Ook met een glutenvrij coeliakie dieet kunt u goed leven

Het probleem met coeliakie
De gluten (eiwitketens) in bepaalde graansoorten worden bij coeliakiepatiënten niet verdragen en leiden tot beschadiging van de darmvlokken. De darmvlokken zorgen bij gezonde mensen voor een groter oppervlak om voedingsstoffen op te nemen. Wanneer die darmvlokken “slijten” en de darm vlak wordt, blijft er minder oppervlakte over om voedingsstoffen op te nemen. Bij kleine kinderen, die nog maar kort brood eten, ziet men daarom een nogal grijze diarree die maar niet lijkt te verminderen.Een oedeem buikje als symptoom
Jonge kinderen krijgen daardoor vaak een “oedeem buikje”, maar voor de rest wordt hun lichaam magerder. Ze zien er dan ook vaak uit als kindjes uit een land waar hongersnood heerst. Moeders merken wel vaak dat het kind zich gewoon niet lekker voelt. Het probleem blijft en is niet te genezen.
Een glutenvrij dieet
De enige remedie is dan ook om de gluten uit de voeding te bannen. Een glutenvrij dieet is de enige oplossing om zich weer gezond en prettig te voelen. In het begin lijkt het dieet echt zwaar. Een lekkere cake, taart of croissantje lijkt dan ver weg, maar dat valt op den duur erg mee. Bijna alle gebak is te maken van glutenvrij tarwemeel. Het "bakt" alleen wat lastiger.Graansoorten met gluten
Verschillende graansoorten bevatten gluten, andere zelfs helemaal geen. Tarwe, haver, rogge en gerst bevatten gluten en moeten bij een glutenvrij dieet dan ook vermeden worden. Dat maakt het al meteen moeilijk, want vooral tarwe zit in heel veel voedingsmiddelen, waar men het niet direct in zou verwachten zoals in een rookworst, in kant-en-klaar gemaakte gehaktballen, in boterhamworst en ga zo maar door. Ook spelt bevat gluten.Goed op de inhoudsinformatie op de verpakking letten
Iemand met een coeliakie dieet zal dus vooral in het begin goed de inhoudsstoffen van de levensmiddelen in de supermarkt moeten lezen. U zou er versteld van staan waar overal gluten in zitten. Oude graansoorten zoals spelt en kamuk bevatten eveneens gluten en horen niet thuis in een coeliakie dieet.
Glutenvrije graansoorten en andere glutenvrije meelproducten
Die zijn er gelukkig ook! Maïs, boekweit, rijst, amarant, tapioca en teff. Vooral de laatste zijn uitheemse granen zonder gluten. Daarnaast wordt ook sojameel wel gebruikt om er voor coeliakie patiënten mee te koken of te bakken. Behalve de hier genoemde meelsoorten is er ook meel verkrijgbaar van kikkererwten, linzen, en andere soorten voedingsmiddelen.Spelt
Spelt is een oude graansoort, die de laatste tijd door de boer weer meer verbouwd wordt. Het brood dat daarvan gebakken wordt, heeft ene aparte smaak.Er wordt veel reclame voor gemaakt en soms hoort u misschien wel eens zeggen dat spelt geen gluten bevat, maar dat klopt niet. Spelt bevat weliswaar minder gluten dan tarwe, rogge, haver en gerst, maar is beslist niet glutenvrij
Mix meel
Veel glutenvrij brood wordt gebakken van mix meel, dus van een mix van bijvoorbeeld maïs, rijst en boekweitmeel. Het brood wordt echter door de patiënten meestal niet lekker gevonden. Ze proberen het naar binnen te krijgen met dik beleg of door het te toasten of te bakken met ei, tomaat, enzovoort. Begrijpelijk, maar eigenlijk is dat toch niet de bedoeling. Iemand die met tegenzin eet, doet zijn of haar lichaam geen genoegen en zal daar ook niet het maximale uithalen.Alternatief
Er is echter ook glutenvrij tarwemeel. Daar zijn de gluten uitgewassen. Brood en gebak dat met dit meel gemaakt wordt, smaakt bijna hetzelfde als de producten van gewoon tarwemeel. Coeliakie patiënten eten producten van dit meel met meer smaak dan het brood en gebak dat gemaakt is van al die andere bakmixen. Vooral cake en boterkoek van glutenvrij tarwemeel smaken bijna precies hetzelfde als van gewoon tarwemeel. Het meel is niet goedkoop, maar het zorgt wel voor een betere acceptatie van het dieet en verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt.Bakken met glutenvrij tarwemeel
Het bakken met glutenvrij tarwemeel is niet zo gemakkelijk. Omdat de eiwitketens in het gewone tarwemeel juist zorgen voor het aan elkaar blijven plakken van het deeg, is deeg van glutenvrij tarwemeel vaak dunner en “loopt” sneller. Daar moet u niet van schrikken, want na het bakken ontstaat bijna hetzelfde product, alleen iets brosser. Gebak, brood en koekjes breken iets sneller dan gebak van normaal tarwemeel. Overigens kan bijna alle gebak gemaakt worden met glutenvrij tarwemeel. Het bakt wat lastiger en het is even wennen, maar in de meeste gevallen gaat het goed en smaakt het goed. Vooral dat laatste is voor de patiënt ook het belangrijkste.Glutenvrije appelcake
Een glutenvrije cake met appelpartjes kunt u bijvoorbeeld van een dubbel cake recept bakken. In totaal dus van 300 gram glutenvrij tarwemeel. Maak het cakedeeg volgens uw eigen recept klaar en doe het in een springvorm. Leg bovenop het deeg ingesneden kleine appelpartjes, doe daar wat kaneel en wat basterdsuiker op en u kunt hem volgens het normale recept afbakken. U kunt een dergelijke cake ook klaarmaken als taart, door hem met slagroom te versieren. Leek als verjaardagstaart. Alle gasten kunnen ervan mee eten, want deze appelcake smaakt even lekker als een gewone appelcake.Glutenvrije speculaas
Glutenvrije speculaas, gebakken volgens een normaal recept, maar van glutenvrij tarwemeel, komt prima uit de oven, kan meteen in stukken gesneden worden en na een poosje heel voorzichtig met een platte schep op een rooster gelegd worden om af te koelen. De speculaas is wel heel breekbaar, maar ook gewoon erg lekker.