Aankomen tijdens een dieet

Aankomen tijdens een dieet Aankomen tijdens een dieet en wanneer het afvallen niet wil lukken. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: je bent op dieet en de kilo's die je eerst was afgevallen komen weer terug. Of je komt alleen maar aan zonder af te vallen. Het jojo-effect en dieetfouten komen heel veel voor. Lees waarom en leer ervan. De reden dat je op dieet staat is in de meeste gevallen om gewicht te verliezen. Overgewicht, maar ook veel buikvet zonder overgewicht, is een groot risico voor de gezondheid. Het belangrijkste tijdens een dieet is om het vetpercentage omlaag te brengen. Hiervoor dien je eerst je vetpercentage te berekenen. Wanneer je dit allemaal weet, kan het dieet beginnen. Je gaat flink aan de slag met een dieet naar keuze en de kilo's vliegen eraf. En komen er net zo snel weer aan, plus de nodige bonuskilo's. Of nog erger: je bent op dieet en de kilo's stapelen zich op. Wat gaat er mis?

Wat er met het lichaam gebeurt tijdens een dieet

Om te weten wat er verkeerd gaat, moeten we eerst eens kijken hoe het lichaam werkt. Het lichaam verbrand dagelijks een aantal kilocalorieën (kcal). Dit heeft het lichaam onder andere nodig om de organen werkende te houden, je lichaam op temperatuur te houden, spieren te laten bewegen, voor de stofwisseling en voor het herstel en opbouw van cellen. Kcal zijn afkomstig uit voeding en drank in de vorm van koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast levert alcohol ook (foute) kcal op, maar we willen uiteraard niemand aan de drank zien! Wie gezond wil eten haalt dagelijks 60-70 procent van zijn kcal uit koolhydraten, 15-20 procent uit vetten en 15-25 procent uit eiwitten.

Normaal gesproken eten we dagelijks net zoveel als we verbranden. Maar tegenwoordig is er zoveel lekker eten verkrijgbaar met toegevoegde suikers en zouten, dat onze hersenen er verslaafd aan zijn geraakt. Ze schreeuwen dagelijks om meer van dat lekker spul. En zo krijgen we veel meer kcal binnen dan we nodig hebben. Het lichaam slaat deze extra kcal op in de vorm van vet, want het is altijd handig om een 'spaarpotje' te hebben voor slechte tijden. Zo komt je lichaam makkelijk een hongerwinter door!

Aangezien die hongerwinter lang op zich laat wachten, worden we steeds dikker en dikker door al dat opgeslagen vet. En dan komt het moment dat we gaan afvallen. Want dat is gezonder voor hart en bloedvaten maar voorkomt ook een hoop andere narigheid. Bij het afvallen nemen we minder kcal per dag in dan dat we dagelijks verbruiken. Zo gaat het lichaam het opgeslagen vet verbranden. Een daar val je van af. Waarom klinkt het dan simpeler dan het is?

Aankomen tijdens het dieet

Veel mensen komen juist aan tijdens een dieet. Dat ontmoedigt aardig! Vaak heeft dit te maken met een beperking van de kcal. Een beetje minder kcal zorgt voor vetverbranding, maar een te sterke vermindering van kcal zorgt juist voor toename van gewicht. In het begin val je heel snel af bij een streng dieet, maar dit is voornamelijk vocht dat je verliest. De weegschaal zegt dat je op de goede weg bent maar in werkelijkheid verlies je helemaal geen vet. Het lichaam is namelijk aan het overleven op jouw streng dieet.

Wanneer de kcal plots sterk verminderd worden, krijgt het lichaam een schrikreactie: 'er is voedselnood!' Het lichaam wil hier niet aan ten onder gaan en bedenkt iets slims: het gaat datgene wat de meeste energie verbrand, afbreken. Spieren dus. Want 500 gram spieren verbranden 40 tot 50 kcal per dag. En 500 gram vet verbrand maar 2 kcal per dag. Het is dan ook logisch dat in tijden van voedselnood de grootste energieverbruikers de deur uit gaan. Spieren de deur uit en welkom vet. Het lichaam gaat nu zoveel mogelijk vet opslaan, ook als het zeer weinig voeding binnen krijgt. De dagen dat er eens wat meer voeding binnen komt, wordt alles verzameld en opgeslagen als vet. Het lichaam is aan het hamsteren. Daarnaast wordt de stofwisseling sterk verlaagd, waardoor er nog amper energie wordt verbruikt. Dit heet de spaarstand. Alles om te overleven. Op deze manier zijn mensen in de oorlog in staat om op 700 kcal per dag te overleven.

Dieetfouten en het jojo-effect voorkomen

Het jojo-effect komt vooral voor bij strenge diëten. Zoals hierboven genoemd gaat het lichaam in de spaarstand en wil vet verzamelen en opslaan. Wie heel even zijn strenge dieet laat verslappen zal direct weer aankomen en krijgt hier als bonus nog extra kilo's bij. Want het lichaam wil zich opmaken voor een volgend hongerdieet, en dat kan alleen met extra vet en dus extra kilo's. Wat zorgt je lichaam goed voor jou, toch?

Voorkom deze effecten en val niet in de meest gemaakt dieetfouten. De bedoeling is om slim af te vallen, niet om aan te komen. Let op de volgende punten tijdens een dieet:
  • Een crashdieet? Soepdieet? Sapdieet of een ander streng dieet? Vergeet het maar. Je houdt alleen jezelf voor de gek, je lichaam is slimmer dan jij denkt! Beperk je kcal inname met 200-500 kcal per dag minder.
  • Snoepen (suiker) en alcohol geven loze kcal waar je lichaam niet veel mee kan. Bovendien slaat het lichaam deze overtollige energie al snel op als vet. Beperk deze dan ook zoveel mogelijk. Genieten mag, maar doe dit echt met mate.
  • Eet regelmatig. Wie om de twee tot drie uur iets nuttigt, houdt zijn stofwisseling op gang. Het ontbijt overslaan is een van de grootste fouten die je kan maken.
  • Afvallen zonder beweging is nagenoeg niet te doen. Train, sport, wandel, fiets.
  • Spieren bouw je niet op zonder gewichten. Koop bij de sportzaak handgewichten van 500 gram en bouw deze later op naar de 1 kg en later misschien nog naar de 2 kilo. Extra spiermassa betekent extra vetverbranding, ook in rust. Bovendien maakt het je algeheel sterker. Een win-win situatie dus.
  • Weeg niet alleen op de weegschaal maar ook met een meetlint. Vooral mensen die spieren trainen krijgen meer spiermassa. Spieren wegen nou eenmaal zwaarder dan vet. Hierdoor kan je bij krachttraining juist aankomen in het begin. Meet regelmatig de buikomtrek, nekomtrek, armen en benen.
Afvallen is doorzetten. Geef de moed niet te snel op. Ook bij een tegenslag is het belangrijk om juist dan de schouders eronder te zetten en weer door te gaan. De aanhouder wint uiteindelijk altijd.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…

Met een lactose-overgevoeligheid kunnen mensen goed levenMet een lactose-overgevoeligheid kunnen mensen goed levenEen lactose-overgevoeligheid heeft men vaak pas in de gaten als er al veel problemen met de opname en verwerking van voe…
Vetpercentage berekenenVetpercentage berekenenHet vetpercentage is steeds meer in opkomst. Niet het vet zelf, maar om te weten wat je vetpercentage is. Meten is weten…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.