerechten te maken als appelmoes, saus en jam. Er zijn wel pastasauzen en ander voorbewerkte producten die glutenvrij zijn. Dan moet dat duidelijk op het potje staan. Op zich is het onnodig om van potjes afhankelijk te zijn. Je kunt zelf saus maken en binden met cassavemeel, rijstmeel of maismeel.

Voedsel dat past in een glutenvrij dieet

Peulvruchten, zaden, noten, eieren, fruit, groente, de meeste melkproducten, vlees, kip en vis passen
Indonesisch toetje gemaakt van cassavemeel,(kue lapis)  / Bron: Pudding4brains, Wikimedia Commons (Publiek domein)Indonesisch toetje gemaakt van cassavemeel,(kue lapis) / Bron: Pudding4brains, Wikimedia Commons (Publiek domein)
allemaal uitstekend in een glutenvrij dieet. Voor vlees geldt uiteraard dat het niet met een deeglaag omgeven mag zijn. Het is belangrijk voor iemand die een glutenvrij dieet eet om alle producten die wel gegeten mogen worden ook te eten. Dat voorkomt problemen die met een dieet gepaard gaan zoals tekorten aan vitaminen en mineralen.

Glutenvrije medicijnen

In veel medicijnen wordt een bindmiddel gebruikt waar gluten in zitten. Als mensen die een glutenvrijdieet volgen medicijnen nodig hebben, is het belangrijk om een arts na te vragen welke variant zij toegediend moeten krijgen. Medicijnen die in een apotheek verkocht worden komen niet in aanmerking voor de coeliakie-patiënt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…
Coeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekCoeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekIn Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met de diagnose coeliakie. De werkelijke prevalentie ligt waarschijnlijk veel ho…
Glutenvrij vegetarisch etenWanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken…
Ook met een glutenvrij coeliakie dieet kunt u goed levenOok met een glutenvrij coeliakie dieet kunt u goed levenCoeliakie is een overgevoeligheid voor de gluten in bepaalde graansoorten. Vooral tarwe, haver, rogge en gerst worden da…

Onderzoek: dreumes en peuter eten slechtOnderzoek: dreumes en peuter eten slechtPeuters en dreumesen krijgen te weinig waardevolle voedingsstofffen naar binnen. Vooral als het gaat om groente, ijzer e…
De geneeskracht van macadamianotenDe geneeskracht van macadamianotenMacadamianoten zijn lekkere rondgevormde noten die geneeskrachtig zijn en een hoge voedingswaarde hebben. Het macadamian…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mbc-2016, Pixabay
  • http://www.mayoclinic.com/health/gluten-free-diet/my01140
  • http://www.coeliakieforum.nl/index.php?board=22.0
  • http://www.happyglutenfree.nl/notenzadenpasta
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Mariluna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Luisovalles, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Pudding4brains, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.