Het glutenvrije dieet

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Zelf brood bakken
- Glutenvrije meelsoorten
- Welke granen mag iemand met een glutenvrij dieet?
- Noten, zaden en pitten
- Bindmiddelen zitten in vele producten
- Puur voedsel
- Voedsel dat past in een glutenvrij dieet
- Glutenvrije medicijnen
Zelf brood bakken
Je kunt zelf brood bakken met glutenvrij meel. Voor een glutenvrij brood wordt meestal rijstmeel en maismeel als basis gebruikt. Je kunt het altijd extra lekker maken door er bijvoorbeeld zonnebloempitjes of walnoten doorheen te
Glutenvrije meelsoorten
Iemand met coeliakie moet ijs, bier, pizza, pasta, brood, cakes en taarten uit de supermarkt laten staan. Je kunt dit alleen eten als het glutenvrij is. In vele gevallen zul je het dan zelf moeten maken. Het is een hele kunst om lekker deeg of beslag te maken zonder tarwe. Maar er zijn wel allerlei glutenvrije meelsoorten. Met boekweitmeel kun je heerlijke pannenkoeken bakken.Welke granen mag iemand met een glutenvrij dieet?

Noten, zaden en pitten
Mensen die een glutenvrij dieet volgen kunnen goed meer zaden, noten en pitten eten. Zaden zijn gezond en lekker. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vezels en zijn op zich gezonder dan veel graansoorten waar gluten in zit. Bij de biologische winkel zijn onbewerkte noten en zaden te verkrijgen. Je kunt daar ook hazelnootpasta, tahin en pindakaas kopen die echt alleen van noten zijn gemaakt. Noten en zaden die je zo door een pastamaaltijd, maaltijdsalade of rijstgerecht kan doen zijn: vlaszaad, sesamzaad, pecannoten, paranoten, macadamianoten, walnoten, pijnboompitten, zonnebloempitten, hazelnoten, hennepzaad, cashewnoten, pistachenoten, kastanjes en pompoenpitten. Iemand met een glutenvrij dieet kan geen noten eten waar een deeglaagje omheen zit.Bindmiddelen zitten in vele producten
Het grootste probleem voor mensen die een glutenvrij dieet volgen is dat gluten in bindmiddelen zit. In vrijwel elk voorbewerkte saus, soep, snoep of koekjes zit wel een bindmiddel. Deze moeten mensen met een glutenvrij dieet laten staan. Je bent als coeliakiepatiënt vooral aangewezen op verse producten. Wanneer je eenmaal eraan gewend bent om zelf verse maaltijden te maken dan is een glutenvrij dieet heel goed te doen. Er zijn allerlei alternatieven die je even moet leren vinden.
Puur voedsel
Mensen op een glutenvrij dieet moeten sauzen uit pakjes en potjes vermijden aangezien er vaak zetmeel in de vorm van bindmiddel op basis van een glutenbevattend graan in zit. Een tip: Eet voedsel alleen in pure vorm. Zodra het bewerkt is, bijvoorbeeld gemarineerd is, kunnen er gluten in zitten. Mensen die een glutenvrij dieet volgen kunnen ervoor kiezen om zelf verse gerechten te maken als appelmoes, saus en jam. Er zijn wel pastasauzen en ander voorbewerkte producten die glutenvrij zijn. Dan moet dat duidelijk op het potje staan. Op zich is het onnodig om van potjes afhankelijk te zijn. Je kunt zelf saus maken en binden met cassavemeel, rijstmeel of maismeel.Voedsel dat past in een glutenvrij dieet
Peulvruchten, zaden, noten, eieren, fruit, groente, de meeste melkproducten, vlees, kip en vis passen