Verse kruiden zijn niet alleen gezond, maar ook lekker

Verse kruiden zijn niet alleen gezond, maar ook lekker Het is alom bekend dat verse kruiden de meeste vitamines en mineralen hebben als ze zo vers mogelijk gegeten worden. Het is dan ook het beste om bijvoorbeeld kruiden als peterselie, selderie en basilicum zo vers mogelijk te knippen en vlak voor het eten aan soep of jus toe te voegen. Behalve vers van de plant kunnen kruiden ook gebakken of gekookt een unieke smaakmaker zijn. Bakt u bijvoorbeeld wat uitjes om aan het stoofvlees toe te voegen, doe er dan bijvoorbeeld ook wat rozemarijn, tijm en salie bij, want eenmaal in de pan komen daar de smaakstoffen pas uit los. Het is daarbij wel oppassen dat u niet alles tegelijk in de pan doet. De kruiden hebben maar een minuutje of twee nodig om mee te bakken.

Verse kruiden vervangen vaak gedeeltelijk de smaak van zout

Bij het koken van soep, het braden van vlees en het bereiden van jus zijn verse kruiden het “neusje van de zalm”. Goed gecombineerd tillen ze een gerecht naar een hoger plan. Bij gebruik van kruiden hoeft u bovendien vaak veel minder zout in het eten te doen, omdat de toegevoegde kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm en dergelijke de smaak van de producten al aanmerkelijk ophalen. Vooral voor mensen met een dieet zijn kruiden daarom extra belangrijk bij het bereiden van het voedsel.

Kant-en-klaar gekruid vlees en andere producten

Wie in de supermarkt eens goed om zich heen kijkt ziet daar allerlei kant-en-klaar producten. Vaak hoeven die alleen nog maar opgewarmd te worden of in de oven gebakken en kunnen dan zo op tafel. Veel mensen zijn al helemaal gewend aan de smaakjes van de kruiden die daarin zitten, maar kijk af en toe eens op het etiket. Daar staan dan allerlei toevoegingen op als smaakstoffen en dergelijke die eigenlijk niet in het eten thuishoren.

Toegevoegde stoffen in kant-en-klaar soepen en sauzen

Vooral soepen en sauzen hebben meestal van die toegevoegde stoffen, waarvan een gedeelte gewoon in een laboratorium is ontwikkeld en niet uit de natuur komt. Ook de marinades op het braadvlees hebben vaak toegevoegde smaakstoffen. Er zitten dan meestal wel wat sporen van kruiden in, maar het overgrote deel bestaat uit andere, toegevoegde stoffen, waarvan niet alles een natuurlijke oorsprong heeft.

Kant-en-klaar voedsel is daardoor ook minder lekker

Het gevaar van al die kant-en-klaar producten is dat we gewend raken aan de smaak ervan, hoewel die met de smaak van natuurlijke kruiden weinig meer gemeen hebben. Door al die toegevoegde smaakjes raken de consumenten, en dan vooral hun kinderen, zo daaraan gewend, dat ze soms soep, vlees en jus niet meer lekker vinden als die met natuurlijke, verse producten zijn klaargemaakt. Dat is jammer, want het wordt dan ook steeds moeilijker om dan terug te schakelen naar gezonde voeding met gezonde, natuurlijke kruiden.

Zelf getrokken soep met verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, peterselie en selderie

Maak eens een ouderwetse, zelf getrokken soep van naturel vlees ribbetjes waar peper en zout aan toegevoegd is en waar een stevig bundeltje vers gesneden kruiden (tijm, peterselie, rozemarijn, salie en selderie) een paar dikke uien, een prei en eventueel wat andere groenten meegetrokken zijn samen met wat peper en een schepje zeezout.

Het nut van de snelkookpan

Laat het geheel een uurtje of twee, drie trekken, of doe dat met een snelkookpan. Die haalt er nog meer uit. Haal daarna de ribbetjes eruit en geef het kleingesneden, magere vlees terug in de soep. Doe er eventueel wat vermicelli in en/of een scheutje melk, kook een aantal vers gedraaide gehaktballetjes tien minuten mee en u hebt een smakelijk en voedzaam voorgerecht. Het recept is genoeg voor twee of drie dagen soep voor vier personen.

Kook gerust een grotere hoeveelheid

Na de eerste maaltijd kan de soep immers met het deksel schuin in de kelder gezet worden, of na het afkoelen in een gesloten bak in de koelkast voor de volgende dag. Ook kunt u soep goed invriezen. Dat is prettig voor mensen die alleen wonen en geen zin in de blikken of zakken soep van de supermarkten hebben. Soep die na het afkoelen meteen ingevroren wordt, smaakt nadien nog even lekker als de eerste dag.

Kruidenpotjes met gedroogde kruiden

In onze drukke maatschappij waar vaak man en vrouw beiden voor het inkomen moeten werken is er echter regelmatig weinig tijd om het eten klaar te maken met verse producten en moet er gewoon snel gewerkt worden. In dat geval is het nog altijd beter om de producten zo vers en onbewerkt mogelijk te kopen en vlak voor de bereiding zelf te kruiden met gedroogde kruiden, dan om vlees of jus kant-en-klaar gekruid te kopen.

Vlak bij het kooktoestel

Als de kruidenpotjes vlak bij de plaats staan waar gekookt wordt, zijn ze snel te pakken en is het kruiden van de gerechten helemaal gemakkelijk en snel gedaan. Het is dan een kleine moeite en het maal wordt meestal veel lekkerder dan met kant-en-klaar gekruide producten.

Gekruid vlees is duurder

Voor vlees dat door de fabrikant of winkelier is gekruid, betaalt u wat meer dan voor onbewerkt vlees. Vaak scheelt het een euro. Dat is veel, als u bedenkt dat u met een paar handelingen het zelf voor veel minder geld kunt kruiden. Vaak hebt u alleen iets zout, peper, paprika en kerrie nodig om het dezelfde smaak te geven als die u van de supermarkt gewend bent.

Het kruidentuintje

Een kruidentuintje is ideaal. Wie een tuin of een balkon heeft kan gemakkelijk zelf kruiden kweken. Een bloemenbak met potgrond is al genoeg. Poot er na de ijsheiligen (na 15 mei dus) de kruiden waaronder bijvoorbeeld bieslook, selderie, tijm, rozemarijn en peterselie in die u op de markt of in het tuincentrum gekocht hebt en u bent de hele zomer tot diep in de herfst van verse kruiden voorzien.

Kruidenplantjes uit de supermarkt

Voor wie geen eigen tuin heeft en zelf weinig verstand van planten heeft, kan ook een tussenoplossing zoeken in de kruidenplantjes van de supermarkt. Ze zijn niet al te duur, maar eenmaal in huis gaan ze meestal hooguit twee weken mee. Slechts een enkele keer lukt het iemand om een dergelijk plantje een zomer over te houden. Dat komt, omdat die plantjes voorbewerkt zijn, zodat ze het na een of twee weken begeven. De supermarkt heeft er immers baat bij dat u steeds weer een nieuw plantje koopt.

Binnenshuis kruiden kweken

Koop dus nieuwe plantjes altijd in het voorjaar bij het tuincentrum of op de wekelijkse markt. Zet ze op een lichte plaats in de tuin, of op de vensterbank, waar wel veel licht, maar slechts korte tijd wat zon binnen schijnt. Achter glas is het altijd wat moeilijker om de kruiden over te houden, maar ook dan kunt u vaak de zomer door genieten van verse kruiden.

Geen bloemenmest voor kruiden

Geef de plantjes echter geen bloemenmest, want de stoffen daaruit komen ook in de kruiden terecht en dat is niet de bedoeling. Die mest is speciaal voor planten en bloemen bedoelt en niet voor planten die ook gegeten worden. In potgrond zelf zit meestal al wat mest en u kunt hooguit na zes weken eens een beetje koemest toevoegen. Daar groeien alle kruiden prima op.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…

Te eten of te laten? - Voeding en kankerTe eten of te laten? - Voeding en kankerVele kankers zijn te verwijten aan ons voedingspatroon. Een duidelijk overzicht van wat goed is om tot je te nemen en ee…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.