De geneeskracht van sjalotjes
Sjalotten zijn een uiensoort die net als de knoflook in partjes groeit. De sjalot is ovaal en sommige soorten zijn ronduit langwerpig. Rauw smaakt dit kleine bolgewas veel minder scherp dan ui. Daarom wordt het door chefkoks graag in salades verwerkt. De sjalot kan prima op brood in combinatie met kaas worden gegeten. Van sjalotten wordt gedacht dat ze 2000 jaar voor Christus in China zijn ontdekt als eetbare groente. Sjalotten worden veel ingezet in de Europese keuken.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Sjalot gezonder dan ui
De sjalot behoort tot de alliumfamilie net zoals
uien,
knoflook,
bieslook, daslook en
prei. Een opvallend verschil tussen sjalotten en zijn familieleden is dat de sjalot meer
antioxidanten bevat. De sjalot is een stuk zoeter dan ui en makkelijker te verteren. In dit kleine bolgwas zit de flavonoïde
quercetine. Wie veel van deze bijzondere voedingstof tot zich neemt heeft een kleinere kans om welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en
hart-en vaatziekten te krijgen. De sjalot heeft een antibacteriële, antischimmel, antivirale, anti-allergene en ontstekingsremmende werking.
Vitaminen sjalotten
Sjalotjes bevatten meer
mineralen en
vitaminen dan gewone uien. Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).
Mineralen sjalotten
Sjalotjes bevatten het meest
ijzer onder de mineraalsoorten. De sjalot is daarom een goede groente in een dieet tegen anemie of bloedarmoede. In een onsje sjalotten zit 15% van de ADH an ijzer.
Mangaan zit er ook in ruime mate in: 13% van de ADH. Overige mineralen die de sjalot tot zijn ingrediënten kan rekenen zijn: koper (10% ADH),
fosfor (9% ADH),
kalium (7% ADH),
magnesium (5% ADH),
zink (4% ADH) en calcium (4% ADH).
Sjalotten goed voor de lever
De ontstekingsremmende werking zorgt er onder andere voor dat gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd als je sjalotten eet. Deze gifstoffen worden opgehoopt in de lever. Doordat de sjalot ertoe bijdraagt dat de lever toxinen elimineert, kan de lever beter zijn functie in het lichaam uitoefenen. Vrije radicalen die zich ophopen in de lever worden daar sneller uit verwijderd als men veel sjalotten eet. Vrije radicalen zijn ziekte-veroorzakers en een gezond immuunsysteem schakelt deze uit.
Sjalotten goed tegen diabetes
Behalve dat deze groente diabetes type 1 kan helpen voorkomen is het ook een goede keus om te eten voor diabetici die hun ziekte niet willen laten verergeren. Sjalotjes kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Insuline in het lichaam kan beter zijn werk doen door sjalotten en bovendien wordt de suikerstofwisseling geïntensiveerd waardoor er minder insuline nodig is.
Sjalotten tegen kanker
Quercetine helpt kanker te voorkomen maar er zijn nog andere stoffen in sjalotten die kankervoorkomend werken zoals saponinen. Ook vitamine A, een sterke antioxidant kan hier van dienst zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vitamine A vooral preventief werkt tegen longkanker en mondkanker. Sjalotten werken ook goed tegen leukemie of bloedkanker. Stoffen in de sjalot bevorderen de apoptose, de plotselinge dood van kankercellen.
Sjalotten tegen osteoporose
Uit onderzoek blijkt dat de kans om osteoporose te krijgen wordt gereduceerd met 20% als men vaak sjalotten eet. Er zit niet alleen calcium in deze groente maar ook mangaan en fosfor waardoor de botopbouw daadwerkelijk kan plaats vinden; met alleen calcium lukt dat niet.
Sjalotten goed voor de huid
De zwavelcomponenten in sjalotten zijn goed voor een elastische huid. De bloedzuiverende eigenschappen spelen hierbij een belangrijke rol. Vitamine A heeft als antioxidant goede eigenschappen voor de huid. Vroegtijdige rimpelvorming wordt tegen gegaan met het eten van sjalotjes.
Lees verder