Met een lactose-overgevoeligheid kunnen mensen goed leven
Een lactose-overgevoeligheid heeft men vaak pas in de gaten als er al veel problemen met de opname en verwerking van voedsel de revue gepasseerd zijn. Niet elke arts is er ook direct alert op, omdat de verschijnselen niet altijd hetzelfde zijn en de patiënt ook niet altijd goed kan aangeven wat de klachten zijn. Sommige patiënten vallen na een griepje nog eens even terug in de misselijkheid, als ze eigenlijk al bijna beter waren. Anderen steken het onwel zijn vaak op stress, te veel werk, problemen met collega's en dergelijke. Die zaken kunnen wel meespelen en maken het gevoel van "zich niet lekker voelen" erger, maar blijken dan later niet de oorzaak.
Wat is lactose?
Lactose is een natuurlijk melksuiker en zit voornamelijk in melk van zoogdieren, zoals koeien en geiten. Het zit dan ook in zuivelproducten zoals melk, zachte kaas, room, boter, en in daarvan afgeleide producten zoals yoghurt, vla, pudding, smeerkaas, koffiemelk, enzovoort. In de stevige,
Nederlandse kaas is redelijk verteerbaar
Nederlandse kaas zit echter heel weinig lactose en deze wordt dan ook door mensen met een lactose-overgevoeligheid of zelfs een lactose-intolerantie goed verdragen. De meeste mensen kunnen de lactose goed verdragen, maar er zijn ook veel mensen die er wel last van hebben en beter geitenkaas kunnen eten om zelfs de kleinste hoeveelheid lactose te vermijden.
Wat is lactose-overgevoeligheid precies
De meeste mensen maken genoeg van het enzym “lactase” aan om de lactose in de zuivelproducten te kunnen verwerken, maar een aantal mensen maakt er te weinig of bijna niets van aan. De darmen hebben dan een probleem met de verwerking en gaan protesteren in de vorm van winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel, zuurbranden, enzovoort. De problemen treden alleen op na het gebruik van producten die lactose bevatten.
Baby’s kunnen toch soms allergisch reageren op koemelk
Iedereen heeft bij de geboorte genoeg lactase om lactose in de moedermelk te verwerken. Baby’s die geen borstvoeding krijgen kunnen echter soms allergisch reageren op de lactose in de kunstvoeding, die gemaakt wordt op basis van koemelk. Heeft een baby na een voeding met kunstvoeding lange tijd krampen en huilt hij veel, dan wordt meestal aangeraden om een andere soort flesvoeding te nemen.
Andere voedingsmogelijkheden voor baby's
Wil er niets helpen, dan is een flesvoeding met sojamelk voor baby’s een goed alternatief. Ook kunnen baby's met een lactose-overgevoeligheid op een babyvoeding op basis van geitenmelk gezet worden. Daar zit minder lactose in. Bij een baby met een allergie tegen koemelk zijn daarna de voedingsproblemen meestal verdwenen en groeit het kind als kool.
Sommige mensen hebben meer last van lactose dan anderen
Na het derde jaar vermindert de aanmaak van lactase, omdat de kinderen dan meer vast voedsel gaan eten en minder melk drinken. Sommige mensen maken dan minder lactase aan dan er aan lactose verwerkt moet worden. Dat kan per persoon verschillend zijn. Niet iedereen heeft daar last van.
Ook bij weinig gebruik van melkproducten is lactase nodig
Wie weinig melkproducten gebruikt, heeft immers ook weinig lactase nodig om de melkproducten te verwerken. Soms wordt er echter veel te weinig lactase aangemaakt en krijgt men verschijnselen als diarree, winderigheid, misselijkheid, krampen en zuurbranden. De buik voelt opgeblazen aan en men voelt zich gewoon niet lekker.
Goed testen op overgevoeligheid voor lactose
Een onderzoek naar een lactose-overgevoeligheid is niet bezwaarlijk. Het is niet moeilijk en doet al helemaal geen pijn. Niemand hoeft er dan ook bang voor te zijn. U moet gewoon een glas met een lactose-oplossing drinken, waarna gedurende drie uur de adem getest wordt op een overmaat aan lactose. Zo kan de arts zien dat de lactose goed, of niet voldoende verwerkt is.
Testen via een dieet
Een andere manier van testen is het gebruik van een lactosevrij dieet gedurende een paar weken, waarna u weer de gewone hoeveelheid zuivelproducten gaat eten. Keren de klachten na een paar uur weer terug, dan is het zaak om uit te zoeken tot welke hoeveelheid u de gewone melkproducten kunt verdragen. Bij niet iedereen is dat dezelfde hoeveelheid. De een kan wel kaas verdragen, maar geen melk en geen slagroom. Bij een ander kan het heel anders uitwerken. Probeer dus gewoon uit tot hoever u kunt gaan, voordat de klachten terugkomen.
Griep of problemen met de darmen
Krijgt u de griep, dan is het mogelijk dat u na de griep nog een dipje van een dag of twee krijgt als u weer uw gewone maaltijden gaat nemen. Dat is ook begrijpelijk, want vooral bij griep zijn de darmen vaak extra gevoelig. Er wordt meestal weinig gegeten, maar als er daarna begonnen wordt met de normale portie lactose, zullen de darmen zich extra weren en voelt u zich even opnieuw niet lekker. De griep keert dan niet terug, maar de onpasselijkheid wel. Het is dan ook aan te raden om vooral na een griep of een darmziekte even extra weinig gewone koemelkproducten te nemen.
Er zijn genoeg lactosevrije producten om goed met de allergie te kunnen leven
Voor mensen met een lactose-overgevoeligheid zijn er genoeg vervangende middelen op de markt. Meestal zijn het producten die met behulp van soja gemaakt zijn. Er is niet alleen lactosevrije melk, maar ook chocolademelk, room, koffiemelk, verschillende soorten yoghurt en zelfs boter. Er is zelfs lactosevrije koemelk (Minus-L) die veel lekkerder is dan de sojamelk en die ook thuis, verwerkt in gerechten en gebak, niet voor een andere smaak of bijsmaak zorgt. Een leven met lactose-overgevoeligheid hoeft niet moeilijk te zijn. Het betekent alleen oppassen en u aanpassen aan wat uw lichaam verdraagt.
Lactose in andere producten
Lactose zit in veel gewone producten die u in de supermarkt koopt. Niet alleen melk, kaas, Franse kaasjes, kwark en slagroom,
maar ook in brood, koekjes, gebak en in allerlei andere producten. Zelfs in medicijnen en voedingssupplementen kunnen sporen van lactose zitten. Het is daarom goed om ook de bijsluiters op de verpakkingen van medicijnen te lezen.
Een intolerantie of een overgevoeligheid voor lactose?
Men noemt het vaak lactose-intolerantie, maar meestal is het lactose-overgevoeligheid. Bij een echte intolerantie maakt iemand helemaal geen lactase meer aan en kan dus ook helemaal geen koemelkproducten verwerken en verdragen. Dat komt echter slechts zelden voor. De meeste mensen hebben een lactose-overgevoeligheid, waarbij de persoon wel een bepaalde hoeveelheid lactase aanmaakt en dus toch een bepaalde hoeveelheid koemelkproducten kan verdragen. De hoeveelheid lactase die men aanmaakt, kan dus per persoon heel verschillend zijn. Meestal kan men gewoon met het gezin mee eten, maar moeten er wel lactosevrije melk en lactosevrije melkproducten bij gebruikt worden om zo het gehalte aan lactose niet te hoog te laten worden.
Er zijn diverse lactosevrije etenswaren
Sojamelk en sojamelk-producten worden vaak verkocht onder de naam "Alpro". Niet iedereen vindt daar de gewone, witte melk lekker van. De Alpro chocolademelk van echter mee en is bijna niet van de gewone chocolademelk te onderscheiden. Ze is gewoon lekker.
Alpro cuisine
De pakjes Alpro cuisine kan men goed gebruiken als vervanging van gewone room in soepen en sauzen. Ze bevat overigens slechts de helft van het vetgehalte dat in echte room zit, dus is ze ook goed te gebruiken door mensen die willen afvallen. De Alpro cuisine kan echter niet stijfgeklopt worden, zoals gewone room, maar er zijn pakjes Alpro room waar dat wel mee gaat.
Kijk eens rond in de supermarkt
Supermarkten hebben tegenwoordig steeds meer en steeds betere producten voor mensen die een dieet moeten volgen. Dat geldt niet alleen voor mensen met een glutenallergie, maar ook voor mensen met een lactose-overgevoeligheid. Hebt u of een van uw gezinsleden een lactose-probleem, zoek dan maar eens naar lactosevrije producten, die in de supermarkt vaak bij elkaar staan.
Lees verder