Kinderen met een glutenvrij dieet komen soms tekort

Kinderen met een glutenvrij dieet komen soms tekort Opgroeiende kinderen hebben een bepaalde hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen nodig om hun groei naar de volwassenheid op een goede manier door te komen. Met een normaal en afwisselend eetpatroon is dat geen probleem, maar wat moet u doen als uw kind een dieet heeft, waardoor het niet alle voedingsmiddelen mag gebruiken? Bij een glutenvrij dieet krijgt het kind bijvoorbeeld geen echt bruin volkorenbrood binnen en mist dus een gedeelte B-vitamines die anderen wel binnenkrijgen. Zelf komt u er immers niet achter of het kind op die manier een bepaald tekort aan bepaalde vitaminen en/of mineralen opbouwt. Het is goed om daar op tijd onderzoek naar te laten doen.

De groeispurt gaat niet geleidelijk, maar meestal schoksgewijs

Al vanaf de babytijd groeien kinderen niet elke week evenveel. De groei gaat met stukjes en beetjes. Elk kind doet dat op zijn eigen wijze. Dat betekent ook dat kinderen niet altijd evenveel eten. Soms eet het een paar weken achter elkaar wat minder en dan weer vraagt het om een boterham extra. U kunt zo als ouder zelf ontdekken, wanneer het kind weer een groeiperiode doormaakt.

De groei van kinderen is ook niet altijd aan de lengte te meten

Die groei is niet altijd te meten, want kinderen groeien ook van binnen. De organen en de spieren doen immers ook mee.
Daarnaast groeit een puber meer in de lengte, terwijl een baby van 7 maanden juist wat meer spek op de ribben krijgt. Dat heeft het nodig als buffer voor de extra energie, die het nodig heeft als het gaat lopen. De meeste kindjes vallen in die periode immers af en krijgen een normaler postuur.

Geen ruzie met kinderen aan tafel

Ruzie aan tafel is daarom onnodig. Wanneer het kind tussendoor niet snoept en zoete drankjes drinkt, zal het zijn of haar normale honger aan tafel wel stillen. Heeft het dus een paar weken wat minder trek, geef het dan ook wat minder op het bord en maak er geen drama van als het bord niet leeggegeten is. Hoe meer ruzie aan tafel, des te lastiger wordt de maaltijd voor het kind. Ook voor u als ouders wordt de sfeer aan tafel er niet beter op. Probeer dat dus te vermijden.

Let op de tussendoortjes

Het wordt iets anders als het kind tussendoor veel drinkt en snoept en daardoor zijn buikje al vol heeft voordat het aan tafel gaat. Ook het uitgebreid drinken vlak voor het eten is niet bevorderlijk voor de gezonde trek in eten. Ook waar water of fruitsap zit, kan immers geen eten meer opgenomen worden.

Een glutenvrij dieet

Een kind dat vanwege een allergie een dieet heeft, kan echter niet altijd alle benodigde voedingsstoffen verdragen. Zo krijgt een kind met een glutenallergie een glutenvrij dieet en krijgt dan geen normaal, bruin volkorenbrood binnen. Daar zitten echter juist veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels in. Het is daarom ook belangrijk om uit te laten zoeken of het kind, op die leeftijd, wel aan de noodzakelijke voedingsstoffen komt.

Vooral de B-vitamines zijn noodzakelijk

Vooral de vitamines B1, B2, B3, B6 en B11, die onder anderen noodzakelijk zijn voor het concentratievermogen, krijgt het kind dan alleen binnen via vlees en andere voedingsstoffen, maar het mist er dus wel een gedeelte van, omdat het 't normale brood en vooral het volkorenbrood niet kan verdragen.

Ook een vegetarisch dieet kan soms te weinig bevatten voor een goede groei van het kind

Ook een vegetarisch dieet mist vaak bepaalde vitamines door de afwezigheid van de vleesproducten, die niet alleen verschillende soorten vitamine B bevatten, maar tevens eiwitten en andere noodzakelijke bouwstoffen. Via tabletten zijn deze bouwstoffen niet altijd helemaal aan te vullen.

Een diëtiste kan helpen

Het is in een dergelijk geval verstandig om twee weken lang alles op te schrijven wat het kind eet en drinkt. Niet alleen van de maaltijden, maar ook van de tussendoortjes, zoals het koekje bij de thee, het glas appelsap of limonade, een traktatie van een jarige op school, een vitaminetabletje, en noem maar op.

Noteer alles zo zorgvuldig mogelijk

Alles, maar dan ook echt alles, moet per dag genoteerd worden. Elk snoepje, koekje, fruit of brood heeft zijn eigen voedingsstoffen en het gaat dan om het geheel daarvan. De combinatie van die verschillende voedingsstoffen en het totaal aan vitamines van een bepaalde soort. Ga met die lijst naar de diëtiste en laat daar uitrekenen of het kind op die bepaalde leeftijd ook aan alle vitaminen, mineralen en bouwstoffen komt die het in die fase van de groei nodig heeft.

Pubers met een dieet komen wel eens tekort

Vooral voor pubers met een dieet kan dit heel verstandig zijn. Met name in de puberteit is de groei soms echt fors en het lichaam moet daar dan ook genoeg voor binnenkrijgen. Komt het lichaam te kort, dan kan er hier of daar door een tekort wel eens een mankement ontstaan.

Soms zijn aanpassingen aan het eetpatroon noodzakelijk

Bij pubers met een dieet worden er daarom na de beoordeling toch vaak kleine aanpassingen aan het eetpatroon aanbevolen. Het is beter om daar op tijd bij te zijn, zodat de groei van het kind normaal kan verlopen en het tevens energiek en geconcentreerd genoeg is om de schooldagen goed door te komen.

Als uw kind een tekort heeft

Heeft uw kind een dieet, eet het slecht, gaat het de laatste tijd wat moeizamer op school of is het vaak snel moe, ga er dan niet slechts mee naar de dokter, maar laat ook het eetpatroon eens nakijken. Misschien ligt het niet helemaal aan hemzelf dat de schoolcijfers wat ingezakt zijn, maar ligt de oorzaak heel ergens anders.

Concentratieproblemen

Een kind met bijvoorbeeld concentratieproblemen kan door zijn/haar dieet bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B complex hebben. Het is verstandig om daar dan even naar te laten kijken en uit te zoeken of het kind misschien toch een voedingssupplement nodig heeft.

Extra opletten op tekorten

Bij een kind dat een dieet moet volgen, moet u overigens altijd extra oplettend zijn. Elk dieet sluit bepaalde voedingsstoffen uit en daarmee ook sommige nodige mineralen en vitaminen die het lichaam nodig heeft. Een tekort daaraan kan al heel snel te merken zijn. Het is dan ook zaak om die mineralen en vitaminen op een andere manier en met andere etenswaren toch in die mate weer aan te vullen.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrij vegetarisch etenWanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken…
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…
De groei-ontwikkeling bij kinderenDe groei-ontwikkeling bij kinderenKinderen groeien ieder jaar een flink stuk, toch zit er nogal wat lengteverschil tussen verschillende kinderen van een z…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…

Informatie over overgewichtTegenwoordig is overgewicht een veelvoorkomend probleem. Veel mensen hebben er last van. Wat kun je er tegen doen?
Afvallen met uw smartphoneAfvallen met uw smartphoneVeel mensen hebben hun smartphone meerdere malen per dag in de hand. Wat werkt nou stimulerender dan een afvalcoach die…
Reactie

@rno, 03-10-2012
Hierboven lees ik dat je tekort zou komen bij een vegetarisch dieet. Zolang je melk, kaas en eieren, verse groenten, fruit, rijst, volkoren brood etc eet, hoef je je geen zorgen te maken. Extra tabletten slikken is dan niet nodig. Reactie infoteur, 04-10-2012
Het gaat hier om kinderen in de groei! Die hebben toch vaak een meer uitgewogen voedingspatroon nodig op momenten dat hun lichaam aan het uitbreiden is. Het is dan ook verstandig om dat af en toe, zeker in de puberteit, even bij een diëtiste te laten uitzoeken. Tenslotte zal elke ouder er graag zeker van willen zijn dat zoon of dochter op de best mogelijke en de meest gezonde manier naar de volwassenheid kan groeien.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.