De geneeskracht van sjalotjes

De geneeskracht van sjalotjes Sjalotten zijn een uiensoort die net als de knoflook in partjes groeit. De sjalot is ovaal en sommige soorten zijn ronduit langwerpig. Rauw smaakt dit kleine bolgewas veel minder scherp dan ui. Daarom wordt het door chefkoks graag in salades verwerkt. De sjalot kan prima op brood in combinatie met kaas worden gegeten. Van sjalotten wordt gedacht dat ze 2000 jaar voor Christus in China zijn ontdekt als eetbare groente. Sjalotten worden veel ingezet in de Europese keuken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Partje van een sjalot / Bron: Ramesh NG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Partje van een sjalot / Bron: Ramesh NG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Inhoud:


Sjalot gezonder dan ui

De sjalot behoort tot de alliumfamilie net zoals uien, knoflook, bieslook, daslook en prei. Een opvallend verschil tussen sjalotten en zijn familieleden is dat de sjalot meer antioxidanten bevat. De sjalot is een stuk zoeter dan ui en makkelijker te verteren. In dit kleine bolgwas zit de flavonoïde quercetine. Wie veel van deze bijzondere voedingstof tot zich neemt heeft een kleinere kans om welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart-en vaatziekten te krijgen. De sjalot heeft een antibacteriële, antischimmel, antivirale, anti-allergene en ontstekingsremmende werking.

Vitaminen sjalotten

Sjalotjes bevatten meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Vitamine A, een antioxidant dat goed is voor de ogen, zit het meest in sjalotten. Deze ondergronds groeiende groente bevat per 110 gram 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine A. Pirydoxine of vitamine B6 zit ook veel in de sjalot; 27% van de ADH. Overige vitaminen die het sjalotje rijk is zijn: vitamine C (13% ADH), foliumzuur of B11 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (6% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).

Drie sjalotten / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Drie sjalotten / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mineralen sjalotten

Sjalotjes bevatten het meest ijzer onder de mineraalsoorten. De sjalot is daarom een goede groente in een dieet tegen anemie of bloedarmoede. In een onsje sjalotten zit 15% van de ADH an ijzer. Mangaan zit er ook in ruime mate in: 13% van de ADH. Overige mineralen die de sjalot tot zijn ingrediënten kan rekenen zijn: koper (10% ADH), fosfor (9% ADH), kalium (7% ADH), magnesium (5% ADH), zink (4% ADH) en calcium (4% ADH).

Sjalotten goed voor de lever

De ontstekingsremmende werking zorgt er onder andere voor dat gifstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd als je sjalotten eet. Deze gifstoffen worden opgehoopt in de lever. Doordat de sjalot ertoe bijdraagt dat de lever toxinen elimineert, kan de lever beter zijn functie in het lichaam uitoefenen. Vrije radicalen die zich ophopen in de lever worden daar sneller uit verwijderd als men veel sjalotten eet. Vrije radicalen zijn ziekte-veroorzakers en een gezond immuunsysteem schakelt deze uit.

Sjalotten goed tegen diabetes

Behalve dat deze groente diabetes type 1 kan helpen voorkomen is het ook een goede keus om te eten voor diabetici die hun ziekte niet willen laten verergeren. Sjalotjes kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Insuline in het lichaam kan beter zijn werk doen door sjalotten en bovendien wordt de suikerstofwisseling geïntensiveerd waardoor er minder insuline nodig is.

Sjalot en knoflook / Bron: Ramesh NG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Sjalot en knoflook / Bron: Ramesh NG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Sjalotten tegen kanker

Quercetine helpt kanker te voorkomen maar er zijn nog andere stoffen in sjalotten die kankervoorkomend werken zoals saponinen. Ook vitamine A, een sterke antioxidant kan hier van dienst zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vitamine A vooral preventief werkt tegen longkanker en mondkanker. Sjalotten werken ook goed tegen leukemie of bloedkanker. Stoffen in de sjalot bevorderen de apoptose, de plotselinge dood van kankercellen.

Sjalotten tegen osteoporose

Uit onderzoek blijkt dat de kans om osteoporose te krijgen wordt gereduceerd met 20% als men vaak sjalotten eet. Er zit niet alleen calcium in deze groente maar ook mangaan en fosfor waardoor de botopbouw daadwerkelijk kan plaats vinden; met alleen calcium lukt dat niet.

Sjalotten goed voor de huid

De zwavelcomponenten in sjalotten zijn goed voor een elastische huid. De bloedzuiverende eigenschappen spelen hierbij een belangrijke rol. Vitamine A heeft als antioxidant goede eigenschappen voor de huid. Vroegtijdige rimpelvorming wordt tegen gegaan met het eten van sjalotjes.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sjalotjes uit de moestuin of inmaken voor de winterSjalotjes uit de moestuin of inmaken voor de winterUit eigen moestuin sjalotjes oogsten. De sjalotjes zijn geuriger en pittiger dan de sjalotjes die je koopt in de superma…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van sjalotTuinieren; tips en trucs voor het telen van sjalotDe sjalot - ook wel bekend onder de naam eslook - is familie van de ui, maar ook familie van diverse lookgewassen zoals…
Kastanjechampignons receptenKastanjechampignons receptenKastanjechampignons zijn er veel voldoende te koop en kunnen net vanuit die finesse iets toevoegen aan een recept wat he…
Indische rijsttafel: recepten met vlees, kip en visIndische rijsttafel: recepten met vlees, kip en visDe Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een mengsel van kruiden met de vijf basiskr…

De geneeskracht van posteleinDe geneeskracht van posteleinPostelein beschikt verrassend genoeg over meer omega3 vetten dan visolie. Postelein is de groente met het meeste omega3…
De geneeskracht van cassaveDe geneeskracht van cassaveCassave is een lekkere, glutenvrije groente uit de tropen. Volgens de Indianen is het als volgt ontstaan. Een Indiaans k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.nutrition-and-you.com/shallots.html
 • http://healthmad.com/nutrition/eat-more-shallots-they-are-good-for-your-health/
 • http://www.webmd.com/diet/features/the-flavor-and-flavonoids-of-shallots
 • http://www.whyfoods.com/vegetables-eating-benefits-shallot.php
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258679/
 • http://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC3347804/
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Ramesh NG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Ramesh NG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Reactie

Adri Hoppenbrouwers, 09-04-2016
Hallo,
De laatste tijd gebruik ik sjalotjes. Nu is mijn vraag. Hoeveel moet je er eten om er profijt van te hebben voor de gezondheid.
b.v. dank voor uw antwoord.
Adri Reactie infoteur, 07-09-2016
Als je er elke dag één of twee eet, heb je er al profijt van.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.