De geneeskracht van sjalotjes

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Sjalot gezonder dan ui
- Vitaminen sjalotten
- Mineralen sjalotten
- Sjalotten goed voor de lever
- Sjalotten goed tegen diabetes
- Sjalotten tegen kanker
- Sjalotten tegen osteoporose
- Sjalotten goed voor de huid
Sjalot gezonder dan ui
De sjalot behoort tot de alliumfamilie net zoals uien, knoflook, bieslook, daslook en prei. Een opvallend verschil tussen sjalotten en zijn familieleden is dat de sjalot meer antioxidanten bevat. De sjalot is een stuk zoeter dan ui en makkelijker te verteren. In dit kleine bolgwas zit de flavonoïde quercetine. Wie veel van deze bijzondere voedingstof tot zich neemt heeft een kleinere kans om welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart-en vaatziekten te krijgen. De sjalot heeft een antibacteriële, antischimmel, antivirale, anti-allergene en ontstekingsremmende werking.Vitaminen sjalotten
Sjalotjes bevatten meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).
Mineralen sjalotten
Sjalotjes bevatten het meest ijzer onder de mineraalsoorten. De sjalot is daarom een goede groente in een dieet tegen anemie of bloedarmoede. In een onsje sjalotten zit 15% van de ADH an ijzer. Mangaan zit er ook in ruime mate in: 13% van de ADH. Overige mineralen die de sjalot tot zijn ingrediënten kan rekenen zijn: koper (10% ADH), fosfor (9% ADH), kalium (7% ADH), magnesium (5% ADH), zink (4% ADH) en calcium (4% ADH).Sjalotten goed voor de lever
De ontstekingsremmende werking zorgt er onder andere voor dat gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd als je sjalotten eet. Deze gifstoffen worden opgehoopt in de lever. Doordat de sjalot ertoe bijdraagt dat de lever toxinen elimineert, kan de lever beter zijn functie in het lichaam uitoefenen. Vrije radicalen die zich ophopen in de lever worden daar sneller uit verwijderd als men veel sjalotten eet. Vrije radicalen zijn ziekte-veroorzakers en een gezond immuunsysteem schakelt deze uit.Sjalotten goed tegen diabetes
Behalve dat deze groente diabetes type 1 kan helpen voorkomen is het ook een goede keus om te eten voor diabetici die hun ziekte niet willen laten verergeren. Sjalotjes kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Insuline in het lichaam kan beter zijn werk doen door sjalotten en bovendien wordt de suikerstofwisseling geïntensiveerd waardoor er minder insuline nodig is.